Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Haggyma

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az internet szemetét felszívó lájkvadász oldalak időről időre megörvendeztetik olvasóikat egy-egy egészségügyi témájú írással. Ezúttal egy olyan válogatott kamugyűjteményt találtam, mely a „régen minden jobb volt” és a „francba a tudománnyal, ösztönlényeké a világ” mottó alatt összefoglalható.…..
Haggyma 2017.05.02 11:19:15
@Karinthy-paradoxon: "BMJ:The scientific report guiding the US dietary guidelines: is it scientific? (2015)
www.bmj.com/content/351/bmj.h4962
( A "Responses" részt is érdemes megnézni, mivel majdnem visszavonatták a cikket )"
Hálásan köszönöm a linket (tényleg nagyon érdekes a "Responses" rész is!). Ebből kiindulva elkezdtem intenzíven utánaolvasni az alacsony és nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend legújabb kutatási eredményeinek (2014-2017 közötti cikkek ezekből: Nutrition; Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics; Appetite; Diabetes Research and Clinical Practice; IJC Metabolic & Endocrine; Clinical Nutrition Experimental; Clinical Gactroenterology and Hepatology; American Journal of Clinical Nutrition; BMJ; Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases; European Journal of Clnincal Nutrition): úgy tűnik, hogy rendesen forrong a dietetika hagyományokon alapuló vs. újabb, kontrollált kutatási eredményeken alapuló tábora, és hogy a low-carb, sőt, low-carb-high-fat étrend talán nem is olyan hülyeség... (Ha előbb tudtam volna róla, talán elkerülhettem volna az epekövességet és az epekő-műtétet, miután 7 hónap alatt fogytam 22 kilót). Mindenesetre elég józannak, megalapozottnak és számomra meggyőzőnek tűnik a svéd családorvos Andreas Eenfeldt ("Diet Doctor") munkássága is (bár ő nem kutató): www.dietdoctor.com/ Sok jó videójuk is van a témában (angolul és svédül): pl. youtu.be/m8dWNbEscOw
Jó lenne meglátni 20-50-100 év múlva, hogy a low-carb étrend "dédapám ökörsége" vagy a "Semmelweis harca" kategóriába fog-e tartozni.
Alimento Inzulin-rezisztencia I. 2017.02.28 11:28:02
Az inzulin-rezisztenciáról (IR) mostanában nagyon sok szó esik. Néha már úgy tűnik, hogy nincs oly ember a bolygón, aki ne lenne érintett, és nincs olyan betegség, aminek az okai között ne tűnne fel. Aktualizálva a régi mondatot: nincs egészséges ember, csak olyan, akin még nem végeztek hárompontos…..
Haggyma 2017.04.28 20:00:21
@fordulo_bogyo: "nincs ra szabaly otthon, hogy mit szabad csokoladenak nevezni?"
De van. Méghozzá EU-s szabályozás alatt áll. Húsvétkor olvastam róla:
magyarugyved.blog.hu/2017/04/16/a_nyulon_tul_megint_johet_az_europai_csokoladehaboru
Úristen, mi ez? Savas-lúgos hidrolízissel vonják ki állati hulladékokból? Pfúj! Te megennéd? Hacsak nem vagy vega vagy vegán, miért ne?..
Haggyma 2017.03.13 18:39:06
@Beer Monster: Semmi különösebb recept nincs a csirkére azon túl, hogy fél óra-órát főzöm a kuktafazékban nyomás alatt.
Tehát a pörköltnél: az apróra vágott hagymát megpárolom egy kis olajon, ráteszem a csirkedarabokat, megforgatom, hogy kicsit minden oldala megsüljön, megszórom pirospaprikával, megkeverem, felöntöm egy kis vízzel (kb. a hús magasságának feléig - úgyis fog levet még ereszteni), megsózom, lezárom a kuktát, és hagyom főni minimum fél órát.
A csirkeaprólék leves még egyszerűbb: beleteszek minden hozzávalót a kuktába (csirkeaprólékot, jó sok zöldséget, fűszereket), felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi, lezárom a kuktát, és ha felforrt (azaz elérte a túlnyomást), takarékon főzöm szintén fél óra-órát.
Egyébként a marhapörkölt is így lesz omlós, puha. No meg a disznópörkölt. No meg a zúzapörkölt.
Levesbáró Palócleves 2017.02.15 12:08:45
Egy igazi klasszikus levest főztem a hétvégén. Ezt az ételt a történetírás Gundel Jánosnak tulajdonítja, aki Mikszáth Kálmán tiszteletére István Főherceg Szállóban  létrehozott emlékszoba megnyitójára főzte elsőként. A hagyomány szerint a díszvendég „ Jó Palócunk” kétszer is szedett belőle, annyira…..
