Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sT

6 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
pokolba a rinyálással, de tényleg! :) közbe-közbe is elszégyelltem magam, amikor ugyanabban a témában napokat-heteket panaszkodtam nektek, mert tudtam, nem vezet semmire. illetve egy dologra jó: én attól, hogy kimondom a problémáimat, megkönnyebbülök, nagyon is. és ha ezer kört…..
Amint azt egy korábbi bejegyzésben is olvashattuk, a kutató sem mindig jegyzetfüzettel és diktafonnal felfegyverkezve látogatja sorra a falu lakóit, hanem adott esetben olyan módon is részt vesz a helyiek mindennapjaiban, hogy besegít az általuk éppen végzett munkában. Nos,…..
Amikor első évet végzett néprajz szakos hallgatóként életemben először indultam terepre, nem gondoltam ugyan, hogy mindent tudok akár a terepmunkáról általában, akár a közösségről, aminek mélyebb megismerésére vállalkoztam, de azért úgy képzeltem, tisztában vagyok az…..
Logikus és egyszerűen kivitelezhető választásnak tűnt az egyik félévzáró előadásom témájaként (látatlanban) az általam kutatott egyik közösség (Kostelek) tagjainak csíksomlyói pünkösdi zarándoklatát megjelölni. Bár sokan, sokféle szempontból foglalkoztak már a…..
A múlt heti bejegyzés kapcsán rögtön eszembe jutott a számomra egyik legérdekesebb – mondjuk így: történeti – erdélyi etnikai csoport, az örmények, elsősorban az egyes ételek identitásszimbólumként való használata okán. 2008-ban rövid kutatást végeztem ebben a témában a…..
„A vizsgálat a terepen még normális feltételek mellett is megpróbáltatást jelent: napkeltekor már talpon kell lenni, ébren maradni, amíg az utolsó bennszülött is el nem aludt, és néha még az álmát is lesni kell; igyekezni kell, hogy észrevétlen maradjon az ember, de mindig…..
sT 2014.05.04 16:00:02
@fejeslaci: nem véletlenül nem írtam ide, hol folyik a kutatás, de persze nem államtitok: a Csíki havasok területén, az ún. Hárompatak falvaiban, illetve a környéken elszórt hegyi "telepeken" (ezeket nem nevezném falunak, az utóbbi 50 év során annyira megritkult a lakosság, hogy többnyire csak pár család él egy-egy ilyen településen)
sT 2014.05.06 09:21:01
@fejeslaci: akár közösség szintjén is, ha indokolt, de csatlakozva az előttem szólóhoz: ritka az ilyesmi. Elég nehéz kérdés - legalábbis szerintem sokszor - az adataink kezelése. Most is épp azon gondolkodtam, szóljon-e erről a bejegyzés, de meghagytam későbbre. Úgy látom, érdekes eszmecsere lenne belőle :)
Zöld Napszemüveg aszpirin + C 2014.03.31 10:04:28
Ha folytatni akarnánk a sort azokról a dolgokról, amik a hétköznapi embernek a néprajz/antropológia szó hallatán valószínűleg eszébe jutnak, akkor valahol az után a rész után, hogy „néptánc, hímzések, törzsi kultúrák, sámánok”, talán előbb-utóbb elérnénk oda, hogy…..