Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Élhető zóna

8 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez az elemzés Heindl Péter Hogyan tovább? című, a saját blogján február 16-án megjelent írására reagál. Azért foglalkozom Heindl posztjával, mert az megjelent a DEMOSZ honlapján is (http://demosz.org/hogyan-tovabb-1-0/). Így, e szervezet tagjaiként szükségesnek tarjuk hogy ezzel kapcsolatban…..
Bevezetés: miért „illiberalizálható” Magyarország?   Manapság, amikor Magyarország miniszterelnöke kijelenti, hogy „minden megtörténhet” az általa vezetett országban, itt az ideje, hogy mi, a magyar választópolgárok elgondolkodjunk azon, hogy mi az, amit megengedünk…..
Élhető zóna 2014.08.05 08:38:36
@32FNewYork: Az állampolgári kezdeményezéseknek nem feladatuk a "pozitív kormányzás" - a feladat nem más és nem több, mint a nyilvánvalóan rossz, mert a hatalom önérdekei által vezérelt kormányzást megakadályozó alkotmámnyos környezet létrehozása.
Az elmúlt négy évünk sajnálatosan igazolta, hogy az egyes részterületek, szakmai testületek, civilközösségek, vagy akár az aktuális politikai hatalmi koncepcióval szembekerülő egyének igazságai nem érvényesíthetők „parciálisan”, egy, a teljes társadalmat egy másmilyen…..
Élhető zóna 2014.06.30 19:36:58
@nevetőharmadik:

Az "úgyem tudunk semmit tenni" éppenséggel a magányosságból, a magára hagyatottságból táplálkozó érzés: hogy senki sem fog engem megvédeni, ha szembeszegülök a hatalommal - és hogy senki sem képes offenzíven fellépni ellene.

Szóval, ebből következően a mi célszerszámunk egy faltörő kosként használható pajzs kell, hogy legyen!:-)
Élhető zóna 2014.06.30 19:40:40
@Tyreo:

Ne feledd, hogy a Fidesz és a Jobbik propagandája csak a saját közegükben hatékony, azon kívül pedig kifejezetten kontraproduktív. Ezt a legutóbbi két választás áprilisban és májusban tökéletesen igazolta. Egyébként a Fidesz 2002 és 2010 között folyamatosan "csúcsrajáratott" propagandája sem volt képes tömegeket a Fidesz mellé állítani - ha megnézed a 2002-es, 2006-os és 2010-es választói számait, láthatod, hogy a Fidesz-kampány mozgósító hatása is csak azért tűnik "óriásinak", mert a többeiké gyakorlatilag nem is létezik!
„…Ha hiszünk a magunk erejében, képesek vagyunk véget vetni a… diktatúrának…” – Tudjátok, ki mondta ezt? Orbán Viktor, 1989-be, Nagy Imre temetésén. De régen volt! „Ha hiszünk a magunk erejében…” – de van-e nekünk erőnk? Egyáltalán: mit jelent az „erő”…..
Élhető zóna 2014.06.23 15:22:32
@nexialista: Felhívom a figyelmedet az "akar" és a "kell" szavak közötti jelentéskülönbségre. Egyébként pedig a feladat nem a vezetésről, hanem a szervezésről (t. i. az állam, szolgáltató rendszer át- és megszervezéséről) szól.

(Gyanakvó pedig azért vagy, mert soha életedben nem éltél olyan társadalomban, ahol a vezető funkciókra kerülés feltétele a kompetencia lett volna és ahol a hatalomban lévők is természetesnek veszik, hogy a tetteikkel el kell számolniuk.)
Élhető zóna 2014.06.23 16:18:47
@nexialista: Pontosan!
Többek között erről is szól az Élhető zóna-kezdeményezés.
Élhető zóna 2014.06.26 06:03:45
@lzoli41: 1.) A "nemzetek" bukását nem az intézményrendszerek okozzák, hahem az ezen intézményrendszereket létrehozó, működtető és ezekben megnyilvánuló közmentalitás milyensége, fogyatékosságai. Az intézményrendszerek diszfunkciója, válsága csupán a társadalmi válság egyik megnyilvánulási firmája és követlezménye, mely társadalmi válság oka a társadalmi stratégiákban keresendő, melyek az adott "nemzetet" jellemzik.

2.)A választások "sűrűsége" nincs az álatalad gondololt, hitt hatással a közpolitika és az intézményes működés minőségére - viszont kiváló eszköz lenne a káosz totálissá tételére.

