Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ilya

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Hallgatói Hálózat szerda esti bázisdemokrácia-történelmi egyetemfoglalásának még az utóélete is olyan érdekesen alakult, hogy a Képviselő Funky drámatudományi szakosztálya külön is érdemesnek tartja megvizsgálni azt.A parádés második felvonás már kora reggel elindult…..
Ilya 2012.02.17 00:07:47
@Never: Na igen, itt egy reform, ami a pénzhiányról szól, erre az állam legalább ekkora kötelezettséget vállal a diákhitel2-vel. Nem nehéz kiszámolni, hogy a jelenlegi jegybanki alapkamat mellett mekkora összegről van szó csak egy átlagos diák esetén mondjuk 10 évre. Ez az összeg akkor is óriási, ha mondjuk a térítéses hallgatók 30-40%-os csökkenésével számolunk. Tehát, ha az állam annyit csinál, hogy rövidtávú kötelezettségeit átváltja hosszúra, közben pedig a rendszer még működő egységeit végzi ki, az elfogadhatatlan.

Azzal pedig, hogy eddig sem igazán volt konzisztens oktatáspolitika, normális akkreditációs rendszer, hogy a munkanélküliség bújtatására használta az első Orbán-kormány (aztán a többiek is)a felsőoktatást, hogy állami dolgozók nem releváns diplomáért is diplomás alapfizetést kaptak (úgy rémlik, hogy pl. a művelődésszervező szak karrierje ekkor ívelt fel), véleményem szerint - bár közvetve - szintén az egyetemek önrendelkezését sértette a mindenkori magyar kormány. Ennek durvább, közvetett formáit, mint a dékánválasztással kapcsolatos ötleteket, a meg nem valósult, központosított TVSZ módosításokat vagy a HÖK (sajnos olyan, amilyen) képviseleti lehetőségeinek csorbítását szintén nem lehet elfogadni, mert ezek csak még tovább gyengítik az autonómiát.

Talán elvárható lenne, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képes legyen hasznos és releváns munkát végezni, ha pedig nem teszi, ne fogadjunk már el a ,,több mérnök kell, csak a bölcsészek rinyálnak"-jellegű ultima ratiot, mert ez egyszerre szomorú és felháborító.
Ilya 2012.02.16 22:57:53
@Never: Miután arról nyilvánvalóan fogalma sincs, mit jelent az egyetemi önrendelkezés fogalma, ettől tekintsünk is el (bár nem válna kárára ez a tudás).

Hozzászólása többi része pedig kiválóan példázza, pontosan mi is az, ami elfogadhatatlan és irritáló a kormány hozzáállásában. Nyilvánvalóan több mérnökre van szükség, mint klasszika filológusra. De. Közgazdászból mért csak (mért pont) 250 kell? Mihez kezdenek a természettudományos végzettségűek? Én már láttam élőben pl. fizikust, beszéltem vele az elhelyezkedési lehetőségekről, hát nekik sem egyszerű. Hogyan oldja meg a kormány, hogy a bölcsész karok kis tanszékei ne haljanak meg (igenis szükség van x db művészettörténészre meg x db filozófusra is évente)? A tanszékek fúziójára van szükség? De hogyan? Fél év alatt pláne hogyan? Mért nem fizet mindenki tolerálható mértékű tandíjat? Minek röghöz kötés (amely paragrafus nyilvánvalóan a leendő orvosok miatt született meg)? Hogy az égbe gondolják, hogy a 2%-os kamatú diákhitel2 kevésbé segíti államcsődbe az országot, mint a felsőoktatás jelenlegi finanszírozása? Mi az, hogy az állam elengedi annak a hitelét, aki állami szférában helyezkedik el?

