Regisztráció Blogot indítok
Adatok
twentydigitcombination

66 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2022 legeladottabb könyve Franciaországban egy képregény, amely végre rendszerszinten foglalkozik az emberiség jövőjét érintő legfontosabb kérdéssel: a lassan, de biztosan fogyatkozó, és persze közben a klímát pusztító fosszilis tüzelőanyagok kiváltásával. A zöldek egy csoportja ugyanakkor erősen…..
A dél-francia Toulouse-t nem túlzás az európai légiipar fővárosának nevezni. Innen szállt fel ötven éve az első Airbus, megnyitva az utat a páneurópai repülőgépgyártás első sikerei felé. Utunk során megnéztük, hol készülnek ma a minden utazó számára jól ismert típusok, majd elkalandoztunk a múltba…..
Az eddigi legnagyobb költségvetésű norvég sorozat a közeljövő kérdéseit feszegeti: klímaváltozás, energiaválság, átalakuló világrend. Az izgalmas politikai thriller az ismert krimiíró, Jo Nesbø ötletén alapszik, akivel foglalkoztunk már a blogon. Ám sajnos ő sem elegendő ahhoz, hogy a három évadot…..
Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sohasem című munkája érdekes szerkezetű regény. Egyszerre egy hatalmas építőjáték, amelyben csak a legvégén, a legutolsó utolsó kocka felhelyezésekor láthatjuk egészében és érthetjük meg az építményt, amivel oldalak százain dolgoztunk az idén Libri közönségdíjat…..
A tekintélyes professzor, hű szolgálófiúja és egy macsó bálnavadász egy balul sikerült kutatóexpedíció eredményeként egy rejtélyes tenger alatti acélrúd fogságába kerül, egy nagy csapat ismeretlen hovatartozású, izmos matrózzal körülvéve. A professzor a kezdeti sokk után egyre szorosabb kapcsolatba…..
Tazaki Cukuru 36 évesen egyedülálló férfi Tokióban, munkája egyben hivatása is: vasútállomásokat tervez, mindig is arra vágyott, hogy ebben élje ki gyermekkori nördségét. Máskor meg csak menetrenddel a kezében nézi a tovahaladó és beérkező vonatokat, és ez megnyugtatja. Magánya is oldódik, amikor…..
Nádasdy Ádám a melegségét évtizedek óta nyíltan vállaló professzor, költő, műfordító 1947-ben született. A férfiak közötti szexuális kapcsolat, szaknyelvi gyöngyszemmel élve „a természet elleni fajtalanság” Magyarországon 1967-ig, a szerző húszéves koráig bűncselekmény volt. A rendszerváltásig, azaz…..
Sokan hangoztatják, a hi-tech megoldások (hiába népszerűek és ígérik – hamisan - a business-as-usual fájdalommentes folytatását) önmagukban nem jelenthetnek kiutat az ökológiai válságból. Sok tudományos és morális érv szól egy „egyszerűbb” út, az önkéntes egyszerűség mellett. A blogon már többször…..
Előző bejegyzésünkben bemutattuk, mit gondolt az emigráns kubai író, Rainaldo Arenas saját hazájáról. Most pedig jöjjön a beígért képes beszámoló arról, milyen benyomások értek engem a szigetországban, amikor néhány évvel ezelőtt ott jártam...
twentydigitcombination 2016.07.10 23:55:29
@kkn: Biztosíthatlak, Szabolcs maga a posztíró.
twentydigitcombination 2016.07.10 23:57:53
@Kard: én egy 2004-es (!) asztali gépet használok és nem volt ilyen problémy, még ha villámgyors nem is volt...
twentydigitcombination 2016.07.10 23:58:58
@Kard: de van javaslatot (társbloggerként kérdezem), hogy lehetne jobban megoldani?
A külvilág összeomlott – apokaliptikus képek a világ minden tájáról – egyedül Nagy Britannia tartja magát. Mindezt egy, a zavargások elleni védekezésül rácsokkal felvértezett londoni emeletes busz tájékoztató képernyőjéről tudjuk meg, majd a reklámbejátszás társadalmi célú hirdetéssel folytatódik az…..
