Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SÁdám

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarországon a szőlőtermő területeket termőhelyi kataszterbe sorolják. Ennek a besorolásnak az a célja, hogy objektíven el lehessen dönteni azt, hogy melyik terület mennyire jó termőhely a szőlőnek. A besorolást a 97/2009. (VII. 30.) FVM rendelet a borszőlő termőhelyi…..
SÁdám 2014.02.27 10:33:45
@vino-et-veritas: "De az egységesebb ültetvényfelületek kialakítása azért ma is kérdés a területek elaprózódásának megakadályozása miatt.
Ugyanakkor számos helyen felértékelődött az erdők szerepe, amelyek inkább károsnak tekinthetők."
Elnézést, hogy nem a pontrendszer vitába szállok be, de ez szemet szúrt. A területek elaprózódása gazdaságilag káros ugyan, de legalább az ökológiai sokszínűség megmaradására lehetőséget hagy. Néhány felhagyott parcella idővel élőhelyet biztosíthat sokféle lénynek. Az, hogy a monokultúra mennyire káros és önmagát felzabáló, szerintem nem vitatéma ma már. A "károsnak tekinthető" erdők adnak élőhelyet a madaraknak, akik , ha kellő számban élnek a területen, fölöslegessé teszik a vegyszeres rovarirtást, ami amellett, hogy a növényvédelmi költségeket csökkenti, a természetet sem rombolja. Az újvilág számos gazdaságilag hatékony szőlőtermő területén pusztultak ki fajok, mert jött a madár, repült, repült, aztán megdöglött a kimerültségtől, mert nem tudott hová leszállni, mert csak szőlőültetvény volt alatta. Tudom, hogy nem itt tartunk, de jó lenne, ha ez még elméletben sem lenne cél. Ehelyett lehetne pl. kötelező ökológiai védősávok kialakítását elrendelni x hektáronként. Ha már ennyire szeretünk szabályozni.