Regisztráció Blogot indítok
Adatok
venmarton

27 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben a kormány által tervezett internetadó lakossági ügyfelekre, és internet szolgáltatókra vonatkozó következményeiről már sokat írtak, kevés cikkben foglalkoznak arról, hogy milyen hatással lenne a cégekre, az ország technológiai fejlődésére, ezen keresztül üzleti…..
venmarton 2014.10.31 10:19:59
@$$$=$$$: Lecsúsztam erről a hullámról. :)
venmarton 2014.10.31 10:59:12
@Gombperec hídlakó:
Jogos, de mentségemre szóljon, hogy már hétvégén megírtam, csak ilyen-olyan okok miatt nem volt időm beformázni.

Épp arról szól a cikk, hogy több telephellyel, több külső helyen dolgozó emberrel dolgozó KKV-knál is simán összejöhet 6-7 vagy még több előfizetés, ami már nem kevés egy kis cégnek.

Ugyanakkor az internet of things lényege, hogy rengeteg eszköz kapcsolódjon az internetre. Ez csak olcsó kapcsolódással éri majd meg. Még akkor is, ha azoknak nem mindegyike kapcsolódik direktben.
Mi az a közösségi gazdaság (sharing economy)? Az emberek többsége - már akinek eszébe jut valami róla - a fogalomról az autómegosztásra, szállásmegosztásra gondol, pedig ennél sokkal bővebb tartalommal bír. A Wikipedia szerint: az emberi és fizikai erőforrások közösségi…..
Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy egyre több amerikai kockázatitőke-befektető tesz pénzt olyan startupokba, amelyek a "világ nagy kérdéseire" keresik a választ. Befektetői szempontból már egy új megközelítésű prezentációkészítő szoftver, vagy egy új üzenetküldő…..
venmarton 2014.10.03 10:56:19
@1001nappal: A statisztikák szerint a startupok 90%-a becsődöl egy idő után. Ez nem utal pontosan számolható kockázatokra.
Bár a Google robotautóira a legtöbben úgy gondolnak, mint a mai értelemben vett autózás új generációjára, mégis több érv szól amellett, hogy a technológiai cég valójában nem akar hagyományos autógyártóként megjelenni a piacon.  Ehelyett elképzelhető, hogy a világ…..
venmarton 2014.09.08 20:14:05
@Void Bunkoid: Gondolom ugyanúgy előre kártyás fizetés lesz, mint az Uberben.
venmarton 2014.09.08 20:16:00
@dukeekud: Valóban nem összehasonlítható a két rendszer, de amíg a közösségi bringás rendszert egy 200 fős cég csinálja, a Google ennél jóval több embert tud ráállítani, ha ott tart a projekt. :)
venmarton 2014.09.09 10:47:24
@Brendel Mátyás: "A vízió az, hogy az autók maguktól fognak menni valamikor 2020 után."

Üzletileg kizártnak tartom, hogy az autógyártók teljes autonóm működést támogatnának. Ha az autók maguktól, sofőr nélkül is tudnak közlekedni, az autógyártók hanyatlásnak indulnak. Ahogy az MIT tanulmányban is van, sokkal kevesebb autóval fog tudni működni a lakosság.

Ha saját autós rendszer marad, akkor elég lesz egy családnak egy autó. Ha ez a taxis működés, akkor még kevesebb.

Az autógyártók szerintem maguk rohannának a vesztükbe, ha ezt támogatnák.
Magyarország a kutatás-fejlesztésre fordított pénzek tekintetében nincs túl előkelő helyen az Európai Unióban. Ezért különösen érdemes odafigyelni, ha a hazai piac valamelyik szereplője nemzetközi elismerést kap. A SmartVineyard (Szőlőőr) előbb a Cambridge-i…..
Az Én, a robot című filmben Will Smith karaktere azért gyűlölte a gépeket, mert egy korábbi autóbaleseténél, mikor egy tizenéves kislánnyal együtt a vízbe zuhant, a segítségükre induló robot gyors kalkulációja alapján az ő megmentésének volt nagyobb esélye, így ő tovább…..
venmarton 2014.08.08 15:50:57
@waldorfbalcon: Olvastam erről szakmai véleményeket, a pesszimisták mondtak 15-20 évet. :)
venmarton 2014.08.08 16:20:02
@galaxiscsirke: "Mégis mindig a pilóta vezet leszállásnál, szélcsendes tiszta időben is. Vajon miért?"

