Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bánki Bálint

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megismersz egy új embert. Bejön a szobába, megszólít, elkezdtek beszélgetni. Mitől függ, hogy milyen lesz vele a viszonyod a jövőben? Attól, hol, mikor és hová húzod meg a határaidat. Ha két neurotipikus ember találkozik, a határok kijelölésének művelete azonnal megkezdődik.…..
Bánki Bálint 2014.04.18 07:37:57
@semota: OK, leírom. Zárójelben adok rövid magyarázatot is, de megpróbálom visszafogni magam, mert oldalakat tudnék filózni és anekdotázni minden egyes ponton.

1. Légy Önzőbb. (Neked is csak egy életed van, egy kicsit önzőnek kell lenned. Ne helyezz magad elé/fölé másokat - ezt ők úgyis megteszik maguktól is :)
2. Ne legyél Bohóc! (Nem feladatod mások szórakoztatása.) - megj. Ma már tudom, hogy ezért a kényszeredett viselkedésért is az Aspergerességem felelős.
3. Teremts magadnak békés családot, otthont. (Kell egy biztonságos hely, ahová visszavonulhatsz a világ elől.)
4. Sportolj. (Ha fittebb vagy, nő az önbecsülésed és egyben erősebb leszel, jobban bírod az életet.) - Megj. Sokszor mire a munkából hazaérek annyira kimerülök, hogy vagy eldőlök ruhástul és 1-2 órát alszok, vagy lemegyek robot pilóta üzemmódba, és használhatatlanul csak bambulok magam elé.
5. Étkezés. (lásd 4.-es pont. Egészség, fittség, nincs túlsúly, nő az önbecsülés stb. Ide beletartozik az alkohol, cigi és bármilyen drog elkerülése, hiszen ezek csak még inkább szétzilálnak. Ballanszként nyúlsz értük, de hosszú távon pont ellentétes a hatásuk, destabilizálják az amúgy is nehezen érthető/megélhető/túlélhető világot.
6. Outsider vagy. (Érzelmileg minél kevésbé kötődj, UFÓként szemléld a környezetedet. Így nem futsz bele állandóan újabb és újabb késekbe.)
7. Ne legyél megértő, azonnal kérj ki magadnak minden támadást. (otthon már hiába rágódsz azon, hogy ebben a helyzetben ezt vagy azt kellett volna mondanod, illetve miért tette ezt vagy azt az illető, és hogyan "tedd majd helyre" minél konfliktusmentesebben. Be kell vállalni a konfliktusokat, ha úgy adódik.)
8. Bánatköveket tedd le (Azaz a jó dolgokkal foglalkozz, a rossz dolgokkal ne. Ha valaki neked árt, azt tedd ki az életedből, legyen szó akár a legközelebbi hozzátartozóról/rokonról vagy szimplán "csak" a postásról.)
9. Élj a mának. (Minden nap csinálj valami olyat, amiért reggel érdemes felkelni, ne csak túlélésre játsz és egy belógatott sárgarépa után fuss, hogy majd egyszer jó lesz, mert nem lesz.) Megj. Persze nekem is szükségem van egy "Argentinára" - www.youtube.com/watch?v=H8H2RItFpqE -,de a hétköznapok lehozásában ez olyan, mint a dorogok, rövid távon segíthet, de hosszú távon árt, mert akkumulálja a bajokat.
10. Cselekedj. (Ne légy tesze-tosza, ne halmozz fel what to do listákat, amik aztán összenyomnak. Rosszul cselekedni/dönteni is jobb, mint sehogy.)

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy eddig nem tudtam betartani a Kódomat, ha fejlődtem is valamit némelyik pontban, csak lassan és nehezen, és bármikor benne van a pakliban az egy lépés előre, kettőt hátra bicsak. Pedig egy időben reggelente felmondtam magamnak a Kódot, de ma már inkább a 23. zsoltárt mondom fel, habár ateista vagyok - de ebbe most ne menjünk bele -, mert ez ad kellő lelki békét. Hogy úgy mondjam, NT-s módszert használok arra, hogy az életet alsó polcra helyezzem, és bagatelizáljam egy kicsit. AMEN :)
Mint az alábbi listából is látható, a magyar nyelven elérhető szakirodalom mennyisége csekély, és az elérhető szövegek nagy része is gyerekekről szól. A minőségi cuccok, különösen a felnőttekről és felnőtteknek szóló könyvek kizárólag angolul érhetők el, úgyhogy aki…..
Bánki Bálint 2014.03.07 19:56:05
@Welcome_To_Reality: A tavaly olvasott könyvek közül nekem az egyik legjobb volt. Lehet, hogy rossz könyveket fogtam ki :)
Bánki Bálint 2014.03.07 19:49:54
@jamina7: Én csak a 3/4-ig bírtam elolvasni, aztán már csak belelapoztam a végébe, mert unalomba fulladt. Ami viszont tetszett benne, hogy több karakter szemszögéből viszi végig a cselekményt (mint pl a Lepkegyűjtő.) A párbeszédek silányak, az anya karaktere pedig nevetséges, biztos vagyok benne, hogy saját magáról formázta a szerzőnő. :)