3.) Henry Fordot, mint nagy társadalomjobbítót azért nem emlegetném - már csupán csak a nácizmussal való szimpatizálása okán sem!:-) Egyébként a tőle idézett megállapítás valójában nem a munkás jólétére vonatkozott, hanem (meglehetősen cinikusan) azt fejezte ki, hogy a(z akkori tőkés) a munkás munkaerejét csak "gazdaságosnak tekinett összegért" hajlandó megvásárolni. Többek között az említett futószalag-rendszer bevezetésének egyik, költséghatékonysági oka is éppen az volt, hogy így alacsony bérért foglalkoztatható nem túl képzett munkaerővel is lehet minőségi terméket előállítani, nem kell ehhez a drága, jól képzett szakmunkásokat felvennie.

...Végezetül egy latin mondás: Timeo hominem unius libri. (Félek az egykönyvű embertől.)
„A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra…..
Élhető zóna 2014.06.10 16:09:17
@maxval a gondolkodó birca: Az alternatíva mi magunk vagyunk!
„Vitam et sanguinem pro regina nostra - sed avenam non!” („Életünket és vérünket a mi királynőnkért – de zabot, azt nem!”) A magyar rendek felkiáltása az 1741. évi pozsonyi országgyűlésen, az osztrák örökösödési háború idején     Hogy itt mekkora…..
Élhető zóna 2014.06.07 23:00:03
@Blogger Géza: Szégyelld magad - ha egyáltalán még képes vagy erre az alapvető emberi érzésre!
Élhető zóna 2014.06.08 22:05:51
@borzimorzi: Mir hom's gles'n... Közben mások meg a németek tettestárs mivoltáról polemizálnak: kard.blog.hu/2014/06/07/miert_tettestars_a_nemet_allam
Mára Magyarország vált az Európai Unió legperspektívátlanabb országává. Az életszínvonal és az egy főre eső GDP ugyan még nem a legalacsonyabb – ám már csak csupa „balkáni” ország van mögötte. És hogy ez a helyzet biztosan nem fog javulni a következő években sem, azt…..
Élhető zóna 2014.06.01 09:42:35
@Geo_: Nem "mert", hanem "csak" - Kifligabi is így mondta!:-)
Élhető zóna 2014.06.01 09:55:52
@Ambiorix:

Ha én ennyire tájékozatlan lennék, mint te, biztosan nem használnék ennyire kioktató és fölényeskedő stílust!

Nem megyek bele részletesen abba, hogy a zárszámadáson miféle konkrét „lyukak” vannak, és abba sem, hogy a transzparencia mennyivel szélesebb körben ható dolog, mint a zárszámadás. Csupán két dolog:
• A választási évek zárszámadásai szerint eddig még minden párt költségvetése betartotta a választási kampányokban előírtakat… Itt már igen erős a muhaha-faktor.
• Egy konferencián mondta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke, hogy neki x évnyi elnökösködés után sincs arról fogalma, hogy a magyar állam mire mennyit költ… Akkor meg miről beszélünk?

A ciklusszám-maximalizálás pedig azért hasznos, mert egy demokratikus automatizmust épít be a hatalom működésébe egy még a demokrácia „használatában” gyakorlatlan népnél.

Persze minden itt leírt javaslat, eszköz nyilvánvalóan ellentétes egy olyan politikai szervezet valóságos céljaival, amelynek szándéka a közpénze magánvagyonná alakítása és e lehetőség hosszú távú biztosítása érdekében a hatalom hosszú távon való megtartása. Ezért fáj ez a hozzád hasonló fanatikus Fidesz-fanoknak!:-)
Élhető zóna 2014.06.07 00:18:52
@Krisz11: Amiről írsz, az egy fóbia - fóbiákra pedig nem szabad politikát alapozni!
Egyébként: a mezőgazdaság a XXI. században csak nagyon nagyüzemi és nagyon intenzív formában művelve nyereséges - a többi esetben csak az állami/eu-s szubvenciók éltetik. Így bizony nem éri meg összevásárolni azt a bizonyos "véráztatta anyaföldet". Ahogy te gondolkodszm, az egy XVIII. századi gondolkodásmód-maradvány: semmi köze és semmi hazsna így gondolkodni ma is. Az is legenda, hogy "majd a Föld túlnépesedik és gyilkos harcok robbannak ki a jó termőföldért, élelemért, vízésrt, miegymásért", mivel a mérvadó elemzések néhány évtizeden belül globális népesség- és születésszám-csökkenét prognosztizálnak. Így a föld, élelem, stb. értéke sem nő annyira, amennyire az általad is táplált legenda hirdeti.

