Regisztráció Blogot indítok
Adatok
palackborbár

34 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ha egy borra azt mondják bio vagy…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jöjjön egy újabb nemzetközi kitekintés,…..
Kocsmablog Mediterrán borkörkép 2015.04.01 09:00:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jöjjön egy újabb nemzetközi kitekintés,…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jöjjön most egy nemzetközi kitekintés,…..
Kocsmablog A Nő és a Bor 2015.03.04 09:45:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe.Ha már vasárnap itt a nőnap, beszéljünk a…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ezúttal azt vesszük szemügyre, hogy milyen…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Arról van pl. fogalmatok, hogy mibe kerül…..
Kocsmablog A borpiac megmondói 2015.01.28 23:00:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azon gondolkoztatok már, hogy mitől lesz…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Te mennyi pénzt vagy hajlandó kiadni egy…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Nézzük akkor az aszú új szabályozását,…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ezúttal azt vizsgáljuk, mi is az a sokat…..
palackborbár 2015.01.08 08:36:29
@syss: A feltett kérdésre én is csak megerősíteni tudom az interneten található információ, miszerint a Csopaki Kódex 2012-ben alakult meg hivatalosan. Jól lehet, hogy hosszú évek előzték meg az előkészületeket, és Jásdi és pár másik borász régebben is ezen elvek alapján készítette borait.
Kocsmablog Forralt bornak való 2015.01.07 17:00:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Mivel odakinn nagy a hideg, jól tud esni, ha…..
Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Az ünnepekre hangolódva a mai témánk minden, aminek így vagy úgy köze…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. A karácsonyi menü mellé jól fog esni a…..
Kocsmablog Az újbor ünnepe 2014.11.12 19:45:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jeles dátumon vagyunk túl: november 11.…..
Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ugye mindenki ismeri a Bëlga boros himnuszát? Mi most el is…..
Kocsmablog Borhamisítás 2014.10.29 16:00:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Most a borhamisítás leggyakoribb…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azt például tudjátok, hogy csupán a bor…..
palackborbár 2014.10.27 11:46:32
@altimus: Az aszú magas cukortartalma valóban akár évtizedekig eltarthatóvá teszi a bort, persze ehhez hozzá járul az is, hogy a szőlőfajta amiből készül (furmint, hárslevelű) magas savtartalmat ad a bornak, ami olykor akár 9-10gramm/liter is lehet (ez egy nagyon magas szám) az átlagos borban 3-5 között mozog. Ugyanakkor korábban írtam a helyes tárolásról, ha a bor levegőt kap mert mondjuk nem fektetve tároljuk és kiszárad a dugó, esetleg a páratartalom nem megfelelő, vagy fénysokkot kap akkor bebarnul. Szakmailag bizonyított, hogy ilyen kőolaj színű bort semmilyen kereskedő nem fog megtartani. A hatalmas különbség a természetes érésből kialakuló borostyán szín és a rommá oxidált fekete kőolaj szín között van.
A magyar állam tulajdonában is vannak 50-es 60-as évekből származó aszúk, melyeket delegációknak ajándékoznak. Ezek értéke több millió forint és még mindig egyben vannak. De a színűk BOROSTYÁN!!! Nem fekete...
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ki mit gondol most a Bikavérről? És…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azon gondolkodtatok már, hogy a hordó mennyit tesz hozzá egy…..
palackborbár 2014.09.18 07:56:03
@Nenii: Az elsődleges aroma a szőlőből érkezik a borba, tehát a gyümölcsös, virágos jegyek, amiről beszélünk. Gondolom a kérdés arra irányult, hogy az eper-gesztenye-akác hordó milyen szekunder aromákat ad a boroknak. Megmondom őszintén, nincs ezzel foglalkozó szakirodalom. Külön tetten érhető klasszikus aromát egyiknél sem említhetünk. Eleve kevesen használják ezeket a hordótípusokat, de ők például esküsznek rá. Az eperfa hordóban érlelt bornál említették a simulékonyságot és harmóniát, míg a szelíd gesztenyefából készült hordó csersavban gazdag, így koncentrált nagyobb borok érlelésére alkalmas. Akácfa hordót használ például a Kolonics Pince 2008-as Olaszrizlingjénél. A tapasztalat szerint a több mint ötven éves fából készült hordó markánsan rátelepedett a borra és hosszú érlelhetőségről tanúskodott.
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Talán nem először mondom, hogy a bor egy…..
Kocsmablog A borok évjárata 2014.08.27 10:15:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ti tudjátok pl. hogy a címkén egy-egy…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Vegyünk néhány borfogyasztással,…..
Kocsmablog Palack záró módszerek 2014.08.13 13:00:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ezúttal a parafa, szilikon dugó, üvegdugó…..
Kocsmablog Melyik a jó fröccsbor? 2014.08.06 13:05:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Szódával jó lesz - halljuk néha ezt a kifejezést, ha egy bor…..
palackborbár 2014.08.12 15:25:01
@Bélabácsi: Kisfröccs, nagyfröccs és hosszúlépés. Valóban eleinte csak a 3dl-es verziók voltak ismertek, de ma már a házmester (3dl bor, 2dl szóda) és az inverze a viceházmester (2dl bor, 3dl szóda) hasonlóan nagy népszerűségnek örvend. Meg lehet nézni a fesztiválokon ezek a legnépszerűbb keverési arányok, hiszen így nem is kell annyi időt a sorban tölteni várakozással. :)
palackborbár 2014.08.12 15:27:31
@Mr. Közbiztonság Szilárd: Valóban nagyapáink nem reduktív borokból ittak, fröccsöt. De mi ezt nem is mondtuk, csak ajánlottuk, hogy szerintünk ebből finom. Régebben a hűtött acéltartályos oxigéntől teljesen elzárt erjesztés valóban nem volt elérhető. Az akkortájt hordót nem látott borok egyszerűen betonkádban vagy üvegballonban erjedtek ki. Nem annyira voltak virgoncok és gyümölcsösek, de a fröccsbe már akkor sem a fahordós tételek kerültek, jellemzően. Hangsúlyozom ez akkor is ízlés kérdése volt, akárcsak most. Mindenesetre mindig is a savhangsúlyos borok kaptak szódát (ásványvíz híján, ami akkor még aligha volt). A szikviz használata ezáltal tradíció, amihez sokan ragaszkodnak ma is vendéglátós tapasztalataink alapján.
palackborbár 2014.08.12 15:32:51
@Nenii: Bár Mr. Közbiztonság Szilárd a Rosé fröccsöt divatmajomságnak nevezi, az kétségtelen, hogy olyan borászok is készítenek már rosét a nagy kereslet miatt, akik eddig nem. Csak Taklerék Szekszárdon éves 600.000 palackjából 200.000 rosé. Lehet hogy a rosé fogyasztás alább hagy a jövőben, de ma abból adunk el a legtöbbet fröccs formájában és magában is itt, a Palackban. Térj be hozzánk is, szívesen látunk. ;)