Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nerevaryne

0 bejegyzést írt és 424 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Nem Patrick J. Deneen az egyetlen aki temeti a liberalizmust. Ő csupán azon kevesek egyike, aki 2018-ban egy komplett könyvet szentelt a témának, mely tavaly magyar nyelven is megjelent. A szerző - az Indiana állambeli Notre Dame egyetem politikatudományokat oktató professzora - művében mindvégig…..
Nerevaryne 2020.01.15 09:07:47
@math0: 2) "TI nácik a liberálisoktól nem kaptatok hasonló megtorlást."

Húh, te hol nőttél fel, Budán? Vagy Sopron környékén? 2002-től náci volt mindenki aki csúnyán nézett egy kisebbség tagjára. Akkor is, ha éppen kirabolták, szépen meg kellett köszönni. Tilos volt az önvédelem is, a rendőrök meg csak néztek, hogy ha előkapják a bilincset akkor ki lesznek rúgva hátrányos megkülönböztetés miatt. Méghogy nem kaptak az emberek megtorlást... Szamurájkardokkal járkáltak a mafiózók az utcán.

A nácikkal nem kell toleránsnak lenni. De nem mindenki náci aki nem ért veled egyet egy-egy témában. Itt halt meg a magyar baloldali liberalizmus, mert szerintük igenis mindenki náci aki nem rájuk szavaz.
Az eredeti Star Wars trilógia a megkerülhetetlen alkotások közé tartozik. Annak ellenére, hogy rengeteg műfajból és azok stílusjegyeiből merített, mégis a mai napig képesek a saját lábukon megállni és a filmtörténet fontos elemének lenni.  ..
Nerevaryne 2019.11.27 09:56:25
Ismét egy sorsdöntő meccs, ismét egy sima vereség. Játszottunk sorsdöntő meccset szeptemberben a szlovákok ellen itthon, vereség. Sorsdöntő meccsünk volt Splitben, vereség. Tegnap Cardiff, vereség. Plusz két edzőmeccs, két vereség. Szerencse, hogy az azeri meccsen a játékvezető a végén óriásit…..
    A te lakásod valóban eladó, te tényleg költöznél. Ezt fontos kihangsúlyozni, mert akkor ez a blogbejegyzés neked szól. Nem tartozol azok közé, akik meghallván az idők és a média szavát, kiteszik a legnagyobb értéküket a piacra, (nem írom, hogy el akarják adni, mert nem akarják) hogy annak az…..
Az elmúlt években felerősödött a keresztény és a nemzeti értékek védelme, illetve ezek hangoztatása. A keresztény értékekről már elég sokszor írtam ITT. Többször keveredtem az interneten olyan csoportok oldalára, ahol ezen értékek miatt hangoskodtak, és mellüket verve védelmezték. Most a legutóbb…..
Nerevaryne 2019.09.24 08:11:55
"Eddig kétféle választ kaptam. Az egyik a kérdésem kitörlése az admin által, a másik pedig a kérdéses oldalról történő kitiltás. Mindez minden válasz nélkül...." "Mindebből úgy tűnik, hogy ezeket a fogalmakat a felhasználójuk nem tudja feltölteni semmilyen tartalommal."

Itt érzek egy elég vaskos logikai ugrást. Szerintem az első következtetés amit ebből levonhatsz, hogy nyilvánvaló provokációnak, netes trollkodásnak lett ítélve a kérdésed és ezért kerültek törlésre. A nemzethez tartozás, vagy a keresztény hit olyan, mint a szín: ha látod akkor egyértelmű, vak embernek meg hiába magyarázod úgyse fogja megérteni. Erre intellektuális kampányt építeni elég árnyékbox-szagú.

Hiába kérsz definíciót a keresztény értékekre, mert az mindenkinek más (köszönd az egyházaknak, hogy szabad kezet adnak a papoknak az interpretációban), talán néhány pontban egyezik, de ha mondjuk lelkészeket kérdezel bloggerek helyett lehet hamarabb kapsz választ. Ha tényleg ennyire érdekel, nem csak egy kényelmes eszköze ez a kérdés egy bizarr személyes hadjáratnak, akkor járd sorra a nagyobb egyházak néhány templomát, és interjúvold meg a papokat. Szívesen meghallgatnám, vagy olvasnám a leiratot.