Erről kérdeztem egyszer egy Malév pilótát, az volt a válasza: Mert ha a robot pilóta szállna le, akkor nem lenne a munkában semmi érdekes." :)
Hónapok óta cikkeznek róla, hogy nemsokára jön Magyarországra a taxigyilkos Uber. Aki nem tudná pontosan, a szolgáltatás tulajdonképpen egy mobilon elérhető taxi diszpécser alkalmazás, amelynek segítségével nem hivatásos taxisok - a hagyományos taxis viteldíjaknál olcsóbban -…..
venmarton 2014.08.02 20:11:44
@will: a Bitcoin akármennyire P2P szolgáltatás, felépítésében szerintem nem illeszkedik a posztba, de értem miért kérded, lehet be lehetett volna fűzni.
venmarton 2014.08.02 20:19:13
@Gyurma73: A reputációs rendszer, vagy a biztosítás szerintem nagy előny az ingatlankiadásnál vagy a takarításnál is. De az kétségtelen, hogy 10-20% jutalék több mint a nulla. :)
venmarton 2014.08.02 20:50:02
@monddazigazatmar: Egyrészt ezerből egy aki csal, másrészt még így is sokkal jobban bízok egy vaterás eladóban, mint egy hagyományos apróhirdetési oldal hirdetőjében.
Az elvileg fix feltételek mentén végzett projektharcok kemény diójának feltöréséről indított cikksorozatunk előző részében odáig eljutottunk már, hogy ha fix áron, határidőre és terjedelemben kell szoftvert szállítanod, akkor arra érdemes törekednünk, hogy az adott…..
venmarton 2014.06.27 16:48:12
@Kriminalhauptmeister Harry: Még egy (aktuális) poszt ötlet eszembe jutott:

Nyaralhat-e egy projektvezető? Helyettesíthető-e a projektvezetői munka? Nyilván projektméret-függő, de én még sose tudtam úgy elmenni szabadságra, hogy ne kellett volna napi 2x1-2 órát ügyintézni, tüzet oltani.
Az utóbbi évek egyik leggyakoribb buzzwordje lett a “smart”, így egyre több terméket dobnak piacra ilyen előtaggal. Ahogy az élelmiszerbolti marketing kutatások rájöttek, hogy ha egy random termékre ráírják, hogy “C-vitaminos”, akkor harmadával többen vásárolják, úgy a…..
venmarton 2014.06.23 16:03:21
@kovi1970: Szerencsés ember vagy. :)
Hetek óta morog a hazai internet a közbringa projekt csúszása (meg persze a tervezett díjazása) miatt. A korábban április-májusra ígért indulás jelenleg július közepére van kitűzve. A hírek szerint szoftverfejlesztési és rendszerillesztési problémák vannak. A cikkekből…..
venmarton 2014.06.19 14:42:30
@Yumurdzsak: Ahogy olvasom itt is az történt, sőt, elvben egy teljes, működő hardver-szoftver rendszert vettek.

Csak éppen itt-ott bele kellett nyúlni, hogy megfeleljen az igényeknek, és onnantól már nem kész a rendszer.
venmarton 2014.06.19 15:19:25
@DemoJoe:

"Fő kérdés hogy mi is a 100% siker?
Itt az ha júliusban biciklit hajt a nép."

Na ez egy jó kérdés. A siker a projekt szempontjából, ha elindítják, bármi legyen is a scope akkor.

De ezt az ügyfél dönti el. A közintézmények, akármennyire azt gondoljuk, hogy tesznek a közvéleményre, a valójában legtöbbször rettenetesen túlparázzák, hogy milyen kritikákat fognak kapni.