Alimento Soha többé autizmus 2016.04.03 11:22:58
Április 2-a az Autizmus Világnapja, beszéljünk hát egy keveset ismételten erről. Mivel az autizmus és az étrend, illetve étrend-kiegészítők kapcsolatáról volt már egy sorozat, az abban foglaltakra inkább csak utalnék, nem szeretnék felesleges ismétlésekbe keveredni. Viszont, hogy legyen aktualitás…..
Alimento A füvesember tanácsot ad 2016.03.18 07:13:04
Szabó Gyuri bácsi, a „bükki füvesember” jellegzetes alakja a magyar alternatív gyógyászat világának, nevével nem csak a népi gyógyászat címszó alatt találkozhatunk, gyakorlatilag a gyógynövények alkalmazásának egyfajta hazai tekintélyének tekintik sokan. Pedig nem kellene.....
Haggyma 2016.03.26 19:54:56
@fordulo_bogyo: :) Koncz Zsuzsa el is énekli (fantasztikus ez a képi kíséret hozzá): youtu.be/v9AFhLn7ynU
Alimento Évzáró 2015 2015.12.19 13:48:14
Szinte magam is meglepődtem, amikor idén novemberben a naptárba tekintve megállapítottam, hogy az Alimento blog a második születésnapját ünnepelheti. Tekintettel arra, hogy ez az év feladatokban igen bővelkedő volt, örülök, hogy a blog meg tudott maradni és 17 írást el tudtam készíteni...
Haggyma 2016.01.12 01:23:17
@purpledragon: @fordulo_bogyo:
Nekem van ilyen, magam készítettem, mert én sem találtam sehol (az élelmezési szofverek pedig drágák és nekem nem is felelnek meg a céljaimnak). Létező táblázatokból indultam ki sok évvel ezelőtt, és a szükségleteim és a szokásaim alapján bővítem mind a mai napig (sokszor támaszkodva olyan oldalakra, mint a
kaloria.puha.hu/Alapanyagok/#axzz30Rvg0vyW és a nutritiondata.self.com/ ). Már ezer fölött jár a tételek száma. Csak a fehérje-zsír-szénhidrát-élelmi rost tartalmát írom be (a rostérték még nem teljes, mert csak nemrégiben adtam hozzá ezt az adatot is), és ezek alapján az Excellel számoltatom ki az energiatartalmat (nem a "hivatalos" 4-9-4 kcal/g értékkel, hanem a valódi 4,1-9,3-4,1 kcal/g értékkel). Például ha új konzervet veszek, a címkéről bemásolom az összetételét - és összevetem az általam számolt energiatartalmat a címkén lévővel: néha nagyon érdekes, látványos eltérések vannak :). A német (általában aldis) termékek címkéi viszont legtöbbször megegyeznek az általam számoltakkal ;). De saját receptjeim tápanyag-összetételét is szoktam kiszámolni, és felvenni a listára. Kell valamelyes Excel-rutin a használatához, mert az új tételek hozzáadásakor össze lehet kutyulni a hivatkozásokat, de az én logikámnak és céljaimnak tökéletesen megfelel. Priviben szívesen elküldöm a fájlt, ha kéritek.
Haggyma 2016.01.13 18:21:41
@Zb74: Nekem úgy tűnik, hogy nem csak a felszívódás gyorsaságát, hanem a mennyiségét is befolyásolja:
"Overall, increasing fiber intake decreased fat and protein digestibility. As a consequence of these interactions, the ME content of the diets decreased as fiber intake increased," ("Összességében a rosttartalom növelése csökkentette a zsír és fehérje emészthetőségét. Ezen interakciók következtében az ételek metabolizálható energiatartalma csökkent, ahogy a rosttartalom nőtt," ) jn.nutrition.org/content/127/4/579.short (Még a vizeletben és székletben maradó energiamennyiséget is nézték...)
De azért nem ilyen egyszerű a dolog, mint ez az alábbi cikkből ("Is a calorie a calorie?" - szabad fordításban "Minden kalória egyenlő?") is kiderül. A szerzők következtetése az, hogy termodinamikai szempontból persze hogy minden kalória egyenlő, de táplálkozás szempontjából nem, mert a metabolizálható energia nem ugyanaz, mint az anyag elégetésekor felszabaduló energia (a tápanyagtáblázatok adatai pedig a kaloriméterben történt égetésen alapulnak). Kitérnek rá, hogy az okok egyike éppen az élelmi rost alacsonyabb vagy magasabb szintje.