Nekem a keresztény értékek közé befér a melegházasság támogatása, bár én nem vagyok katolikus. De a gyerekházasság támogatása vagy a többnejűség már nem fér bele, ez pedig kulturális öröksége több keleti vallásnak. Példa van rá Európából, királyi családok között előfordult a gyerekházasság, de széles körben életidegen. Ebből a szempontból teljesen mindegy, mit ír a Biblia, mi Európában nem vagyunk olyan szigorúak a szavakkal, mint a puritánok a tengeren túlon vagy a teokráciák tőlünk keletre. Azért hivatkozunk nemzeti vagy keresztény értékekre, nem pedig Európai értékekre (ami elméletileg a kettő együtt), mert az Európai értékek fogalom már foglalt, és a neoliberális központi értéktelenséget jelenti (mindenki maga dönti el neki mi fontos, közös kultúra nincs, majd lesz valahogy) ami remekül működik amíg mindenki így gondolkodik (tehát papíron, maximum baráti társaságban) de ez már másik téma.

Keresztény és nemzeti értékeken azt az értékhalmazt értjük, ami a kisebb, valamely pontban érintkező, de több ponton eltérő Európai, kereszténység-alapú kultúrahalmazok elsöprő többsége számára elfogadható.

Ahhoz, hogy ebből pontos lista legyen, közvéleménykutatást kellene végezni Európa-szerte a különböző felekezeti tagok és a vallástalanok között. Ha tényleg érdekel, végezd el.
Nerevaryne 2019.09.24 09:14:40
@Psyman: Egyetlen politikai irányzat sem összeegyeztethető egyik vallás tanaival sem. Maguk az egyházak sem tartják be a krisztusi tanokat. Ha itt húzzuk meg a mércét akkor tulajdonképpen senki sem valódi keresztény.
Annyian annyi féle érvet sorakoztatnak fel amellett, miért nem szeretnének gyereket.  Mint sokan másokat, engem is borzasztóan bosszantanak az elviselhetetlen gyerekek. Nyilván lehet ezeket a szülőkre kenni, de végső soron a gyerek az, aki bosszant. A legújabb trend, hogy mindent engedjünk meg a…..
Nerevaryne 2019.09.15 22:05:10
@Zsuzsi25: Annyira azért nem sok. Csak legyen gyomor nyári munkára küldeni tábor helyett középiskolában, meg diákhitellel egyetemre küldeni, aztán elég egy pár hónapig otthon tartani amíg munkát nem talál és albérletbe nem megy. Két szendvics hétköznapokra az iskolába, egy új szett nyári meg egy szett téli ruházat minden évben aztán helló. Három főre főzni kb. ugyanannyiba kerül mint kettőre. Legalább lesz motivációja dolgozni.

Egy gyerek akkor kerül sokba ha minden amit elképzelsz hogy megkaphat azt meg is kapja. Drága a magántanár, a táboroztatás, a kirándulás, a jó ruha (főleg ha nem tanulja meg értékelni és egy hónap alatt elnyűvi), drága a laptop, a menő telefon, az egyetem, a bulik, az albérlet, a kocsi. A gyerek nem drága. Az az élet amit magunknak szerettünk volna gyerekkorunkban, az drága. El kell engedni és akkor nem lesz baj a pénzzel se.
A fiatalok jelentős része már nem saját lakásra vágyik, hanem utazna, élményeket szerezne? Vajon miért?..
Nerevaryne 2019.09.06 13:45:20
@blöff: "nagyvárosban, Bp-n ki tudja adni a legtöbb helyzetben"

Ha van munkalehetőség akkor nem kell elköltözni se. Az alapfeltevés az volt, hogy nincs, mert válság van. Volt már ilyen, hogy segédmunkásnak se lehetett elszegődni, nem kellett hozzá kelet-magyarországi kisvárosban élni se, bár ott volt igazán durva a helyzet.

