Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Teeh

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Melegedő Aszexualitás útvesztői 2017.04.23 12:09:45
Sokan úgy fogják gondolni, hogy véletlenül írtuk egybe az első két szót, de nem! Most az aszexualitásról fogunk egy kicsit elmélkedni. Egyre komolyabb teret nyer ez a fajta identifikáció, de sokan vannak, akik nem igazán értik (én is közéjük tartozom), és szívesen olvasnának erről a témáról…..
Teeh 2017.04.30 07:29:08
6.
"Ezért gondolom úgy, hogy az aszexuálisok egy része kérhetné szakember segítségét, de persze, csak ha ő is úgy érzi, hogy kipróbálná a szexet."

Mihez kell a szakember? Hogy az ember kipróbálja a szexet? Nem kell ahhoz segítség, csak meztelenre kell vetkőzni, oszt had szóljon!
De a viccet félretéve, akit frusztrál a saját szexuális élete vagy annak hiánya, az garantálom, hogy segítségért fog fordulni magától is. Nem kell őket erre biztatni.

7.
"A demiszexuálisok is ebbe a csoportba tartoznak. Ők már valóban nehezen behatárolhatóak, hiszen a saját indentifikációjuk valami olyasmi, hogy szexuális vonzódást csak a kötődés kialakulása után éreznek. Ezt régen úgy hívták, hogy erkölcs, ma pedig már szexuális kisebbségként tekintünk rá."

Nem, kérlek, az erkölcsösség arra utal, hogy nem fekszel össze fűvel-fával, annak ellenére, hogy lehet, kívánod a dolgot. A demiszexuális ember viszont egyáltalán nem is kívánja, egészen addig, amíg nincs meg a romantikus kötődés.

8.
"De remek hír ez azoknak is, akik szinglik, és nem találnak szexuális partnert. Mennyivel elegánsabb kijelenteni, hogy aszexuális vagyok, mint azt, hogy nincs kivel lefeküdnöm."

Érdekes. Soha, egyetlen aszexuális barátomról sem derült ki, hogy ő valójában nem az. Én egyáltalán nem tapasztaltam ezt a jelenséget, hogy valaki heccből mondaná magára, hogy aszexuális. Elég csak felmenni a gyakorikerdesek pont hu és hasonló (egyébként borzasztó színvonalat képviselő) oldalakra, és máris lehet látni, hogy ott sír a fél ország, amiért szexelne, de nincs kivel. Egyáltalán nem azt látod rajtuk, hogy eljátsszák az aszexuálist. Sőt, ha nagy ritkán valaki aszexuálisként hivatkozik magára, azt rögtön elküldik orvoshoz, hogy vizsgáltassa ki magát, mert "biztos valamilyen hormonális probléma áll a háttérben"!

9.
"Mindenki szeretne valamilyen kisebbséghez tartozni, mert az menő, és manapság már majdhogynem elvárt."

Nem, nem szeretne senki kisebbséghez tartozni. Mindenki tisztában van vele - főleg a kisebbségek tagjai - hogy a kisebbségiekkel szemben mindig fenn áll a diszkrimináció és az elnyomás veszélye. Társadalmilag negatívan vagyunk megítélve, legyen akár szexuális, akár faji, akár nemi alapi, akár vallási... akármilyen kisebbségről szó. Kisebbséginek lenni egyáltalán nem menő.

10.
"Csakhogy nem tudok róla, hogy bárki is korlátozná az aszexuálisok érdekeit, vagy nyomást gyakorolna rájuk, hogy igenis szexeljenek!"

Magyarországon valóban nem érik jogi korlátok az embert, ha aszexuális. De a társadalmi nyomás igen is rajta van minden emberen, hogy legyen párkapcsolatban, házasodjon össze (természetesen ellenkező neművel) és vállaljon gyereket. Természetesen lehet szembe úszni az árral, de a sodrás megmarad.

