Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hatarbab

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbbi írásomban olyan ötleteket gyűjtöttem össze, amelyek segítségével energiatakarékos házakat hozhatunk létre. A cikk kapcsán felmerült a passzívházak kérdése, hogy érdemes-e ilyen előírásoknak megfelelő házat építeni, vagy sem? Egyáltalán, az egyre szigorúbb energetikai követelmények mellett…..
hatarbab 2020.07.27 18:11:37
Csak néhány tapasztalat - nekünk nem minősített passzív házunk, hanem alacsony energiás van a "kompromisszum" miatt. Hővisszanyerő szellőző van beépítve, de nem építettünk semmit a talajba, mert sokkal kevesebb nyerhető rajta, mint amennyibe az egész cécó került volna, ráadásul az egész kertet "felszántották" volna. Simán a tető északi részén van a beszívó ág és kész. Télen -5 alatt éjjelre kikapcsoljuk, mert nagyon száraz a levegő a lakásban. Nappal meg nagy hidegek esetén sokszor besüt a déli ablakokon a nap, és még fűteni sem kell.
Amúgy az ablakokat tényleg nem nyitjuk ki, csak 25 fokos külső hőmérséklet felett - hogy bejöjjön a meleg. Nekünk a kb. 1 méteres tetőtúlnyúlás azt eredményezte, hogy májustól augusztus végéig ezeken a déli nagy ablakokon sajnos nem süt be a nap, úgyhogy mi nyáron nem klímázunk, hanem engedjük be az ablakon a fincsi meleget!!!! A ház nyugati oldalán meghagytuk a vadon nőtt mini-akácost, emiatt lombosodás után a nyugati napsütés sem melegít. Kb. kéthetes kánikula kell ahhoz, hogy a napközbeni nyitott ablak éjjelre is nyitva marad, hogy "járjon a levegő", úgyhogy nálunk a teraszajtó nem akadály, s jövünk-megyünk a kert és a lakás között, sőt remek a nappaliból a kilátás!
Gáz nincs bevezetve, éves villanyfogyasztás 3300-3500 kWh óra között mozog. Ja, és a tetőn van egy napkollektor, ami szerintem méltánytalanul van mellőzve a mai napelem-láz mellett, pedig így alig-alig van a melegvíznek költsége, és nem kell spórolás miatt jéghideg vizzel kezet mosni, vagy azzal takarítani....
hatarbab 2020.07.27 21:31:45
@Szzzz: nem tudom ez itt reklám-e, wagner solártól rendeltük, és több, mint 8 éve tökéletes, semmi gond nem volt eddig vele, teszi a dolgát, mint a kisangyal. Tartály amúgy is kellett volna, plusz költség csak a napelem tábla (síkkollektor. Amúgy ha jól van méretezve, sosem melegszik túl, még júniusban sem, de olyankor azért nem megyünk el itthonról két hétre nyaralni.....Télen pedig ha kisüt a nap, akkor 40 fokosra is felmelegíti a tartálynyi vizet, az pedig már fürdésre is tökéletes. Ha pedig ködös az idő, akkor a fűtőpatron dolgozik. De ha a téli 5-10 fokos vizet csak 20-25 fokra fűti fel a szűrtebb napsütés, az is sokat jelent, annál kevesebb áram szükséges. Nekünk annyira bevált, hogy nem is értem miért nem favorizálják ezt a melegvizes megoldást. Nekünk 200 literes a tartály és 1 db kollektor van hozzá - szerintem nem kell a kollektorral túlzásba esni - inkább menjen télen rá egy kis plusz villany, mint hogy egész nyáron főzzem a kollektort, mert túltermel...lehet ott a probléma. Nekünk ezt így adták el kompletten.
hatarbab 2020.07.27 22:01:22
@Anakin Solo (a.k.a. Ape): sosem számoltam ki, hogy mennyi lett volna. Szellőztetőt például mindenféle házba ajánlanék, mert tényleg nincs pára. Nem penészedik a fürdőszoba, és nem párásak belülről az ablakok sem télen. Laktam olyan lakásban, ahol hidegben patakokban folyt a víz az ablakról. Például nem kellett a konyhába szagelszívó sem. Lehet nem olyan gyorsan és erősen tünteti el a szagokat, de büdöset nem főzünk. Fürdőkben, wckben, konyhában elszívás van, a szobákban befújás. Fürdőkre így nem kellett ablak - mégis minden száraz. Amúgy az északi oldalon egyáltalán nincs ablakunk.
Magasabb volt a szigetelés költsége, mert többet raktunk az átlagnál, és az ablakok sem a legolcsóbbak voltak (de nem a passzívházas kategóriát vettük), viszont sokat fixre rakattunk, ami csökkentett a költségen, ráadásul a sima fehér műanyag tökéletes volt, nem kellett faerezetes, meg egyéb dizájn. De van aki olasz csempét rak spanyol kődíszítéssel, mi ilyesmire nem költöttünk. Nem kellett okosvilágítás, meg csodasütő. Egyébként teljesen normális ház, vastagabb szigeteléssel.
Mi azt néztük, mi fér bele a keretünkbe abból, ami az igényünk - így a friss levegő, a téli meleg (25 fokot tartunk), és a meleg fürdővíz spórolás nélkül nekünk fontosak. Panelben éltük életünk jó részét - ott meleg volt, megszoktuk, de emiatt nem akartuk, hogy a rezsi az egekbe szökjön. Hónapokig böngésztük a netet tapasztalatokért. Volt olyan fórumos, aki még a lakását is megmutatta működés közben...na, ezek győztek meg sok mindenről. Sajnos ezekről 8 éve még nem sok tapasztalat volt. A forgalmazók is csak eladni akartak, de ha valamit kérdeztünk, ami nincs a katalógusban, akkor csak pislogtak.
Tisztelt Munkahelyi terror blog!   Egy kérdésem lenne önök és az egész magyar társadalom felé! Miért nem kell az ember sehova, ha nyugdíjas? Vagy aki elér egy bizonyos kort, utána már nem is számít embernek? Sajnos nem olyan világot élünk, ahol nem hogy tisztességesen, de…..
hatarbab 2014.03.16 11:33:27
@Kalocsa Klára:
Önkormányzati adó nincs minden hónapban...a víz és csatornadíj is vagy többhavi, vagy pocsékolja a vizet. A szemétszálltás is valószínű negyedéves, vagy féléves összeg. Lehet, hogy március éppen így jön ki, de akkor más hónapokban meg több maradt, abból lehet kiegészíteni ezt a hónapot.
Talán a biztosítási díjból is lehetne faragni. A neten meg kéne nézni más biztosítók ajánlatait is. Sokat nem lehet faragni, de akár pár száz forint is jól jöhet havonta. Anyám és nagyanyám sem él többől, és még félre is tesznek. Szinte csakis ackiós cuccok, olcsó, zöldéses kaják. Helyi nyugdíjasklub néha utazást is szervez (nagyanyámnak ilyesmire nincs igénye), így a kirándulás is meg van. Meg lecsap az ingyenes reklámutazásokra, ahol persze nem veszi meg a méregdrága maszírozó készüléket. Cipő ruha a turkálóból. 74 eFt-ért van aki naponta 8 órát dolgozik és úgy kell megéljen.