Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemokap

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Krakkóban zajló Ifjúsági Világtalálkozó témája eredetileg az irgalom volt, ám a fókusz alighanem átkerült a mártírságra való meghívásra. Ember tervez, Isten végez...
"Walter Sobchak a Techstory blogról vendégszerzőként érkezett hozzánk és a jövőben számíthattok írásaira, sőt közös cikk is készül hamarosan, a témát már megbeszéltük. Lássuk hát az első írást, ami mi másról szólhatna, mint a hajózásról. Szerzőtársunk a tőle megszokott dagályos stílust levetkőzve…..
nemokap 2015.02.04 00:50:12
Az SS United States különösen közel áll a szívemhez, hiszem pár utcányira áll tőlem a Delawere folyón. Sajnos nagyon rossz állapotban van. Pillanatnyilag 2015. közepéig megmenekült a lángvágótól, de nagyon sok pénzbe kerülne a felújítása. Ha azt akarnák, hogy újra a tengerre tudjon menni, hát az egy millárdba kerülne. Dollárban. Egyébként itt több hajó is áll, mely hadi, vagy egyéb flottákból lett leszerelve, például a túlparton Candemben áll az USS New Jersey. Ez egy Iowa-osztályú csatahajó volt, melyet 1940-ben bocsátottak vízre, majd 1942. december 7-én állt csatarendbe. A II. világháborúban szolgált Guamnál és Okinawánál, valamint a Marshall-szigeteknél. Utána 1948-ban leszerelték. 1950-ben újra csatarendbe állították, s elküldték, hogy lövöldözzön egy kicsit a Koreai-háborúban. Utána, leszerelték. Békében ringatózott 1968-ig amikor újra csatarendbe állt, immár Vietnámban. Utána, nem szerelték le, hanem korszerűsítették. 1983-ban dolgozott egy kicsit Libanon környékén, majd 1991-ben, mintegy búcsúképpen a Perzsa-öbölben. Utána véglegesen leszerelték. Picit még tagja volt a tartalék-flottának, majd 2001-től múzeumhajóként szerepel, jelenleg Camdenben, bár vannak viták róla, hogy el akarják vinni Jersey City mellé. Jelenleg megtekinthető, illetve csoportoknak arra is van lehetőség, hogy ott töltsenek egy hét végét, kvázi mint tengerészek. A hajó beceneve egyébként Nagy J, jelmondata pedig Tűzerő a szabadságért volt.
Beer Miklós püspök elindított valamit. Vagy inkább kirobbanott. Vagy inkább feltárt. Egyetlen napon belül kétezren olvasták egy frissen indított blog negyedik bejegyzését, sok száz hozzászólás született, amelyeket érdemes közelebbről megszemlélnünk, mert van bennük valami.(Szerző: Gégény István) 1.…..
nemokap 2015.01.11 19:07:48
Elolvastam jelen írást is, illetve az ezt ihlető interjút is Beer Miklós püspökkel. Valamilyen szinten évek óta veszek részt - természetesen képességeim és lehetőségeim szerint - a katolikus sajtóban. Alapjába véve én azt érzem, hogy a jelenlegi katolikus sajtó kicsit, vagy nagyon, de szentszagú. Mondok erre egy példát. Évekig felvettem videóra a Katolikus Krónika (Magyar Televízió) műsorát, azt a részt, amelyik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóról szól. Tettem ezt azért, hogy öt év után megmutathassam a szerkesztőknek: minden év ugyanúgy zajlik. Mármint a tv szerint. Jön a vonat. Ezt veszik. Utána pár szó az előadóval, majd hosszasan beszél általában Kerényi atya. Néha meg-megszólal egy-egy ügyesen kiválasztott résztvevő (általában a szervezők közül), s mond néhány nagyon átszellemült mondatot.
A katolikus sajtóban is kinyilatkoztatások vannak. Még ha vitára is kerül sor, akkor is csak elvont kérdésekről szól.
Ami a katolikus egyházközségek honlapját illeti - s itt tisztelet a kivételnek, mert olyan is van bőven - általában technikailag is gyengék, nehezen kezelhetőek, ritkán frissülnek, s rendkívül belterjesek.
Ez persze egy komoly nehézség, s nekem is szól. Jelenleg az USA-ban élek, s itt szerkesztem a keleti part egyetlen magyar plébániájának honlapját. S amikor jön egy ötletem, hogy ezt, vagy azt tegyük fel, ráírok a plébánosra, aki a rá jellemző "dörmögéssel" megkérdezi: Minek? Annyi oldalon fenn van. S ez is igaz. A honlapok nagy része ismétli magát.
