Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LaMaa

51 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyorsítani kéne, mert már megjelent az idén megrendezésre kerülő ötödik Budapest100 időpontja – a fővárosi programot 2015. április 18-19-én tartják – és mi (én) még nem végeztünk a tavaly centenáriumukat ünneplő házakkal. Akkor hát gyorsítsunk: a listán következő ház a Teleki László tér 3. szám…..
LaMaa 2016.05.17 13:14:48
"… nagyon úgy tűnik, hogy mindenki össze-vissza beszél, és így – lássuk be – elég nehéz lesz megvédeni akár az Orczy-kerti, akár a Városligeti fákat vagy akár bármi mást.” Nem bizony, nem az. Innentől nincs tovább tohuvabohu, összevissza beszéd, egyszerű ez az egész, tessék szépen tovább sétálni,…..
„… nagyon úgy tűnik, hogy mindenki össze-vissza beszél, és így – lássuk be – elég nehéz lesz megvédeni akár az Orczy-kerti, akár a Városligeti fákat vagy akár bármi mást.”  Isten látja lelkem, nem akartam én egy újabb tohuvát írni, de hát ezt tojta nyúl, meg az élet. De kezdjük a legelején, többek…..
Értem én (illetve nem értem, de látom/hallom), hogy irtani kell a fákat az Orczy-kertben – különben is nem lehet mindenhova mókus- meg madárkatasztert csinálni, van elég baj a fákkal (via F. Orsolya) – meg a Városligetben, csak épp azt nem értem, hogy így a Föld Napja környékén a zuglói…..
Ötszázadik posztnak jó lett volna valami vidám, ünnepi, de nem, nem az lett. Merthogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusához tartozó Orczy-kertben a már eddig kivágott 131 fa mellett most újabb száznegyvenötöt vágnak ki – derült ki a nyilvánosságra került engedélyekből, amikre Jakabfy…..
Miközben CBFM Strasbourg felé buszozik (tán’ már meg is érkezett), mi folytassuk körúti körtúránkat, méghozzá a  nyitóposztban szereplő – a József körút torkolatáról készült kép – második házával, a Hotel Rémivel. Ez volt ugyanis a József körüt 4. szám alatt álló Hotel Nemzeti eredeti neve, ugyanis…..
Na, akkor így húsvét hétfőjén folytassuk az idei Budapest100-ról írottakat. A nyitóposzt- ban szereplő a József körút torkolatáról készült képet most nézzük meg a másik irányból – és kicsit korábbról, olyan 1905 körüli időkből. A jobboldali zászlós, kupolás sarokház (József körút 2.) 1895-re készült…..
És hogy még véletlenül se maradjon ki: már csak pár hét és újra itt a Budapest100! Ebben az évben a 120 éves Nagykörút lesz a fő helyszín, az április 16-17-i programhoz – amely eredendően a százéves házakat mutatja be – a nagykörúti épületek koruktól függetlenül csatlakozhatnak. A több városrészen –…..
"Van jogászotok? Jogászunk még lenne, de ügyésze csak a fidesznek van.”  Jóreggelt, jó reggelt. Megint itt a szombat, így aztán addig is, amíg is – röviden, tömören. Kezdjük a legjobbal, már ha valakinek a Tanú világa élőben a legjobbak közé tartozik. Már maga a melllékelt kép is megér egy misét,…..
Az utóbbi hetekben többen, többször csodájára jártak a Karácsony Sándor utca – Teleki tér sarkán EU-s pénzből „létrejövődött” buszmegállói valaminek. Előbb – úgy október közepén – a 8ker az fb-oldalán posztolt hihetetlen fotókat az izékéről, majd a napokban az…..
Jó, jó, kicsi csoda, de akkor is csoda. Legalábbis a mi szerény (és romos) körülményeink között annak számító, és eddig nem igazán tapasztalt dolog történt – igaz nem most, ebben a pillanatban, hanem szeptemberben. Csak eddig nem volt időm megírni... Ugye még augusztusban…..
Mielőtt folytatnánk a polgi köztisztasági, közrendi korrepetálását, álljunk meg egy percre, vagy ha úgy tetszik egy különóra erejéig. Az Orczy-negyed egy picike szeletét bemutató sétánk első helyszíne a Diószegi utca volt, annak is a Csobánc és a Kőris utca közti viszony-…..
