Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mező Tamás

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyomozás a sötét anyag után Mi a WIMP? Univerzumunk egyensúlyát a gravitáció biztosítja, amelynek törvényét Einstein egyenlete írja le. Mekkora tömegmennyiségre és sűrűségre van szükség ahhoz, hogy magyarázzuk az Univerzum tágulását, a galaxisok mozgási sebességét, minek köszönhetjük, hogy az…..
A fizikai világ két arca: A látható és a láthatatlan   Fizikai világunknak két arca van, az egyik látható, a másik láthatatlan. Az egyik világ fotonok, azaz a fény által küldi el hozzánk az üzenetét, ezért látható, a másik háttérben marad, de jelenléte szükséges, hogy a látható világ létrejöjjön…..
Mező Tamás 2017.02.26 10:52:23
Kedves Antal!
Talán nem a megfelelő témához írom, mert ez egy általános relativitással foglalkozó cikk. A kisfiam rácsodálkozott a fekete lyukakra, és velem próbálta elmagyaráztatni.
Ha abból indulok ki, amit az elemi részecskékről tanultam tőled, akkor kis lépés oda is eljutni, hogy lehet a magfúziónál is eggyel "nagyobb" történés. Mégpedig az elemi részecskék fúziója. Lévén, hogy anyag (és nem antianyag) teszi ki látható világunkat, a spinek többsége összeadódna ilyen esetben. Hátha ez áll a fekete lyukak kialakulása, összeolvadásai mögött.
Egy neutroncsillag tovább roskad saját gravitációja alatt, míg elér egy kritikus sűrűséget, nyomást, amikor felbomlik az elemi részecskék önállósága, és nagyobb "csomók" keletkeznek. Ezek a kontrakció miatt tovább roskadnak, és magukkal rántanak mindent, saját magukat is, újból felbomlanak, végül egyetlen nehéz elemi részecske jön létre. Ez a fekete lyuk. Jellegzetes láncreakció történik tehát. Ez lehet endoterm vagy exoterm. A jelek szerint az utóbbiról van szó, tehát energia szabadul fel, mégpedig óriási. Kilök magából mindent, ami mérhető azon a nyomáson, ami a folyamatot beindította, meg a nem összeadódott egyes spineket (ezek fotonok), végül egy "hűvös" szúrás marad a téridő rugalmas szövetében. A közös spin közös forgástengelyeket is kialakít, amelyek mentén kiléphet energia a fekete lyukból, látványos csóvaként.
Kisfiam erre azt kérdezte vissza: Tehát az elemi részecskék pici fekete lyukak? :) És igen. Az ő mérettartományukban a "külső" gravitáció (és nem az általad megfogalmazott szupergravitáció) még elenyésző mértékű kölcsönhatásra teszi őket képessé, minden másnál gyengébbre, ezért e parányi "fekete lyukak" nem szippantanak be semmit.
Elnézést kérek, ha erről írtál már, de még nem tartok ott az olvasásban.
Barátsággal:
Tamás
The intelligent electron Stage: The hydrogen atom Actors: The physicist and the electron Characters: The physicist represents the views of classical physics, while the electron can gain information only from the microscopic world. . . . . . . . . . . Physicist: Where are you going? Electron: I…..
Mező Tamás 2015.08.22 21:09:13
@38Rocky: Így már sokkal részletgazdagabb a kép. A valószínűség mint a részecske egyetlen leírása tehát visszaszorult néhány olyan esetre, mint például a kötött állapot. Azonban ez is boncolgathatónak tűnik. Az idő nemlétezése az elektron szempontjából tűnik igaznak. A kölcsönhatásaiban mégiscsak "belép" az időbe, tehát az időben létező külső szemlélő csak nem látja azt, ami valójában a magában létező elektronnal történik. Közben annak megmarad a perdülete, fázisa, azaz úgy viselkedik, mint egy magára hagyott pörgettyű a sötétben. Nem látjuk, de "ott pörög valahol", ám amikor neki koccan valaminek, tudomást szerezhetünk róla. Ám a koccanáskor irányt vált, mégpedig -- a kvantumfizikai dogma szerint -- nem tudjuk merre. Lehetséges-e elméletileg, figyelembe véve ezt a hasonlatot, hogy az irányváltásra utaló ismerethez jussunk a kibocsátott fotont megfigyelve, vagy ez mindig csak a statisztikai tudatlanság sötétjébe zuhint vissza bennünket?
Kérünk mindenkit olvassa el az alábbi linken található tiltakozásunkat és írja alá! Köszönjük!   http://www.peticiok.com/tiltakozunk_hamis_szakerti_velemeny_a_valasztok_manipulalasara   Tamkarum Blog..