Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kápé

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új MÁV blog Mozdonyvezető beint 2008.01.04 07:01:00
Masiniszta integet, mert nem akar fényképen lenni ...   Tisztelt MÁV START Zrt.! A következőkben leírt eset vélhetően nem a MÁV START Zrt. illetékességi körébe tartozik, így ezért arra kérem Önöket, hogy a Gépészeti Üzletág, januártól MÁV TRAKCIÓ Zrt. felé…..
Kápé 2008.01.04 17:16:49
@ luvnyaevagy
"1. Vasúti területen nem szabad fotózni."
A vasút utasforgalom számára megnyitott területén a fotózás megengedett.

A magyar jogrendszerben a magáncélú, nem nyilvános közzétételre vagy üzleti célra szánt fényképek készítését semmilyen jogszabály nem korlátozza. Egykoron a 0010/1964. számú BM (belügyminiszteri) parancs taxatíve felsorolta, hogy milyen objektumokat tilos fotózni. Ez sem jogszabály volt, hanem ún. „az állami irányítás egyéb jogi eszköze”, amely a Belügyminisztérium, a rendőrség és a határőrség intézkedésre jogosult tagjai számára szolgált útmutatóul, hogy milyen esetekben kell intézkedniük a fényképezőkkel szemben. Ez a norma – többek között – a vasúti csomópontokat, vasúti hidakat és alagutakat is a tiltott objektumok közé sorolta. A tiltott helyen történő fényképezést az egyes szabálysértésekről szóló 2/1968. sz. kormányrendelet szabálysértéssé nyilvánította, és az elkövetését pénzbírsággal szankcionálta. Természetesen a fényképezés lehetett egy bűncselekmény elkövetésének eszköze is, pl. a kémkedésé, azonban ezt a felhasználás célja határozta meg, önmagában csak szabálysértés volt. A külföldi hírszerző szolgálatok dolgának megkönnyítése céljából a legfontosabb objektumokat a „Fényképezni tilos!” jelzőtáblával látták el. A deregulációs folyamat során, 1989-ben ezt a parancsot a belügyminiszter hatályon kívül helyezte.

Bár a fényképezés önmagában nem tiltott, azonban a MÁV Rt. (és bármilyen más szervezet vagy magánszemély) a saját területén teljesen jogszerűen meghatározhatja, hogy oda ki, milyen feltételekkel léphet be, és milyen magatartási szabályok betartásával tartózkodhat ott. (Természetesen a jogszabály által arra feljogosítottak belépési jogosultsága nem korlátozható, ilyen pl. a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben foglalt jogosultság.) Ebbe maximálisan belefér a fotózás engedélyhez kötése is. Még ide tartozik az is, hogy amennyiben valaki az utasforgalom számára meg nem nyitott területen jogosulatlanul tartózkodik, az vasúti szabálysértést követ el, amely miatt a lakhelye szerint illetékes jegyző szabálysértési büntetésként akár pénzbírságot is kiszabhat. Ez természetesen vonatkozik a fotósokra is.

Régebbi menetrendek tartalmaztak egy oldalt, amelyen feltüntették, hogy hol lehet fényképfelvételeket készíteni a MÁV területén. Ez ma is jó szolgálatot tehet tájékozatlan vasutasok és vasútőrök felbukkanása esetén. ld. még vasútőr címszó.

Forrás:
fehernegyzet.fw.hu

"2. Az nagy paraszt, aki megkérdezés nélkül fotózik embereket."

Nem a dolgozó került rögzítésre, mint ahogy azt írtam, hanem a jármű. Mellesleg van engedélyem is a vasút _zárt_ területén történő fotózásra is, természetesen a személyiséghez fűződő jogok megtartása mellett.