Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mimimi

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Írtam korábban a Johns Hopkins Egyetem kutatóintézetének előrejelzéséről. Azóta félelmetesebbé váltak a jóslataik Magyarországgal kapcsolatban. Ma aztán címlapon hozták le a lapok, hogy napi 220 halálesettel számolnak (ez így nem teljesen igaz, de mindenképpen 100 feletti értékkel).       …..
Mimimi 2020.10.03 22:51:55
@jotunder: Nagyon jó lenne, ha tévednék. Korrigálnom kell magam. Magyarországon az eddig gyógyulással záródott esetek száma ma 6824, 812 a halálos áldozatok száma. Tehát az eddig lezajlott esetek tekintetében kb. 10% a magyarországi mortalitás nem 13 %.

hu.wikipedia.org/wiki/2020-as_COVID%E2%80%9319-koronav%C3%ADrus-j%C3%A1rv%C3%A1ny_Magyarorsz%C3%A1gon

Ezen a linken van a magyar járvány Wikipédia oldala, táblázatos formában mutatja az adatokat. Épp ma néztem, hogy az adott napi halálozás az adott napot egy hónappal megelőző nap új megbetegedéseinek 5-10%- a között mozog. Sajnos nagyon sok az új beteg, remélhetőleg változik a trend. Szerintem már zárni kéne függetlenül a gazdasági visszaeséstől, mert bár az is nagyon rossz, hosszú távon mégis a halálozás elkerülése jár nagyobb - ha nem is anyagi, de morális - haszonnal.
Mimimi 2020.10.04 00:39:47
@hopp11: Itt lehet a világon országainak adatait összehasonlítani:
www.worldometers.info/coronavirus/
Olyan oszlop, hogy " Covid pozitív elhunyt, de nem a betegség következtében" olyan nincs. Tehát valaki vagy felépül vagy meghal. A lezajlott esetek száma és az elhunytak számának hányadosa megadja mortalitást. Olyan országok tehetik meg, hogy nem jelentik a Covid pozitív , de nem Covidban elhunytakat, mint pl. Spanyolország amely nem jelenti a felépültek számát. A többi országban hasonlóan kell számítaniuk az elhunytakat mint mi, mert az összes beteg gyógyulása után "hiányozni" fognak a Covid pozitív, de nem Covid következtében elhunytak, mert ők nem tartozhatnak sem a felépültek sem a Covidban elhunytak közé, viszont szerepelnek a Covid pozitívak között. Ez alapján látható, hogy vannak olyan országok, ahol alacsonyabb a mortalitás és vannak ahol magasabb. Ez több tényező pl. betegek életkorának függvénye is lehet. Azonban míg Magyarországon a betegek érdemi kezelését a kórházakban kezdik meg, számos országban a betegség első pillatatától kezelik a betegeket - ha szükséges - gyógyszeresen még otthon és megakadályozzák a kórházi ellátást igénylő súlyos állapotot. Valószínűleg emiatt nagyobb a mortalitás nálunk mint számos fejletlenebb országban. Oroszországban már a patikában árulják a favipiravirt, amelyet mi még fél évig tesztelünk a kórházakban, hogy meglássuk hatékony-e. Miközben a szer valószínűleg a betegség kezdeti virális szakaszában igen hatékony a késői fázisban kevésbe. Tehát pont a patikában kellene megvennünk és a tünetek első jelentkezésekor használatba vennünk. Ezt a tesztelési fázist más országban már év elején elkezdték, nálunk nem tudni miért, csak most. Pedig már májusban rendelkezésre állt, ahogy ez a linkelt májusi cikk is mutatja:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/kecsegteto-hir-avigan-pte-japan-koronavirus-fertozott-gyogyszer-kezeles.706828.html

www.themoscowtimes.com/2020/09/18/russia-clears-two-coronavirus-drugs-for-pharmacy-sale-a71477
Mimimi 2020.10.03 22:15:31
Ezen a linken lehet megtekinteni az európai halálozási adatokat
www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
A lap alján van Magyarország. Az influenza járványok nem okoznak halálozási kiugrást hazánkban, tehát gyakorlatig nincs ennek számlájára írható számottevő halálozás. Egyelőre a Covid sem okozott kiugrást.
Sajnos ennek a betegségnek világszinten kb. 5% a halálozása, Mo.-n most kb. 13%. Így nehéz képzelni azt, hogy ne legyen 50-100 fő közötti napi halálozás, tekintve a napi esetszámokat. Ez kb. egy hónap múlva fog bekövetkezni, mert 3-4 hétig lélegeztetik a betegeket. Az, hogy ebben a betegségben meghalnak-e emberek, az egy döntés. És most úgy döntöttek -gazdasági érdekekre hivatkozva-, hogy ez a halálozás tulajdonképpen nem számít. Mert ha számítana meg lehetne akadályozni, ahogy tavasszal is sikerült.
       Ha epidemiológus lennék, akkor kétszer gondolnám meg, hogy milyen véleményt alakítok ki nyilvánosan a járványról. Mivel nem vagyok epidemiológus, a dolog egyszerűbb, az egyetlen dolog, amiben meglehetősen biztos vagyok az az, hogy fogalmam sincs. Egyszerűen, fogalmam sincs.      Néhány…..
Mimimi 2020.09.13 12:12:42
A Guardian cikkét szeretném figyelmetekbe ajánlani, amely szerint az intézkedésektől függetlenül a magas halálozás gazdasági visszaesést produkál.

