Regisztráció Blogot indítok
Adatok
forat

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Branding blog A sólyom sztori 2014.02.26 21:50:31
Gyakran találkozok mostanában a Sólyom Airways témájával. Sokan még mindig sírnak, hogy miért nem sikerül összehozni egy nemzeti légitársaságot. Nézzük meg milyen problémák voltak... 2013 első felében már hallani lehetett olyan hangokat, amik azt súgták készül valami…..
forat 2014.02.27 13:39:46
"Annyira hiteles képet alkottak az ügyvezetők, hogy mindenki elhitte nekik a befektetővel, valamint az üzleti tervvel kapcsolatos nyilatkozatokat."

Hát azért ez nem egészen volt így. Mondjuk inkább úgy, hogy sokan elhitték (vagy inkább bevették) de akik kicsit is képben vannak a repülés gazdasági oldalával és nem érezlmi oldalról közelítették meg a kérdést (pl. volt Malévesek), vagy legalább figyelemmel elolvasták a sajtóban megjelenő elemző cikkeket, azoknak már viszonylag hamar nyilvánvaló lett, hogy itt bizony egy oltári nagy kamu zajlik.

Többek között pont a marketinges/PR szakemberek ordító hiányából is látszott (na meg a tervezett nyugdíjas korú gépparkból), hogy itt komoly pénzek nem lehetnek a háttérben.

Egy ilyen légitársaság beindításához nem 1-2 millárdra van szükség, hanem inkább 50-re. Ennyi pénzt meg sehol nem adnak egy olyan projektre, ahol ügyvezető Józsi a kockás ingében áll ki bármiféle stratégia nélkül óbégatni a sajtóban 1 millió kínai utasról, akik már előre kifizették a jegyeket a még el sem indult légitársaságnak. A lisztes lekváros biznisz a sittes üzlettársakkal, már csak hab volt a tortán.

Itt a katasztrófális kommunikáció nem ok volt, hanem következmény. Nem azért bukott a Sólyom mert bénán kommunikáltak, hanem azért kommunikáltak bénán mert eleve bukásra voltak ítélve. Pár KKV szintű emberke úgy gondolta, hogy ők most légitársaságot csinálnak és összehoztak egy demót, hátha megtetszik valami pénzes embernek, de leginkább a kormánynak. Nem tetszett (ennyire még ők sem hülyék), ennyi volt.