Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fridegar87

9 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
énvilágom Második hét 2015.05.10 19:00:26
Már két egész hete élek Budapesten, de sokkal többnek tűnik. Annyira már nem szörnyű a helyzet. Nem annyira. És nem mindig. De még mindig nem jó. Na persze érthető, mert az alaphelyzet továbbra sem változott: ugyanolyan egyedül vagyok, mint otthon, csak most még a családom is…..
énvilágom Első hét - csalódás 2015.05.02 18:51:28
Pontosan egy hete lakok Budapesten. Azt hittem, nem lesz nehéz, mert ezt szerettem volna, mert laktam már itt, és visszavágytam, és mert 28 éves vagyok. Hát tévedtem. Időről időre nagyon erős honvágyam van (de jó, hogy nem külföldre mentem), és görcsösen próbálok programokat…..
Már jó néhány helyen rájöttek arra, hogy az állásinterjú nem sokat ér, mesterséges szituáció mindkét félnek. Készültem/készülök erről a témáról egy posztot írni, de nem tudom megállni, hogy ne linkeljem ezt a cikket, ami ma jött velem szembe (angol tudás nem hátrány a…..
Fridegar87 2015.04.13 17:39:26
@Showmiller: Igen, azt akartam is írni, hogy látszik benne, mekkora a különbség a hozzáállásban. Nem egy tipikus magyar szemlélet, ahol pénztermelő robotoknak tekintik a munkaerőt, hanem együtt dolgozó, közösségnek, ahol egymáshoz is alkalmazkodni kell.
A több körös interjúval teljes mértékben egyetértek, ez volt az egyik döntő érv, mikor választottam az ajánlatok közül. Azt fogadtam el, ahol hosszabb és alaposabb volt a kiválasztási folyamat, mert úgy gondoltam, ha annyi kört teljesítettem, akkor biztos alkalmas vagyok a munkára. Aztán majd meglátjuk, jól döntöttem-e.
énvilágom 14 2015.04.12 15:22:58
Hatalmas érzelmi hullámvasút volt az elmúlt hét. A legkülönbözőbb dolgok miatt borultam ki és tartottam hirtelen óriási tévedésnek az egész munkahelyváltást és költözést. Kemény munkám van benne, hogy végül sikerült túljutnom ezen az erősen depresszív állapoton, és…..
szoftvertesztelés Linux 2015.04.12 15:18:02
A Linux operációs rendszer ismerete nagyon sok helyen elvárt, de minden esetben előnyt jelent. Na persze, aki a Windowshoz szokott, azon nőtt fel, annak elsőre nagyon idegen, érthetetlen és nehéz lehet. Viszont nagy élmény, amikor végre átlátja az ember a működését, és felfedezi…..
szoftvertesztelés ISTQB 2015.04.05 13:42:32
Miután van egy lélegzetvételnyi időm, nézzük mindennek az alapját, az ISTQB vizsgát.  ISTQB azaz International Software Testing Qualification Board, manapság egyre elterjedtebb, egyre több álláshirdetésben már nemcsak előny, hanem követelmény is. Mint a neve is mutatja ez egy…..
énvilágom Végre itthon 2015.04.03 22:39:22
Be kell vallanom, hogy így, a felmondási időmet töltve már tényleg nem megy olyan lelkiismeretesen a munka, mint eddig. Pedig tényleg próbálok ugyanúgy hozzáállni, de már annyira a levegőben van a váltás, és annyi mindent kell még addig elintézni. Jól jött volna az a pár nap…..
Új állást akarok Próbafeladat 2015.04.03 06:45:00
Az álláskeresés során az egyik kedvencem a próbafeladat. Van hogy ez az első lépés, van, hogy később épytik be a kiválasztási folyamatba. Értem, hogy miért kell, de nem tudom tudja-e teljesíteni azt a célt, amire kitalálták. Tudom, nem életszerű, de pár órás együtt dolgozás…..
Fridegar87 2015.04.03 22:19:45
@Showmiller: Tényleg nem kötekedni akarok, de egy szakmai vezetői pozícióra egyáltalán nem ritka, hogy akár 1 évig is keresik a megfelelő embert. 1. általában, ha megüresedik egy ilyen állás, azt azonnal pótolják a munka elosztásával, mivel vezető nélkül nem lehet dolgozni. Ezek után viszont nem égető szükség azonnal felvenni valakit, sokkal fontosabb viszont, hogy a megfelelő személyt találják meg. 2. Itt azzal, hogy nem a megfelelő embert veszik fel, sokkal nagyobbat lehet bukni, mint egy átlagos beosztotton.
