Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Social Compass

44 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Olvasóink! Talán még emlékeztek a kezdetekre, hogy miért is indítottuk el a Social Compass blogunkat. Az sem baj, ha nem, ezért íme egy kis emlékeztető összefoglaló: blogunk alapvető célja, hogy segítséget nyújtsunk kortól, nemtől függetlenül ahhoz, hogy kiismerjük magunkat a társadalmi…..
  Folytatva a megkezdett sort , néhány további intelem  (forrás:  brightside.me); ezek némelyike talán magától értetődő, de korántsem mindegyik. Az üzleti életben ezek különösen fontosak, de persze, ha meg akarjuk adni a tiszteletet egymásnak, akkor a magánéletben nemkülönben: ne használjunk…..
Kedves követőnk, Elizabeth hívta fel a figyelmemet a brightside.me oldalon található, mai életünket érintő viselkedési útmutatóra. Arra gondoltam, folytatásokban közöljük ezeket az intelmeket, annál is inkább, mert a társadalmi érintkezés új területeire vonatkoznak. És ha már új érintkezési forma,…..
A bejegyzéseinket kommentelők felvetései nyomán született a következő kis összefoglaló, terjedelmi okokból a teljesség igénye nélkül. Megjegyzés: köszönjük a kérdéseket  @PH_fet   -nek! A felmerült kérdések között szerepelt, hogy mikor, ki megy / kit enged előre – legyen az lift, étterem, lépcső…..
Social Compass 2017.05.22 16:21:22
@PH_fet: :)) szívesen!
Volt már szó arról, ki nyújt először kezet – de arról, hogy ki mondja ki először a saját nevét bemutatkozáskor, még nem. És – ki gondolta volna – ez talán még kevésbé egyértelmű, sőt!  A napokban voltam tanúja egy szituációnak, amikor a jól nevelt úr kissé meghajolva, barátságos tekintetét a hölgy…..
Social Compass 2017.05.04 17:38:22
@PH_fet: Hajrá! bocs, külföldön voltam, csak most tudtam kommentet nézni :) Remélem, tudtad használni az ismereteket!
Social Compass 2017.05.09 15:37:29
@PH_fet: Hát igen, a nők sem tudják az illemszabályokat,sajnos. Szerintem hajmeresztő, hogy egy nő beül előre egy vadidegen mellé, arra az ülésre, ami a leginkább ki van téve mindenféle veszélynek (baleset, sofőr tolakodása ....)! És ha férfival van, az meg végképp ciki, hogy a pali meg egyedül kuksol hátul. Ez már csak ezért is állati illetlen viselkedés a nőtől... Ha én valakivel vagyok, akkor nem fogok előre ülni. Ez tök gáz. Amúgy nem tudom, milyen szoknya az,amiben előre be lehet ülni, hátra meg nem... Elnézést, ha olyan lányról van szó, aki fontos Neked... De ha nem az, akkor ilyen lánnyal hosszabb távra ne tervezz, mert nincs meg az érzéke a dolgokhoz. Bocs, nem akarok senkit megbántani...
Social Compass 2017.05.12 09:49:52
@PH_fet: Na jóóóó... még cikibb, ha egyedül van és úgy ül előre! Mit akar egy idegen férfi mellett?? Pláne "olyan szoknyában és cipőben..." Szóval, ahogy mondtam: olyan nővel, aki nem képes fogadni a férfi nők iránti tiszteletének megnyilvánulásait, azzal nem érdemes hosszú távra tervezni :)) Vagy fel kell készülni egy hosszú folyamatra, aminek során ezt együtt megtanuljátok.... :D Ezt azért kevesen tudják sikeresen végigcsinálni. Bár egy ilyen péntek stb. este nem a hosszú távra tervezésről szól általában :)
Social Compass Miről írjunk? 2016.07.14 15:06:14
Kedves Követőink, elég régen jelentkeztünk - Judit is, én is új dolgokat tanulunk és indítunk el -, így egy kicsit elhanyagoltuk a Social Compasst... Arra gondoltunk, ha valamelyikőtöket foglalkoztat egy téma, és szívesen olvasná a mi véleményünket is, kérjük, jelezze, és akkor külön foglalkozunk a…..
