Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pistákom

1 bejegyzést írt és 115 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1 teszt 1 lélek első bejegyzés 2011.06.23 17:37:02
Ez az első bejegyzés..
Pistákom 2011.06.23 17:37:42
  Megjött a Tiszakürti Arborétum emailes riasztása: a napokban virágzik a Tisza, a kérészek rajzása vasárnap, hétfőn és kedden a legintenzívebb. Vasárnap este Cserkeszőlőn szálltunk meg, hogy másnap a helyi fürdő (és a nagyszerű vízöntő óriásdézsa) felfedezése után…..
  Én nem tudom (pedig nem vagyok egy Kristóf Attila), hogy miért van az, hogy miközben mi, magyarok lakásra, plazmatévére devizahitelt vettünk fel, karácsonykor meg szimpla személyi hitelekből ajándékozunk és nincs (vagy alig van) megtakarításunk, mert hát miből, aközben…..
Pistákom 2011.06.03 14:21:51
@ikaljan: Eddig is szimpatikus fickó voltál, most meg pláne.

A nagyon rossz munka is jobb mint munka nélkül. A munkanélküli segély összegét megkeresni munkával jobb, mint segélyként megkapni. Az "ugyanazt a pénzt megkapom akkor is, ha nem csinálok semmit" gondolkodás mélyen elhibázott. Egyszerűen azért, mert a munkálkodásnak önmagában is értéke van, akkor is ha egy vasat sem fizetnek érte. Ezt persze nem könnyű belátni, de megéri.
Mandiner blog Dylan 70 2011.05.24 20:01:00
„Elfogadom a káoszt. Nem vagyok biztos benne, hogy ő is elfogad engem.”   Egyszálgitáros előadó, nyakában fityegő harmonikával. Énekes, countryzenész, provokátor, költő, író, festő - szinte hihetetlen, de Bob Dylan hetvenéves lett. Ugyan még egy pajzán gondolat…..
Pistákom 2011.05.25 10:41:17
@bbjnick: Érdemes ennél egy kicsit árnyaltabban közelíteni. Bolygó zsidó - rendben; baj, hogy Dylan mintaadó idol - rendben. De a dalok! Jók, elevenek és nagyon is a Hagyományban gyökereznek, zeneileg mindenképp, de a szövegek sem állnak távol. ("Minket anyánk megátkozott mikor a világra hozott, azt az átkot tette reánk, ország-világ legyen hazánk")

Másrészt a művészi tehetség olyan mint a prófétálás: nem veszi vissza aki adta. A művész csak csatorna, a forrás odaát van. Jó művet nem (f)elismerni, a forrás tagadása. :P
Pistákom 2011.05.26 11:45:14
@Alfőmérnök: Is. A mádéfalvi veszedelemre (SICVLICIDIVM) emlékező nótában (Nekünk a legszebbik estét) kifejezetten többes szám első.
  Matematikai modellel bizonyítaná be három amerikai tudós, hogy bizonyos országokban a vallásosság ki fog halni a társadalomból. Hit, társadalom és történelem matematikai levezetése? Mi van? Feltéve, hogy nem csúcsra járatott iróniaméterrel vagy a nemrég általunk is…..
  A minap egy tüntetésen Zagyva úr azt mesélte, hogy mi lementünk vele a dóci tanyavilágba és ott megláttuk az igazságot, de azt nem mertük közölni. Sőt, megdobáltak minket a cigányok. Tényleg elmentünk Dócra, készítettünk róla filmet és nem azért nem…..
Pistákom 2011.03.24 13:40:03
@bbjnick: loláékból nem hiányzik az elköteleződés, a többi igaz. Kicsit félnek (nem a cigányoktól, az csak zsigeri reflex), kicsit igazodnak (ez a nagyobb baj). Ezzel együtt is messze jobban teljesítenek mint a hasonló helyzetben levők.
  „We all live every day in virtual environments, defined by our ideas” (Michael Crichton)  Soha nem látott aprólékossággal kidolgozott, az ideális szépségbe minden kockában belehaló animációs filmet készített Alex Roman. A madridi CGI-grafikusművész létező,…..
Pistákom 2011.03.22 17:46:04
@bbjnick: Nem.

