Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pilezi

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerencsére nem állnak le a szerzők egy napját bemutató posztok (ne is álljanak, ha kérhetem, a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldhetitek őket), ma például Zürichbe látogatunk Rumitom segítségével, aki egy átlagos napját írta le. Speciel ami engem illet, azt a munkába…..
pilezi 2016.04.22 21:49:54
@rumitom: a sviccerdüccs befogadói fázisában vagyok, de határozott fejlődést mutatok passzív tudást illetően (lsd. ért de még nem beszél). Szerencsére nem gond senkinek nálunk hochdeutchul beszélni velem, de kitartóan folyik azért a nyelvi integrálásom is ;) A CSnél a befektetési ágazatot erősítem.
pilezi 2016.04.23 10:02:41
@rumitom: azért örülök, hogy ebbe az irányba (nyelvek) is elkanyarodtunk, mert én kifejezetten Bábelban érzem magam ennek minden előnyével és hátrányával. Nemzetközi a csapat, kevés az echte svájci, a sok más külföldinek, aki nem csak 2 éve él itt, mint én, megvan a maga sviccer dialektusa. Ha én is ott vagyok, akkor hochdeutsch, ha nem velem beszélnek, akkor ez a meghatározhatatlan dialektus, ügyfelekkel angol, ja és ott az ír kolléga, aki nagyon szeretne jól megtanulni németül, ezért mindig úgy fut neki, aztán a mondatot angolul fejezi be a könnyebbség kedvéért.
Nyilván ez nekem, aki ezer év angol tanulás után egy business angol középfokkal majd hipp-hopp egy év tanulás után egy sima német középfokkal rendelkezem (ezt már itt szedtem össze Zürichben), szóval ez nekem péntek délutánra olyan fejfájást okoz: kivel, milyen nyelven, szórend, ragozás, fordít, angol-német, német-angol, jajj ezt csak magyarul tudom, vagy épp ezt már nem is tudom magyarul, de nem is baj, itt úgy sem kell....
Szerencsére értékelik és értékelhető is a sok-sok év magyar munkavégzési tapasztalatom, így lehetek itt ezek ellenére is, én pedig tanulok-fordítok-igyekszem, és nagyon szeretem ezt az egészet :)

@Din Serpahis: Üdv! :)
Kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy a „mindent Svájcról” címet adom a mai posztnak, aztán persze nem akartam kitenni a mai szerzőt, Andyt annak, hogy emiatt kritika érje, ám már a gondolat is jelzi: igencsak alapos, amolyan „klasszikus határátkelős” posztot olvashattok ma az…..
pilezi 2015.08.25 10:58:45
@svájci sapka (ch): A férjemnek épp folyamatban van az "állampolgárosítása" (Zürich), ezért lett gyanús ez a 20 év. De azt is tudom, hogy ez csak egy alap, tényleg nagyon különbözőek az elvárások kantononként, önkormányzatonként (és elég gyakran változnak is, mint mostanában a nyelvtudásra vonatkozó szabályok). A Gemeindéknek közzé kell tenniük a szempontjaikat, amelyek alapján döntenek, ezek nyilvánosak és néha nagyon "aranyosak". Találtunk olyat, ahol kis falvakban az elbeszélgetés során fel kell tudnod sorolni x számú szomszédot név szerint, vagy éppen elvárás, hogy tagja legyél egy vagy több klubnak, egyesületnek. Szerencsére Zürichben nem kértek szomszédlistát, elég nagy problémát jelentett volna, a ház előtt minden héten áll egy költöztetőautó :) (Nálunk minden hónap végével - kivétel dec. 31. - fel lehet mondani a lakásbérleti szerződést.)
Lehet, hogy nem is jó a kérdés, hiszen ahány gyerek, annyiféleképp, nem lehet és nem is kell általánosítani. Inkább csak történetet mesélni, ma például Gabiét, akik két gyerekkel költöztek el – nem a szomszédba, hiszen egészen a Dominikai Köztársaságig mentek.…..
Most amolyan információs poszt következik, személyes élményekkel fűszerezve. Ugyanis Brünhilda és Mephisto megosztotta velünk kalandjait a magyar bürokráciával itthon és külföldön. Nekem az „akkor is kell igazolványszám, ha igazolvány nincs” rész tetszett, mert az egész…..
pilezi 2015.02.25 14:21:42
Tavaly áprilisban költöztem külföldre. Márciusban változott meg a családjogi törvény, amely már nem kötelezett arra, hogy ha a gyereket magammal akarom vinni, és az apa Magyarországon marad, a gyámhivataltól kérjek engedélyt. Egyszerűen, de szabályszerűen ügyvéd előtt megállapodtunk arról, amiről kellett. Amikor májusban, mire megvoltak a tartózkodási engedélyeink, meglátogattuk a konzulátust - bejelenteni, hogy kivándoroltunk -, kisebb pánik fogadott, nem akarták elfogadni a megállapodásunkat, mert nem volt még benne gyakorlatuk. Biztosra akartak menni, ezért egy közjegyző által hitelesített dokumentumot kértek. Ott egy pillanatra megfordult velem a világ, de mivel nagyon jó ügyvédünk volt Mo-on, nem akartam elhinni, hogy tényleg meg kell futnom még ezt a kört is. Így kijelentve, hogy tudomásul vettük a tájékoztatást, de nem fogadjuk el a törvénynek ezen értelmezését, elindítottuk a meglévő dokumentumokkal az ügyet. Néhány hét múlva meg is érkeztek a lakcímkártyák (sikerült, hurrá!), "külföldi lakcím" felirattal (ez is nonszensz, nem?), de mindössze egy fénymásolt papírom van a követség által bevont személyimről, pecsételve, aláírva, igazolásképpen. Más mit kapott ilyen helyzetben?