3. Én továbbra is azt gondolom, hogy ez nem egy matekvizsga lehetett, inkább arra voltak kíváncsiak, hogyan osztja be az idejét, hogyan kommunikálja, ha valami nem sikerült neki, mit csinál, amikor egy teljesen idegen feladattal szembesül.. egy vezetőnél ezek elég kritikus kérdések.
+1: Főnököm nemrég lépett ki tőlünk. Ő mesélte, hogy az egyik interjún elé raktak egy kezdő tesztet. Nem állt fel, elmosolyodott, közölte a HR-essel, hogy szerinte neki nem ezt a tesztet szánták. Néhány további érv után a HR-es rájött, hogy valóban tévedés történt. Hogy szándékos volt-e sosem tudjuk meg (szerintem egyébként nem, ez szimpla tévedés volt), a lényeg az, hogy egy helyzetre rengeteg módon lehet reagálni, de ha tényleg egy idióta feladatot raknak eléd, annak is örülj, mert ugye, hogy te sem akarnál olyan helyen dolgozni, ahol kötelezően elő van írva a hülyeség, és olyan emberekkel sem, akik annyira nem értenek a feladataikhoz, hogy az új kollégát sem tudják rendesen kiválasztani emiatt?
énvilágom újrakezdés 2015.03.29 17:58:06
Ideje újraéleszteni az énvilágom blogot, mert hamarosan nagy felfordulások várhatók. Épp a felmondási időmet töltöm, és a leendő munkahelyem 160 km-re vár rám, Budapesten. Budapesten, ahová azóta szeretnék visszaköltözni, hogy el kellett jönnöm onnan. Az albérletem elvileg…..
szoftvertesztelés Mit jelent? 2015.03.29 12:20:25
Ha valakivel közlöm, hogy szoftvertesztelőként dolgozom, általában az az elképzelés, hogy "Akkor te egész nap nyomkodod a gombokat, és hibát keresel?". Hát nem egészen. A gombok nyomkodása - attól függően, hogy hol is tart a projekt - nagyjából a munka 30%-át teszi ki, és az sem…..
szoftvertesztelés Miért? 2015.03.29 11:20:56
Sziasztok! Egy IT végzettséggel egyáltalán nem rendelkező lány vagyok, aki kis szerencsével szoftvertesztelőként tudott elhelyezkedni, és jelenleg nagyon boldog a munkájával. Boldog, mert piacképes szakma, nagyon keresett, érdekes dolgokat tanulhatok szinte minden nap és nem is…..
Sokszor lehet arról olvasni, hallani, hogy egy állásra jelentkezéskor mi mindenre kell odafigyelni, hogyan írjunk jó CV-t, hogyan viselkedjünk állásinterjún stb. Ezekből sok esetben lehet hasznos tanácsokat gyűjteni, de azért némi gyakorlattal és józan ésszel jól lehet kezelni…..
Fridegar87 2015.03.29 10:50:20
@geegee: Azért ez a fizetéses dolog szerintem nem ilyen egyszerű. Jó, egy sávot talán megadhatnának, hogy kb mennyi, de egy nem kezdő jelentkező általában tisztában van azzal, hogy mennyi a munkája piaci értéke. Az meg, hogy mennyit hajlandó adni a cég, nagyban függ attól is, hogy a jelölt milyen, és ugye valójában inkább erre fizetnek, nem az állásra.
Az én fizetési igényem szerintem kicsit több volt, mint amit egy ilyen hirdetésbe beleírtak volna, viszont gond nélkül megkaptam. Szóval nem biztos, hogy mindig az a jó, ha a vállalat megmondja, és pont.
Kedves Tanárkollégák! Egyre vészesebben terjednek az amerikai, ill. Waldorf-módszerek: euritmia, betűtáncolás, legótiltás - másfelől ott van a klerikális visszarendeződés is. Ideje hát kicsit rendet vágnunk a szakmaiság, a sarlatánság és a kusza tantervek bábeli…..
Fridegar87 2014.11.15 22:30:56
@szamok embere: A fizika és kémia feleslegességének hangsúlyozása alapján gondolom a matematika is mehet a kukába, mert minek is az?
@EnTeO: maximálisan egyetértek!