Bennem kifejezetten rossz érzést kelt. Ha finom vagyok: butuska, ha nem vagyok finom: bálványimádó.
Pistákom 2011.03.22 18:03:04
@rajcsányi.gellért (ergé):

Kedvenc bloggerem, Bobkó Csaba (Arma Gedeon), "Leleplezem Makovecz Imrét, a sátánista álépítészt" c. blogján el is magyarázza, hogy miért kelt rossz érzéseket a Goetheanum:

ordoguzo.blogspot.com/2010/11/par-makovecz-mu-gyorsertekelese_09.html

ordoguzo.blogspot.com/2010_11_01_archive.html

(99%-ban zseniális fickó Bobkó, de a maradék 1% sajnos pont elég, hogy csupán szórakoztató legyen.)
  Nagy-Britanniába látogatott a pápa, hogy vasárnap boldoggá avassa John Henry Newman bíborost, aki az egyik kedvenc teológusa. Sokan hideg, vagy egyenesen ellenséges fogadtatást vártak, a pápát azonban szívélyesen fogadták a britek. A pápát letartóztatni akaró…..
Pistákom 2010.09.27 17:08:03
@Brendel Mátyás: Kompetensek-e a tudósok, ha az élet értelmét kutatjuk?

Nyilván nem. Az ilyen kérdésekben a boldog, kiegyensúlyozott, egészséges emberek többet tudnak mondani, mint az okosok :) (a magasabb iskolai végzettségűek között magasabb a depressziósok aránya)

Biztosan ismered a statisztikai összefüggést a vallásosság és az életminőség (QOL) között - lehet, hogy a vallásos emberek tudnak valamit az élet értelméről? :P
Pistákom 2010.09.27 22:38:58
@TH: Az a nézet, hogy az ember bukott lény, sok vallásban, mítoszban jelen van. Megvilágosodás, felébredés, törvény, bűnbánat, vezeklés - a különböző hagyományok (buddhista, hindu, zsidó, keresztény, stb.) válaszai erre a lefokozott létállapotra; a szabadulás útjai különböznek, de a kiindulási pont - az, hogy benne vagyunk valamiben, amiből szabadulni kellene -, közös.

Amikor azt mondom, hogy az ember törvényszerűen elbukik, azt értem ezalatt, hogy folyton visszabukik ebbe a (hamvasbélásan szólva) lefokozott létállapotba: a bűnbe. Nem csak, hogy minden keresztény vallásnak, de általában a vallásoknak közös, tanítása, hogy van bűn, és, hogy kívánatos volna megszabadulni belőle. A bűnbeesés, a bűn (f)elismerése (megvallása), a bűnbánat és a kiengesztelés, megbocsájtás dinamikáját a pszichológia is leírja. És pl. a buddhizmusban is van gyónás. Szóval, nem katolikus találmány ez :)
  Nem vagyok Kispál-rajongó. Soha nem is voltam az. Elvileg pont abba a kispálos nemzedékbe tartozok, akiknek gyerekkorától a felnőttségig végigkísérhette életét a zenekar. Nálam mégis kimaradt a meg-nem-értett-tarisznyás-gimis/bölcsész-vagyok időszak, amihez az elmúlt…..
Pistákom 2010.08.09 22:23:31
@tesz-vesz: ezen még dolgozz egy kicsit, az valami nagyon egészségtelen dolog (de facto megbetegít, mentális problémákat okoz), amit képviselni próbálsz, nem konzervativizmus :)
Kettős Mérce Hazafias NERfront 2010.07.30 08:00:00
A Nemzeti Együttműködés Rendszere 56 napot élt. Megszületett helyette a Nemzeti Centrum.Gyurcsány reformkényszeres volt, emlékezhetünk rá, hogy kéthavonta újabb és újabb reformot zúdított az ország nyakába. Orbán ugyanezzel a találékonysággal rendelkezik a saját…..
Pistákom 2010.07.30 12:17:45
@totya87: ha igaz volna amit írsz (hogy az emberek a 2/3-dal nem erre adtak felhatalmazást), akkor a közvélemény kutatások a fidesz népszerűségének komoly hanyatlását mérnék (mint az őszödi beszéd után az MSZP-é), de hanyatlásról szó sincs, sőt! Lásd itt: torokgaborelemez.blog.hu/2010/07/27/219_meddig_tartott_az_elony

