Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Basileus

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
– Lista, rajta vannak a listán!– Lista, de miért?– Miért... ilyen kérdés nincs a szakmában. (Jancsó: Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) Na, szóval ebből is látszik, hogy minden ilyen tízes vagy akárhányas lista tulajdonképpen elég nagy baromság. Egyfelől…..
Basileus 2014.06.03 16:56:06
@bikmakk: Nyilván, persze, teljesen igazad van. Azonban egy percig sem állítottam, hogy a görögkatolikusok tehetnének minderről. :) Valóban az sokkal később jött létre és az ortodoxiából eredeztethetőek. Azonban az ő kálváriájuk sem volt villámtréfa, de nem akarom szét offolni e balkáni témát. :)
Köszönöm a pontosítást!
Basileus 2014.06.03 19:11:42
@gmihaly: továbbra sem akarom offolni a témát, de sajna kénytelen vagyok. "a római katolikus és az abból levált keresztyénség" ??? azok a protestánsok. azok, hogyan jönnek ide?
"beleértve a valahai Habsburg-birodalom görögkatolikusait is." ??? Valóban, Mária Terézia sokat próbált tenni a görögkatolikusok elismertetéséért, jogaiért a római katolikus egyház tekintetében is, hogy unitus, uniátus egyházá, azaz a római pápával, teljes egységben lévő önálló (latin szóval sui iuris, azaz „saját jogú”) részegyházzá váljon. Azonban 1912-ig nem válhatott azzá Magyarországon (A Magyar Királyságban, vagy is a Habsburg birodalomban) - továbbá ezen béli küzdelmüket a görögkatolikusok 1054-óta, a nagy egyház szakadás óta számítják.

No, de mindettől függetlenül, olyan, hogy "görög keleti" továbbra sincs. nem létezik ilyen.
„A »görög keleti« elnevezés ellen immár három évtizede indítottuk meg a harcot, s ez végre meg is hozta a gyümölcsét: Egyházunk ma Magyarországon is hivatalosan orthodoxnak nevezheti magát, ugyanúgy, mint mindenütt az egész világon. [...] azért nem vállaljuk a »görög keleti« jelzőt, mert diszkrimináló, és ugyanakkor semmiféle tekintetben nem fejezi ki Egyházunk és hitünk jellegét, sőt éppen ellenkezőleg, elködösíti, eltünteti azt.” – Berki Feriz (ed.): Az orthodox kereszténység (2. ed.), Budapest, Magyar Orthodox Adminisztratúra, 1984., 14. old.
Elnézést az off-ért!
Basileus 2014.06.03 19:40:08
@bikmakk: Bizony. :) Üdv!