Arról nem is beszélve, hogy nem minden aszexuális heteroromantikus. Van, aki például homoromantikus, vagyis romantikus vonzódást a vele megegyező neműek felé érez. Ebből adódóan természetesen velük próbál párkapcsolatot kialakítani. Az ő esetükben pedig szintén fenn áll annak a veszélye, hogy diszkriminálják őket. Pedig nem melegek, nem leszbikusok. Lehet, hogy egyáltalán nem is élnek szexuális életet egymással. De van egy azonos nemű párjuk, amit biztos ferde szemmel néz a többi ember. Na most akkor velük mi van? Zárjuk ki őket is az LMBT közösségből? Ha azonos nemű párod van, de nem szexelsz vele, akkor szerinted kevesebb zaklatás ér, mint ha azonos nemű párod van, de szexelsz vele? Nagyon kétlem

11.
"A felmérések szerint legalább annyian vallják magukat aszexuálisnak, mint melegnek."
Ezt hol olvastad? Az aszexuálisok számát 1-2%-ra becsülik. A melegeket meg, attól függ, milyen kutatást olvasol, 3-10% közé teszik. Tehát azért a melegek jóval többen vannak szerintem.

12.
"Ha hozzávesszük a kisgyerekeket és a nagyon időseket, akik szintén megfelelnek a kritériumoknak, valamint a szingliket és a fóbiásokat, no és persze a demiszexuálisokat meg a “szürkéket”, akkor kiderül, hogy a népesség legalább egyharmada aszexuális, úgyhogy itt az ideje komolyan venni őket."

De ne vegyük őket hozzá, könyörgöm! Mert ők nem aszexuálisak.
Ennyi erővel vegyük a melegekhez azokat a heteroszexuális férfiakat, akik egyszer véletlenül vagy kíváncsiságból meleg pornóra kattintottak! Mert hát aki meleg pornót néz férfi létére, az csak meleg lehet, nemde? Megfelel a kritériumoknak. Akkor ennyi erővel jelentsük ki azt is, hogy a magyarországi férfiak legalább fele meleg!

13.
"Ha valakinek van információja arról, hogy itthon hol csatlakozhatnak közösséghez az aszexuálisok, akkor kérem, tudassa velünk!"

Még csak az hiányzik! Egy rakás afób embert rászabadítani az aszexuális közösségre, roppant jó ötlet, mondhatom. Mi lesz a következő post? "Helló, Béla vagyok, homofób! Utálom a b**zikat! Valaki mondja már el, hol tömörülnek, hogy odamehessek és belerúghassak egybe! Köszi!"
Teeh 2017.04.30 07:14:11
Na, jól kezdődik a nap......

Eddig csak a blogra beérkező gyűlölködő üzenetek vágták ki nálam a biztosítékot, most először egy blogcikk teszi ezt.

Eleve nem értem, hogy egy (elvileg) heteroszexuális nő minek ír cikket egy LMBT kisebbségi csoportról, miközben nyilván nem ért teljesen a témához és ilyen irányú személyes tapasztalata pedig egyáltalán nem is lehet?

De ha ír is, megtehette volna, hogy tényleg keres a témához értő embert, és nem pár internetes cikk elolvasása után próbálja osztani az észt az aszexualitásról. Ez a "próbáltunk aszexuálisokkal interjút készíteni, de nem jött össze" dolog rossz kifogás. Akkor inkább ne is írtatok volna cikket a témában!

Na, akkor vegyük sorra, mikkel is volt a cikkben probléma. Ahogy nézem, hosszú lesz...

1.
"Az aszexuálisok azt vallják, hogy ők a negyedik szexuális identitás, bár nem igazán értem, hogy mi alapján."

Először is az nem szexuális identitás, hanem szexuális orientáció. Az egyén szexuális orientációja azt mutatja meg, mely nem vagy nemek iránt képes szexuális vonzalmat érezni. Ha kizárólag a vele azonos neműek iránt vonzódik, akkor homoszexuális. Ha kizárólag az övétől eltérő nemű iránt vonzódik, akkor heteroszexuális. Ha több nem irányában is képes szexuális vonzódást érezni, akkor lehet biszexuális, polyszexuális vagy pánszexuális. Ha pedig egyetlen nem iránt sem vonzódik szexuálisan, akkor aszexuális. Ebben mi a nehezen érthető?