A többivel egyetértek, bár olyan extrém kilengésekkel amiről itt szó volt nem nagyon találkoztam. Sok embernek az a választása, hogy egész jól él és nem gyűjt lakásra, vagy nagyon rosszul él és gyűjt. Az átlagfizetés alatt elég sokan élnek Magyarországon. Nagyárosi fizetésből nem kell sokat beáldozni egy nagyon vidéki kisváros kétszobás kockaházára, majdhogynem KP-ra is meg lehet venni. Ehhez persze ahogy mondtad, kell egy kis józan ész.
Nerevaryne 2019.09.06 13:54:34
@midnight coder: Ezt mondtam én is. Mi értelme volt akkor lakásra spórolni? Ha eladja a lakását hitellel (válság alatt vevőt találni nem egyszerű), gyakorlatilag ugyanott van mint a bérlő: saját háza soha nem volt, megy bérlakásba egy olyan helyre ahol talál munkát, és közben semmit se csinált hogy majd egyszer legyen háza.
Nerevaryne 2019.09.06 14:00:24
@Pfdd: Hát vagy ez, vagy hitellel terhelt ingatlant kell eladni válság alatt aztán irány a bérlakás, vagy eleve bérlőként kevés tartalékkal megpróbálni ugrani egy nagyot.

Szerintem a legjobb megoldás még mindig az, hogy béreljen az ember városi fizetésből, élje az életét, tegyen félre valamennyit, aztán vegyen egy vidéki kuckót ahova vissza lehet vonulni ha beüt a szar. Ha nem üt be akkor meg jó nyugdíjas házikó lesz belőle.
Egyik barátomtól kaptam egy friss és ropogós ransomware cuccot (köszi Durmics Úr!), hogy nézzem meg kicsit közelebbről. Meg is néztem, tényleg jóféle, úgy gondoltam, hogy hasznos lehet, ha csinálok arról egy videót, mit is lát a kedves felhasználó, ha véletlenül elindít egy zsaroló vírust...
Nerevaryne 2019.07.28 21:30:45
@Androsz: A Mobil hdd tökéletes. Ha beszopsz egy vírust ami leszedi a cuccaidat, akkor nem dugod be a mobil hdd-t formázás előtt. Csinálhatsz rá read only partíciót is az állandó mentésnek. A DVD-vel csak a szívás van.
Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit…..
Nerevaryne 2019.07.24 09:02:48
@Labasmaz: Nem tudom neked melyik tankerület számolja a béred, de a táboroztatást ki kell fizetniük. Ha te nem kapod meg érte a juttatást, akkor javaslom nézz utána, valószínűleg a tankerületed nem is tud róla, hogy táboroztatsz. Az évközi kirándulások nem szoktak többnaposak lenni, ha azok akkor azt már táborozásként kellene kezelni, amiért a szülőktől részvételi pénzt kell beszedni. Ezt ki tiltja nektek? Az igazgató nem engedi, hogy táborozásként hirdessétek a táborozást? Ez nagyon fontos, mert nekem úgy tűnik, hogy helyi problémáról van szó amit országos bajként próbálsz kezelni.

A másik, június végétől augusztus közepéig még mindig másfél hónap, eddig is ennyivel számoltunk itt, ebben nincs újdonság. Tanév végétől tanév kezdetéig 55 munkanap van, letisztáztuk már, hogy a tanároknak ez nem annyi, kár szót fecsérelni rá.

A tanárok nem negyven tanórát tartanak egy héten, mert ez az órán kívüli munkavégzés be van számolva a felelősségeik közé. A fizetés viszont negyven órás munkavégzést tükröz. 26 tanórára jut 14 óra felkészülés. Azt nehezen hiszem el, hogy minden egyes óra után dolgozatot kell javítani...
Nerevaryne 2019.07.24 09:08:56
@Labasmaz: Köszönöm! Tavaly változtatták meg ha jól emlékszem, én nem nagyon megyek szabadságra úgyhogy nem tartom számon, de jó tudni.
Nerevaryne 2019.07.24 09:12:05
@chrisred: Igazából akkor, amikor nincs mit csinálni, vagy amit csinálni kell az várhat. Nem úgy működik, hogy akkor most elmegyek és a projektek állnak két hétig.
Nincs logikus magyarázat az akadámiai struktúra szétverésére - csak hatalmi, politikai indokok. Senki ne gondolja egyetlen pillanatig sem, hogy ettől jobb lesz az országnak - csak Orbán csicskáinak jut több konc...
Nerevaryne 2019.07.03 14:48:12
@R.V.J.: "Már csak azt kérdezném meg, hogy miért lett Galilei egyáltalán beperelve, ha a pápa maga támogatta munkáját? Vagy akkoriban füt-fát beperelt a pápa, de ha tisztelettel vitázott akkor felmentették?"