Folytathatnám a végtelenségig. Az egy dolog, hogy egy tüntetésen nem lehet összetett mondatokat kiabálni, de nem arról szól sem az HÖOK, sem a HAHA tiltakozása, hogy képezzünk még 100 000 művelődésszervezőt Kaposváron, hanem arról, hogy jó reformhoz konzultáció (és idő) kell.
Ilya 2012.02.16 23:41:26
@Never: Az a kijelentés, amely szerint az egyetemi önrendelkezés az oka annak, hogy bölcsésztúlképzés van, sajnos nem arra utal, hogy tisztában lenne az autonómia értelmével.
Boldogabb országokban is hozzájárul az állam az egyetemek finanszírozásához anélkül, hogy megsértené az autonómiájukat (említettem pl. Franciaországot) - ha mégis, akkor balhét csinálnak az illetéksek. Az, hogy mi az ideális arány a piaci szereplők, az állam és az önfinanszírozás (=szülők, hitel) között, önmagában elég problematikus kérdés, amivel foglalkoznak is a hallgatói szervezetek.

Egyébként miután legalább 4-5 kérdést megemlítettem, amely miatt önmagában elfogadhatatlan az új felsőoktatási törvény, esetleg átgondolhatná azokat is, mivel a képzési szerkezet megváltoztatásával önmagában senkinek nincs baja.
Attila küldte be az alábbi panaszt, melyben arról ír, hogy a Zalaegerszegtől Budapestre tartó gyorsvonat Győrben annyira megtelik, hogy utána már csak komoly harc árán lehet bárkinek is felszállnia. Ez a hering-jelenség ismeretes, főleg a diákokkal zsúfolt csúcsidőben, vasárnap…..
Hiába, a válság utórezgései még a szerelmeseket sem kíméli, ezért elő kell venni a Gazdálkodj okosan!-t a szekrényből. Az első probléma a közösen használt kéró elválás utáni elosztása, majd jön a többi kérdőjel is. Ráadásul a lány otthonról hozza a hibás példát,…..
  Megtekintettem tegnap az új retorikai magasiskola egyik első politikai orgazmusát tegnap, a Szabad Sajtó útján. Unalmas, közhely-pufogtató tüntetés volt, alulmúlva talán az eddigi összes demonstrációt, amin jártam. Annyi kiderült: szabad országban élünk, ahol szabad…..
Ilya 2011.10.24 09:56:42
Kedves Szerző,
én elhiszem, hogy valamely okból boldoggá tesz az, ha valaki iránt a priori ellenszenvet érezhetsz, de azért ezt ne tekintsük már helyes hozzáállásnak. Példának okán magam sem voltam a tüntetésen, mert ebben a formában nem tartottam elég produktívnak, de azért bizonyos dolgokat szögezzünk le.

Erre a tüntetésre kiment pár tízezer ember, olyan ügyekért, amelyeknek van létjogosultságuk, és lehet, hogy stilisztikailag kifogásolható a csoport marketingje, de az, hogy jót akarnak, az számomra nem kétséges. Azt sem kétlem, hogy a kormány is jót akar, de ha olyan hibákat követ el, amelyek nyilvánvalóan kárára vannak az országnak (adótörvény, nonszensz BTK módosítások kezdve az uzsora és a besúgás friss és megdöbbentő konstellációjánál stb., a főügyész meglepő új pozíciója, a Corvinus megszüntetésének régi terve, a támogatott felsőoktatási helyek teljes (!!) megszüntetésre a bölcsész- és közgazdászképzésben, stb., stb.), akkor nem látom, mért lenne szánalomra méltó dolog felszólalni ellenük.

