Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shallow101

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kotasz Doktor alábbi levelében arra hívja fel a T. Ház figyelmét, hogy teljesen felesleges egy fillért is a Malév visszaállamosítására fordítani, hiszen ők szarják le a legmagasabbról, mi történik törzsutasaikkal. Naiv ügyfelet azért nem engedték fel egy Budapest-Brüsszel…..
shallow101 2009.11.05 19:20:03
@Tartós Béka: Meg amikor valaki jogaszt jatszik, pedig lovese sincs mirol beszel,
az is ismert.
shallow101 2009.11.05 19:42:32
@Tartós Béka: Ok, igazad van, nem indokoltam.

Amirol te beszelsz, a tisztessegtelen uzleti magatartas, az versenyjogi kategoria.

Amit mondani akartal, az a "tisztessegtelen szerzodesi feltetel", ami viszont polgari jogi kategoria es a PTK 209/A szakasz (1) es (2) bekezdese alapjan megtamadhato.

A kettonek semmi koze egymashoz. Az elobbi uzleti titok megsertese es hasonlo, az utobbi az, amikor a kis fogyaszto all szemben egy nagy szolgaltatoval, aki azt ir a szerzodesbe amit akar.

Nem hiszem, hogy ebben az esetben barmni is tisztessegtelen lenne a malev ASZF-ben.
Jogász a családban, itt egy egyszerű szerződésminta :-)Jegyzőkönyv és megállapodásMely készült 2009. április 8. napján a ... címen a lakás nagyszobájában végrehajtandó szexuális aktus körülményeinek előzetes meghatározásáról Jelen vannak:-... (továbbiakban: férfi)-...…..
Tegnap indult "kitartó köcsögök" sorozatunkban olyan cégeket fogunk összegyűjteni, akik már csak a Homár archívuma szerint sem ma kezdték ügyfeleik hülyének nézését, illetve azt olyan arcpirító modón végzik, hogy ha nem jogállamban élnénk (MUHAHAHA), biztosan…..
shallow101 2008.01.03 21:23:57
yokli kolléga? DE, a kérdést eldönti.

Mindjárt visszatérünk arra, hogy mi is az utaló magatartás, de előbb nézzük mit idéztél:

Ptk 216. § (2) nyilatkozattétel elmulasztása - ha az nem ráutaló magatartás - csak akkor minősül elfogadásnak, ha ezt jogszabály rendeli, vagy ha a felek ebben megállapodtak.

Tegyük félre egy pillanatra a gondolatjelben lévő részt, és értelmezzük a szabályt a kivétel nélkül:

Hallgatás csak akkor elfogadás, ha jogszabály rendeli. Megfordítva: Nincs szerződés, ha csöndben vagy - ilyet csak jogszabály írhat elő (a csomagküldő cég nem). Van példa arra is, hogy hallgatással kötünk szerződést, de csak nagyon szűk körben (ilyen a biztosítási szerződés néhány esete).

A gondolatjelben a fenti szabály kivétele olvasható: ha a hallgatás valójában ráutaló magatartás, akkor mégis lehet szerződési akaratot kifejezni vele.

Ráutaló magatartás, mint jogviszony keletkeztető tény itt nem áll meg. Szerinted a "nem tevésből", hogy a csomagot nem küldöm vissza, egyértelműen megállapítható a szerződési akarat? Szándékosan csináltam?

Továbbmegyek, ha Te vagy a kiadó, hogyan fogod érvényesíteni az igényedet? Tegyük fel, hogy igazunk van, és nem jött létre szerződés, akkor Te mit fogsz csinálni? Még biztatási kárt sem követelhetsz, arra van BH, több is (pl. 1994.279).

Jogalap nélküli gazdagodással sem érdemes próbálkozni. A dologtól elestem, vagy nem, de egyébként sem kellett számolnom a visszatérítés kötelezettségével - Ptk. 361. § (2) bekezdés. Bíróság élvezné.

Beszélhetnénk még a speciális jogszabály viszonyáról az általánoshoz, de nem fogunk mert az unalmas, és mások a halálba fognak minket kívánni. Inkább összefoglalom mégegyszer:

Amit nem rendeltél meg, azt nem kell kifizetni.