És persze ne felejtsük el, hogy az angol az egyetlen értelmes, és hasznos idegen nyelv! Többet értelme sincs tudni! Soha ne is feleltessünk, táblához se hívjunk ki gyereket, mert az életben SOHA nem lesz arra szüksége, hogy 2-nél több ember előtt megszólaljon, vagy vizsgahelyzetbe kerüljön.
Fridegar87 2014.11.16 13:48:09
@ebella: Erősen ironikus volt a hozzászólásom, de úgy látom ez nem volt egyértelmű... Sok baromság van ebben az írásban, kevés dologgal tudok egyetérteni benne.
Rengeteg kép érkezik a „mit látsz, ha kinézel az ablakodon” felhívásra (várom őket továbbra is!), a mai kicsit mégis különbözik tőlük, két okból is, így külön posztként kerül ki. A különbséget egyfelől az adja, hogy Kövérmadár küldte és ki ne szeretne belesni egy…..
Fridegar87 2014.07.23 12:31:30
@firg_firg: Magyarországon élek, nincs pénzem házat venni, de nagyon kíváncsi voltam Réka álomházára (sajnos még nem sikerült megnyitnom, de otthonról megteszem mindenképpen!)
Nem érzem kérkedésnek, de igazából, ha az volt sem érdekel, miért ne mutathatná meg, hogy neki mire sikerült összeszedni a pénzt?
Sosem értettem, hogy miért fáj az embereknek, ha valaki jobb életszínvonalat teremt magának, mint más. Az, hogy valakinek az ölébe hullik valami, az lehet bántó, mert az élet igazságtalan, és igen, ez fáj, de az, hogy valaki elért valamit, az miért fáj annak, aki nem?
Tegnapelőtt jelent meg Borbolya posztja az Egyesült Államokból (ha valaki nem olvasta volna, akkor ide kattintva pótolhatja), aminek kapcsán rengeteg kérdés felmerült, aminek hangot is adtatok a kommentekben. Nos, a szerző elég részletesen válaszolt is ezekre egy levélben, ma ez…..
Fridegar87 2014.07.17 12:24:22
@enrobag: Én is mint kívülálló, hadd mondjam el, hogy nem értek egyet ezzel a "hagyjátok már rá" hozzáállással. Nem elsősorban Hintával kapcsolatban, mert ő a saját kis világáról nyilatkozik, úgy, ahogy, rendben, saját magát gyötri vele legfeljebb. (Kivéve, mikor ugye erős stílusban kritizálja a posztolót, mert az szerinte nem úgy van. Ja és hadd mondjam el azt is, hogy kifejezetten érdekesnek találtam, amikor elkezdtétek összegyűjteni neki, hogy adott országokban hogy is alakulnak a mekis bérek...)

Szóval nem elsősorban vele kapcsolatban, hanem főleg egy korábbi kommentelő miatt zavar ez a hozzáállás, aki elég szélsőséges nézeteket vallott egy kisebbséggel kapcsolatban. (Azt sem értem, hogy aki így gondolkozik, hogy nevezhetik egyesek egyébként nagyon műveltnek, nekem a két dolog kizárja egymást, mert intelligens ember nem nyilatkozhat így emberekről... mindegy.) Szóval nála is próbálták páran ezt a "hagyjátok rá" hozzáállást, és iszonyatosan zavart, mert idejön a kívülálló (például én) és mit lát? Azt látja, hogy oda van hányva egy komment, ami fröcsög, ami utál, ami felháborít és SENKI, egy szóval nem mondja, hogy na állj. Ebből azért erősen arra gondolnék, hogy nagyszerű, akkor ezek szerint ez így, ebben a formában itt rendben van, senkinek semmi problémája vele...
Fridegar87 2014.07.17 13:03:59
@enrobag: Még egy dolog. Én határozottan jellemfejlődést látok Hintánál, az utóbbi időben a hozzászólásaival nekem sokkal szimpatikusabb, mint az elején. Bár ezt csak ő tudja megmondani, de azért én azt hiszem ehhez mindenképpen köze lehetett a reakcióknak is, amit kapott. Mostanában már olyan is előfordult, hogy egyet tudtam érteni vele...
Határátkelő Értéktelenül 2014.07.16 06:49:00
Ma egy országelemző összehasonlítást olvashattok Iván tollából, aki maga is határátkelő. Egyébként nem ez az első írása a blogon, (aki a korábbiakat olvasná, az itt és itt teheti meg), egy biztos, hogy meglátásai korábban is élénk vitát generáltak, vitatkozni (ha kérhetem…..