Social Compass 2017.05.09 15:50:10
@PH_fet: Oké, Juditnak (akivel együtt írjuk a blogot) már szóltam, hogy írjon az étkezésről, szalvéta témáról. Teljesen ok, hogy köznapi dolgokról akarsz olvasni, nem a kagylófogóról :D. Mi is olyan ismereteket szeretnénk adni, ami a hétköznapi viselkedést könnyíti meg. Egyébként az illemszabályok mindig valós élethelyzetekből alakultak ki. Pl., nem tudom, tudtad-e, hogy azért szokás/illik a nőnek a férfi jobb oldalán menni,mert amikor a férfiak kardot viseltek, akkor nem tudtak volna kardot rántani, ha ott a nő a bal oldalon, ahol a kard :))) Szóval, minden szabálynak van logikus eredete. Most gyorsan pár dolog a felsoroltakra: ha mellé ülsz, az bizalmas viszony. Amúgy: a férfi úgy üljön,hogy szemkontaktusban tudjon lenni a személyzettel,ne kelljen neki forgolódni, ha inteni akar a pincérnek. Ez is egy ilyen praktikus szabály. Nő ne kommunikáljon a személyzettel: ez a férfi dolga. A nő közli a férfival, mit szeretne, a férfi meg intézkedik. Kompromisszum lehet, hogy mondjuk ott a pincér, a nő pedig elmondja, mit szeretne, de a szavait a férfihoz intézi, rá sem néz a pincérre. Így nem kell feltétlenül elismételni, mit akar, de mégsem a személyzettel beszél. Kártya: ha azt akarod, hogy a konkrét pincér kapja a borravalót, akkor fizesd a számlát kártyával és adj borravalót külön, készpénzben. Ha általában a helynek akarsz borravalót adni, akkor azt hozzácsaphatod a kártyás összeghez. Van, ahol szólnak, hogy azt nem lehet: ez olyankor történik, mikor a pincérek kp akarják kapni, mert különben a tulaj nem adja oda nekik. Tehát igazából az a pincérnek a legjobb,ha a borravalót kp adod. Ezekre a témákra is visszatérünk majd a blogon. Üdv.! ZS
Social Compass 2017.05.12 09:46:03
@PH_fet: Az bizony könnyen lehet! Tényleg van, aki ezt ösztönösen érzi, ez az úgynevezett született úriember :)) Gratulálok hozzá :) Ez egy elég kevés taggal rendelkező klub, de annál minőségibb. Olvastad az új bejegyzést? Azt Te ihletted, bele is írtam.
 Kedves olvasóink, követőink! Boldog új évet kívánok mindenkinek! Remélem, hogy ez az év mindenkinek meghozza a várva várt sikereket, boldogságot, javakat. De ne feledjük a legfontosabbat, az egészséget. Már 2017 van, annak idején, a 80-as, 90-es években azt hittük, 2000 után már annyira a jövőben…..
Social Compass Szép magyar beszéd 2016.07.26 18:24:02
Létezik még?  Felvetődött olvasóink  körében, hogy a köznyelv (is) mennyire eldurvult, a sajtóban, médiában a legdurvább kifejezések is mindennaposak…. Feltűnik-e még,  és mit lehetne tenni? A kérdés az, hogy meg kell-e egyáltalán próbálni tenni ez ellen? Hiszen a nyelv tükrözi az adott kor…..
Korábban, még akár 25-30 évvel ezelőtt is - egy Férfi (nagybetűvel, mert nem csak a nemére gondolunk) nem tudta ülve végig nézni, hogy egy nő áll… akár buszon, villamoson felállt a férfi,ha egy nő állni kényszerült volna, de a büféasztalnál sem tolakodott elé, vagy ha a nőnek nem jutott hely egy…..
