Regisztráció Blogot indítok
Adatok
STL

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig a rendesek járnak rosszul. Amióta világ a világ, azóta minden közteherviselés, közös felelősségvállalás és garanciaalap arról szól, hogy mindenki összedobja a pénzt, aztán ha a gondatlan vagy szándékos károkozó miatt baj lesz, a rendesek ebből majd kifizetik. A bérből és fizetésből élők adót…..
STL 2015.04.02 18:47:14
@netukki: Persze, és a péknek se fizessük ki a kenyeret, csak ha már megettük és jól laktunk.
Múlt-kor 10 tény a Napkirályról 2014.04.29 18:21:40
1. A 72 éven át – minden európai uralkodónál hosszabb ideig – regnáló XIV. Lajos uralkodása alatt Franciaország Európa vezető politikai és kulturális – valamint sokáig katonai – nagyhatalma volt. 2. A közhiedelemmel ellentétben sohasem hagyta el XIV. Lajos száját a…..
STL 2014.04.30 15:09:18
@Avantgarde Petyka: Szia, több verzió létezik, ebből 2:

1- XIV. Lajos (1643-1715) francia király azzal érdemelte ki a Napkirály elnevezést, hogy egy balettelőadáson a nap szimbólumával felékesítve lépett fel, a körülötte lévők pedig más és más égitesteket szimbolizáltak. Mindannyian a Nap körül forogtak, s ez nem pusztán színpadi jelenet volt, hanem maga a politikai rendszer is ennek alapján működött. A központosított királyi hatalom a rendek nélküli kormányzást szorgalmazta. [sulinet]

Tehát a nap a az Istentől való abszolút királyi hatalom szimbóluma, ami megfelel az uralkodási stílusának.

2- Egyesek történészek azzal indokolják, hogy XIV. Lajos uralkodása alatt felvirágzott Franciaország, azaz rámosolygott a nap az országra.

A másodikról annyit, hogy halálakor a Napkirály államcsőd közeli állapotban hagyta az országot, amiből John Law tevékenysége mentette ki az államot időlegesen, illetve bár nem tudatosan,de elinflálták az államadósságot.