Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Frank01

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Szabadidős tevékenységekhez vagy vészhelyzeti víztisztító eszközök gyanánt négy féle alapanyag terjedt el a kémiai vízkezelések közül. Ezek igazából nem eszközök. Sokkal inkább tabletták, kristályok vagy folyadékok.…..
Frank01 2014.03.28 01:26:59
Hali,

Bevallom sosem voltam jó kémiából, de itt mégis elég fura dolgokra lettem figyelmes:

"Klór-dioxid cseppek: ez a csoport nem más, mint nátrium-hipoklorit 28%-os oldata (desztillált vízben) amihez aktivátort adagolva jutsz az előzőleg említett klór-dioxidhoz."

nátrium-klorit - Sodium chlorite NaClO2
en.wikipedia.org/wiki/Sodium_chlorite
tehát nátrium-klorit vizes oldatához adjuk hozzá az aktivátort (általam ismertek: citromsav, sósav, nátrium-biszulfát) aminek reakciója során keletkezik ClO2 azaz klór-dioxid, és nem
nátrium-hipoklorithoz - Sodium hypochlorite NaClO keverjük
en.wikipedia.org/wiki/Sodium_hypochlorite
Ha összehasonlítjuk a molekulaszerkezetüket könnyen beláthatjuk, hogy a kettő nem ugyanaz.

De most jön csak az igazi gyöngyszem:
"Hypo: tudományosan nátrium-hipoklorit. Mindenki ismeri a borzalmasan erős szagú háztartási hipót. Ezek mind nátrium-hidroxidban elnyeletett klórgáz végtermékei. Aminek eredményeképpen létrejön a hőn áhított hipó, közönséges só és víz."

Hypo: tudományosan nátrium-hipoklorit. - eddig jó (Sodium hypochlorite NaClO), de ami ezután jön az elég nagy hiányosságokról tanuskodik, azaz hogy a hipó = a só vizes oldatával - a konyhasó - Sodium chloride NaCl alias nátrium-klorid en.wikipedia.org/wiki/Sodium_chloride nem összekeverendő sem a nátrium-hipoklorit-tal sem a nátrium-klorit-tal. Szerencsére az emberek többsége nem keveri össze a hipót a sós vízzel.

szóval: nátrium-klorit (Sodium chlorite NaClO2) nem= nátrium-hipoklorittal (Sodium hypochlorite NaClO) és egyik sem= konyhasóval (Sodium chloride NaCl)

Ha valaki mégis megprobálna sós vízbe belefacsarni egy citromot biztosíthatom, hogy nem fog klór-dioxid keletkezni :) Mielőtt leírnánk valamit jobb lenne valamelyest utánna nézni.