Social Compass 2016.02.18 11:42:31
@Wrex: Én például erős nő vagyok: megálltam a helyem az életben, talpon maradtam, nem okoltam másokat a saját hülyeségemért, eltartottam a gyerekeimet egyedül, ha kellett, és eltartottam magamat is. Vezető beosztásban dolgoztam/dolgoztam, de a gyerekeim mellé minden este leültem mesét mondani, ma pedig minden este meleg ételt teszek az asztalra a páromnak, mikor én is, ő este 8 felé hazaérünk a munkából. Sokszor hittem azt, hogy mindent jobban tudok, mint mások. Sokszor így is volt: tehát erős nő vagyok. De nem akarok én ásványvizet cipelni, polcot szerelni, autót mosatni, tankolni, ajtót kinyitni, bort választani, kukát kitenni, stb. Szerencsére a párom ma is besegít a kocsiba, kiveszi a kezemből a szatyrot - és még sorolhatnám - pedig nem lettem gyengébb. Ezt ha megértjük, akkor nincs ellentmondás....
Social Compass 2016.02.18 11:45:25
@Afrika steht an der Elbe: Mint már máshol írtam, egy nő is lehet bunkó... De ez ne tántorítson el senkit attól, hogy úriember legyen.
Social Compass 2016.03.02 11:39:42
@Exploiter: annyira tetszett a hozzászólásod, hogy elmulasztottam reagálni rá - elnézést! Nagyon jól összefoglalod a lényeget, pár tömör mondatban.. Köszi!
  Hajmeresztő dolgot láttam egy vidéki wellness-hotel éttermében, ebédkor: a mellettem lévő asztalnál egy hölgy – bár nem tudom, ez esetben helytálló-e ez a kifejezés - olyan módon tette szájába a falatot, hogy egyik oldalról a villával, másik oldalról a késsel…..
Social Compass 2016.03.02 11:30:56
@ColT: Sajnos nagyon igazad van.....
Rengeteg komment érkezett az előző posztra – ezeket ezúton is köszönjük, nagyon jó, hogy a téma ennyi embert megmozgat: férfiakat, nőket egyaránt. Sőt, a férfiak vannak többségben ezúttal. Ez azt jelzi, hogy a férfiak sok esetben a nő viselkedése miatt bizonytalanodnak el, és ez, sajnos, nagyon is…..
Manapság az öltözködés hihetetlen határokat feszeget. Ezzel nem is lenne probléma - hiszen változik és fejlődik a világ - ha az emberek megtartanák az öltözködés írott és íratlan alapszabályait.A mit, mihez, mikor kérdéskörét manapság nem teszik fel maguknak az emberek,…..
Social Compass 2016.02.01 08:25:59
@eAster: Nyilván nem... A lényeg pont az, hogy helyénvaló legyen az öltözködés, a viselkedés: Ha tehát kohász valaki, akkor hülyén nézne ki öltönyben a munkahelyén - mert nem oda való! Ha viszont öltönyös/kosztümös vagy, viselkedj is úgy. A helyénvaló kifejezés nagyon jól mutatja ezt = azon a helyen ez és ez való, más meg nem való... Lehetne vicces példákat hozni :) Köszi hogy írtál! Várjuk továbbra is az észrevételeket :)
Social Compass Tévúton 2016.02.01 08:21:03
Sajnos egyre többen járnak tévúton. És ez nemre, korra való tekintet nélkül igaz. A szülők azért járnak tévúton, mert azt hiszik, hogy a gyerek felnő magától. Az iskola nem nevel, a szülő sem. A szülő ad a gyereknek enni, megvesz neki mindent, megad neki olyasmit, amit nem kellene. De nem ad neki…..
Social Compass Számháború 2016.01.29 09:58:12
Mindig érdekeltek a számok, hogy mennyit kell még aludni, milyen messze van valami, hány év múlva lesz ez vagy az. Aztán eljött az idő, amikor a 2-es szám lett az életemben a legfontosabb: én és a párom,mindig ketten. Biztosan tudtam, hogy ez soha nem is fog változni, mi ketten örökké. Sokáig még…..