Bár a felhasználási oldalon sem teljesen mindegy, hogy melyik makro-tápanyagból származik az energia, a különbség mégis elég csekély ahhoz, hogy azt mondják, ebből a szempontból viszont "a kalória az kalória". ajcn.nutrition.org/content/79/5/899S.abstract
(Mindkét tudományos cikk ingyenesen hozzáférhető.)
Alimento 80-10-10 2015.05.18 19:35:23
Olvasói ajánlásra most egy újabb csodálatos étrenddel ismerkedünk meg, mely szokás szerint meggyógyít minden létező civilizációs betegséget, hosszú és egészséges életet biztosít. A 80-10-10 fedőnévre hallgató étrend Douglas N. Graham koncepciója, a gyakorlatban magas szénhidrát arányú, nyers vegán…..
Haggyma 2015.12.27 17:46:28
@shambowebdesign: "A mellékelt videón egy 70 éves gyümölcsevő Dr Robert Lockhart látható "aminosavhiányolás" közben.:) "
@Meleg Sándor: "Én már csak azt szeretném kérdezni, hogy ha szerzek egy videót, hogy egy 70 éves húsevő tud kézen állni, az felülírja az étrendi ismereteket globálisan? :)"

A mellékelt videón egy 74 éves húsevő Ernestine Sheperd látható fekvőtámaszozás közben.:)
youtu.be/XmKG2Y1TFm4
(Az, hogy húsevő, többek között innen is tudható: en.wikipedia.org/wiki/Ernestine_Shepherd)
A hölgy ma már 79 éves elmúlt, és ugyanolyan fitt, mint a fenti videón :)

Mindkét eset azt bizonyítja, hogy mennyire alkalmazkodóképes az ember (étrendileg és fizikálisan egyaránt) - de a globális étrendi ismereteket nem ezekből merítjük...
Az egy szinte magától értetődő jelensége az alternatív irányzatoknak, hogy minden olyan anyagot, amihez az élelmiszeripar hozzáért, ördögtől valónak tartanak, csak a „bio” forrásból származó termékek az elfogadhatóak. Most némi zavar támadt a világban, ugyanis a „fehér halál” fedőnevű nád- és…..
Haggyma 2015.11.26 21:17:25
@fordulo_bogyo: Az olvadaspontjuk alapjan tudod megkulonboztetni oket otthon.
Köszönöm még egyszer a remek ötletet. El is végeztem a kísérletet. A vízfürdőben lévő edényben a xilit valóban elolvadt, az eritrit ennek jelét sem mutatta.
Direkt hevítést is alkalmaztam: 2 kávéskanál eritritet tettem egy száraz rozsdamentes edénybe, és feltettem a tűzre: hamar megolvadt vízszerűen folyékonyra és átlátszóra. Gyorsan kihűlt és kialakult egy opálos kristálytömb az edény alján, ami kőkeményen tapadt az edényhez (a víz viszont rögtön feloldotta). (A kristályosodási hajlamot már láttam a tavaly eritrittel eltett áfonyalekváromon is, amikor felbontás után betettünk a hűtőszekrénybe.)
Az eljárást megismételtem 2 kávéskanál xilittel. Ez is gyorsan megolvadt vízszerűen folyékonyra és átlátszóra, de amikor kihűlt, sűrű mézszerű massza lett belőle. További állás után a tetején megjelentek apró kristályosodási gócok, de még órákkal később se kristályosodott át teljesen: a felszínen kialakult kristályréteg alatt még méz-szerű volt az állaga.
Tehát a két mintám különbözött, így a hipotézisem a téves csomagolásról szerencsére nem igazolódott. Mindkét minta gyümölcsteában végezte. :)
Haggyma 2015.11.24 12:25:04
@fordulo_bogyo: Köszönöm! Ki fogom próbálni (csak épp elkapott egy vírus, és lázasan nincs hozzá kedvem).
Alimento Autizmus - A Járvány 2014.11.26 12:24:09
Az autizmus korunk egyik legrejtélyesebb egészségügyi problémája. Ennek oka az, hogy egyes vonatkozásaiban (pl. éppen az étrend kérdéskörében) mai napig nagyon sok a nyitott kérdés, melyekre nem tudunk még egyértelmű válaszokat, iránymutatásokat adni. Ebből szinte automatikusan következik, hogy…..
