Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rizadam72

16 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egész életemben vágytam a hidegbe, a sarkvidékre, az északi sarkra. Az álmodozás idén hirtelen szinte minden átmenet nélkül valósággá vált. Egy álom fele teljesült. Jó, de akkor mi ez a kis szomorúság, mi ez a hiányérzet? Mindig furcsáltam a mesékben azt, amikor a király a…..
Aki retteghet tegnap óta: Ole Einar Bjørndalen, a trónkövetelők pedig:       ..
Back to the EU, már annyira hiányzott :-) Tegnap elhagytuk a szabadkereskedelmi övezetet (Norvégia) és Schengenen belül átugrottunk Finnország nyugati határához, ahol a három államhatár (norvég, svéd, finn) találkozik. Egyrészt sosem voltunk még sem Finnországban, sem…..
Tromsöben, a Polar Museumban mászkálva kedvenc sarki felfedezőim nyomdokaiban jártunk tegnap, gyerekkori és újabb olvasmányélményeim hőseinek kalandjai, fényképeik, használati tárgyaik vártak a vitrinekben. Nagyon régi vágya az északi embernek, hogy rövidebb úton jusson el…..
A Spitzbergák "fővárosa" nem egy bűnös hely, nem egy bűnös város. A bűnözés nulla, néha elveszítenek egy-egy kesztyűt a turisták és ezt kell kinyomozni. Általában sikerül. A fegyverviselethez és -használathoz (egyetlen oka napjainkban a jegesmedve) viszont mindenki már kora…..
Sosem ültem még hómobilon. Itt nem nagyon volt választásom, hogy ha A-ból B-be el akarunk jutni, akkor ez a leggyorsabb (szinte egyetlen) eszköz. A kutyaszán is jó, de ahogy tegnap kiderült, kettőnknek 6 kistestű szánhúzó grönlandi nem elég, szegények, olyan boldogok voltak a…..
Éjjel fél kettő előtt értünk vissza a szállásra, egy hatalmas tál vacsora került az asztalra, ismeretlen húsfélékkel. Miután elfogyasztottuk, megosztotta velünk vendéglátónk az igazságot: háromféle húst ettünk, egyfajta gulyás formájában: bálna, jávorszarvas és…..
Ezt is ígértem, érdekességek innen felsorolásszerűen: Longyearbyen, SVALBARD Norvégia, de önálló Kormányzóság, Schengenen kvül van, úgyhogy útlevéllel léphettünk be, mint ahogy a norvégok is A civilizált világ vége, Európa és az északi sark között félúton - innen…..
Miután kivettem reggel a kályhából a kezem, újra billentyűképes lettem :-) A tegnapi napról:  Délben átrepültünk az igazi Jégvilágba, Longyearbyenbe. Napsütés, legalább 30 km/órás, havat hordó keleti szél fogadott minket, ja és minusz 9 fok 14 órakor. A nap nem volt túl…..
Az Oslo - Tromso repülőúton a stewardessek mellett a fjordok menti naplemente okozta a legnagyobb élményt, nem is bonyolítanám tovább....100 kép helyett itt van egy unalmas: nap, víz, hegy, felhő ..
A norvég légitársaság hölgy alkalmazottjai finoman szólva maszkulin vonásokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek, mi folyamatosan csak igazodtunk két leb....s között: ne tedd ide, pakold fel, kapcsold ki, ne nézzél, olcsá le... Végül megvártuk hogy mindenki leszálljon, majd…..
Tegnap megvettem az utolsó elengedhetetlen kellékeket: polarizált napszemüveg, fejpánttal, kamásli a nagy hó ellen. Be kéne pakolni... 2 óra múlva irány a repülőtér, az idő tökéletes a repülésre, felhőtlen kék ég, kis széllel, a hajam pedig még mindig kevés :-) Mai…..