Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vilaci

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés Ellenszélben 2015.04.13 14:35:59
Egy új területet termesztésbe vonni elképesztően nehéz feladat, hacsak nem tükörsima, mélyen humuszos, köveket  és tuskókat nem tartalmazó, belvízzel egyáltalán nem érintett területen kell dolgozni. Márpedig nálunk a legcsekélyebb mértékben sem erről van szó. De hát az…..
Vilaci 2015.04.20 13:56:28
Sziasztok!
Mélyen együtt érzek a küzdelmetekkel a telepítés előkészítést illetően (is)!
Én csak háztáji szinten fogtam szőlészkedésbe, de a gondomat is éppen ez adta. Nálunk nincs rigol eke (a környéken senkinek sincs, még traktor is csak elvétve), amúgy se fért volna a telekre. Van viszont a környéken bőven markoló. Hívtunk hát egyet, nem kellett noszogatni se. Terv szerint egy kanál mélységben (80cm) kiszedte a földet és ugyanoda visszaejtette. Így egy menetben kiszedte a tuskókat, köveket (volt fél kanálnyi is)és persze megcsinálta a lazítást is. Az egyik helyen csak a sorokat szedettük végig vele (itt nem voltak tuskók), a másik helyen az egész területet. Itt a végén a nagykanállal végig tolta az egészet, hogy egyenletesebb legyen a felülete. Mi kísértük mindenhova és félrehúzgáltuk, ami nem oda való volt. Lazítás után az egészet beszórtuk lucernával, ősszel egy nagy, 8LE-s kapaképpel megjártuk és a következő tavaszon máris jobban esett a gödrök kiásása és a szőlő is szépen megindult benne.
Nagyobb területen (ez összesen kb. fél ha volt)nyilván nem gazdaságosabb a mélyszántásnál, de ha elég lehet a sorok helyét fellazítani, kitisztítani pl. újra telepítésnél, reális alternatíva nyújthat. Vállalkozó kedvű markolóst szerintem előbb lehet találni, mint unatkozó traktorost, mivel az építkezések nem adnak folyamatosan munkát.
Sok erőt és szép termést!
Jól ránk ijesztett ez az idióta időjárás a hét végén: a feleségem féltette a gyerekeket, hogy hideg lesz és eső, és jaj, mit fognak csinálni (fázni és megázni, mégis, mit csinálnának?) - így aztán csak látogatóba mentem le Dörgicsére, pedig (ahogy az már lenni szokott)…..
Vilaci 2014.06.06 11:24:29
Szia Rambo!
Kb. 4 éve vagyok lelkes olvasója a Blogodnak. Köszönet érte a "kicsik és kezdők" nevében!
Mivel már 3. éves a 400 tőkés ültetvényem, vettem végre a bátorságot, hogy megírjam támrendszer tárgyában a tapasztalataimat. Ha Neked nem is mondok újat vele, talán segítheti kezdő társaimat.
Eredetileg akác oszlopokat szerettem volna, mert az az "autentikus", de végül nem bántam meg hogy a Reisacher félét választottam. Egy akác áráért 2 fémoszlopot tudtam venni. Könnyen mozgathatók. (Vitnyédről a 60 oszlopot 8000-ért hozta házhoz a futár és a kocsim tetején 2 körben ki tudtam vinni a hegyre.) Sajnos az, hogy könnyen leüthetők, legfeljebb homokban igaz: a mi, még forgatás után is, kötött talajunkba előre kellett ásni félig, hogy kézzel le tudjuk verni őket az oszlop tetejének szétverése nélkül, de így is "beálltak", nem mozognak. (Persze, ahol van gép hozzá...) Legfőbb előnye, hogy egyenletes, vékony lombfalat ad,amit könnyebb kezelni. Egyszerű befűzni, könnyebb permetezni. Mivel 6-8cm-re vannak a drótpárok a hajtások gyorsan meg kapaszkodnak. A hajtástartó huzalokat a fülekben valóban egyszerűen lehet(ne) mozgatni, de ennek inkább a befűzésnél láttam csak eddig előnyét, mert könnyebb átmenetileg leakasztva befűzni a kósza indákat. Ha már bele kapaszkodott a szőlő, azt végig kell tépkedni hozzá, aminek nem sok tetejét látom, hiszen éppen az a cél, hogy rögzüljön. Nálam a kartartó 60-70cm magasságban van, amit egy közeli és két távolabbi drótpár követ (kb. 30-40-40 cm távolságban). Ezzel az elrendezéssel tapasztalatom szerint elég jól megtalálják az útjukat a hajtások maguktól is. A teljességhez tartozik talán még, hogy a támrendszert a 2. évben telepítettük, de a kartartót csak a következő évben, metszés (lekötözés) előtt húztuk be, és első évben valóban mozgattam a befűző szálakat, hogy a hosszúra nyúló hajtásokat, amiket előzőleg a karókhoz kötöttünk, követni tudjam. Szóval, szerintem még kicsiben is jó választás volt a fém támrendszer.
Gazdag szüretet!
Laci