www.theguardian.com/business/commentisfree/2020/sep/13/regardless-of-covid-restrictions-if-people-are-dying-in-large-numbers-your-economy-is-stuffed?CMP=soc_567&fbclid=IwAR1achGMA-XpUvW7EoS9fFj4twb0rNFsjkaHno-H0Ui8JlxPmw01v6_7uBI

Kimutatás :
ourworldindata.org/grapher/q2-gdp-growth-vs-confirmed-deaths-due-to-covid-19-per-million-people

Ha magas lesz a halálozás a gazdaság szintén leáll. Az egyetlen út a gazdaság működtetése a betegek számának alacsonyan tartásával. Ha elengedte a megbetegedések számát, akkor elengedte a halálozást, mivel ez az észlelt esetek számának kötött százaléka (kb. 5-10%) A növekvő halálozás hatására az emberek spontán leállítják a gazdaságot: nem termelnek (sok beteg esetén nem tudnak) és nem fogyasztanak (mert félnek boltba menni, hotelben megszállni, étteremben enni stb.).
Már egy két hónapja írom a válaszokat arra a bejegyzésemre érkezett kommentekre, ami bár nem ebből a célból íródott, de végül a feltétel nélküli alapjövedelem mellett tette le a voksát. Az érvelésem a következő volt: felesleges a fizetést munkához kötni, mivel a munkáért kapott fizetésnek nincs sok…..
Ki tanul otthon a gyerekkel? Hogy érzik magukat a szülők ebben a szituációban? Nézzük az online otthonoktatásról készített kérdőív eredményeit!     Generációs szakértőként már kitértem arra egy előző blogposztban, hogy ez a karantén helyzet a legtöbbet a X, és az idősebb Y generációs felnőtteket…..
Yuval Noah Harari korunk egyik legbefolyásosabb gondolkodója. A 43 éves izraeli történész professzor közel 20 millió példányt adott el könyveiből,  a Sapiens, a Homo Deus, a 21 lecke a 21. századra című köteteiből. Vízióit megosztja a világgal, szívesen látják a Szilícium-völgyben, olvassák Kínában…..
Mimimi 2019.11.07 18:54:18
@TOPGUN: Érdekes felvetés a cégek megadóztatása a használt technológia alapján. Nagyobb gond viszont az, hogy ha az emberek elvesztik az állásukat, akkor nem lesz szükség automata pénztárra, mert nem lesz miből vásárolni. Beszűkül a gazdaság, mert csökken a fizetőképes kereslet, ha csökken a foglalkoztatottság. Ugyan a beszedett adóból fizethető alapjövedelem, de ez inflációhoz vezet. Megoldás lehet a differenciált juttatások nyújtása pl. nyugdíjkorhatár leszállítása, hosszabb gyermekgondozási segélyek nagy összegű oktatási támogatás biztosítása stb. Képzett emberre úgy is szükség lesz. Továbbá azért nem fejlődik ennyire gyorsan az technológia. 10 év múlva még biztosan lesznek sofőrök és 15 év múlva is lesznek fogorvosok :-)
Ennek a cikknek az első részét (A globális felmelegedésre a válasz Afrikában van) másfél éve írtam. Megírtam, négyszázezren (!) olvasták, majd többségünk nem csinált semmit - én sem. Azóta is csak a sodródás megy. Ebben a cikkben arról írok, mi az, ami felé sodródunk. És persze arról is,…..
Mimimi 2019.11.06 08:33:29
@BiG74 Bodri: Akkor szerintem megvan a megoldás. Az áram legyen ugyanolyan árú mint most, az áramtermelő és olaj, földgáz cégek meg elviselik a profitcsökkenést. Azért van ott miből engedni :-)
Örök vita, hogy a CO2 emisszió csökkenése gazdasági visszaesést okoz a magas kibocsátású országokban pl USA. Lehet, hogy csak egy szűrőt kéne felszerelni a kéményekre.
Olyannyira létezik hatodik érzék, hogy bizonyos osztályozás szerint az embernek akár 20 különböző érzékelése is lehet. Az 5 eredeti érzékelést (látás, szaglás, ízlelés, tapintás és hallás) Arisztotelész írta le, ami vitatlatatlan, viszont kiegészíthető. Eszünkben…..
  A korombeli fiatalok, ismerőseim, barátaim egy jelentős része pár évvel a diploma előtt vagy éppen a megszerzése után járnak az életben. A baráti beszélgetések alkalmával rendszeresen visszatér az álláskeresés témája. Pontosabban az, hogy milyen nehéz, már-már…..