Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gerpityu

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Városi túlélő 10 fontos teendő 2012.02.05 20:27:00
Biztos vagyok benne, hogy sokan közületek semmilyen módon nem készültek fel egy esetleges rossz szcenárióra. Nincs ezzel semmi baj, mondhatni ez a normális, hiszen a legtöbbünk dolgozik, fizetést kap érte, aztán a boltban levásárolja azt. Ez így megy napról-napra: reggel megvesszük…..
gerpityu 2014.03.26 22:17:55
Szervusztok!
Én is pár napja találtam ezt a gyöngyszemet.

Éppen tegnap jártam körbe kicsi tanyánkat, és ahogy összeszámoltam, a családra 10 kg krumpli, répa, zöldség, rizs, liszt... jut összességében.
Fúrt kút, de áramszünet idején kézzel is megoldható az ivóvíz. A kutunk sajna nem a legmegfelelőbb, de helyre pofozható még.
Jelenleg van féltucatnyi "világvégére" felkészített malacka is (tápot még az anyjuk se nagyon látott és minden evők, még engem is:), melyet bármikor levághatunk.
Sajnos a gabonánk már nincs, de nemrég még volt 3 q, ezzel azért jó ideig meg lettünk volna.
A gabonát már ettem közvetlenül aratás után, igaz sokáig kell majszolni (nyál feloldja) és nem próbáltam huzamosabb ideig, mert tápos-zsákban (100-200 ft darabja 50 kg tárolásához és igen strapabíró) tároltuk. 1-2 évig semmi baja. Nálunk egy beton ajzatón volt tárolva, körben zsákolt gabonával megtámasztva.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem kell semmi higt-tech cucc ezekhez, hisz a régi parasztokat kell csak megnézni.
Egyik rokonom áttért ilyen életformára, nála nem ropi, hanem szárított paprika meg paradicsom volt a ropogtatni való.
Ezt itthon még nem próbáltam, de ősszel mindenképpen megkérdem, hogy is csinálja, mert befőttől kezdve lekvárig mindent csinál, sőt gyógynövényekre is rá állt. Igaz, amikor meglátták, hogy gyűjtöget egyből lenézték, tehát ott gyűjtögessünk, ahol nem látnak minket ill, minél messzebb utaktól és mezőgazdasági területektől (permetezés és kipufogógáz). Ami különösen vicces egykori gúnyolói sokat jártak hozzá egy kis ezért-azért, mert hát ilyenkor jók az ilyen bogaras ismerősök (gyulladásra, migrénre egy-egy tégely gyógynövény).
Erről jut eszembe, este megnéztem a barackost és örömmel láttam, hogy egy gyógynövény igen szép számmal nő, bár nagy részét letárcsázza apám, hacsak nem szedem össze;). A belőle készített gyulladáscsökkentőt nagyon komálom, sokszor bevált.
Hamarosan kikelnek a paprikák, így pár hónap és lesz friss fehér és csípős paprikánk is. Lesz kukorica (takarmány és scemege) hold ill. 1000 m2 nagyságban. Magból mindig kilószám szedünk, mert hibrid, bolti mag mindig drága (csemegekukoricát is vetettünk fólia alá, de alig kelt még ki, tavaly a saját magunkból legalább nem szemelgettünk hanem folyattuk és később ritkítottuk, így korai zöldtakarmány volt a jószágnak bőven).
Ez a szabály legyen előttünk 3 év! régen is így gondolkodtak Arányok és Mértékek a paraszti életben vagy hasonló címen egy 20 éves kutatás eredményét lehet olvasni. ha valamit tudni akartok a termelésről, akkor ez kell, mert több száz ember generációkra visszamenő tudáshalmozását fogja össze.
De mi is ez a 3 év? El kell vetni a magokat, de az idő mindig gondoskodik valami bajról, tehát árvíz, belvíz, aszály (ellopják). A következő évben is vetni kell (meg azért enni is, 300 kg gabonával számoltak egy évben, igaz ebben van bőven tartalék, ill. ma mások a fogyasztói szokások), de ekkor is elő fordulhat, hogy nem lesz termés, vagy szűkölködés véget el kell adni. Persze erre azért nincs mindig mód, mert még mi sem értük el, sőt a 2 évet se.