Aztán jött a NAV és az OEP, itt már nem csodálkoztam az állami hatóságok dilettantizmusán....pedig azért elég meredek volt, de sikerült (remélem).

Amit nagyon furcsálltam, azok a bankok, szolgáltatók, ahol még volt szerződésem: egyik sem tudta átírni a rendszerében a külföldi lakcímet. Mindenki azt a megoldást találta megfelelőnek, hogy a budapesti állandó lakcímet meghagyják (ahonnan kijelentkeztem, és a lakást is eladtam), és "Van esetleg családtag, ismerős Magyarországon, akinek a lakcímét levelezési címnek meg tudná adni?" ment mindenhol. Ez is nonszensz. Legutóbb, amikor Budapesten voltam egy fél napot, megszüntettem a bankszámlámat és a mobil-előfizetésemet (16 évig volt ugyanaz a számom, fájt a szívem, de nem tudták aznap megoldani, hogy megváltoztassam pre-paidre, vissza kellett volna mennem 2 nap múlva, így dobtam inkább). Már csak magánnyugdíjpénztári tagságom van, amíg van, ott állítólag többedik megkeresésre végül egy ajánlott levélben történő bejelentés alapján megoldják a lakcím átírást, de "igazából ez nem fontos, a levelezési cím a lényeg". Nesze neked ügyfélazonosítás....
pilezi 2015.02.25 14:38:44
OFF @pilezi: még valami lakcím ügyben: tegnapelőtt töltöttem ki a magyar adóbevallásomat, kitöltőprogram, online...gyorsan, hatékonyan. Aham :) Be lehetett ikszelni, hogy ez most egy külföldi cím lesz, amit megadok. Aztán szépen beírtam a jelenlegi irányítószámot meg a várost, és az ellenőrzés hibát dobott ki, mert ehhez az irányítószámhoz nem ez a város tartozik (megnéztem, valóban nem, mert Magyarországon Fehérvárcsurgó lenne) :D
Láthatóan alaposan tesztelték a 2014-es "söralátétet". Kicsit cicomáztam rajta, hogy ne tűnjön annyira magyarnak az irányítószám, és elküldtem, de azért mégis, na.... ON
Ma London, Zürich és Tirol karácsonyi előkészületeibe pillanthatunk bele. Azért is érdekes a mai poszt, mert két határátkelő is friss élményekről számol be a fotókon keresztül, először fogják a karácsonyt távol, a választott lakóhelyükön tölteni. Csak egy kis ízelítő,…..
pilezi 2014.12.20 10:24:11
@puhacica: Lucy olyan gyönyörű élőben, hogy csak nézed, csak rakod egymás után a lábaidat, és nem hiszed el :) Elfelejted, hogy mennyi ember rohan körülötted, hogy ott jár a villamos (szegény villamosvezetők), és azt is, hogy hová indultál. Tudom, nagyon szentimentális vagyok, vállalom, és remélem, ez már sosem változik.
Köszönöm a fotóim megosztását, mindenkinek békés ünnepet kívánok!
A cím alapján bármelyik gyerek rohanna egy svájci iskolába, természetesen a helyzet ennél bonyolultabb, ám a rendszer úgy működik, hogy ha a gyerek talált olyan munkaadót, akinél a középiskola alatt a gyakorlatot végezheti, akkor egészen kellemes fizetést is kap az iskolai évek…..
pilezi 2014.09.08 16:02:33
@KaMon: Nagyon köszönjük :)
pilezi 2014.09.08 15:31:12
@rezsöatya: lehettem én ugyanilyen jó szülő Magyarországon, ha az iskolából egy frusztrált, dühös és stresszes kiskamasz jött haza.