Szóval, a fideszre szavazók egy része épp erre adott felhatalmazást, egy másik része pedig kivárja, milyen eredményeket hoznak a mostani intézkedések, de arra semmi jel nem utal, hogy a választók nem ilyen lovat akartak.
  A Méltányosság Politikaelemző Központ hozzászólása a Mandiner NER-vitájához:   A Mandiner blog által meghirdetett konzultáció kapcsán a Méltányosság Politikaelemző Központ is szeretné megragadni az alkalmat és röviden összefoglalni a Nemzeti Együttműködés…..
Mandiner blog Vetni a keresztre 2010.06.17 14:31:00
  Ha a vuvuzela jöhet, a keresztvetés nem, akkor: sisakrostély le, keresztes pajzs föl.   Úgy tűnik, az Európa Tanács után egy másik polkorrekt dinoszaurusz is szeretne beleavatkozni a szabadságjogokba, és persze a vallásos hagyományokba. A FIFA megtiltotta a játékosoknak a…..
Pistákom 2010.06.21 18:38:43
@BruceTheHoon: Az, hogy csak az szorul védelemre, ami gyenge lábakon áll, nem ide tartozik (meg uncsi is, hogy a gravitációt nem kell törvénnyel védeni, stb.), mert a blaszfémia tiltása nem az adott vallás állításait védi, hanem a hívők érzékenységét.

A 4a-t nem találom, elnézést, de válaszolok most: igen, támogatom, hogy a többség a saját védelmében korlátozhassa a kisebbséget. (Ha nem támogatnám, akkor is ez történne.) Természetesen sosem ilyen 2 bitesen működnek a dolgok. Az ilyen esetekben is mérlegelni kell, hogy a korlátozás arányos legyen az okozott sértéssel. Konkrétan: ha a többség szeretné megszüntetni a déli harangszót, mert korlátozza a pihenéshez való jogának gyakorlásában, akkor igen, tenni kellene valamit. Nem biztos, hogy egyből a teljes tiltást kellene meglépni, elég volna talán időben, helyben korlátozni.

"a megsértés elleni immunitás nem jog" - akkor mi ellen véd a holokauszt tagadás tiltása, a közszemérem sértés tiltása, az önkényuralmi jelképek tiltása? Miért ismeri a jog a becsületsértés fogalmát?
Pistákom 2010.06.21 20:02:40
@mavo:
1. A tárgy és a hívő szétválasztása valóban nehézkes, a jogalkalmazó feladata (volna), nem kirívóan nehéz, ilyen problémákkal nap mint nap találkoznak a jogászok. Ez tehát nem érv a tiltás ellen.

A hit tárgya és a hívő témába szerintem kicsit belegabalyodtál, szerintem amit a legutóbb írtam az elég szabatos: "A blaszfémia tiltása a hívők érzékenységét védi - a blaszfémiától." Tehát nem a hit tárgyát védi, hanem a hívőt, és nem mindenféle sértés ellen, hanem kizárólag a vallásos érzéseinek blaszfémiával történő megsértése ellen. Így is abszurd? Így is extra?

2. Ebben egyetértünk. A más vallásúak és a nem hívők érzékenységét is védeni kell, ha a keresztényekét védjük (védenénk). Kifejezetten visszataszító, amikor egy keresztény elvitatja az morális létezést a nemhívőktől és a tapasztalat sem támasztja alá. Másrészt az is árnyalja a képet, hogy hirtelen nem is tudnék olyan dolgot mondani, amit egy nem hívő megóvna a gyalázattól, egy hívő meg nem. Sokkal több a közös értékünk mint a különböző.

"a jog és az erkölcs kisajátítása" - ott beszélünk el egymás mellett, hogy még mindig úgy értelmezed az állításomat, hogy az _istenhit_ a morál alapja, de én nem ezt mondtam, hnem azt, hogy a morálnak nincsen tételesen, racionálisan igazolható alapja ezért a nemhívők morálja is hitre épül (nem bizonyítékokra). És még mindig úgy látom, hogy először az én véleményemre írtad, hogy kisajátítás, majd azt, hogy csak megmutattad meddig lehetne ezt elvinni, ha ostobák volnánk. De mindegy, felül tudok emelkedni ezen, ugorgyunk.

Amit a Nagy Fontosról írsz, az tetszik és egyet is értek vele. Természetesen én sem arra gondolok, hogy a nem hívők egy Nemistenben hisznek úgy mint a hívők egy Istenben. A mondanivalóm lényege az, hogy ők sem tudják alapvető értékválasztásaikat kizárólag racionális alapokra visszavezetni. És ahogy a te eszményeid, elveid változnak, formálódnak, úgy egy hívő hite is változik, formálódik.