Mert Galileo személyében sértette meg a pápát amikor Simplicio szájába adta a szavait. Ezzel elvesztette a pápa kegyeit. Nem tudom miért döntött így Galileo, gondolom sértve érezte magát amiért a pápa megkérte hogy írja őt bele a könyvbe.
Nerevaryne 2019.07.03 15:09:18
@R.V.J.: "Micsoda buta félreértés!!!"

Nem volt semmiféle félreértés, és emiatt rehabilitáció sem. Ha pápát sérted meg nem csak az embert sérted meg, hanem az intézményt is. A pápák nem úgy váltják egymást, mint a miniszterelnökök, nincs "kormányváltás", amely során a múlt felelőssége semmivé válik. Ha a következő pápa rehabilitálja Galileot, azzal gyakorlatilag engedélyezi bárki számára, hogy nyilvánosan kifigurázza az aktuális pápát. A heliocentrikus tanulmányok publikálását később újra engedélyezték, majd az egyház hivatalosan is elfogadta az álláspontot, de Galilei ítéletét nem másították meg azóta sem, nem is tehetik.
Nerevaryne 2019.07.03 15:21:19
@R.V.J.: "olyan szavakat használok amiket akarok."

Poe's law. A szarkazmus jelölésére írásban szoktunk /s jelet rakni a komment végére, mert a végén még azt hiszik komolyan gondolod.
A torontói okosváros projekt újabb akadályba ütközik, ugyanis késések és adatvédelmi aggályok veszélyeztetik a beruházást. (Fotó: pixabay.com/ElasticComputeFarm)..
Nerevaryne 2019.06.26 10:19:44
@CyberPunK: Az adatgyűjtésre és adatelemzésre óriási szükség van a reklámiparban, az internetes hirdetések hatékonysága majdhogynem nulla. Ezzel kezdtem az egészet, hogy erre jó, erre találták ki. Szerinted viszont titkosszolgálati eszközöket megszégyenítő hatékonysággal kémkednek az egyes emberek után (ha nem is most, majd egyszer), amire mondtam, hogy ez nem így működik, erre nem való, így nem hatékony. Akkor se hatékony, ha városrészeket próbálnak meg elkülöníteni egy-egy ipari megrendelésre. Politikai manipulációra jó, országos-kontinens szinten bizonyos mértékig, az embereket attól még ugyanúgy meg kell győzni, nem elég tudni hogy merre böngésznek.
Nerevaryne 2019.06.26 10:31:06
@énisfélek: "lehet, hogy mindössze annyin buksz meg, hogy esténként túl későn szoktál lefeküdni és a kialvatlan dolgozó szerintük hibázhat, vagy csupán nem elég hatékony."

Forgalmi adatokat személyi adatokkal összekötni előzetes beleegyezés nélkül börivel büntetik. Ilyen megbízások nincsenek, hogy a hátad mögött úgy profiloznak le a telefonon/google-fiókodban tárolt személyes adataid alapján hogy arról tudomásod nincs. Amikor rákattintasz, hogy "engedélyezem az alkalmazás számára, hogy a személyes adataimat tárolja és kezelje", esetenként el is adja, az nem azt jelenti, hogy névvel telefonszámmal eladhatják. A forgalmi adatoknak anonimnek kell lenni. Ha a céged annyira dúskál a munkaerőben, hogy otthoni magatartás alapján építsen le, felkérnek egy viselkedéspszichológust aki megfigyel a munkahelyeden, és ha beleegyezel akkor otthon is. Ha nem, akkor max magánnyomozót akaszthatnak rád, de ha az alapján rúgnak ki akkor repül is a per a cég nyakába.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen eleve diktatúrában kellene élnünk korlátozott személyiségi jogokkal, akkor meg már nem tök mindegy?
Nerevaryne 2019.06.26 12:42:47
@teéjesenmindegy: Hogy ellenőrzöm le? Én sehogy, erre vannak a hatóságok. Azok a hatóságok akiknek a munkája nyomán szénné büntették és büntetik a google-t és a facebookot is. Hogy örülök-e? Nem tudom, de te mitől félsz?
Hogy ha megölsz valakit akkor beköp a telefonod? Ugyanazt a parát adod elő mint a térfigyelő kameráknál 10 éve károgtak a konteósok. Nem ül egy ember az "internet másik végén" hogy a te napi aktivitásodat figyelje. Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy nyomoznak utánad a hatóságok.