Ami a magyar katolikus rádiókat illeti, bevallom: nem nekem szólnak. Mise, rózsafüzér, imádságok. Kellenek. De miért kell mind a három katolikus rádióban? Miért ne lehetne egy olyan rádió, ami picit lazább? Inkább a fiataloknak, a keresőknek? Ebből is egy kevés, abból is egy kevés?
Nekem hihetetlenül hiányzik a Virtuális Plébánia az internetről. A bezárásának valamennyi indokát értettem. Értettem, de elfogadni még most se tudom. Mert az volt az a felület a neten, amiről bizonyos szempontból a Püspök beszél. Egy felület, amely úgy tudott harangozni, hogy senkit se zavart. Ami nyitni tudott azok felé is, akik vallásos közösséget kerestek, s együtt tudtak imádkozni, s nyitott volt azok felé is, akik vitatkozni akartak, egy-egy témán (ameddig a moderátorok idegrendszere engedte :) ) , vagy csak beszélgetni, megismerni másokat. A VP magánhonlap volt, a tulajdonosaiknak abszolút joga volt bezárni. Ellenben továbbra is azt gondolom, hogy hiba volt. Hogy nem volt olyan kényelmes, mint egy katolikus rádió, ahol csak a saját véleményem hangozhat el? Igen. Bizony nem egyszer voltak "vérig menő" viták. De sokakkal ellentétben én ezt helyesnek tartom. Beer püspök valamit megpiszkált az én szememben: miért kell kényelmes egyháztagnak lenni, ahol csak nekem lehet igazam? Mert az rendben, hogy igazam van, hiszen az egy, szent, katolikus és apostoli egyház tagja vagyok. Ez rendben. De miért nem tudom azt mondani: testvér, gyere, beszélgessünk. Az én hitemet erősítené, hiszen, ha meg tudom védeni a véleményemet az azt jelenti, hogy értem is. Nem csak szöveg van mögötte, viselkedés, hanem tudás és meggyőződés. S talán ez lenne a lényeg. Nyitni kellene az emberek felé, s ehhez a jelenlegi szentszagú médiaminta nem megfelelő.
Talán első lépésként, vagy sokadik lépésként, ki hogyan érzi, el kellene gondolkodni egy új internetes fórum "Virtuális Plébánia" megnyitásán, ahol ismét lehet beszélgetni, vitatkozni, s ahol a tíz perc adásidőből egy percet nem az tesz ki, hogy érkezik egy vonat.
Messze a legkisebb prioritást kapott legfontosabb kérdés idén. Nézzük leegyszerűsítve: Az állam súlyos pénzekből kitaníttat minden évben x számú embert orvosnak, majd utána ad nekik nettó 82 ezer forintos fizetést. Állam bácsi, normálisnak tetszik lenni?A diplomához…..
Fontos határhoz értünk – írtam tegnap. Ma reggelre kiderült, hogy más értelemben is. Torkos Matild, a Magyar Nemzet újságírója megtette azt, amire nyilvánosan eddig ebben az ügyben egyetlen elkötelezett kormánypárti sem volt hajlandó. Vállalta a véleményét akkor is, ha az…..
nemokap 2010.10.27 13:43:59
@ó jaj: a javaslatom a szóra: erődemokrácia.
Kifejtem: elvben működik a demokrácia, hiszen az intézményei papíron megvannak. De mivel az egyik oldalnak akkora erő van a kezében, hogy ha kell bármit megváltoztathatnak ezért erőből tudnak politizálni. Ez nem más mint erődemokrácia.
nemokap 2010.10.27 13:56:28
@ó jaj: Ezzel a kifejezéssel azért nem értek egyet (azon kívül, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze) mert a demokráciát nem zülleszteném le egy nyomorék szintre. Papíron demokrácia van. Azt a kifejezést, hogy papírdemokrácia még el tudnám fogadni.
nemokap 2010.10.27 14:18:59
@ó jaj: ademokrácia. Az "a" a görögben és a latinban fosztóképző.
A Fehér Ház, vagyis a White House, a világ legnagyobb hatalmú emberének, a mindenkori amerikai elnöknek az otthona és munkahelye. A Pennsylvania Avenue 1600 cím alatt elhelyezkedő épület kódneve az amerikai titkosszolgálaton belül Crown. A kongresszus 1790 nyarán határozatot hozott,…..
'76-ban nem a tévécsatornák között kapcsolgattunk, hanem a rádió és a tévé között, akkoriban még röhöghettünk a Rádiókabarén is. Persze a szemfülesebbek felvették magnószalagra a kabarét, így a probléma részben megoldódott, lehetett egész emberként tévézni. A…..