Idemásolom a hit fejlődésének szakaszait:

A Hit fejlődése az egyénben
1. Nem differenciált hit.
2. Intuitív, projektív hit.
3. Mitikus, szó szerinti hit.
4. Szintetikus, konvencionális, konformista hit.
5. Individuális, reflektált hit.
6. Összekötő, elkötelező hit.
7. Az univerzalizáló (egyetemes) hit

Itt meg is hallgatod a teljes előadásokat: palferi.hu/2002-2003

- az anyukáddal kapcsolatban: azt benéztem. Nem az jött le, hogy irracionálisan viselkedett, amikor a hitét érezte megtámadva, hanem az, hogy szerinted ilyen esetben egy hívő biztosan blaszfémia törvényért kiáltana (arról volt szó az előző bekezdésben).

Mindenesetre azzal sem tudok mit kezdeni, hogy "ne legyenek blaszfémia törvények, mert a hívők irracionálisan viselkednek, ha hitüket támadva érzik". Vagy nem is erre gondoltál?
Pistákom 2010.06.21 20:18:45
@mavo: Szerintem tényleg sérelem éri azt, akinek KZ lágerban halt meg majdnem mindenkije, amikor valaki azt állítja, hogy ez nem igaz, vagy hogy helyes volt.

Nehéz alkalmazni a törvényt? Az. Ki lehet játszani? Igen. De akkor a gyilkosságot sem kellene tiltani mert "úgyis fű alatt csinálják majd", "meg nehéz lesz kideríteni, hogy ki volt a gyilkos"?

A becsületsértést ("kurva anyád") összekevered a rágalmazással ("ez az ember csaló"). A becsületsértésre meg nem áll amit írtál.
Korrektorblog Csezáre salátája 2010.04.08 07:28:00
azt meséltem már itt tumbleren, hogy matekérettségin megbuktam és pótérettségin mentem át kettessel???? :D:D:D:D (beneipeter posted this) valahogy nem vagyok meglepve (don B reblogged this) gondolom azon annál inkább, hogy gimiben híresen jó helyesíró voltam, kb iskolaelső, velem…..
Pistákom 2010.04.08 11:58:41
@Amida: Ezt írom én is, de donbé többest használt a cikkben: "Vannak itt némi nyelvtani bekavarások is."

Szerintem ez így helytelen és nem elírás, de meggyőzhető vagyok.
Pistákom 2010.04.08 12:49:05
@Amida: Köszönöm! Rávezettél a megoldásra.

A Google és a Magyar Nyelvőr 1999. október–decemberi számának segítségével ezt sikerült összeraknom:

A "némi"-ben összefonódik a számnévi és a melléknévi szerep (a "néminemű" pedig tisztán melléknévi értékű). Tehát ha az idézett mondatban a "némi" melléknévi értékű határozatlan névmás, akkor vidáman állhat utána többes szám.

Tehát nem mondhatom azt, hogy "Vannak itt néhány dolgok" (számnévi értékű), de mondhatom, hogy "Vannak itt valamiféle dolgok" (melléknévi értékű).

Így van?

Két éven át rossz érzés volt bennem donbével kapcsolatban és ez most feloldódott, köszönöm!
Lukács evangéliumában mondja a feltámadt Jézus két búsuló tanítványának: „Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így bemenni dicsőségébe?” Utána pedig, „kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban…..
Pistákom 2010.03.29 21:19:26
@csaba_a_purszk: Természetesen nem örül a szenvedésnek (velünk együtt szenved), de annak a lelkületnek (szeretet) örül, amelyik másokért (más helyett) vállalja a szenvedést és a halált. Mindkettő a bűn következménye (nem Isten büntetése, hacsak nem annyiban, hogy a "szabályokat" Isten határozta meg), s mint ilyen, elkerülhetetlen. És bár elkerülni, megszüntetni nem lehet, átvállalni, osztozni benne lehetséges. Ezt tette Krisztus szerintem.
  Az utóbbi napokban ez a kedves kis közel-keleti állam a magyar és nemzetközi sajtó érdeklődésének középpontjába került (ha ugyan nem volt mindig ott). Persze nem ugyanazért. Minket elsősorban az érdekelne, mit és mióta csinálnak légterünkben egy nem szövetséges…..
Pistákom 2010.03.23 15:29:01
@Gempacsöki Boborján: nem tekintik arabnak magukat.
Pistákom 2010.03.24 15:36:48
@efhábé: A szeresd felebarátodat Újszövetség, de mindegy.

