Regisztráció Blogot indítok
Adatok
birosp

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még a blog rendszeres olvasói közt is kevesen vannak talán, akik még emlékeznek arra, hogy az egész dolog úgy indult, hogy kissé parttalan vitába keveredetem a magyar kreacionisták önjelölt képviselőivel, és a blog lehetőséget adott arra, hogy rézsletesebben írhassak…..
birosp 2014.08.19 10:22:50
@wizso:
Csak a matematikában létezik 100%-os bizonyítás. Ami azt jelenti, hogy egy felvetett problémát vissza lehet a 100%-ig elfogadott alaptételekig, az axiómákig. De ennek is az a feltétele, hogy elfogadjuk, hogy az axiómák 100%-ig biztosak.
A többi természettudományban úgy működik, hogy megfigyelünk hasonló folyamatokat, amikre megpróbálunk azokat általánosan leíró elméletet kitalálni. Majd kísérletek során kipróbáljuk, hogy meg lehet-e cáfolni az elméletet. Minél több kísérlet történik cáfolat nélkül, annál biztosabb az elmélet, de 100% soha nem lesz.
Ha egy elméletet elég sok kísérlettel bizonyítottak, akkor általánosan elfogadottá válik, de sokszor előfordult már, hogy idővel újabb, pontosabb elméletet találtak ki, kiderült, hogy az előző elmélet nem volt elég pontos.
Az evolúcióra elég bizonyíték van ahhoz, hogy általánosan elfogadottá váljon, de azt ne várja senki, hogy valaha is 100%-ig bizonyítva lesz. Legyen a 99.99% elég!
Newton is milyen szépen leírta a testek kölcsönhatását, ami bizonyos szituációkban teljesen jól alkalmazható, elfogadott, aztán kiderült, hogy elemi részecskék szintjén már használhatatlan.
Azóta is keresik a fizikusok nagy egyesített elméletet, ami leírja a világegyetem összes kölcsönhatását minden szinten, de tudtommal még nem sikerült teljesen kidolgozni.

@arturdent:
Érdekes gondolat az, hogy az a tény, hogy egy ilyen fejlett faj létezik, mint az emberiség, aki már a saját eredetének kérdését feszegeti, nem lehet a véletlen műve.
Ha egy kocka dobás előtt azt mondod, hogy hatost akarsz dobni, akkor annak nem túl nagy a valószínűsége, 6 oldalú kockával pontosan 1/6. De ha a kockadobás után megnézed, hogy hanyast dobtál, és megkérdezed, hogy vajon miért dobtál annyit, amennyit, akkor azt mondhatod, hogy puszta véletlen. És az adott kimenetelnek pontosan ugyanannyi valószínűsége volt, mint az összes többinek.
Ha az univerzum keletkezésekor fogadni kellene arra, hogy vajon létrejön-e egy galaxis, abban születik-e egy csillag, aminek kialakul-e egy bolygója, amin létrejön az élet, és megszületik-e egy olyan faj, aminek az egyik egyede arturdent loginnévvel erre a fórumra ír, akkor biztos nem fogadnék erre az esetre. Mert nagyon kicsi rá az esély. De visszatekintve ennek az esélye pontosan ugyanannyi, mint bármilyen más végkimenetelnek, ami végbemehetett ebben a 13.x milliárd évben. Pusztán véletlen. Amiért nehéz ezt felfogni, az az, hogy itt nem 6 féle végkimenetel van, hanem számunkra felfoghatatlanul sok.
birosp 2014.08.19 12:27:25
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Természetesen nem specifikáltam elég részletesen a körülményeket ahhoz, hogy pontosan a jelenlegi egyetlen lehetőséget írja le. De úgy gondolom, hogy a lényeg ettől független. :) A szemléltetés lényege az emberiség megjelenéséig tart, a többi inkább egy hétköznapi példa lett volna a könnyebb érthetőség miatt.

@Exploiter:
Igen, valami ilyenre gondoltam. Mivel vizsgáljuk a saját világunkat és eredetünket, szükségszerűen olyan világban élünk, amiben kialakult az intelligens élet. De ez még mindig csak egy véletlen esemény attól függetlenül, hogy kezdetekkor igen kicsi volt erre az esély.
Rendszeresen átmennek a piroson, járdáznak, és szembemennek a kijelölt forgalmi iránnyal a brit biciklisek. Yorkban egy szabálytisztelő sporttárs meg is elégelte, hogy egyedül kell álldogálnia a lámpás kereszteződésekben, és videó-összeállítást készített a fejkamerás…..
birosp 2014.04.17 13:39:02
A kresz közúti közlekedésre vonatkozó szabályai nagyrészt az autósokra lettek kitalálva. Ezért csak azokat tartom be, amiket úgy ítélek meg, hogy érdemes betartanom ahhoz, hogy eljussak A-ból B-be anélkül, hogy veszélyeztetném saját és más testi épségét. Ezen túl pedig az aktuális körülményeknek megfelelően közlekedek.

Ha piros a lámpa, de csak egy zebra van keresztben, ahol égen földön senki, akkor lassítás és alapos körültekintés után átcsorgok rajta. Mert hát ez nem sokban különbözik attól, hogy a lámpa előtt leszállok a kerékpárról, innentől gyalogosnak számítok, tolom 5m-t a bicajt, és a lámpa túloldalán ismét felülök, tekerek tovább.

Ha piros a lámpa, és jobbra kis ívben kanyarodnék, akkor ha nem jön autó, vagy ha van elég hely a kikerülésemhez, szintén nem várom meg a zöldet. Nem sokban különbözik attól, hogy a sarok előtt leszállok, tolom 5m-t a bicaj,t és a kanyar után újra felülök és tekerek tovább.

Ha járdán megyek, és sok gyalogos van, felveszem a tempójukat, óvatosan, nagy ívben kerülöm őket, hiszen én vagyok a vendég. Ha tolnám a bicajt, több helyet foglalnék, nehezebb lenne engem is kikerülni.

Ezek mind olyan dolgok, amiket autóval nem lehet megcsinálni. Hangszigetelés, alacsony ülés pozíció, holttér miatt nehéz annyira tisztában lenni a környezettel, mint kerékpáron ülve. A nagy terjedelem miatt még széles úton sem lehet sávon belül kikerülni. Zajos, és sokkal nagyobb, mint egy gyalogos, zavarja is őket, ha a járdán közlekednek (láttam már rá példát).

A probléma szerintem azokkal a kerékpárosokkal van, akik azon kívül, hogy szabályt szegnek, ezt ész nélkül teszik. Kérdés, hogy hol a határ. Talán ott lehet meghúzni, hogy a szabályszegés megzavarja-e a többi közlekedőt, ezzel is esetleges veszély helyzetet előidézve.
birosp 2014.04.17 14:07:45
@gbu: Mert ilyen fontossági sorrendben mérlegelek:
+ nem veszélyesebb
+ gyorsabb és kényelmesebb a nyeregben és az úton maradni
+ nem vagyok számonkérhető
- kresz szerint szabálytalan
- alapot adok az általánosításra a kerékpárosok szabálytalanokdásával kapcsolatban
- idegesíti az autósokat