@énisfélek: "Egyrészt mindig is voltak törvényen felül álló cégek" "a sok jogi szöveg apró betűs részében elképesztő dolgokhoz járulnak hozzá."

Összeesküvés-elméletektől kímélj kérlek. Ha a Google nem áll a törvények fölött akkor semmi se. Hiába járulsz hozzá, ha ellenkezik az EU adatkezelési jogszabályaival akkor nem törvényes. A matrioska-trükk nem működik, lopott adatokat vásárolni ugyanúgy büntetendő mint az aki eladta. Piaci szereplőként kötelességed megbizonyosodni, hogy a vásárlás tárgya nem ütközik törvénybe. Ha nem így lenne már nem lennének műkincsek a múzeumokban.

@munkanélküli informatikus: "Egyrészt arcfelismerés alapján lehet rögzíteni...beazonosítani"

Lehet, de nem tömegesen, és nem azokkal az adatokkal amiket egy átlag felhasználó megoszt. Ha azon aggódsz, hogy titkosszolgálati módszerekkel nyomoznak utánad lehet hogy nem a Google-profilod sebezhetősége a legnagyobb gondod. Rendőrállamban, kemény diktatúrában gond lenne az adatmegosztás. Így nem.
Amikor rájössz, hogy a barátnőd szüleinek mosolya soha nem volt őszinte, a legjózanabb döntés, hogy lemondod a közös nyaralást. Posztolónk így tett, és nem tudja, hogyan tovább. Szereti párját, és nem akarja elveszíteni a szülei miatt.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok…..
Nerevaryne 2019.06.22 13:56:18
Az a bajod, hogy felépítettél magadnak egy kis buborékvilágot, hogy legalább abban király legyél, ahelyett, hogy vennél egy nagy levegőt és levetnéd a hülyeségeidet. Attól nem leszel droid, hogy beilleszkedsz a társadalomba. A fóbiáid és a személyiségzavarod nem tesz különlegessé, mindenkinek van, nem elnyomni kell hanem szembenézni vele és túlnőni rajta.

Be kell látnod, hogy igenis parazitaként függeszkedsz a barátnődön, akkor is ha ő ezt nem bánja. Gondolom azért mentél volna a szüleivel nyaralni mert ketten nem tudjátok megoldani, a levél második felében meg gyakorlatilag leírod milyen az, amikor az ember koloncként függ egy másik emberen.

Annyira nem vagy képes nyitni a világ felé, hogy egyáltalán utánanézz, milyen kilátások vannak a következő 40 évre, valahonnan kitaláltad, hogy eljön a világvége és ha gyereked lesz az úgyis meghal. Minden ember meghal előbb-utóbb, a gyermektelenségeddel nem a gyereket véded meg a szörnyűségektől, hanem saját magadat szökteted meg a felelősség elől. Gondolom könnyű kifogás, hogy jön a világvége, de gondolj bele, 1945 és 1990 között a világ kétharmada az atomháborútól rettegett, mégse jött el. Valami majd lesz. Ha nehezebb lesz akkor fel kell nőni a kihíváshoz, nem feladni a startvonal előtt.