Nyilván totál marhaság amit Arma Gedeon2 mond ezügyben (pedig egyéb ügyekben vannak jó meglátásai). Egy vallást en bloc gonosznak beállítani elég primitív próbálkozás.
Pistákom 2010.03.24 19:34:04
@efhábé: De komoly! Meg voltam győződve róla, hogy ez újszövetségi újdonság. Köszönöm a kiigazítást!
Neki senki se mondja, hogy a haza egy tőrrel átszúrt szív, vagy egy oltár, ami a szívben emeltem: - mert ő tudja, hogy a haza barna föld és kék víz  A dolog tudniillik így áll.   Van nekem egy könyvem otthon, az ötvenes évek derekán jelent meg. Címe:…..
Pistákom 2009.07.10 11:43:23
@vladtepesch:

marha.

I.2.4. A hét sz/v tövű igében gy a felszólító mód jele. Ez a nevezetes hét ige: tesz, vesz visz, hisz, eszik, iszik, lesz. Pl. tesz (tevő) -- tegyél -- tedd, eszik (evő) -- egyél -- edd. Kivételt képez a hisz ige, melyben a felszólító mód jele ggy: higgy.

Néhány sz végű igében felszólító mód esetén gy hangot ejtünk, amelyet írásban is jelölünk (tesz-tegyünk, vesz-vegyétek stb.). Kivétel a hisz ige, ott hosszú gy-t írunk a felszólító alakban, és nem j-t: higgyünk,
higgyétek stb.!

http://www.google.hu/search?q=hisz+felszólító+mód
Kedves Szörfölők,először is meg szeretném köszönni, hogy olyan sok (4) véleménynyilvánítás is érkezett már a webblogomhoz, ami ezek szerint kitölti azt a rést, ami üres. Milyen fura, ugye, hogy pont a professzionális szinten végzett szörfözésről, internetezésről nincs…..
Pistákom 2009.07.08 22:45:24
  Felmerült az olvasótáborunk elemzésekor, hogy talán több lány érdeklődne a blog iránt, ha néha receptek is lennének benne. De nem ez motivált, hanem az, hogy elkészítettem első kétfogásos menümet, kizárólag azokból a növényekből, amiket én termesztettem. Recept,…..
Ha valaki azt gondolná, hogy Franciaország nemzeti mottóját önkényesen buzerálom, annak elárulom, hogy csak bizonyos hagyományokat követek. Mindannyian tudjuk, hogy a mottó  eredete visszamegy egy forradalomra (1789), hivatalos mottóvá azonban csak a Harmadik…..
  Ha Radnóti-év, akkor Hangzó Helikon. A kiadó pedig Both Mikit, a Napra és a Barbaro gitárosát kérte fel, hogy ugyan már, zenésítsen meg pár verset. No igen, de Radnótira nem lehet olyan duhajkodó dalokat írni, mint amilyeneket a Napra produkál, vagy amilyeneket Ferenczy…..
Pistákom 2009.06.06 18:24:02
  Az alábbi poszthoz - melynek anyagára az [origo] archívumában bukkantunk -, eredetileg egy jó kis gecizős felvezetést szántunk. Aztán rájöttünk, hogy ennek semmi értelme nem lenne. Beszéljenek a képek. MSZP-kampány, 2005-2006.  ..
Pistákom 2009.05.18 18:56:01
@teknős: 9 gyerek? le a kalappal!
"Főtitkár úr! Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy körünkben fogadhatjuk és üdvözölhetjük, önt, aki hosszú évek óta magára vállalja Magyarország sorsát." Kádár Jánost ezzel a mondattal nem Sarlós elvtárs, a Hazafias Népfront főtitkára, hanem Wilfried…..
Mandiner blog Helló Kati! 2009.05.10 19:51:00
  Szili Katalinon a példátlan szeretetkampány sem segített: a pécsi polgármester-választást a Fidesz jelöltje, Páva Zsolt nyerte a szocialisták legnépszerűbb politikusával szemben. Kiütéssel.  Hiába támogatta az SZDSZ mellett az MDF is Szilit, hiába készült saját…..