Regisztráció Blogot indítok
Adatok
brodsky

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mióta írom ezt a blogot (és részint ezzel a céllal is teszem), sokféle véleményt láthattam a politikai konzervativizmus mibenlétéről, ami -- a vélemények puszta sokasága -- alátámasztja azt a felfogást, hogy a konzervativizmust nem lehet ideológiaként kezelni, vagy ha igen, az…..
Szabadság téri emlékmű, az önkormányzati választási törvény Budapestet érintő átalakítása, a kommentelésre vonatkozó AB-döntés, a civilszervezetek és a velük kapcsolatban álló személyek listázása, reklámadó, választási ajánlóíveken szereplő nevek eltitkolása, ma…..
brodsky 2014.06.03 00:10:18
4 dolog miatt nem fordulnak szembe a kormánnyal:
1. Ideológiai kérdések. Mégiscsak van a kormányzásnak világnézeti alapja (sokkal inkább mint pl 2002-2010 között). Aki ezzel azonosulni tud, az biztos hogy sokkal több dolgot el fog nézni.
2. Megnézik a gazdasági mutatókat és azt látják hogy hiába vannak gondok, nem az a csőd felé száguldás van mint a "baloldal" alatt. Emiatt úgy gondolják hogy jobb az országnak is ez a kormány és szintén több dolog belefér. Nagyon gyenge az összehasonlítási alap, 1998-2002 között ebből nagy baj lett volna.
3. Nagyon masszívan él a "jobboldalon" a hit, hogy a rendszerváltás során és az azt követő időszakban a régi (kommunista) elit tisztességtelen előnyt szerzett a gazdaságban, médiában (és ezeknek van is igazságmagva), vagy pl a bírói karban is ottmaradtak az emberei, ezt lehet korrigálni vitatható módon, sőt morálisan üdvözlendő is. Tisztességtelen az alaphelyzet, sokminden megengedett. Ehhez hozzájön még hogy úgy látják, utolsó választási vereségüket hazugságok miatt szenvedték el. Gátlástalan az ellenoldal, nekünk is annak kell lennünk. Meg különben is, vannak szabad választások? Vannak. Van szólásszabadság? Többé-kevésbé van (régi EU-tagállamban is van rosszabb helyzet). EU-tagok vagyunk? Igen, ugyanúgy EU-tagok vagyunk mint eddig. Akkor meg mi ez a nagy hiszti? (nem én gondolom ezt :) )
4. A legtöbben a politikai életet csak "bal-jobb" felosztásban látják, ami minket gyengít, az az ellenoldalt erősíti. Nincs más lehetőség.
Szerintem is rossz a következtetés amit levonnak (és eleve több dolgot lehet vitatni ezek közül), de könnyen összeáll ez egy "szinte minden elfogadható" attitűddé. Ennek ellenére sok dolog van szerintem ami boríthatja a dolgokat, pl EU-val való viszony tényleg durva elmérgesedése, tényleges (klasszikus értelemben vett) választási csalások, könnyen átlátható korrupciós botrányok sokasága, stb, de leginkább a tartós gazdasági stagnálás vagy visszaesés (a jelenlegi helyzet egy világválság után még bőven eladható).
brodsky 2014.06.03 11:41:40
@Nyekenyóka: Nekem sem tetszik, de sokaknál ez határozza meg a hozzáállást és ez igazol amúgy vállalhatatlan dolgokat is.
A brüsszeli liberálisok frakcióvezetője még egy esetleges nagykoalícióba is beszállna, ha ezzel el lehetne kerülni, hogy az európai parlamenti többség a Fidesz vagy az olasz Forza Italia támogatásától függjön – írják a Euronews oldalán. Guy Verhofstadt azt mondta: pártja…..
brodsky 2014.05.29 01:00:19
@Shenpen: Ha így is tipizálnánk a nacionalizmust(amit minimum leegyszerűsítőnek tartok), akkor sem áll, hogy a magyar tradícionálisan a második kategóriában lenne (pl kisebbségekhez való viszony a kiegyezés korában, 2 világháború közötti elképzelések)
brodsky 2014.05.29 23:15:25
@tamas11: Szerénytelen lennék, ha azt mondanám hogy tudom a választ, de szerintem ez a hagyomány erősen benne van a jelenlegi kormány "majd mi utat mutatunk Európának" attitűdjében is. Meg az is látszik hogy pl a történelmük nagyobb részében elnyomott országokban (pl balti államok) "konstruktívabb" erő tudott lenni a nacionalizmus (sikeresebb volt az átalakulás, mondjuk az orosz kisebbségek helyzete meg árnyoldal).