Meg akarod tartani a barátnődet? Hajrá, nőj fel a feladathoz! Határozott döntéshozatal, világos célok, kemény munka. Manapság a szakmunkások háromszor annyit keresnek mint a diplomások kétharmada. Senki nem fog helyetted egzisztenciát teremteni neked, ha te nem fogsz hozzá el fogsz süllyedni a mocsárban. Most kell elkezdeni, nem jövő héten: a szerelem idővel elkopik, és ha te akkor még mindig csak balfaszkodsz nem marad neked senki.
via GIPHY Két legyet ütünk egy csapásra, Egyszerű kérdések, egyszerű válaszok, és Általános okosságok rovatunk is gyarapszik a mai poszt tartalmával, melyben a nagy kérdés: mondhatja egy cég, hogy csak személyesen és hivatalos levélben fogad el panaszt, a 2019-ben legkézenfekvőbb telefonos és…..
Nerevaryne 2019.06.20 07:14:40
@kéki béla: Ha szerződést akarsz aláírni akkor ahhoz ügyvédi meghatalmazás kell pecséttel mindennel. Olyat vittél?
A politikai szekértáborokon felülemelkedő szavazói rétegek között létezik egy jelentős igény arra vonatkozólag, hogy három évtizeddel ’89 után ne két gátlástalan KISZ-es manipulátor irányítsa a komplett magyar közéletet, ennek a kívánságnak a legitimitása azonban ahogy tavaly, úgy az EP-választások…..
Nerevaryne 2019.06.17 07:32:36
@midnight coder: Azt bírom, hogy Németország kvázi átállt atomenergiáról szénerőművekre és a zöld párt szavazóbázist nyert rajta. Sokat elmond róla, mire jók a zöld pártok.
Sok mindent felforgattak az utóbbi időben az internetes kommentek. Azokról a hozzászólásokról beszélünk, amelyeket az olvasók írnak vagy internetes újságok cikkei alá közvetlenül vagy a lapok Facebook-oldalára az egyes cikkeket közzétevő bejegyzések alá. Új helyzeteket hozott ez jogászoknak,…..
Nerevaryne 2019.06.11 18:52:46
@midnight coder: Az i2 egy hulladék, egyszer valaki rábízta egy frissen egyetemről kibukott elsőéves programozóra aki cserébe rábízta a szobatársára a programozást és azóta úgy van.
Bármilyen véleményed lehet a politikáról. Bármilyen ruhát viselhetsz. Bárkinek vallhatsz szerelmet. Nekem meg bármilyen véleményem lehet róla. És ez alapján rólad. Ha elég fontosnak tartalak, el is mondom a véleményemet. (Vagy nem.) Ha elég fontosnak tartasz, meg is hallgatsz. (Vagy nem.)…..
A Business Insider jelenlegi és korábbi takarítókkal beszélt, hogy megtudja, mit mondanának a vendégeknek, hogyan lehetne könnyebbé tenni az életüket. Avagy apróságok és kedves gesztusok, amelyekkel sokat lehet segíteni a szállodai takarítóknak...
  Az Európai parlamenti választások eredményének ismeretében persze már teljesen mindegy, hogy 344.512 vagy 344.513 szavazatot kapott a párt. Megvan 2 képviselői hely. Gratulálok nekik! Mégis fontosnak gondolom leírni, hogy lett a szám vége 512.  Szeretnék és igyekszem tudatos szavazó lenni, aki…..
Nerevaryne 2019.06.03 10:05:05
@nnnnnnnn: Nem vagyok Momentum-támogató de az olimpia lefújása baromi jó lépés volt. Időzítőt rakni egy sor óriásberuházásra mindig bődületes túlárazást szül. Nézd meg mi lett a vizes VB beruházásaival. Ráadásul 8 évre előre elköteleztük volna magunkat egy gigarendezvény mellett amit akkor is meg kellett volna tartani ha behal a gazdaság közben, lásd Brazília.

Ha végignézed a modern nyári olimpiákat, és hogy melyik város mit nyert rajta, láthatod hogy óriási bukó volt mindenkinek. Budapest helyett Párizs lesz a házigazda, ha nagyon szeretnél Olimpiát személyesen látni Párizs egyáltalán nincs messze, és a közbiztonságis is jobb valamicskét mint Brazíliában volt.
Nerevaryne 2019.06.03 12:26:38
@CleanYourRoom: @midnight coder: És a legtöbb esetben a kulturális és szakmai háttér jobban számít mint a genetika. Magyarországon gyakorlatilag semmilyen genetikai oka nincs, hogy jók vagyunk a vízisportokban. Infrastruktúra, anyagi támogatás, tapasztalat, utánpótlás. Ha ez nincs meg, kopoltyúval is születhetsz akkor se fogsz aranyérmet nyerni az olimpián.

