Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsuzsiblog

40 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Február első napjaiban Zoli egyszer csak egy ölnyi tasak vetőmaggal érkezett haza. Válogatottak, csávázatlanok voltak. Aznap este előhalásztam a szekrény mélyéről a tavaly fogott és gondosan elcsomagolt saját magjainkat. Paradicsom, uborka, tök, dinnye, paprika, borsó, bab, cukkíni, bazsalikom,…..
     Egy ideje kézműves szappanok készítésébe fogtam. Itt a tanyán, közel a természethez, elsődleges volt, hogy a szappanok összetétele maximálisan természetes eredetű legyen, és lehetőleg olyan gyógynövényeket tartalmazzon, amik jobbá teszik a bőrünk állapotát, legyen az teljesen általános, kissé…..
Tulipános ládika Hálát adok 2016.01.12 11:28:52
     Lassan fél éve már azt a szabad és tiszta életet élem, amiről korábban álmodni sem mertem. Mindig úgy képzeltem el a boldog jövőm, hogy egy jól fizető állásom van, ahol emberek közt nyüzsgök, aztán egy szépen berendezett, városi, kis kertes házba megyek haza, hogy vacsorát készíthessek a…..
Első nap a világ végén Útra keltünk. Városok, falvak, még kisebb falvak. Feliratok idegen szavakkal: pékde …mintha egy másik országban lennénk.Földutak, erdő, mező, erdő, tanyák, domb, hegyek, völgy, megérkeztünk.Bambuszrudak tartják a fehér ponyvákat az óriás gesztenyefa…..
Tulipános ládika Lélekkel látni 2015.07.30 17:02:57
       Ahogyan te látod a világot, úgy lát a világ is téged. Ezért fontos megkeresnünk, megtalálnunk, és jól megfogalmaznunk, hogy szerintünk milyen a minket körülvevő világ. Valószínűleg ha ezzel a tükrös dologgal többen tisztában lennének, akkor kevésbé látnák…..
Tulipános ládika A kerek világon 2015.05.29 23:30:03
    Na jó, igazából szép ország ez, és ügyes is. Elég okos ötleteik vannak a fenntartható élethez. Sok mindenben olyan szimpatikus, mégsem találom itt a helyem. Tényleg gyönyörű ez a vidék. Esslingen am Neckar egy kis csatornával átszelt város, amit egyik oldalán egy…..
     Ragaszkodásom a földhöz, a magyar földhöz, a természethez, egyre erősebb. Az élet pedig egyre inkább próbára tesz ebben az érzésben.    Elsőként a tanyára költözésünk után pár hónappal visszahívott a fővárosba egy projektmunka. Olyasmi, amit nem utasíthat vissza…..
Tulipános ládika Függőségeink 2015.04.30 23:27:50
    Kár tagadni, mindenki függ valamitől, vagy valakitől. Az nem mindegy, mennyi mindentől,  és mekkora mértékben. Gyerekkorom óta szorgosan építgettem magamban ezeket a korlátokat,  de az elmúlt pár évben már gyakorlom az "elengedést", és jó érzés tapasztalni, hogy egyre…..
       A magyar nyelv odaadó híve vagyok, ez tagadhatatlan. Amikor valaki arra használja, amire való: teremtésre, akkor örül a szívem. Kifejezetten boldog pedig akkor vagyok, ha ezt úgy teszi nyilvánosság előtt, hogy tömegeket mozgat meg vele. Természetesen és feltétlenül…..
Tulipános ládika Újjászületés 2015.04.15 09:10:44
       Egy olyan “panelgyereknek”, mint én, maga a csoda látni a magból való szárszökkenést, várni a termés beérését, és beleharapni a gyümölcsbe (vagy zöldségbe). Tavaly ültettünk először magokat, és termetes zöldséges kert vált belőle. Idén már jókora…..
Tulipános ládika Illaberek 2015.04.09 21:40:38
       Húsvét vasárnap színházban voltunk. Tíz éve nem voltam színházban. Őszintén, nem ez jut eszembe először kikapcsolódási, vagy szórakozási lehetőségként. Egyik ismerősünk vett négy jegyet, de ketten nem tudtak elmenni, így felajánlották a szabaddá vált jegyeket.…..
   „A természetnek nincsen szüksége az emberekre. Az embereknek van szüksége a természetre.” Ezzel kampányol a Conservation International pár hónapja, hogy felkeltse a figyelmet arra, hogy az ember még mindig csak része (nagyon apró része) a Föld nevű bolygót irányító…..