éppen ezért nagyon rugalmatlanok lesznek. Felhasználói oldalról azt gondolom az emberek 90%-a kiegyezne vele, ha nem lenne smart card-os biciklihez hozzáérintős zárnyitás, de valakik lehet hogy úgy gondolják, minden tervezett funkció kell, különben összedől a világ.

Mondom ezt úgy, hogy nem ismerem a projekt részleteit, ezek csak tapasztalat alapú feltételezések.
venmarton 2014.06.19 15:51:57
@VT Man: Szó sincs szerecsenmosdatásról. Írtam, hogy az is lehet egy ok, hogy a nextbike túlvállalta magát.
Az amerikai Target áruházlánc web oldalán a várandós nők részére van egy speciális regisztrációs mód, amivel különféle célzott többletszolgáltatásokhoz, kuponokhoz jutnak. Hogy jobban megismerjék ezen vásárlók igényeit, a cég adatelemzői különféle lekeresésekkel…..
A smart city kezdeményezések egyik fontos eleme, hogy a város lakói ne csak a kormányzattól várják az élhetőbb környezet megvalósítását, hanem maguk is részt vegyenek benne. Még egy hétig lehet beküldeni projekt ötleteket a Smart City Lab Budapest: A város működése című…..
Egy közúti balesetről a rendőrség/mentők/tűzoltóság hagyományosan akkor értesül, ha a balesetet szenvedők, vagy egy szemtanú felhív egy segélyszámot. Bár itthon korábban mindegyik hatóság más számon volt hívható, néhány hónapja bevezetésre került Magyarországon is a…..
venmarton 2014.05.12 22:54:22
@conchita wurst: Elolvastam, de ez teljesen másról szól. A Mercedes Központ szolgálata nem hívja automatikusan a mentőket ha bajban vagy. Arra van, hogy elvontasson, vagy csereautót küldjön.

Az oldalukon ők is a 112-es szám felhívását javasolják baleset esetén, de az eCall épp arról szól, hogy automatikusan jön a mentő akkor is, ha nem tudsz senkit felhívni mert eszméletlen vagy.
venmarton 2014.06.05 20:56:15
@SomiTomi: A 112-es hívószám létezett, de a rendőrségre csörgött.
Érdemes már ma megismerkedni az anyagok szupermenjével, mert az elkövetkező 20-30 évben gyakran fogunk találkozni vele. Egy szót mondok: grafén De mi is az a grafén? Próbáltad gyerekkorodban a nápolyinak óvatosan leapplikálni egy-egy rétegét? Ha ugyanezt a grafittal teszed meg,…..
venmarton 2014.06.05 18:07:20
@maxell az okoskodó birka:

"Nos a grafén ennek pont az 1,2-szerese, tehát azt állítani, hogy kétdimenziós, ez még általános iskolai mércével mérve is nevetséges."

Köszi a hozzászólást, de csak azt tudom javasolni, hogy olvass utána a témának.
venmarton 2014.06.05 20:36:08
@SomiTomi: Jogos!
Robotkrokodillal vizsgálják a vízilótrágya hatásait A kenyai Mara folyó a vízilovak kedvenc nappali dagonyázóhelye. Több, mint 4000 víziló használja wc-ként is a folyót, a tudósok szerint ezzel komolyan veszélyeztetve a halállományt. Ugyanis a kéttonnás állatok mindegyike…..
Éjjel fél három van, mindenki alszik. A gyerekek és az anya mély, az apa felületes álomban. Az apa okoskarkötője jelzi, hogy felébredt. Az okosotthon központ jelzi, hogy mozgást észlelt az emeleti hálószobában, felkapcsolódott a lámpa az emeleti előszobában, majd a…..
Az utóbbi években a focimeccsek alatt egyre több valós idejű statisztika jelenik meg a közvetítésekben. Melyik játékos mennyit futott, mekkora sebességgel lőttek egy szabadrúgást, hányszor passzolt rosszul egy játékos, vagy éppen milyen távon és milyen gyorsan futott…..
venmarton 2014.05.26 14:48:17
@inhibited: Én azt olvastam, hogy nincs semmilyen jeladó a játékosokon. Vagyis a központi gépen egy - háttértől eltérő színű - pixelhalmot jelölnek ki, és ezt követi a szoftver.