Fridegar87 2014.07.16 10:01:43
@Zka: Hm, futamidő felénél, egy összegben, az gondolom milliós nagyságrendet takar, zsebből fizetve. Aranyos, hogy ilyen lehetőségekkel törsz pálcát az emberek felett, akiknek ezt nagyon kis hányaduk engedhetné meg magának...Szerintem is mindenki hülye, aki nem mérnök... Ja, várj! Ez nem így működik!

Továbbra is hangsúlyoznám, hogy nem vagyok hitel párti, kiráz a hideg a gondolattól, hogy 15-20 évekre kötelezzem el magam egy banknak, és remélem soha nem lesz rá szükségem. De attól még nem mindenki hülye, és felelőtlen, aki megtette, plusz nem mindenki pénzügyi szakértő... (És igen, utóbbiak csak a tanácsadókra támaszkodhattak, azok meg ki tudja, mit mondtak nekik.)
Fridegar87 2014.07.16 09:06:57
Tetszett az írás, de ez a devizahitel és felelőtlenség dolog mindig kicsit elszomorít, mert:
1. Nem akarom megsaccolni, hány olyan ember van ma Mo-n, aki önerőből képes házat építeni, vagy lakást vásárolni, de gyanítom elég alacsony ez a szám. És most nem azokról beszélek, akik autóra vettek fel hitelt, meg lakásbővítésre 20-30 milliókat, hanem akik az első, saját lakásukra, épp csak amennyire szükség volt. (Ja, tudom, nem kell saját lakás, de ahhoz meg más körülmények kellenének, hagyjuk most ezt...)
2. Nem tudom elképzelni, hogy bárki is úgy ment volna be a bankba, hogy "Csókolom! Devizahitelt szeretnék!" Gondolom érdeklődtek az ajánlatokról, elmondták nekik, hogy ez a konstrukció mennyire megéri, milyen stabil a frank évek óta... senki nem látta előre, hogy ekkora összeomlás következik, és hirtelen az átgondolt részlet, amit biztosan tudtak volna fizetni, többszörösére nőtt. Azt ne mondja már senki, hogy úgy kell hitelt felvenni, hogy számítsak rá, akár a 2-3-szoros összeget is tudom törleszteni majd... (Persze, nyilván, nem kell hitelt felvenni, bár erről is láttam egy elemzést, hogy az mennyire nem tesz jót a gazdaságnak, mert az okos hitelezés bizony előre tudja azt lendíteni)
Szóval ilyen körülmények között én nem nevezném felelőtlennek sok ember döntését, és akkor most tényleg ússzon el mindene, és hadd oldják meg úgy, ahogy tudják? Nem mondom, hogy ezek az intézkedések jók, de magukra hagyni őket szerintem nem lehet.
Nincs devizahitelem, (csak diák...), de mégsem érzem azt, hogy az én pénzemből segítjük a szerencsétlen felelőtlen ostobákat, hanem inkább azt gondolom, hogy segíteni kell nekik, és igen, azóta tanultunk belőle: csak saját pénznemben adósodunk el, ha már nagyon muszáj.
Baromi olcsó tud lenni a fapados, de kegyetlenül megszívhatja velük az, aki nem készül fel eléggé az utazásra. Összegyűjtöttük azokat az alapszabályokat, melyeket célszerű betartani azért, hogy nagyon olcsón és valóban gond nélkül repülhessünk. Szinte minden a felkészülés…..
Fridegar87 2014.07.12 20:39:44
@b2b2: Én épp akkor utaztam Ryanairrel, amikor a tűzriadó volt a reptéren Budapesten. (Mellesleg reptéri utastájékoztatás és utána az újracsekkoltatás katasztrófa volt, nem értem hogy lehet így üzemeltetni egy repteret, soha többé onnan indulás!)
2,5 óra késéssel a járat elindult, megvárta az összes utast, nem volt semmilyen járattörlés, és egyebek...
Fridegar87 2014.07.12 20:40:41
@Muscari: Az egyszerre vett jegyeket egymás mellé osztják, ha egyszerre intézed a beszállókártyát is hozzá (és ha még van egymás mellett hely)
Fridegar87 2014.07.13 09:34:15
@Comandante en Jefe: Hát nem, a posztban konkrétan azt írta, hogy nincs leírva a 7 napos szabály. Erre írtam, hogy DE, le van írva.
Egyébként akár hasznos is lehetett volna, ha nem ilyen hangnemben van írva...