Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vidal

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy érdekes jogelméleti fejtegetés érkezett a Zugügyvédhez. Egy amerikai jogszociológus szerint  bíró döntését a tartós személyiségjegyek igenis befolyásolják. A Zugügyvéd kíváncsi, ki állítja  ennek az ellenkezőjét. Tisztelt Zugügyvéd, Le szeretném…..
Vidal 2006.10.18 16:02:34
Nos, érdekes dolgokat olvastam itt a bírói "függetlenséggel" kapcsolatban.Természetes, hogy ő is ember, hangulatai, érzései,kellemetlen szájszaga, iszonyú magánélete, elferdült szexuális baállítottsága, elfojtott indulatai, abszurd rögeszméi is lehetnek.Miért is ne? Ő is, mégegyszer, Ő is Ember, Csak Ember. se több se kevesebb.
Az is igaz, hogy egy igazán paradox dolog, amikor olyan EMBEREKBŐL álló testületnek kell döntenie más EMBER sorsáról, jövőjéről,akiknek ha egy picit is megpiszkálnánk az álszentséggel,fölszedett morállal "stabilizált" személyiségét...bizony talán nem is különböznének nagyon az ítéletre várótól.Hallottunk, olvastunk, láttunk elég példát.
De ez nem is lényeges. A törvényt kell tisztelni, egy bíró nem tehet(ne) többet, mint saját emberi tökéletlenségének tudatában a törvény általi jogszabályoknak megfelelően, az ítéletet kimondja.Pont. Ennyi.
Tehát nem veszi át az ügyész szerepét(!), nem dühöng, nem förmed rá senkire, nem a volt férjét-feleségét látja a vádlottban, nem az aktuál-politikát veszi figyelembe, stb., stb., mert ezt nem(!)teheti. Ő nem több, mint a törvény szolgája, annak nemes képviselője, akinek kutya-kötelessége, hogy úgy és annyit tegyen, amennyit a törvényben megállapítottan joga és kötelessége tenni.
Elképesztő dolgokat olvastam itt, ha csak a fele igaz...nos, mi tehetünk róla. "Amilyen a nép, olyan a királya", nem fordítva.