Meg persze paradicsom, káposzta, piros retek kerül még a kertbe, de hagyma is fel fog kerülni a listára. Bab és borsó nem igen maradt meg, ahogy az uborka se, így ezeket készen vesszük, bár sógorom zsákszámra látott el minket kígyóuborkával a nyáron. Sajnos a paradicsom is keveset adott az elmúlt években, de szinte csak én szeretem a családban (6-10 nagyobb szem naponta, télen meg fazékszámra).
Paprikát, barackot minden évben feldarabolva lefagyasztunk télire,+ paradicsom és baracklevet leszünk el télire. Általában a befőttekkel megjártuk, mert sokszor csak meg van kezdve és mindig valamennyi kimaradt-> csak annyit tegyetek el egy üvegbe, amit 2 nap alatt meg is tudtok enni (nem nyerő 5 literesbe rakni, mert még nagyobb összejöveteleken se biztos, hogy el is fogy).
Sajnos a családban húgomnak és öcsémnek igen rossz az emésztése és a sógorom is igen szelektál az ételekben, de ellensúlyként mama meg apám mindent megesz.
Nos. a legszorultabb időben volt hogy csak krumplit, hetes kenyeret, vagy túrót, vagy „vegyes” szendvicset kellet enni, de ki lehet bírni, aszem ekkor volt a gabona evésem is aratás közben. Sajna nyersen nem tudom a zöldségeket csak magukban megenni, mint sógorom (kiveszi a földből, megmossa, és már eszi is).
A hús tárolására a legjobb megoldás, sózás, füstölés, nyám-nyám, meg is éheztem egy kis hagymás szalonnára… 1 évig jól megvan, szellős, hűvösebb helyen, padláson nagy melegben a kövér szalonna zsírja kicsöpöghet, bár lehet újra sózva nem változott volna az állaga.
gerpityu 2014.03.26 22:22:17
Tehát a végére:
- gabona: ne kapjon vizet és 1-2 év garantált, de ha aratáskor megázott akkor napon szárítás, ill 30-50 cm vastagon tartás, magában is elszopogatható, legalább tovább kitart.
- Hús: sózva, füstölve, vagy ha van lehetőség élve hagyni és mindig egy-egyet levágni.
- Mag: mindig legyen legalább egy újra vetésre, de jobb 2 vetésre számolni és következő évben frissíteni a régi magot. Tárolni mennyezetről lelógó dróton zsákban, mert így nem éri el az egér. Autóban ne tároljátok, vagy garázsban, mert mehettek az autószerelőhöz és igen sok kedves Istvántól váltok majd meg ti is. Bár nem valószínű, hogy termelni kel majd, mert ott lesz továbbra is a vidék. Inkább csak étkezésre.
- Mivel ez a fórum városiaknak készült a tehéntartás okafogyottsága véget nem lesz tej, de nyugi nekem se, mert mindenki kihalt, aki evvel foglalkozott a környéken.
- Tojás meg csak jól táplált, erős tyúktól lesz, ezt pedig csak tanyán javaslom tartani, úgy, mint a disznót is. Hangos, büdös, előbb utóbb kiutálnak a környékről is, csak tanyán; esetleg hörcsög és nyúl mehet panelbe, ez könnyen tartható laktató??? és elfogadott városi jószág.
- Víz: közparkok, nyilvános kutak (gáz esetén forrópontok lesznek), esőfogó.
- Gyógyszer: pirula és teraszon termesztet gyógynövények,ill fűszernövények. Félbe vágott palackokba növényföld (parkból egy pár marék föld) fel kell kötni a falra és voala 2 m2 teraszból lett 10 m2 termőterület és még terasz is van+egyenletesen kap fényt.
- Minden tartalékot ossz ketté, mert ha kirabolnak, vagy fegyvert fognak rád és kényszerítenek, akkor egy nyílván való helyről vigyék el a cuccokat és a rejtett dugi készlet legalább megmarad. Pl padlás, rejtett zugok. Persze ez igen valószínű, de régen is „rejtett módban” helyezték el a spájzokat, így jó eséllyel csak a napi készletet vitték el. Rokonomnál is van ilyen, igaz keskeny, de senki se venné észre, főleg a régi burkolatnál volt jól elrejthető.

Bocsánat a terjengősségért, remélem ebben is találtok majd valami elmajszolni valót és talán egy jó beszélgetést generálhat.

Üdv: Gerpityu
gerpityu 2014.03.26 22:24:39
@gerpityu: mag tároláshoz, a mennyezetről lelógatás, tökmagra, paprikára vonatkozik, a gabona nagy tömege (holdanként 1.3 q) érthetően lehetetlen
lenne.