A ritka esetek egyike, amikor kizárólag címe alapján választottam egy könyvet. A német változat ugyanis a „Holokauszt - Amiért ismét megtörténhet” – alcímmel jelent meg. A szenzációhajhászás ellen jobbára immunis vagyok, de mert érdekel a téma, most bedőltem. Ebből már látszik, hogy – részben –…..
twentydigitcombination 2016.06.30 12:35:05
1.) Ahogy - Szabolcs kritikája alapján - a könyvben is, úgy a róla folytatott hazai diskurzusban is elsikkad az ökológiai vonatkozás, itthon talán azért is mert tele van olyan hívószóval a téma, amely rengeteg trollt bevonz, a lényegről persze eltereli a figyelmet. Az, hogy a 444 cikke "környezeti pánikról" ír, vegyes érzéseket kelt bennem, még ha az írás tárgyául szolgáló beszélgetésen Snyder esetleg valóban ezt a szót használta is arra a jelenségre, amikor egy-egy ország egy kulcsfontosságú természeti erőforrásból való kifogyás félelme által vezérelve indít háborút, mint a Harmadik Birodalom az ukrán termőföldek és a kaukázusi olaj iránti étvágytól fűtve. A pánik szónak viszont, legalábbis a magyarban, van egyfajta lefitymáló, bagatellizáló felhangja: "áh, csak a klímapánik..." - mondhatná egy neoklasszikus közgazdász, aki szerint mindenből mindig van elég, csak megfelelő technológia kell, hogy tovább növekedhessünk (azaz még gyorsabban és még többen pusztíthassuk az erőforrásainkat. Ja, hogy ők ülnek a legfőbb állami és vállalati döntéshozatali pozíciókban szerte a világon...? Houston, we have a problem!) Amire viszont jól rávilágít a 'környezeti pánik' kifejezés, az az, hogy nem is feltétlenül a termőföld, az ásványkincsek vagy az energiahordozók fizikai értelemben vett szűkössége számított korábban, ahogy ma sem, hanem az erre vonatkozó percepció. Ahogy kedvenc ökológusom is megfogalmazta: a mostani problémáink gyökerét nem az erőforráshiány jelenti, hanem a túlzott elvárások. Ez nem jelenti általánosságban a malthusi korlátok tagadását, épp csak arra utalok, hogy a centrum országokban bődületes méretű erőforrás-túlfogyasztás zajlik - ez abban az egy értelemben jó hír is lehet, hogy van miből lefaragnunk. Kérdés, hogy belátjuk-e ezt, vagy marakodunk a maradékon.

2.) Az egyik legfontosabb gondolat, hogy gazdasági okok, javak megszerzése és újraosztása húzódtak a zsidóüldözés hátterében (és bizonyára a XX. századi történelem sok más népirtásában), ahogy arra Ungváry fent hivatkozott, kulcsfontosságú és kiváló könyve is rámutat. Az ideológiai motívumok is persze, fontosak, ahogy az emberi gonoszság, gyűlölet is, de azt hiszem korántsem annyira, ahogyan azt az iskolában annak idején sokan tanulhattuk. És ez egy riasztó következtetés.

3.) A tágabb perspektívából szemlélődő történész és az aktuál(geo)politikai elemzés néha nehezen egyeztethető össze. Noha az ember érezheti az ilyen irányú véleménynyilvánítást morális kötelességének is legjobb meggyőződése szerint - nincs okom feltételezni, hogy Snyder ne így lenne ezzel - ugyanakkor így nehezebben küszöbölhető ki a torzítás bizonyos irányokba. Arra gondolok, hogy az Oroszországról írtak legalább annyira egyoldalúnak tűnnek, mint a híres ruszofób, Anne Applebaum irományai. Nem kell szeretni Putyin autokratikus, oligarchikus rendszerét, de alapvető geopolitikai realitásokat, hatást és ellenhatást kihagyni a képletből több, mint hiba. Egész egyszerűen abba érdemes belegondolni, mit szólna hozzá az USA, ha egy rivális állam közreműködne a mexikói kormány megbuktatásában, miközben rakétabázist telepít a vele szemben álló katonai szövetségbe felvett Kubába és Kanadába. A geopolitikai hegemón két évtizeden át tartó nyomulása után a visszaszorított fél félig-meddig megerősödve annyit szólt: eddig, és ne tovább! Démonizálni emiatt súlyos tévedés, Oroszország politikai-gazdasági elszigetelése pedig - önbeteljesítő jóslatként - épp az ottani valódi szélsőségeseket hozná helyzetbe.
twentydigitcombination 2016.06.30 12:39:31
@Tamáspatrik: mélyen egyetértek!
(Fordítás a szerző jóváhagyásával. Az eredeti cikk itt található: http://cassandralegacy.blogspot.hu/2016/06/brexit-re.html ) (Bábel tornya építése. id. Pieter Brueghel festménye. A kép forrása: "http://www.artinthepicture.com/") Hosszú éveken át úgy gondoltam: az egyesült Európa egy hatalmas…..