Tulipános ládika Fordulópont 2014.12.31 18:33:29
    Ezen a napon, mikor az óév elköszön, még a hitetlenek és tudatosság nélkül élők is „varázsolnak” és „teremtenek”, egy más jellegű megszokásból, vagy kedvtelésből petárdáznak, hangoskodnak, mulatnak. Ez régen is így volt, de akkor általában mély tudatossággal,…..
    Az ember életében meghatározó szerepe van a ciklusoknak. A napok, az évek, az életek folyamán egyre rójuk köreinket, de nem mindegy, hogy mekkora hátizsákkal. Fontos lenne minden este elalvás előtt fordított időrendben visszanézni napunkat a lefekvés előtti percektől az…..
Tulipános ládika Eleink nyomán 2014.08.24 20:46:24
     Július derekán Kecskemét mellett, Ballószögön jártunk egy rendezvényen. Ahogy közeledtünk, egy magyar népviseletbe öltözött fiút láttunk gyalogolni a sáros földúton, csizmában, kalapban, pedig 30 fok felett volt megint itt, az Alföldön. Jó helyen járunk –…..
    Egyre többet hallok a magyar szent helyekről, az ősi erőkről, és keresem, kutatom a történeteket, híreket, embereket, akik közelebb visznek a magyar gyökereimhez. Úgy érzem, minél többet tudok, annál szívesebben vállalom, és hirdetem a magyarság csodás értékeit, mint a…..
    Minden nap, minden percben örökséget hagyunk hátra. Minden tettünk örökül marad valakire, aki utánunk jön. Aki ezzel tisztában van, az már félig-meddig tudatos. A tudatosság ünnepén, az Everness fesztiválon voltam múlt héten, onnan hoztam jó sok gondolatot, amit nem is…..
   Egy liter szűrt meggylé elkészítéséhez sokkal több idő és energia szükséges, mint azt az ember manapság gondolná.A kertünk csücskében elvadult egy meggyfa, és a le nem szedett meggyek magvaiból, lehullva, új sarjak támadtak. Ez a mi meggybokrunk, mert nagyjából 10…..
    Még nem telt el egy hónap a beköltözésünk óta. Hajnalban kelünk, és munka után sipircolunk haza, hogy otthon folytathassuk a munkát. A ház oldalának még oda vannak támasztva a meszeléskor használt eszközök, a kutyafürdető lavór, aminek még nem találtam helyet, a…..
   Volt egy pillanat a költözködés alatti dobozolás közben, mikor úgy éreztem, hogy ez az egész, ami velünk zajlik, a tanyavásárlás, az új otthonunk előkészítése, és a beköltözés olyan, mintha egy gyermeket várnánk, és hoznánk világra.Nem, nekem nincs gyermekem.…..
Tulipános ládika Tanya-VILÁG 3. 2014.04.10 22:39:48
      A tanyánk 20km-es körzetében nem sok embert ismerünk, őket sem régóta. Abban biztosak voltunk, hogy amint beköltözünk, körbeköszönünk egy nagy tálca házi túróspitével, aminek a receptjét még a nagymamám sógornőjétől tanultam. Leginkább a tanyavilágba csöppenés…..
     A kimondott, és a gondolt szónak is ereje van. Ez az az erő, amivel az életünket – és ezáltal sokszor a körülöttünk lévőkét is irányítjuk, befolyásoljuk, ne adj’ Isten, manipuláljuk. Tehát ez az az erő, amivel a boldogságunkat meg tudjuk teremteni. Ez a legfontosabb…..
   A magyar népművészet szakrális művészet, vagyis a díszektől vált igazán használhatóvá egy tárgy, sokszor mintha használati útmutatót írtak volna rá jelekkel. Egyes jelképek abból az ősi időből származnak, amikor még az ember olyan szoros kapcsolatban volt a…..
  Az Anya-nyelv-ész 1. című írásomban említettem egy, a magyar nyelv lényegmegragadó elvéhez példaként hozott olyan magyar találmányt, ami folyamatosan hatással van az egyre gépiesedő világunkra. Kicsit jobban utána néztem ennek a Hungarian Notation-nek, és érdekes dolgokat…..
Tulipános ládika Magyar vagyok 2014.03.15 08:12:03
Petőfi Sándor Magyar vagyok című verse tökéletesen leírja, amiket máig évtizedek alatt kérdőívekkel "kutattak ki" és támasztottak alá nyelvészek, pszichológusok, tudósok. A versben azért benne van maga Petőfi is, de nem tagadhatjuk, hogy akiben még nem kerekedett felül a…..