Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Krizsa Lajos

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megfújatnak a rendőrök, de minek. Nem mindig derül ki, hogy mennyi alkohol van a véredben. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Dr. Krizsa Lajos 2014.02.07 15:38:58
A cikk tartalma sok tekintetben nem kellően pontos, mint ahogyan azt számos olvasó észrevételezte.

Amennyiben valaki vezetés előtt alkoholt fogyaszt, a jelenlegi jogszabályok alapján vagy büntetőeljárás lefolytatásának, vagy közigazgatási eljárás lefolytatásának lehet helye.
Büntetőeljárás akkor indul, ha megalapozott gyanú áll fenn arra vonatkozóan, hogy a véralkoholszint meghaladja a 0,5 g/l(ezrelék) mértéket, vagy a légalkoholszint meghaladja a 0,25 mg/l értéket.
A két eljárás közötti lényeges különbség, hogy míg büntetőeljárás esetén főszabályként szünetel a vezetői jogosultság a büntetőeljárás jogerős befejezéséig, és az ittas vezetéssel gyanúsított személy csak külön kérelemre kaphatja vissza a vezetői engedélyét, addig közigazgatási eljárás esetén nem vonhatja be a hatóság a jogosítványt. Büntetőeljárásban egyébként a vádemelésig az ügyészségtől, ezt követően pedig a bíróságtól lehet kérni a jogosítvány visszaadását még az eljárás jogerős befejezése előtt. Akinek szünetel a vezetői jogosultsága, ill. akit 6 hónapot meghaladó mértékben tiltanak el a járművezetéstől, csak akkor kaphatja vissza a vezetői engedélyét, ha igazolja, hogy elvégezte az előírt utánképzést. Ez kb. 3-4 hónapot vesz igénybe és majdnem 200 ezer forintos költséget jelent a képzésre kötelezett részére. Ha valakit hosszabb időre tiltanak el, mint 6 hónap, de végül nem minden kategóriára állapítják meg az eltiltást (hanem pl. csak "A" kategóriára), akkor nem kell utánképzésen részt venni. A gyakorlat egyébként folyamatosan változik, mivel pl. 2013 nyaráig, ha valakit ugyan jogerősen eltiltottak 6 hónapot meghaladóan a vezetéstől, de még az ítélet jogerőre emelkedését megelőzően visszakapta a jogosítványát, és az ítéletben kiszabott eltiltás nem volt hosszabb időtartamú, mint a vezetői jogosultság szünetelésének tényleges időtartama, akkor a hatóságok utólag már nem kérték számon az utánképzést az érintettől. 2013 nyár óta változott a helyzet e vonatkozásban, bár a gyakorlat nem tekinthető egységesnek. Azaz hiába telt már el az eltiltás időtartama a jogerős ítélet meghozataláig, hiába kapta vissza a vádlott a jogosítványát az eljárás alatt és kezdhetett újra vezetni, a hatóság nem ritkán felhívja ismét arra, hogy adja le a vezetői engedélyét az utánképzés elvégzésének igazolásáig.
Ami az ittasság helyszíni ellenőrzését illeti, úgynevezett "alkoholszonda" az ittasság helyszíni ellenőrzésére már évek óta nem is alkalmazható. Kizárólag "alkoholteszterekkel" ellenőrizhető az ittasság az intézkedés helyszínén. A rendőrség által használt két leggyakoribb eszköz a drager és a lyon alkoholteszter. FONTOS TUDNI, hogy ezek nem hitelesített légalkoholmérő készülékek, így ezek fújási eredménye nem alkalmas a bizonyításra (ezt konkrét törvény is kimondja), a pozitív fújási eredmény legfeljebb arra lehet elegendő, hogy felkeltse a gyanút az ittasság vonatkozásában. Ezt követően, amennyiben a hatóság bizonyítani kívánja az ittasságot, elő kell állítani az érintett személyt hitelesített légalkoholmérő készülékkel történő légalkoholmérésre, vagy vér/vizelet, vagy kétszeres vérvételre. Az alkoholteszterek aktív vagy passzív módban használhatók. Szakszerű intézkedés esetén azonban kizárólag aktív, azaz a fújás eredményét számszerűen is kimutató használati üzemmódban használhatóak. A hitelesített légalkoholmérő készülék alkalmazásának szigorú szabályai vannak, melyek pontos ismerete elvárás az intézkedő rendőrökkel szemben, azonban a rendőrök ezen szabályokkal sok esetben nincsenek tisztában. Ennek megfelelően addig, míg a légalkoholmérésre előállított személy - szakember segítségével - meg nem győződik arról, hogy jog- és szakszerű volt a fújás a rendőrkapitányságon, addig nem javasolt elfogadni a hitelesített műszer fújási eredményeit.
Amennyiben valakit előállítanak légalkoholmérésre vagy vér-vizelet mintavételre, elsődlegesen azt tudom javasolni, hogy az előállított személy egyáltalán ne tegyen semmilyen tartalmú nyilatkozatot se, továbbá ne írjon alá semmilyen okiratot sem. Az előállított személy ugyanis sem nyilatkozattételre, sem aláírásra nem kötelezhető, amennyiben pedig ezt mégis megteszi, csak a későbbi érdemi védekezését nehezíti meg. Ilyen ügyekben fokozottan javasolt szakember igénybe vétele nemcsak az első gyanúsítotti kihallgatás során, hanem közvetlenül az intézkedést követő néhány napon belül.
Az alkoholfogyasztást követő vezetés súlyos kockázatokat hordoz magában mind a személyi sérülés, mind a vagyoni károkozás lehetőségére tekintettel. A jog- és szakszerűtlen rendőri intézkedésekkel szemben a legjobb védekezés a prevenció, nevesen még csekély alkoholfogyasztást követően se üljünk volán mögé!