2.
"Legtöbbjük hajlandó párkapcsolatban élni, nem ellenzi a testi közelséget, az ölelkezést, összebújást, de még a csókot sem, azonban nem hajlandóak közösülni."

Ez nem igaz. Sok aszexuális ember él kapcsolatban ÉS él szexuális életet a párjával, azért hogy őt boldoggá tegye. Attól, hogy valakit nem vonz a szex, nem azt jelenti, hogy teljesen el is zárkózik tőle. Engem például hidegen hagy a sport, nem is értek hozzá, de ha a párom azt akarja, hogy meccset nézzek vele, akkor megteszem. A szex felfogható éppen olyan időtöltésnek, mint mondjuk a meccsnézés. Nem kell, hogy a kedvenc időtöltésed legyen ahhoz, hogy csináld.

3.
"A szexológusok ma is vitatkoznak azon, hogy ez nevelési, vallási, esetleg gyermek- vagy kamaszkori traumának köszönhető, vagy talán a saját testükkel való elégedetlenségből adódik, [...]"

Nem, a szexológusok egyáltalán nem vitatkoznak erről. Mind a szakemberek, mint az aszexuális közösség tisztában van azzal, hogy az aszexualitásnak jelenleg nincs semmilyen kimutatható okozója - ugyanúgy, ahogy a melegségről sem tudjuk a mai napig, hogy mi okozza. A legújabb kiadású DSM-ben (Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvében) külön ki is van emelve, hogy amennyiben egész életen át tartó szexuális vonzalom hiányáról beszélünk, az aszexualitás, és nem szexuális rendellenesség. Aki trauma hatására vagy más okból veszíti el az előtte meglévő vonzódását vagy csökken a libidója, az nem "aszexuális lett", hanem egyszerűen valamilyen rendellenességben szenved, amit jó esetben akár beszédterápiával, akár gyógyszeres kezeléssel rendbe lehet hozni.

4.
"[...] de az aszexuálisok egy része arról nyilatkozik, hogy minden előzmény nélkül, egyszer csak megszűnt az inger, és többé nem kívántak mással közös szexuális élményt."

Újból mondom, az aszexuálisoknál nem szűnik meg "az inger". Mert ott soha nem is volt inger. (Kivéve persze azokat, akik az aszexuális és az alloszexuális közé eső szürke mezőben helyezkednek el valahol.)

Tény, hogy vannak egyes emberek, akiknek valamiért csökken a libidója, és emiatt tévesen aszexuálisként utalnak magukra; de ők valójában soha nem is voltak és nem is lesznek aszexuálisak. Ez épp olyan, mint amikor rossz napja van valakinek és előadja, hogy ő mennyire depressziós, miközben egyáltalán nem is szenved tényleges klinikai depressziótól, csak a szomorúság szinonimájaként használja a depresszió szót. Attól még, hogy egyesek bármiféle szexmentes élethelyzetre ráfogják, hogy az "aszexuális", még nem jelenti, hogy az is.

5.
"Amerikában természetesen kutatások is folytak már a témában, és Edward Laumann szociológus könyvében is foglalkozott a kérdéskörrel. Megállapította, hogy az amerikai lakosság közel egyhatoda nem él szexuális életet, bár sokan közülük párkapcsolatban vagy házasságban élnek."

Ez egyáltalán nem értem, hogy jön a témához. Aki nem él szexuális életet, az egyáltalán nem biztos, hogy aszexuális. Sőt! Hazánkban is rengeteg az olyan párok száma, ahol (már) nem élnek szexuális életet. Vagy élnek, csak nem egymással.

Rakjuk tisztába a dolgokat: Van aszexuális ember, aki él szexuális életet. És van olyan alloszexuális, aki viszont nem. (Az alloszexuális minden olyan szexuális orientáció gyűjtőneve, ami nem aszexuális; magyarul annak ellentéte.)

(foly. köv.)
Ez a hét kemény, orvosos-kórházas, sokkal kevésbé kellemes, mint amikor kórházon kívüli gyógyítókhoz megyek. Itt órákat kell várni egy tíz perces orvossal való találkozásért, hajnalban kelni azért, hogy éhgyomorra belém döfjenek egy tűt, és kiszívják a vérem,…..