Grúziában óriási hagyománya van a súlyemelésnek. Mindenki megpróbálja legalább egyszer, a jókat azonnal kiemelik. Meg is látszik az eredményeiken. A norvégok se azért nyerik rommá a téli olimpiákat mert madárcsontúnak születnek.
Ahogy egy kedves barátom -- egyébként elmélyült társadalomeméleti szerző -- említi, az emberiség átalakulása a társadalom, a közösség (különböző halmazai) és az egyén folyamatosan változó relációjában történik, és hogy mikor melyik válik meghatározóvá, nagyban befolyásolja a percepcióinkat és…..
Nerevaryne 2019.06.01 09:46:23
@nevetőharmadik: "Pedig a kapitalizmus túlnyomórészt, ha nem egyenesen teljesen abból épült :)"

Azt leváltva épült. Utoljára a céhek tartották tiszteletben egymás érdekeit. Merkantilizmusban ilyen nem volt, az nem is volt se természet- se közösségkompatibilis. A kapitalizmus nem a céhrendszer, hanem a merkantilizmus gyermeke.
Nerevaryne 2019.06.01 10:06:53
@nevetőharmadik: Ezt mondtam én is...
Nerevaryne 2019.06.01 11:06:40
@nevetőharmadik: Ha a legeslegelsőre gondolsz akkor egyénekre és piaci szereplőkre egyaránt, a saját szintjükön. Pl. céhek a céhek érdekeit.

Ebben az értelemben te azt írtad, a kapitalizmus piacfelosztásból épült, korlátozott versennyel. Én azt mondtam nem abból épült, hanem azt leváltva. Ezt erősítetted meg.

Az "egymás" nálam azonos társadalmi szinten szereplő entitásokat jelöl egy csoporton belül. A céhek természetesen nem tartották tiszteletben az egyének érdekeit, vagy beléptél vagy tönkretettek. A kifejezés amit erre a jelenségre használnék, a "másfajta szereplők" lenne.

Jogos a kritika, fogalmazhattam volna pontosabban.
3 dologgal is lábon lőtték magukat. ..
Nerevaryne 2019.05.08 09:37:41
@Orbán veje: Ennek mi köze ahhoz amit én írtam? Azt írtam, Szeged döglődik. Szóval nem említettem, hogy kinek a kicsodája bezzeg. Ne akarjál már minden áron itt kikötni! Mitől lesz attól jobb nekem, szegedinek, hogy leírom ki hogy gazdagodott meg máshol? Szegeden nincs munkahely, Mórahalmon van az az ipari park ami Szegeden kellett volna hogy megépüljön! Kulturális fesztiválokkal, szerb Tesco-turistákkal és egyetemista bárokkal tengődik a város.
Egy népszerű gazdasági oldalon megjelent egy cikk, most tessék nagyon figyelni, egy hazai bank ingatlan értékesítésével foglalkozó vállalkozásának munkatársától, arról, hogy miért is érdemes ingatlan venni. A cikk címe a „Tízből nyolc fiatalnak esélye sincs, hogy saját…..
Nerevaryne 2019.05.05 11:40:41
Igazából elég szimpla a helyzet. Ha saját családod van, vegyél lakást/házat amit szeretnél. Ott a CSOK, az ilyen-olyan családi támogatások, ki kell használni amíg még adják. Ha nehéz sorsú családból származol, a vidéki nagyvárosok fele nagyon jó állapotban van minden szempontból.

Ha szingli vagy akkor meg ne is álmodj róla. Valamivel a nettó átlagkereset fölött keresek, szingli vagyok, albérletben élek, szegény családból származom. Havi 50-70 ezret teszek félre, ezzel a tempóval 20 év múlva lesz majd elég önrészem hitelt felvenni egy nagyvárosi ingatlanra, akkor leszek 50 éves, 65-70éves koromra ki is tudnám fizetni. Ha közben nem veszek semmi más nagyobb értékű tárgyat, például autót. Akkor már inkább élek kényelmes életet a hátralévő időmben, és nem is álmodok saját ingatlanról.