Bő egy-másfél évtizede, mióta szélesebb körben ismertté és hozzáférhetővé vált a blogolás, sorra érkeznek a népszerűvé lett szerzők blogkönyvei hazánkban is. Nem mintha volna értelme a személyes, szak-, gasztro-, vicc-, vagy fotóblogok és így a „blogkönyvek” egy kalap alá vonásának, egyetlen fő…..
Az elmúlt időben egyre nagyobb megvetés, gúny ér olyan embereket, akik a nyugati mainstream gondolkodás keretein kívül, eltérően látásmódból – például ökológiaiból –fogalmaznak meg véleményt a globális helyzetről. No de miért lesz rögtön „alusisakos összeesküvéselmélet-gyáros”, aki mást gondol, mint…..
Ahhoz, hogy a tudomány sokszor érthetetlen világát a felületes és egymásnak ellentmondó címlapsztorikon túl is megérthesse a laikus olvasó, olyan, a közönség nyelvén is értő közvetítőkre van szükség, mint David Attenborough, Carl Sagan vagy Öveges professzor. Április közepén – mint megkésve…..
Húsatlasz. Látványos, közérthető új kiadvány az állatenyésztés káros hatásairól. (Magyar Természetvédők Szövetsége és a Heinrich Böll Alapítvány) Meddig tart a természet ellenállóképessége és miként néz ki az a pont, ahol már nem bírja tovább?Érdekes cikk egy friss rendszerelméleti tanulmányról,…..
Cikksorozatunk első részében szerzőnk, aki hangsúlyozottan nem mérnök, ámde tisztábban szeretne látni, bemutatta a nettó energia (EROI) fogalmát, azaz az energiatermelési folyamatba bevitt, majd onnan kinyert energia arányának mutatószámát és annak jelentőségét. A második részben a napelemes…..
twentydigitcombination 2016.01.23 12:13:37
@maroz: bevallom, nem teljesen értem a felvetéseidet.

Ha biomasszát égetünk, hogy áramot termeljünk vele, és aztán abból az árammal termelünk hőt, annál kevesebb pazarló és értelmetlenebb fűtési módot tudok elképzelni. Ám szerencsére az ábrán lévő biomassza többségével azért nem ez történik, hanem közvetlenül égetve fűt, főz vele az a szegényebb >2 mrd... Szóval, ha ez volt a kérdésed, számunkra biztosan nem mindegy, hogy miként alakul át hővé.
twentydigitcombination 2016.01.23 14:09:18
@maroz: Így már jobban értem, mire gondoltál itt és a 3/1. résznél tett hozzászólásodnál. Nos, én nem törekedtem arra, hogy ennyire szélesen, globális szintű energiamérleggel foglalkozzam itt, hanem szimplán 1-1 "megújuló" energiatechonlógiát, főleg a fotovoltaikusat próbáltam megvizsgálni és összefoglalni azt, hogy miről szólnak ennek az EROI mutatójáról szóló viták (inputok és outputok körének szélesítése vagy szűkítése, idő és energiakihozatal viszonya, összehasonlíthatóság kérdése az energiaforrások között). Szóval mindez bevallottan csak egy jóval szűkebb szelete az egész nagy sztorinak, amiről te beszélsz.

Izgalmas a halászatos cikked, sokat és jót írsz, úh. majd követni fogom a blogod. Az általad is említett biomassza-problémához érdekes lehet:
Human domination of the biosphere: Rapid discharge of the earth-space battery foretells
the future of humankind John R. Schramski, David K. Gattie, and James H. Brown
collapseofindustrialcivilization.files.wordpress.com/2015/07/pnas-2015-schramski-1508353112.pdf

És persze, hogy semmi garancia nincs arra, hogy azt a biomasszát, amit megújulónak nevezünk, hagyjuk is megújulni, Jared Diamondnál több tucat történelmi példa van olyan civilizációkról, akik szintén nem tették.
twentydigitcombination 2016.03.06 19:59:32
@kilenctizenegy: egyetértek az alapfelvetéseddel, ezért is írtam többek közt ezt a 2. részben: "Mindemellett Prieto és Hall munkájának kritikusai joggal vetik fel, hogy a fosszilis energiaforrások EROI-jának hasonlóan kiterjesztett értelmezése szintén alacsonyabb eredményeket adna (gondolva elsősorban arra, hogy a fosszilis erőforrások kitermelésére és használatára kiépített infrastruktúra már eleve rendelkezésre áll, és akkor még nem említettük a folyamatos és biztonságos hozzáférésük érdekében biztosított katonai jelenlét és megvívott háborúk energiaráfordításait, vagy azokat, amelyek a keletkező környezeti károk kezeléséhez szükségesek."
