Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pálfi László

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Monty blogja PC: Call of Duty WWII 2017.11.28 23:04:32
Normandiától a Rajnáig Sajnos a Call of Duty-széria a bíztató kezdet után az utóbbi években az egyre izzadságszagúbb és egyre érdektelenebb epizódok gyártására fanyalodva látszik kiszenvedni… Én mondjuk így is fejet hajtok egyes részek készítői előtt, mert továbbra is a kedvenceim közé tartoznak…..
Jane Austen meg forog a sírjában Ahhoz képest, hogy a zombifilmek nem tartoznak a kedvenceim közé, rövid időn belül már a második ilyen témájú darabot veszem elő. De ahogy a cserkészes-kisvárosos-hentelős műnél, itt is volt valami, ami miatt nem tudtam szó nélkül elmenni mellette. Mert hát egy…..
Pálfi László 2016.04.26 21:41:39
A filmekben a legtöbb esetben szimbólumokat és allegóriákat használnak, amiknek felismerése nélkül csak egy ügyefogyott romantikus/akció/horror/sci-fi mesét látunk, pedig a mozijegyünk árában az allegóriák is benne vannak.
A zombik megjelenítése a mai könyvekben és filmekben nem más, mint allegória, azaz olyan metafora, amit az író vagy rendező több jeleneten vagy az egész történeten keresztül végigvisz.

A metafora egyik jellemző értelmezése szerint a zombik azokat a vegetáló, életcél nélküli TV műsorok és újsághírek által lebutított embertömegeket képviselik, akik nem is akarnak ezen állapotukon változtatni, sőt abban lelik egyetlen örömüket, ha másokat is magukhoz hasonlóvá tehetnek, megfosztva ezzel őket életcéljuktól, álmaiktól, örömüktől, változásra való képességüktől, azaz az élettől. Némi képzavarral élve ezek a zombik maguk az energia-vámpírok.

Más művekben a zombik fejletlen országokból fejlettebb országokba tóduló erőszakos bevándorlókat testesítik meg, akik kéretlenül jönnek, akik ellen falakat húznak fel, akik megszállván egy-egy területet mindenkit magukhoz hasonló irigy vegetációvá változtatnak.

Mindkét allegória megjelenítése során azt láthatjuk, hogy idővel a zombik kerülnek többségbe és csak a legrátermettebb emberek maradnak életben azok, akik határozottak, akiknek vannak céljaik, akik tudnak szeretni és akik nem hagyják, hogy mások uralják a gondolataikat.

Ha alaposan szemügyre vesszük a környezetünket, akkor megállapíthatjuk, hogy valóban a "zombik" vannak többségben és igencsak résen kell lennünk, hogy el ne kapjuk tőlük a reményvesztettség vírusát, mert tudjuk, hogy a remény hal meg utoljára. Tehát legyünk résen! ;-)
A partraszállás 70. évfordulója alkalmából nekiültem, hogy a hadművelet legérdekesebb fotóiból összeállítsak egy sort. Nem volt könnyű dolgom, hiszen alaposan dokumentált eseményről van szó, és több száz képet mégsem posztolhatok ide. Mindenesetre remélem, a téma avatott ismerőinek is tudok újat…..