Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zoldful

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Elalmásodás 2009.12.29 09:55:00
A magyar borsajtót olvasva nem egyszer támadt olyan érzésem, hogy a száraz furmint útjában már csak egyetlen trónbitorló áll, a burgundi fehér. Ez a bizonyos burgundi fehér viszont a leglegebb a fehérek között, és az egész világot elbűvölő és meghódító chardonnay-ból…..
zoldful 2010.01.03 13:02:42
Érdekes a téma. Én is keresem az időtálló száraz fehér bort, de mivel még nincs készen a pince, ezért sokáig nem bírom ki, hogy meg ne iszogassuk vagy elkóstoljuk a tárolt borokat többnyire 4 éves korukig. Ha lenne/lesz saját borom, én is megpróbálnék kísérletezni az eltarthatósággal, de hajlok többek véleményére, hogy 5-8 év alatt kialakul a száraz fehérborban, ami kijöhet belőle.

Leírok azért egy példát, ami meglepő lehet, nekem is az volt. Száraz fehéres kóstolásaim legemlékezetesebb tapasztalata egy 1991-es móri Bozóky királyleánykához kötődik, amit 2003-ban kóstoltunk vakon és frenetikus élmény volt. Hajlok a visszafogott pontozásra, az a bor akkor olyan 7-8-at ért nekem. Volt alkalmam egy másik példányt később 2008-ban is kóstolni, akkor 6-osra értékeltem, rövid kommentem szerint ásványos, izgalmas, lendületes jelzőkkel. Szerintem a produkció a szép savaknak és a néhány gramm érezhető maradékcukornak volt köszönhető. Azóta a furmintok mellett a móri borok is kifejezetten érdekelnek, szerencsére mostmár nem csak egy ígéretes pince van ott.

Egyébként szerintem a korhoz kötődő nehezen megfogható minőségi többlet (ha van ilyen egyáltalán) mellett, a lelki élményt erősíti az időtállóság, mint ahogy gyönyörködve végigsimítunk egy míves, régi bútoron. Egy idős, de szép bor megnyugvással tölti el az embert, emeli a nap fényét, hogy az ember hátradőlve azt mondja magában, ez igen, ez férfi(női) munka volt!
Lassan két hete, hogy Mádon jártunk egy barátommal Lenkey Géza pincéjében. Azon a pénteken egyik meglepetés ért a másik után. Még az autópályán robogtunk, mikor Géza telefonon érdeklődött: mennyit bírunk kóstolni. Ugyanis csak száraz borból harmincat készített már az…..
A borozás élményét alapvetően meghatározzák a borozás körülményei. Valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni, hogy egy mobiltelefon mekkora kárt tehet egy színházi előadásban, vagy hogy a sarkon dolgozó légkalapács könnyedén legyőzi Chopin noktürnjeit. A boros…..
zoldful 2008.10.13 17:25:42
Ehhez mit szóltok: www.deluxe.hu/cikk/20081007/harom_palack_bor_ize_illata_is_biztonsagban_a_bormento_segitsegevel/

Egyébként egyetértek Vida Péterrel, hogy a nyúzás kinyírhatja a bort. Amatőr kóstolóink hajnalán jó darabig minden palack bort áttöltöttem két nappal (rossz esetben 0 nappal) a kóstoló előtt egyforma, cimke nélküli színtelen üvegbe a vakkóstolókhoz. Ezt addig műveltem, amíg egyértelmű lett, hogy igen komoly borok rettentően szerepeltek a tortúra után, egyszerűen megzavarodtak.
Milyen örvendetes, hogy a fiatalok egyre odaadóbban érdeklődnek a borkultúra iránt. Milyen nagyszerű, hogy a magyar kormány is szereti a bort. (Igaz, hogy inkább csak a vöröset és a száraz fehéret, a tokajit nem nagyon, mégis.) Milyen kár, hogy még 2007-ben is megszívathatják a…..
zoldful 2007.09.14 09:50:35
Bocs, ez kicsit hosszú lesz, de tele van az egyebem.