Social Compass Cucc - cucc hátán 2015.09.07 08:50:25
Vissza az egyik kedvenc női témához, ami nem más, mint az öltözködés. Kedves Uraim! Kis türelmet kérünk férfi olvasóinktól, rövidesen jönnek majd a férfias témák is, de a nőké, így a női témáké az elsőbbség. Köszönjük a megértést! A szerkesztőség Még tart a…..
Social Compass Iskolakezdés 2015.09.01 08:46:04
  Újra becsengetnek. A gyerekek ennek nem örülnek, a szülők érzelmei vegyesek. Egyrészt nagy könnyebbség a szülőnek az iskola, mert a két és fél hónap szünet menedzselése gyerekfelügyeleti szempontból nem egyszerű. Viszont a kezdődő hajrá, megvenni a tanszereket, erőt…..
Social Compass Nyári rémségek 2015.08.22 12:59:01
  Nyár van, meleg volt/van – érthető, ha könnyedebben öltözünk fel. Nem tehetjük meg azonban azt – feltéve, ha jó ízlésű embernek tartjuk magunkat -, hogy tekintet nélkül másokra, csak a magunk kényelme szerint öltözünk, viselkedünk. Miért? Mert nem vagyunk egyedül: ha…..
Social Compass Moder kütyü világ 2015.08.13 09:28:12
  Nagyon gyorsan fejlődik a technika, és ez számos új lehetőséget biztosít. Olyan dolgok lopóztak be a napi életünkbe, melyekre korábban nem is gondolhattunk volna, laptop, iPad, iPhone, mobiltelefon, skype, sms, viber…..
  Manapság nem divat az érzelem. Minden értelmi, üzleti, anyagi, elvi és erőviszony alapokon működik.Pedig senkinek semmi oka arra, hogy szégyellje az érzelmeit. Attól csak több és jobb lesz az ember. Csak sajnos sokan ezt nem így látják vagy egyszerűen bele sem…..
Social Compass Nőnapi gondolatok 2015.03.10 08:53:29
Szeretném megköszönni minden férfi ismerősömnek a nőnapi köszöntést, már akinek persze ez eszébe jutott! Normál esetben a nők az év 365 napján megkapják a köszöntést és tiszteletet, nem csupán nőnapon, de mostanában nincsenek normál esetek. Bár nem szorosan kapcsolódik a…..
Social Compass 2015.04.10 09:15:28
@harisnyaoutlet: Köszönjük! :) Zsuzsa és Judit
A „Horror az étteremben” című írás kapcsán elgondolkodtam, hányszor látni embereket étkezni, akik nem tudják helyesen használni az evőeszközöket. A jobbik eset, ha ezt valaki felismeri és megpróbálja elsajátítani a tudnivalókat. Volt idő – és normális esetben most is…..
Social Compass Új év, új élet 2015.02.09 11:11:55
  Régi hagyomány az újévi fogadalom, de legtöbbször el is múlik, már január 1-re... Majd holnaptól, majd a jövő héttől, majd ekkor vagy akkor, csak előbb még ez vagy az... Szinte mindenki a környezetemben elmondta december 31-én, hogy mit fog másként tenni január 1-től. Csak…..
Még nagyon fiatal voltam, amikor láttam egy filmet, amiből egy jelenet valamiért nagyon erősen megmaradt az emlékeimben. A film a szomorú sorsú Boleyn Annáról szólt, és az ő viharos házasságáról a nem túl szívélyes VIII. Henrikkel. A film amúgy kissé nyomasztó volt, viszont a…..
Social Compass Kabát, le és fel 2014.12.16 10:44:33
Azt hihetnénk, hogy a kabát le- és felsegítése egyértelmű akció. Hát – sajnos – nem az!  A LE segítés azért nem, mert, mint irtózattal tapasztaltam pl. a minap, üzleti berkekben: a hölgy beszélgetés közben elkezdte magáról lehámozni a kabátot, miközben a férfi (úrnak…..