Mert hogy én írtam a rövidke második posztot :)

Egy budapesti 8 osztályos gimnázium 7. osztályából érkezett a fiam ebbe az oktatási rendszerbe, elméletileg felkészülve, azaz amit hivatalos helyről a leendő osztályáról, iskolájáról meg lehetett szerezni, minden információnk megvolt. Gyakorlatilag pedig az első pár nap stressze után megnyugodtunk, remélem, soha nem tudja meg, hogy elárulom: többet énekelget a lakásban, mint azelőtt valaha :) Egyszerűen jól érzi magát, beilleszkedett, és tudja, hogy menni fog, mert jelenleg 2 oldalról kap támogatást: itthon és az iskolában.

Őszinte leszek, én még mindig nehezen hiszem el, amit az itteni matematika tananyagban látok: jelenleg negatív számokkal tanulnak összeadni. Nem ám könnyített könyvből, hivatalos, Sekundarstufe I. anyag (az itteni 7-9. osztály). De tudja (alkalmanként persze még figyelmeztetni kell rá), hogy ez nem a könnyebbik út, neki most nem az a dolga, hogy számoljon, hanem hogy megtanulja az anyaghoz kapcsolódó németet, hogy minél hamarabb normál osztályba járhasson.
Az első napon az osztályfőnöke nagyon örült, hogy "gimnázium"-ból érkezett (hiszen sok bevándorló család gyerekei nem egyszer olyan országból érkeznek, ahol a legalapvetőbb tudást sincs lehetőség megszerezni az itteni oktatáshoz, de ez egy másik poszt lenne), én pedig abban bízom, hogy sikerül egy Sek A osztályba kerülnie az Aufnahmeklasse után, ahonnan jöhet a gimnázium (majd a felsőoktatás), de már tudom, hogy nem kell a kardomba dőlnöm, ha nem sikerül. Egy jó szakmával is boldog, kiegyensúlyozott életet élhet ebben az országban.

Most indult vissza egyébként nemrég a délutáni óráira (szerda kivételével minden délután vissza kell menni). Jön-megy-intézi a dolgait, figyeli a határidőket, pár hete már egy úszóklubhoz is csatlakozott, hogy folytassa, amit Magyarországon elkezdett. Közben elhűlve meséli, hogy a volt osztálya már a 2. napon dolgozatot írt fizikából. Azt gondolom, az utolsó előtti pillanatban jöttünk el Magyarországról, hogy ne legyen neki iskola-nyelvtanulás-beilleszkedés szempontjából késő új helyen kezdeni, nagyon remélem, hogy meg fogja találni itt a számításait.
Köszönöm, hogy elolvastátok :)
pilezi 2014.09.08 15:31:12
@DieNanny [SZ,CH]: Igen, Tiptopf :)
Sokan kértétek, hát íme Lex D'Arquebus története. Aki a „klasszikus határátkelős posztokat” szereti (már ha van ilyen), az most dörzsölheti a tenyerét, mert ez a svájci történet szerintem az: információ is van benne, ugyanakkor személyes is, és jól megírt. A képekről nem…..
pilezi 2014.07.10 14:06:06
@geegee: persze, fizetni kell. A hivatalos szemeteszsákért is fizetni kell, abban lehet csak kidobni a konténerekbe a háztartási szemetet. Itt így szedik a díjat. Egyébként a város minden évben kiküldi az éves szemétszállítási naptárat postán (háztartási, bio, papír, karton és ruha-->ehhez előtte héten dobnak be speckó zsákot ruhának és cipőnek), és azzal együtt minden háztartás kap 4 db 100 kg-os ingyenes kupont a szemétégetőbe. Elég nagyvonalúan veszik amúgy, azt hiszem, a költözés és az itteni bútorvásárlás után 145 kg körül vittünk, és csak egy kupont vettek el.
pilezi 2014.07.10 14:06:07
@firg_firg: Tavaly a férjem váltott a Sunrise-tól az Orange-hoz. X napon éjfélkor kellett SIM kártyát cserélni. Persze nem működött, sőt olyannyira nem, hogy ha jól emlékszem, másfél hétig egy átmeneti SIM-et adtak neki egy másik telefonszámmal, mire tudták aktiválni a saját számát. Nekem már akkor furcsa volt, de a mostani esettel vagyok csak igazán meglepődve. Mégiscsak Svájcban vagyunk :) Vagy azzal kellene magyarázni, hogy francia cég?
Neked sok sikert a számhordozáshoz!