Kedves Albert gazda, nem kellett volna G. Lócit kigolyóznod, mert ez a vita az értékrendekről szól, amit helyes irányba terelni szerintem mindenkinek kötelessége, a lényeges dolgokra pedig csak vitában lehet rávilágítani még akkor is, ha a hangnem esetleg kikezdi egyesek érzékenységét.
Lóci több dologra is rámutatott, ami nem hülyeség, a gyakorlatiasság felől közelítette a kérdést, ez viszont nem minden esetben jó választás, szerintem ebben sem, hiszen lehetnek magasabb, kevésbé megfogható érdekek, ezzel ismét utalnék arra, hogy ez az egész kérdés az értékrendekről kell szóljon, a szemléletről, ami sajnos oly nagyon jellemzi Mo-t. Egyet értek Fodor Gáborral abban (mondatát csak kizárólag szó szerint tekintve), hogy ez nem környezetvédelmi kérdés. Nem az, sokkal több annál.
Utalva AG cikkére nekem is az a véleményem, hogy talán nincs is magyarabb dolog a Tokajinál. Ha húszig elszámolva kellene mondanom valamit, amiről mindenkinek Magyarország juthatna eszébe, nem tudnék mást mondani, mint a Tokajit. Valóban ez olyan embléma lehetne, kellene legyen, amit az ország bátran zászlajára tűzhetne és fel kellene rá építeni a nem létező országimázst. Ha elfogadjuk és mondjuk, hogy adottságai, hagyománya, táji jellemzői és a lerombolt nimbusz helyén keservesen nehezen újraépülő kézzel fogható bizonyítékai alapján Tokaj-Hegyalja a világ egyedi és nem másolható drágaköve, akkor ezt a valamit nekünk minden erőnkkel védenünk kell. Ebbe nem fér bele az, hogy erőművek, hulladéklerakók, irgalmatlan járműforgalom vagy más, a természetességet felborító beruházás rombolja a kialakítható, de kormányzati elkötelezettség nélkül törékeny imázst.
Nincs és nem is lehet olyan hatástanulmány, ami megmutatná, hogy Tokaj adottságait mennyiben befolyásolná egy erőmű beruházás, ami persze betartja a határértékeket. Biztos vagyok benne, hogy technológiailag működtethető normálisan egy ilyen erőmű, de attól, hogy nem bizonyított valaminek a káros hatása, az nem bizonyítja ez ellenkezőjét sem, mert a lehetőség a rosszra benne van, a száraz gyakorlatiasságon túlmutató dolgokat tekintve mindenképpen. Tehát nem a hatástanulmányokat kell követelni a támogatók részéről, hanem az ellenzőknek kötelességük követelni azt a szemléletet, amelynek folytán egy ilyen beruházás megvalósítása az említett helyen és okokból fel se merülhessen, legyen bármilyen közvetlen gazdasági, foglalkoztatottsági, mibizonyezzeljótteszünkarégióval jelszavú haszna is, mert ez bizony tisztelt honfitársak, nem fér bele! Amíg ez a szemlélet beivódhat a fejekbe, azt mi már nem fogjuk megérni úgy érzem, de akkor is küzdeni kell, mert az ember tegye a dolgát és hallassa a hangját, ahol tudja.

Még annyit, hogy tegnap a Klubrádió Megbeszéljük műsorában szerettem volna a témát felvetni, de sajnos nem kerültem adásba. Azért ma is megpróbálom. A tegnapi Népszabadság egyébként egész oldalas cikket szentel az ügynek.
A kadarka olyan nekünk, mint a magyar foci. Egykori fényére büszkén emlékszünk vissza, jelenét inkább nem vesszük komolyan, elfordulunk, mintha valaki nyilvánosan fingott volna. Pedig a fajta sok mindenre képes volna, ha. De eddig elég kevesen próbáltak meg igazán szép bort szűrni…..
A két legismertebb rajnai-olasz házasítás kurrens kiadását csupán bűvészinasnak, frakkos-bikinis asszisztensnek szántam, aztán ők fűrészelték ketté a nagy mágust. Pedig Hörömpő cirkusz, világszámra számítottam. A Borbarát szerint a Bandériumban ugyanis minden benne van,…..
A kékfrankosmaraton ezúttal dupla számmal jelentkezik, és ez főleg Jandlék kontóját terheli. Ráspi most is hozta a formáját, azaz formát bontott. Szent Gaáléktól egy hiperérlelt, válogatott kékfrankost szereztem be, amihez ajándék fejtörőt kaptam. Vesztergombiék alapfrankosa…..
A Művelt Alkoholista Egykutya 2007.01.18 17:20:00
Felbontottam néhány nap eltéréssel két Vinagora-aranyplecsnis magyar vereset. Mindkét bor készítője háttérbe szorult kissé mostanában. Míg Szőke Mátyás chardonnay-királyként a kilencvenes évek vége felé ért a csúcsra, Vida Péter ugyanazon évtized közepén volt a…..
Drága olvasónk és őshozzászólónk, Művelődő barátaival karöltve szakajtónyi kékfrankossal iparkodott bearanyozni karácsonyát. Aztán azt gondolták, érdemes lehet közreadni tanulságos tapasztalataikat. Nem zárkóztunk el ez elől, annak ellenére, hogy van jó kis saját…..
Szepsy István mostanában aztat hangoztatja, a terroir értékeinek érzékeltetésére leginkább a nagy száraz borok alkalmasak, és eszerint is cselekszik. A Királyudvarból kilépett mester immár csak saját neve alatt furmintol és hárslevelűzik, ami jól áll neki. A 2005-ös…..