Meg arról is, hogy az említett 2,45 sem annyira egyértelmű és egyszerű, mint ahogy azt sokan interpretálták, akik a napelemek elleni érvként erről írtak. A kutatás szerzői is bonyolultabbnak látják ennél, egyebek mellett pont az általad felhozott érvek miatt. yellowandgreen.blog.hu/2015/10/19/a_nagy_nettoenergia-vita_3_2_felfalja-e_a_spanyol_napenergia-forradalom_a_sajat_gyermekeit
Lejárt lemez és vaklárma, vagy továbbra is az egyik olyan kulcstényező, amely gazdaságunk működésének alapjait kérdőjelezi meg? Amikor mindezt írom, alig 30 dollár fölött jár az olaj ára, ami felületes szemlélőben könnyen keltheti azt a képzetet, hogy nincs itt semmi gond. Különösen, hogy a sokak…..
twentydigitcombination 2016.03.06 19:42:56
@elemes: Köszi!:-)
twentydigitcombination 2016.03.06 19:44:00
@jágör68: szerintem is, de ettől még a többi sem tűnik el.
twentydigitcombination 2016.03.06 19:50:46
@kjapp: Ez nagyon szuper és követendő példa, a 12. pontnál arra is céloztam viszont, hogy sajnos nem mindenki tudja ezt (még?) követni, anyagi, intézményi, gondolkodásbeli okokból. Utóbbiakon mondjuk könnyebb változtatni.:-)
H.P. Baxxter (1964)  Nógrádi György (1949) A Scooter frontembere Biztonságpolitikai szakértő Platinaszőke haj Ősz haj(nyomok) és kéttenyérnyi kopasz folt Szuggesztív előadó, aki szélesebb körben népszerűvé tette az általa képviselt…..
Yellow and Green Ökologikus pop 2016.02.08 21:52:45
Régen terveztem egy ilyet, most végre volt időm összeszedni: dalok az ökológiai válság különböző aspektusairól műfajtól, korszaktól függetlenül. A merítés teljesen szubjektív és persze a sorrendnek nincs semmi jelentősége. Íme! Bastille – Pompeii (2013) A brit zenekar 2013-as nagy slágeréről,…..
Folytatódik a cikkajánló, kicsit áramvonalasabban, hogy ne fektessek bele túlzottan nagy energiát, de mégis összegyűjtsek elolvasni, megnézni, meghallgatni érdemes tartalmakat, szóval egyensúlyban legyen az EROI.:-) Hátrébb lesznek régebbi, régóta nálam hányódó, nem kevésbé érdekes linkek is. Egy…..
Ezt olvasd el, milyen gáz – adta a feleségem kezembe D. Tóth Kriszta második regényét, én azonban beleolvastam és nem is tudtam letenni. Hogy miért? Nem csak a nyitó szexjelenet szippantott be (amit a párom olyan gáznak talált), szerintem ilyennek kell lennie egy színvonalas lektűrnek 2016-ban…..
Ha megújuló energiaforrásokról van szó és a felszínes sajtóhírekből tájékozódunk, könnyű fekete-fehér igazságként tekinteni az „ingyen energia” közeli eljövetelére [1], és hogy a napelemek és szélturbinák azok a technológiák, amelyek majd minden gondunkat megoldják. Hasonlóan kategorikus…..
twentydigitcombination 2016.01.23 10:03:53
@maroz: milyen keretre gondolsz? nyilván nem lehet teljesen a komprehenzív a dolog, de azért mégiscsak megadtam a 3 rész forrásaként közel 30 tanulmányt és más cikket. De ha van esetleg konkrétabb kérdésed, szívesen próbálok segíteni, vagy bővítem is szívesen, ha valahol nagy hiányérzeted van .
twentydigitcombination 2016.01.23 12:20:34
@maroz: jogos, ezen gondolkodom még kicsit, hogy tudnám összefoglalni. Egyedül írom amúgy.:-)
  Annak ellenére, hogy Mo Jen személyében 2012 óta irodalmi Nobel-díjas kínai író is van, Európában még mindig alig ismert ennek a hatalmas országnak az irodalma. (Ebben a fordítási nehézségek is szerepet játszhatnak; magyarra rendszerint angolból ültetik át a kínai alkotásokat.) Jü Hua „Testvérek”…..
twentydigitcombination 2016.01.23 10:15:17
A könyv jobb volt – mondja a moziból kijövő molylepke társának az óvodás vicc szerint, amely jól tükrözi a valóságot: gyakran fordul elő, hogy a regény után a filmfeldolgozás csalódást kelt és ugyanez vonatkozik a színházi adaptációkra is (ahogy erre legutóbb Grecsó Krisztián „Mellettem elférsz”…..