Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zoltán Hegyi

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Ez az esztétika persze igen messze esik attól a szépelgő, önelégült, ókonzervatív esztétizmustól, amit a nyugatos-újholdas vezér „homo aestheticus”-ok képviselnek (Babicska Mihály, Koszlotányi Rezső… Nemegy Nagy Ágnes, Weüres Sándor…), amelyben (nem tehetségtelen) műmájerek próbálgatják a…..
(Leegyszerűsítés)   A filozófia unalmas. A filozófiának nincs haszna, és különben is érthetetlen. Ha közel akarsz kerülni az élet értelméhez, akkor élj Bimini szigetén, a Golf áramlat partján! Délelőtt fess tájképeket arról, ahogy a végtelen óceán és a végtelen égbolt összeér; délután hajózz ki a…..
Az internet olyan, mint a pocsolyaSzöveg: Shona Innes, rajzolta: Agócs Írisz, ford.: Varró DánielKolibri, 2014.   Jelentem most nem lesznek Varró stíljében verses recik, mert napok óta minden poszt elszáll, mint elefántpuki a bozóttűzben. Agócs Írisz (már a neve is mint egy…..
Zoltán Hegyi 2015.04.30 08:39:29
Asztrológia Szerencse 2011.08.31 19:48:44
Ha két találós kérdésre nem érkezett megfejtés, de azért felteszem a harmadikat, akkor én most kitartó vagyok vagy valami egészen más? Kitől származik az alábbi idézet, melybe épp most botlottam bele? De még inkább arra vagyok kíváncsi, asztrológusok, asztrós érdeklődésűek…..
Zoltán Hegyi 2015.01.29 08:18:12
Akiké a dicsőség: Napkút Kiadó, 2014. "Felelős kiadó Szondi GyörgyNyomdai kivitelezés Alfa Rehabilitációs Nonprofit Közhasznú Kft.Köszönet: A könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta”       (= stb.) ..
  Szerény válogatásom a 2014-es esztendő könyvterméséből - azok közül is azok, melyek legalább 4 illetve 5 csillagot kaptak a blogon. (Már ha kikerültek, azaz pötyögtem róla pár szót. Négyestől már abszolút ajánlom, 4/5: Nem tökéletes katarzis, kell némi…..
Emlékszem, amikor erről a könyvről volt szó egyszer régen az egyetemen, azt mondta a tanárnő, hogy ez a szöveg menet közben kioltja magát. Mintha minden bekezdés érvénytelenítené az előtte lévőt, és hiába figyelsz nagyon, a végén mégsem fogod tudni, hogy mi történt. És…..
Viola Szandra: LéleksztriptízStádium, 2008    "Ide-oda lépdel a kétség.Hintázik éjben a félelem.Kicserepesedtem, sötétség:kiszárad medrem, a végtelen."(Álmatlanul)       Na, végre abszolváltam a saját köteteibe kötött pucér popsijával 15 percnyi hírnevet szerző…..
Néha előfordul, hogy egy film megnézését sokáig halogatom, aztán amikor végül sort kerítek rá, magamat ostorozom amiatt, hogy miért vártam egy kiváló film megnézésével ennyit. Ez a lépés azonban a Sztalker esetében teljesen tudatos volt részemről. Már egészen kiskorom óta…..
Zoltán Hegyi 2014.08.18 07:19:44
@nandras01: A felszínt kapargatod. A társadalmi olvasat mellett van neki még néhány korrekten körberajzolható olvasata. Egy eszmetörténeti például. Vagy (máshonnan nézve) teológiai. Első lépésben: hogyan reagál az értelem, az érzelem és a hit vezérelte ember ugyanarra a provokáló gesztusra.

Ez az ismertető a rácsodálkozásé. A hozzászólásod alapján te már nemigen "csodálkozol rá". Nyilván oka van, ahogy (egy rétegében) igazad is. Ahogyan a meggyűződések birtokában jellemző: az embernek olyankor igaza van. Bocs, de ahogy nézem, az attitűd nincs a birtokodban, ahonnan ez az írás élvezhető. Vagy legalábbis ne bosszantana fel.
Zoltán Hegyi 2014.08.18 21:42:59
@nandras01: "az általad felvetett egyéb szempontok természetesen éppen úgy beleérthetők az alkotásba, mint egyéb mások is, de ha tudjuk, hogy mikor és hol született az alkotás, akkor óhatatlan, hogy a társadalmi mondanivalót helyezzük előtérbe." Értem, csak nem értek vele egyet.

Két dolgot említek. Egyfelől a költő monológját a sivataggá lett ciszternában. Másfelől a tényt: ahogy Tarkovszkij (valójában) soha nem csinált műfaji filmet, úgy nem csinált áthallásokra épülő korfeltáró filmet sem. Még a legpolitikusabb munkájának, az Andrej Rubljovnak sem ez a legfontosabb rétege, hanem a művész önkifejezésének valósággá tisztulása, bárhol és bármikor. S még egy érv ehhez: amikor végül eltépi a gyökereit, és emigrációban leforgatja az Áldozathozatalt - a számára legfontosabb otthon elmondhatatlan tartalmat építi fel szinte maradéktalanul: "meglátja az angyalt".

Értsd, nem azt mondom, hogy nincs ilyen olvasata. Csak nekem nem ez jut először eszembe. hanem a tudás emberének, a művészet emberének és a hit emberének egyszerre, a szemem láttára történő, teljes igényű drámája. A kijelentés, hogy bármilyen attitűddel közelítünk is önmagunkhoz, mindannyian fázunk a tükörbe nézéstől.
Sajnos le kell hűtenünk a kedélyeket, még nem a jól megérdemelt Oscar-díjat nyertük el, a Goldenblog is várat magára legalább egy pár hónapig, de a blogszféra Beer Challenge-ének keretében nekünk ítélték a Liebster Awardot. Ez egy olyan elismerés, amelyet bloggerek adnak…..