De a kérdés nagyon jó, mert ez a legfontosabb pontja az egész rendszernek.

Sajnos részletes infókat nem írnak róla, hogyan csinálják, pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy pl. amikor egy gól után a játékosok(at jelképező pixelhalmok) "kicsi a rakás" szerűen egymásra ugrálnak, utána hogy nem keveri őket össze a gép?
Az alábbi poszt előzménye itt olvasható:Húsz éven belül egy gép veszi el a munkádat San Franciscóban minden reggel fehér buszok százai állnak be a megállókba, hogy munkába vigyék az embereket. De nem szállhat fel rájuk bárki. Ezek a buszok csak a Google, Facebook, Apple, és…..
2011-ben Marc Andressen, befektető és tech-guru írta, hogy "a szoftverek felfalják a világot". Arra a tendenciára gondolt, hogyan válnak újabb és újabb területek (zenehallgatás, filmnézés, vásárlás, személyszállítás, stb.) szoftver alapúvá. Véleménye szerint rövidesen…..
Hajléktalan-támogató web oldal, elektromos taxi, mobil lakás természeti katasztrófák esetére, és egy ötletes marketplace lettek a nyertesei a Washingtonban megrendezett startup verseny okosváros kategóriájának. Az okosvárosok koncepciójának fontos eleme, hogy nem lehet mindenre a…..
Több évtizede megoldatlan súlyos környezetvédelmi probléma az óceánok szennyezettsége. Bár a szakértők több tízmillió tonna szemétről beszélnek, a vizekben úszó műanyag mennyiségét nehéz megbecsülni, mert a napsugárzás, a sós víz és a hullámok hatására egy idő után…..
Barack Obama gesztusértékű bejelentést tett 2 milliárd dollár elkülönítéséről, amiből az amerikai kormányépületek alternatív energiafelhasználását fejlesztik majd. Az esemény apropója, hogy befejeződött egy csaknem két éve indult projekt, amelynek keretében a Fehér Ház…..
Mikor egy online boltba beérkezik egy megrendelés, a kiszedő munkatárs a rendelési listával a kezében körbesétál, összegyűjti a termékeket a polcokról, visszaviszi az asztalához, összerakja a csomagot, majd kezdődik minden előről a következő rendeléssel. Ezt hívják a…..
venmarton 2014.05.15 09:22:53
@kakukk11: Ebben a cikkben írnak egy konkrét raktárról amibe kb. 5 millió dollárért építették ki a Kiva rendszert.
www.technologyreview.com/news/428436/in-warehouses-kivas-robots-do-the-heavy-lifting/
venmarton 2014.05.15 09:51:11
@kakukk11: Ja és a kérdésedre a válasz, hogy feltehetőleg azért vették meg, hogy a konkurrenciának ne lehessen ilyen rendszere. A 2012-es megvásárlás óta állítólag egyetlen új ügyfele sincs a Kiva Systemsnek, egy cikkben azt olvastam, hogy az értékesítő részleget is leépítették.
Rengeteg kutatás-fejlesztési fázisban lévő koncepció látott már napvilágot a környezetet károsító, és egyre inkább kifogyóban lévő fosszilis energiahordozók (olaj, szén, földgáz) dominanciájának csökkentésére. Az egyik ilyen ígéretes koncepció a Solar Roadways, ami az…..
A Google néhány évvel ezelőtti bejelentéséig a vezető nélküli autók a sci-fi kategóriájába tartoztak. Aztán pillanatok alatt megváltozott minden, és az autógyártók és technológiai cégek egymást túllicitálva próbálnak vezető szerepre törni ezen a területen. Az…..
venmarton 2014.05.10 16:28:27
@odamondó: Addigra jó eséllyel a munkádat is robot fogja végezni, így a késéstől nem kell tartani. :)