"A mindennapi gyűlölködést add meg nekünk ma.” Is. Dr. Kocsis mélymagyar macsóként csak nem tud leállni, mindennap bele kell szórnia valami szemetet az éterbe. Röviden: a mi derék polginknak múlthét kedden fb-posztjában volt képe azt kamuzni, hogy a nemrég felújított –…..
Lehet-e normális országnak nevezni azt, ahol a háború poklából érkező emberekre rázárják a vagonajtót? Lehet-e könyörületesnek nevezni azt a busztársaságot, amely nem engedi fel a menekülteket a járataira? Épeszű-e az a börtönőr, aki félig agyonver egy lányt, mert azt…..
Megint eszméletlen jó képet rakott fel a 8ker az fb-oldalára: Baross tér, 1940 (fotó: Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből). A képen ugyan a Baross szobor* nem látható, de ekkor már ott állt – és 2013 óta ismét – az eredeti helyén. A képen természetesen a Keleti pályaudvar is…..
Már korábban is volt róla szó, de úgy gondolom, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet erre a programra. Tehát akkor még egyszer: jövő hét végén, április 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) kerül megrendezésre az idei Budapest100, a százéves fővárosi házak ünnepe. A résztvevő házakban különféle…..
És akkor most a kutyás-újjáépülős kép után térjünk vissza komolyabb témákra. Mint már szó volt róla, az idén megrendezésre kerülő ötödik Budapest100 szervezőcsapata ismét várja az érdeklődőket. A fővárosi programot 2015. április 18-19-én tartják, mi meg kigyűjtöttük az összes (?) idén centenáriumát…..
Bocsánat, de nem bírtam ki… (Fotó: ilkajanka, a tumblr-n találtam.) ..
Az idén megrendezésre kerülő ötödik Budapest100 szervezőcsapata ismét várja az érdeklődőket, merthogy idén is lesz Budapest100. Az OSA Archívum ötlete alapján a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) szervezésében megvalósuló fővárosi programot 2015. április 18-19-én tartják. A programsorozat…..
És akkor most elérkeztünk tavalyi házlistánk utolsó házához, mely 1914/15-ben Fogl Emil megrendelésére épült és valószínűleg Freund Dezső tervezte. Szecessziós homlokzata és udvara még ma is eredeti állapotú, illetve csak majdnem, mert nem eredeti a kő az udvaron, azt 2003…..
Tudom, tudom, jön a Putyin, nagy az izgalom, még a csatornafedeleket is lehegesztették (csak nem félnek, hogy khmmm… lába kél?), meg azért azt is izgalmas lenne megtudni, hogy végül is kik fosztogatják a kerületet, no mindegy, nekem azt mondták, hogy legyek szíves folytatni a…..
Térjünk vissza egy pillanatra – a hosszú kések csattogása közepette – eredeti témánkhoz, a 100 éves házakhoz. Már csak három Víg utcai ház van hátra a 2014-es listáról, kezdjük is rögtön a Víg utca 15. számmal. A Bérkocsis utca sarkától egy házzal beljebb 1914-ben…..
És akkor most következzék egy újabb Teleki téri ház, amely listánk szerint szintén idén volt 100 éves. A Dobozi utca (Dobozi u. 1.) és a Teleki tér sarkán álló ötemeletes, premodern bérházat a Schlosser-család építtette 1914/15-ben. Pontosabban: az első terveken a…..
Lassan közeledünk a tavaly centenáriumukat ünneplő házak listájának végéhez, már csak pár ház maradt hátra. Ilyen ez a Déry Attila építészet- történész monográfiája szerint 1914 körül (más forrás 1911-et, ill. 1913-at említ) épült ötemeletes, szecessziós jegyeket…..
Az előző a posztban Budapest egyik legszebb utcájaként került szóba a Reviczky utca. A mai Népszínház utca ilyen kontextusban már szóba sem kerül. Pedig egykori századfordulós eleganciája és épületei miatt Budapest egyik legnívósabb utcája lehetne. De jelenleg nem az, nagyon…..