Hatvan óra telt el a szocialisták újabb megszégyenülése óta. Azóta sorjáznak a megújításhoz szánt személyi javaslatok. Hétfőn virradóra megszólalt például az MSZP egyik volt elnöke, tegnap este pedig a másik fogalmazta meg az álláspontját. A harmadik exelnök becsületére…..
EU választás részvételi arány: 28,92%. Bár megígértem magamnak, hogy nem fogok politikával foglalkozni itt, elgondolkodtam a szavazás kötelezővé tételén. A 2014 –es év a választásokról szól, három is van idén, ami 20 évente következik csak be. A közélet, a társadalom…..
brodsky 2014.05.28 19:34:22
@Narancskommunista: Érdekes gondolatkísérlet, a be nem tölött helyek kifejezetten tetszenek, a teljes konszenzus viszont kivitelezhetetlen (még úgy is hogy nem lehet senkit sem újra megválasztani). Előbbit egyébként lehetne úgy fokozni hogy nem százalékonként hanem x db szavazatonként járnának mandátumok, így egyrészt minden párt motiválva lenne a magas részvételi arányra, másrészt igyekeznének megszólítani a nemszavazókat is.
Nyugatos, patrióta, konföderalista. Magántulajdon- és piacpárti (elsődlegesen a családi, kis- és középvállalkozások szabad versenye mellett, származékosan a monopóliumok és kartellek, a big business ellen). Autonomista (egyéni és erős közösségi autonómiák híve az…..
Na, hát nem megmondtam?! Az áprilisi választásokat - most már bizonyított tény - az MSZP miatt veszítette el a baloldal. Meg nyilván saját maguk miatt is, hiszen elhitték , hogy a szocik az a párt, amelyik a legtöbb támogatót tudhatja maga mögöttés beletörődtek abba, ők…..
Bajnai Gordon 30% alatti részvétel mellett kb. 7,5 százalékot szerezve immár egyesíteni kívánja a baloldalt (ha jól emlékszem, ezt a fordulatot használta). Őszintén mondom, bárcsak sikerülne neki. De addig is még azt az apró problémát el kell hárítania, hogy akar-e a baloldal…..
brodsky 2014.05.27 10:12:55
@tamas11: jelenleg tényleg így néz ki, de hosszútávon nem feltétlenül lesznek akadályok ezek a tényezők:
1. előbb-utóbb elég erős lehet az igény egy új politikai stílusra és ellenzékiként könnyebb lehet a változó igényeknek megfelelni
2. klasszikus ellenpélda a '90-esévekbeli jobboldal, ők is tudtak médiadominancia nélkül győzni
3. ellentmondások mindig lesznek, a Fidesz-tábor is nagyon heterogén, mégis be tudott állni egy erő mögé és az arányuk az aktív választókhoz képest nagyon nagy, de az abszolút szám kevésbé (és morzsolódott/morzsolódhat le). A jobbik pedig kiegyenlítettebb bal-jobb viszonyok és a jelenlegi választási rendszer mellett nagy baj lehet még a Fidesznek. (ők nem nagyon lesznek balosok, viszont hiányozhatnak még a jobbos többséghez)
brodsky 2014.05.27 10:14:58
@DrGehaeuse: A Fidesznek az MSZP és a DK a kényelmes ellenségek, az Együtt-PM kevésbé, nem csoda hogy Bajnait legalább annyit támadták mint Mesterházyt.
brodsky 2014.05.27 10:38:31
@Kalmár: Nyilván így van most, alternatíva ebből csak hosszabb távon lehet.
A három jelentősebb szocialista pártunk közül a két kisebb (MSZP, Jobbik) vitatkozni fog a harmadik (a Fidesz) távollétében, na, nem fog megrendülni a világegyetem. A majd elhangzó "gondolatokat" borítékolni lehet, az arcok sem éppen frissek vagy izgalmasak, a "kipróbált" szó…..
A fél éves bírósági procedúra után bejegyzett Polgári Konzervatív Párt (itt a blogon már többféle hangfekvésben kifejtett és megindokolt módon) az elmaradt magyar polgárosodást emeli zászlajára, ennek érdekében -- vélhetően az elkövetkező ötven évre érvényesen --…..
Az a tény, hogy Mesterházyval kapcsolatban egyre többen élnek a gyanúperrel, hogy eladta (finomabban: elengedte) a választásokat, felveti a kérdést, hogy másoknak is megvan-e az ára a magyar politikai rendszerben. (Amit aztán a Fidesz megfizet a centrális erőtér nagyobb…..