Az, hogy Kedves Dorottya egy hipster, meg balliberális álértelmiségi mert gender studiest tanul a CEU-n (ha jól tudom), ezért okoskodás helyett vasárnap inkább dugjon, nem érdemes a vélemény névre. Az persze tény, hogy egy kis csinovnyik miatt, aki sem érvelni, sem érveit névvel vállalni nem képes (tehát nyilvánvalóan kitűnő kommunikációs vezető, és abban is biztos vagyok, hogy diplomája százszorosan megmérettetett a munkaerőpiacon - ahogy ezt számon kérte Dorottyán - főként a közismerten független Nézőpont Intézetnél), fölösleges energiát vesztegetni mindenféle feljelentésre, dehát Karsay Dorottya nem is tett ilyesmit, remélem, más sem fog.
Ilya 2011.10.24 10:06:00
@Ilya: Human rights-ot tanul, ráadásul, elnézést. Nem mintha ez változtatni a lényegen.
Mindenki menjen el megnézni a Scott Pilgrim című filmet, hogy egyszer és mindenkorra megértse: a világ mozgatórugója a szakítás, és a szakításokból kitermelődő exek! Sziasztok! Két éve történt, de még mindig egy baromnak érzem magam, ha eszembe jut. Fülig beleszerettem…..
Ilya 2011.01.09 21:04:42
@Frigyesur: a barátaim a jelenem részét képezik. akkor is, ha a távoli múltban mondjuk szeretkeztem az egyikükkel, aki mellesleg már rég más minőségben van jelen az életemben. nem tagadok meg egy friss szerelem miatt senkit, és valószínűleg mert ezek a prioritásaim, nem tudnék beleszeretni valakibe, aki ezt elvárja, és olyanba se, akit ezt akarná tenni miattam. az anyagcseréhez hasonlítani egy emberi kapcsolatot eléggé bizarr párhuzam btw. egyébként nekem az a furcsa, ha a párod exe láttán elkezdesz arról képzelődni, hogy ők mit és hogyan.
Ilya 2011.01.09 21:29:33
@Frigyesur:
a barátságra nem rászorulni szokás, az két egyenrangú fél viszonya. akit igazán ismerek, szeretek és tisztelek, én nem likvidálom azért, mert női-férfi kategóriában kudarcot vallottunk, ezt a hozzáállást a páromnál is tisztelni tudom.