Nem értem azt az érvelést, hogy ha nem veszel saját házat akkor kidobod a pénzed. Nem kidobom a pénzem, hanem lakhatást vásárolok vele. Ez olyan, mintha azt mondanád, ha nem építesz saját pékséget akkor minden reggelinél kidobod a pénzt az ablakon mert más emberek zsebét tömöd vele. Bezzeg ha saját kis péksarkod van, akkor csak időt ölsz bele, kockázatot vállalsz, folyamatosan fejleszted, biztosítod, alapanyagot vásárolsz, de legalább nem költesz reggelire.

CSOK-kal a lakás vidéken gyakorlatilag ingyen van. A hülyének is megéri. Akinek meg nem éri meg, mint nekem, annak meg ne próbáljuk már meg bemagyarázni, hogy az mindig jó üzlet!
A várva várt epizód sok szempontból zseniális, de néhány okból azonban végtelenül szomorú és csalódott vagyok. A nagy probléma, hogy kizárólag az igazán fontos szempontokban bukott meg a sorozat. A körítés szép és jó, a látvány általában fenomenális, de a setting mit sem ér, ha a történet nem…..
Nerevaryne 2019.05.02 08:23:21
@szorokin: A fél részen keresztül Aryát menti/segíti/tolja a főhősök fele, nem a semmiből került oda. Ha egy nekromanta azt mondja a zombijának hogy Bran tabu akkor egyik se nyúl hozzá. Ez történt az erdőben is, megöltek mindenkit akinél fegyver volt aztán jött az Éjkirály és kihúzódtak szélre. Az éjkirály meg egy barom, személyesen akarta befejezni a dolgot, hiba volt.
Nerevaryne 2019.05.02 15:42:05
@Zacskóstej:
"A dothraki az könnyűlovasság" Egyrészt nem úgy tűnt, hogy bárki vezényelte volna őket, másrészt ennek a hordának nem nagyon volt széle, harmadrészt eddig senki sem látott ekkora támadást a halottaktól, eddig rendezetlen sorokban, viszonylag szellősen rohantak ész nélkül előre, arra jó lett volna a lovasroham. Ezt nem várta senki.

"Felderítés." Erdőben, éjszaka? Sárkánnyal felderíteni egy olyan ellenfelet aki sárkányölő lándzsákat dobál?

"Az árkot magad elé ásod és nem magad mögé. Mondjuk 40-50 ezer ember két árkot is tud ásni 2 nap alatt.
- A trebusékat a sereged mögé rakod és nem elé. Nem egy sorozatot adsz le vele...
- A falakra felküldök 300 íjászt akik folyamatosan szórnak..."

Azt a hullámot nem állítja meg árok. Ha magad mögé rakod a trebusét akkor nem tudsz tőlük visszavonulni. A lángoló árok visszavonulási vonal volt, nem védelmi vonal. Pont arra találták ki, hogy felfogja az ellent amíg újra rendeződik a védő sereg. A fal volt a védelmi vonal, annak se volt sok haszna. Az íjászok lőtávja meglehetősen korlátozott, három sor árok a gyalogosok előtt biztos kívül van rajta. Viharban meg semmit nem ér. Az árok se ért volna semmit a vihar miatt.

Eleve felesleges volt a trebusé amúgy, nem a gyalogság ellen találták ki, konkrétan semmire nem volt való, nem is lehetett volna. Reménykedhettek abban, hogy éket vág a gyalogságba amit a lovasok ki tudnak használni, de erre ostromgépet építeni elég nagy pazarlás volt. Építhettek volna ballistákat sárkányüveggel, annak több haszna lett volna.
Nerevaryne 2019.05.02 17:57:55
@Meridian74: "Megjegyzem, az átmászós trükk sem működne, mert a zombik is jól égnek. Azaz amikor belefekszenek jön a sárkányláng és máris lobogva égnek.

Egyedül a zombi sárkány tudott volna bekavarni, de látható volt, alig alig használta, nem akart mutatkozni az Éjkirály."

Ez csak utólag okosság, senki se tudta mikor és hogyan fog felbukkanni az éjkirály. Azt is láttuk, hogy előhívta a vihart amint felszálltak a sárkányok, onnan nincs íjászat és a tűz is hamar kialszik. Két sárkány felváltva csapott le a teljes seregre, meg se kottyant nekik, a tűz meg nem maradt meg a hidegben.