Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KisGomba

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Apa mosdik, anya szül 2010.06.11 04:30:00
Jó pár éve nem hallottam már azokról a debil jehovistákról, akik nem engedélyezik a vérátömlesztést se maguknak, sem a gyereküknek, mert nekik van egy olyan hiedelmük, hogy az nem ér. Viszont egyre zajosabbak azok, akik egy másik egészségügyi téveszmét hirdetnek, tudniillik,…..
KisGomba 2010.06.11 14:45:19
Kedves Tótavé.

Sajnos olyan témáról írsz posztot, amihez nyilvánvalóan semmi affinitásod, persze az nálad nem számít, lényeg, hogy írj, hisz írnod kell... De néha talán jobb lenne, ha nem.
Az otthonszülésnek egyáltalán nem sok köze van az ezotériához, annál inkább a pszichológiához és a statisztikához. Tudományosan bizonyítható és bizonyított tényeken alapszik. Van komoly szakirodalma, amiről te még nyilván nem is hallottál, nem hogy olvastál volna róla, mégis cikket írsz ról?! Miért? Kár érte... Őszintén.

Néhány dolognak azt javaslom nézz utána, talán ha legközelebb írsz a témáról, nem fatális hülyeségeket írsz.
1. Az otthonszülés kockázata megegyezik a kórházban születéssel. Mások a rizikófaktorok, de kiegyenlítik egymást. A kórházbanszülés legnagyobb rizikója többek közt a szükségtelen orvosi beavatkozás. Ide egy érdekes statisztikát említenék: Magyarországon némely kórházban 40% körüli a császár szülsések aránya, pl Hollandiában az átlag 8%. A miértre elég egyértelmű evidencia a válasz, a császárért több pénzt kap a kórház, és több hálapénzt az orvos. Viszont a kockázata sokszorosa a sima szülésnek, de ez senkit sem érdekel.
2. A szülés az embernél sok pszichológiai faktor által befolyásolt, és tudományosan igazolt, hogy otthon könnyebb, mint idegen környezetben. Könnyebb meghittebb az anyának, kevésbé traumatizáló az újszülöttnek.
3. Az otthonszülés protokollja sokkal inkább hasonlít a Nyugat európai (pl Holland) kórházi szülési protokollhoz, mint a Magyar kórházi protokollhoz. Számtalan pszichológiai tanulmány bizonyította, hogy az elavult protokoll szerinti szülés károsítja pszihológiai szempontból az újszülöttet.
Tudod kedves Tótavé, ha olvastál volna pl. Fraud-ot valaha, képben lennél, hogy a születés körüli traumák egész életed során kísértenek különböző formákban. Nagyon fontos az újszülött első pillanatainak hatása a gyermek további mentális egészségének szempontjából.
A gyerek nem egy hörcsög, hanem komoly agyi, mentális struktúrákkal születő lény, akinek bár tény hogy látni nem lát messze, de más érzékeivel észleli a külvilágot, és az jelentős hatással van rá.
4. Magyarországon van ekkora hajcihő az otthonszülés kapcsán, mert súlyos érdekeket sért, és akik keménykednek ellene (szülészorvosok, ostoba újságírók), azok többnyire saját anyagi jólétüket féltik, vagy csak lövésük sincs a témáról. Hollandiában és Kanadában 30-50%-os az otthonszülések aránya, jogilag jól körülhatárolt, és szakmailag támogatott. A trend ugyanez mindenhol a Nyugaton. Nálunk még kell néhány évtized, de általában mindenben ekkora a lemaradásunk.

Mindenesetre gratulálok a fasza kis cikkedhez kedves Tótavé barátom.
Apor, Réka és Emese Cipődilemma 2009.01.10 15:19:00
Nem könnyű egy babának cipőt venni, pláne, hogy a szakirodalom nem ért egyet azzal, hogy mi a legjobb az éppen járni tanuló babának. Az ember meg persze a legjobbat akarja. Anyukám is sok cikket elolvasott, több véleményt meghallgatott. Amivel mindenki egyet ért, hogy egy babának…..