...Úgyhogy: nyugi!
Élhető zóna Egy újabb Milla? 2014.06.02 14:31:47
Amikor megjelenik a köztérben egy új szerveződés, akkor a megjelenéssel jönnek azok a hangok is, hogy „ez is csak egy újabb Milla lesz!”. Ugyanazok a civilek? Ugyanazok a módszerek? És emiatt: ugyanaz az eredmény(telenség)? Érdemes így ezekkel tartani? Ha végignézzük az elmúlt…..
Élhető zóna 2014.06.02 22:08:28
@imperial: Milyen igazad van: annak idején, 2006 őszén, alig párszázan elegek voltak ahhoz, hogy szétverjék Budapest belvárosát... A Millás tüntetéseken volt vagy 30-40.000 ember - most képzeld csak el, mi lett volna, ha valóban ők is felforgató zavarkeltők lettek volna, mint állítod! Kő kövön nem marad a Kárpát-medencében - talán még a Kriván is ledől Szlovákiában!:-)

Tudod, Imperial (apropó: ez nem egy ló neve?), úgy, de úgy elbeszélgetnék veled - meg persze Batyuval is - négy-hatszemközt! De ti csak sunyítotok a nick mögött... Hát hol egyenes, magyar viselkedés ez?

[...Ja, egyébként nem tudom, feltűnt-e, hogy a poszt az első szótól az utolsóig a Millát (is) kritizálta?]
Élhető zóna 2014.06.02 23:14:25
@Kón Bandit: Már csak önmagában a felsőoktatásból kivont (és: stadionmániába ölt) források miatt is büszkén viselheti az Orbán-rezsim és annak minden egyes támogatója a "Hazaáruló vagyok!"-feliratú kitűzőt!:-)

Ui. az oktatás elsorvasztáséval "csak" a következő magyar generáció életesélyeit vágják haza.

..Te pedig szégyelld magad! Még te tartod "jó magyarnak" magad? Ide többé ne kommentezz!
Élhető zóna 2014.06.06 16:51:30
@borzimorzi: Mi lenne az értelmetlen feladat és ki bizonyul abban jobbnak?
Élhető zóna Valami baj van! 2014.06.02 08:00:00
Egy ilyen új közéleti kezdeményezés kapcsán, mint ez a mi Élhető Zónánk, sokakban vetődik fel a kérdés, hogy tulajdonképpen mi okunk is van erre? Nyilván sokakban az a gondolat ébredhet, hogy valamiféle szubjektív, politikai ízlésbeli motiváció áll emögött (pl. „utáljuk…..
„Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.” Részlet Magyarország Alaptörvényéből – 2011. április…..
Élhető zóna 2014.06.01 19:49:01
@Tiszteltetem Brüsszelet: Mi sem vagyunk az MSZP.
Óóóó, de még mennyire nem!:-)
Élhető zóna 2014.06.01 23:12:00
@Tiszteltetem Brüsszelet:

Családunkban a baloldali szellemiség dominál, nagyapám Szocialista Hazáért Érdemrendet is kapott. A nagybátyám, a városi MSZP alelnöke volt. Édesapám, két lánytestvérem, és jómagam is MSZMP-párttagok voltunk. Nagybátyám néhány éve még elnökségi tag volt a városi MSZP-ben és vezette a Szegfű Klubot... Én pedig a rendszerváltás előtt az MSZMP Társadalomtudományi Intézeténél dolgoztam.
…Hát mi lennék más ezek után, mint MSZP-s komcsi? Legyek talán az Országgyűlés fideszes házelnöke?:-)

Üdvözlettel: a Laca
Élhető zóna 2014.06.02 01:12:38
@Tiszteltetem Brüsszelet: Na, jó, bevallom ezt is: szabadidőmben (amikor nem vagyok épp komcsi) „aprócska metélt farkincámmal” ánuszokban játszadozom. (De mentségemre szolgáljon, hogy ezt csak Morvay Krisztina EP-képviselőnő kifejezett, írásos tanácsára teszem, ld. itt: index.hu/belfold/2009/06/04/morvai_metelt_farkincajukkal_jatszadoznanak_az_en_gyalazasom_helyett/ )

Kérlek, írd meg még gyorsan, mit valljak be (pl. istengyilkosság, hazaárulás, pedo-, nekro és zoofília, ateizmus, idegenszív, EU-s kozmopolita pacemakerrel vezérelve, stb.), mert szeretnék teljesen megtisztult lélekkel nyugovóra térni e kései órán!