a béke ott van, hogy szerencsére nem mindenkinek igénye az exek száműzése, amennyiben már csak egyszerű emberi viszonyról van szó. az én igényeimhez ilyen partner illik, és én ilyen partner igényeihez illek :)
Mandiner blog A káromkodás joga 2011.01.03 07:01:00
„S dúlt hiteknek kicsoda állít káromkodásból katedrálist?” Nagy László: Ki viszi át a szerelmet?   A morgás joga után a káromkodás jogával is meg kell ismerkednünk, úgy tűnik. A csúnya beszéd a szólás- és művészi szabadság sajátos eseteként vetődik…..
Ilya 2011.01.03 10:30:05
Kedves Posztoló,
elég kétes állításokat sikerült megfogalmaznod a művészetről. Először is, ha a csúnya szavakat (értsük ezt a legtágabb értemben, mert hogy egy betűsorral esztétikai szempontból miként történhet meg, hogy nem minősül szépnek, az ugye kérdéses, amennyiben pedig ezt tartalmi jellemzőnek tekintjük, tehát a szó jelölete nem megfelelő, akkor a szart és a kakit megfelelő elbánás illeti meg) egyáltalán létezőnek tekintjük, mint a nyelvi normától eltérő jelenséget, akkor is pusztán stilisztikai kérdés egy adott rapszámban a használatuk. Tehát az égvilágon semmi köze a csúnya szó százalékos indexének ahhoz, hogy egy rapszám művészet-e. Tehát, az a következtetés, hogy mivel csak csúnya szavakat tartalmaz Ice-T munkássága, ő nem művész, logikailag hibás.
,,A művészet tartalmi meghatározására tett kísérletek sikertelensége a bármit lehet elvét vonta maga után: bármi lehet művészet és így ennek a bárminek védelme: a művészet szabadságának védelme." Valóban, amit biztosan tudhatunk a művészetről, az az, hogy nem határozható meg tartalmilag, ám más kritériumok szerint tehetünk rá kísérletet, az esztétika, mint tudományág megszületése is ennek kísérlete
volt, stb., egészen mondjuk a közelmúlt dantoista filozófiával harcoló gondolatiságot hangsúlyozó elképzelésééig, de gondolom nem próbáltál meg erről információkat szerezni a cikk megírása előtt. Kár. Tehát amennyiben elfogadjuk -márpedig én határozottan így teszek-hogy Nabokov Lolitája, vagy az antik, fiatal fiúszeretőknek szóló költemények művészi értéket képviselnek, pedofil témájuk ellenére, akkor az a helyzet áll fenn, hogy Ice-T továbbra is nyugodtan lehet művész, még akkor is, ha a dugásról szövegel.
Tehát, mivel sem stilisztikai, sem tartalmi jegyek nem utalnak arra, hogy a rapper nem művész, így akár lehet is. Ellenkezőjét még a tisztelt Hivatal sem merte állítani, csak annyit mondott, hogy ugyan lehet, hogy művész, de biztosan nem Kossuth Lajos.
Ez az egész művészettel kapcsolatos hablaty önmagában egyébként teljesen irreleváns abból a szempontból, hogy para-e Ice-T játszani súlyos figyelmeztetések nélkül. De azért fontosnak tartottam rámutatni arra, hogy a konzervatív értelmiségi mivoltért dolgozni kéne.
Tehát, amennyiben egyetértesz a Hivatallal, tedd, de akkor leszel szíves releváns érvekkel alátámasztani a véleményed, és nem parasztvakítgatni korán reggel, mert félrenyelem a kávém.
Amit én fontos kérdésnek érzek: az, hogy az illetékes szerv egy rétegrádió angol nyelvű k.öcsögözését olyan fajsúlyos ügynek tekinti, hogy több oldalas, meglehetősen furcsa indoklást írogat, mit árul el az adott szerv alkalmasságáról? Én azt gondolom, hogy ennek a poszt-ORTT-nek pontosan annyi dolga lenne, hogy ne vetítsék le mondjuk Pasolini Saloját vagy Mel Gibson Passióját fényes nappal, mert az említett filmek valóban képesek megzavarni egy gyermek nyugalmát (az enyémet is btw), nem pedig órabérben álszenteskedni minden b+ után, gyanúsan politikai indíttatással.
Aki most olvassa ezt a bejegyzést, az tudja, hogy hol töltöm az idei nyarat. Még egy hét és indulok. Ha valaki kíváncsi a helyre, ahová megyek, az itt megnézheti:http://www.campwalt.com/ ..
Újra terítéken a korkülönbség kérdése, valamint a „két tűz között”- kapcsolatok bonyolult lelki motívuma. A lány azt hitte, terhes - aggodalmát meg is osztotta párjával, aki meglepően jól fogadta a hírt. Később kiderül, hogy a gyerek vaklárma volt. Aztán…..
Ilya 2010.03.10 16:05:11
Kedves Posztoló,
túl az aki nem monogám, őszinte, érett, szalonképesen szaporítható, az nem kap rétest estére szólamokon, van egy elég komoly okod arra, hogy a jelenlegi helyzetet valahogy feloldd: két, nem pusztán testi kapcsolatot egyszerre fenntartani akkora energiabefektetés, amit egy idő után már nem lehet kibírni. Egyrészt, mert vagy simán lelkiismeret furdalásod van/lesz, vagy azért van/lesz lelkiismeret furdalásod, mert nincs. Másrészt pedig állandóan ezen fogsz pörögni, pedig a jó párkapcsolat egyik ismérve, hogy szabadon hagyja a gondolataid egy részét, hogy tudj nyugodtan dolgozni, a barátaiddal lenni, gyöngyöt fűzni vagy hermeneutikai problémákkal foglalkozni, akármi. Szóval szerintem ez az egész háromszög előbb-utóbb annyira az agyadra fog menni, hogy dobbantasz belőle, tehát lehet kivárásra játszani, de megvan az esélye, hogy addigra annyira kiüresedsz, hogy nem marad benned semmi, ami egyensúlyban tart, és ha ez bekövetkezik, akkor biztos, hogy az egyik férfit se leszel képes megtartani, mert már csak az fog érdekelni, hogy el innen, jusson végre belőled magadnak is.
Persze mindez feltételezés, de amennyiben tényleg szereted valamilyen módon mindkét férfit, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy ez az állapot fenntartható a végtelenségig.
Tehát, ha össze tudnál kuporgatni elég akaraterőt, akkor lehet, hogy lassan lépni kéne, amíg még nagyjából egyben vagy, nem?