A 2014. novemberében elemezgetett tv-vita után gondoltam, érdemes lenne az ott felmerült kérdésekkel egy kicsit részletesebben foglalkozni - megér a téma némi eszmefuttatást. Vitaindító jelleggel most néhány tételben folytatjuk - a többit meg majd meglátjuk. A természetes gyógymódokról élő képünk…..
Haggyma 2015.05.03 22:40:40
Nagyon tetszett az összefoglalás, de vitázni sajnos nem tudok vele ;) .
A témát hasonló szellemben, csak nyilván jóval bővebben fejti ki Simon Singh és Edzard Ernst "Trükk vagy terápia? Kereszttűzben az alternatív gyógyászat" c. könyve. (Egyébként a Park Kiadó honlapján most akciósan 75%-os kedvezménnyel kapható. Nem, semmi közöm sincs hozzájuk...). Szerintem érdemes elolvasni (még ha vannak is hiányosságai könyvnek). Idézet a könyvből: "a bizonyíthatóan biztonságos és hatásos alternatív gyógymód többé már nem alternatív, hanem hivatalossá válik". Továbbá: "Az 'alternatív' szóval azt a képzetet keltik [az alternatív terapeuták] , hogy a tudomány alternatív megközelítését aknázzák ki. A valóságban azonban nem létezik alternatív tudomány, ahogyan alternatív biológia, alternatív anatómia, alternatív vizsgálat és alternatív bizonyíték sincs." (332-333. o.) Mélyen egyetértek velük.

Én már nagyon régóta azon vagyok rettenetesen felháborodva, hogy
1.
homeopátiás alapképzést egy tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem támogatásával tartanak orvosoknak és orvostanhallgatóknak (!) (
semmelweis.hu/wp-content/uploads/2014/11/SE_7_netre.pdf , 2. oldal), Orvostanhallgatókat "oldanak be" áltudománnyal, mielőtt még felvérteződhetnének szakmai tudással;

2.
a Magyar Gyógyszerészi Kamara oldalán szemlézett cikk ellenére (www.mgyk.hu/index.php?id=20100329miert_nem_kellene_adoforintokbol_tamogatni_a_homeopatiat___-_magyar_nemzet) gyógyszertárakban lehet eme bizonyítottan hatástalan szereket kapni. Az nem érv, hogy legalább placebo-hatása van, mert a hatásos gyógyszereknek is van placebo-hatása. Tudományos képzettséggel rendelkező gyógyszerészek hogy hódolhatnak be ennyire az áltudománynak?! Tudom, a pénz miatt, de akkor is!
Alimento Az édesburgonya 2014.05.09 21:30:34
Az elmúlt napokban összefutottam egy édesburgonyáról szóló cikkel a Paleország nevű oldalon. Azzal semmi gondom sincs, hogy valaki megpróbálja felhívni egy-egy élelmiszerre a figyelmet. A problémát én ott látom, ha a nevezett élelmiszer pozitív tulajdonságainak hangsúlyozása együtt jár egy másik…..
Haggyma 2015.04.30 22:26:31
@fordulo_bogyo: Ez felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy rákerestem.
Ez az a bizonyos cikk? www.pnas.org/content/early/2015/04/14/1419685112.full.pdf
(Klindt et al., (2015) The genome of cultivated sweet potato contains Agrobacterium T-DNAs with expressed genes: An example of a naturally transgenic food crop. PNAS 2015 ; published ahead of print April 20, 2015, doi:10.1073/pnas.1419685112
Nem vagyok biológus, úgyhogy a genetikai részleteket nem mind értem, de tudományos szakcikkeket tudok olvasni ;) A GMO-val kapcsolatban pedig nincsenek heves érzelmeim, bár örülök neki, hogy Magyarország GMO-mentes (talán...), de azt is érzékelem, hogy a TUDOMÁNYOS vita még messze nem lezárt ez ügyben.
Szóval, a cikk szerint "It is therefore conceivable that one or more of the transferred genes contributed to the expression of a trait that was subsequently selected for during domestication." és "Our data reveal that T-DNA integration, the interruption of an F-box gene, and the subsequent fixation of foreign T-DNA into the sweet potato genome occurred during the evolution and domestication of this crop"
Magyarul "Tehát elképzelhető, hogy egy vagy több transzferált gén hozzájárult egy olyan vonás megjelenéséhez, amit később a növénynemesítés során felhasználtak." "Adataink arra mutatnak, hogy a T-DNS integrációja, egy F-box gén megszakítása, és ezek után egy idegen T-DNS beépülése az édesburgonya genomjába ennek a növénynek az evolúciója és háziasítása során történt meg." Azaz, az édesburgonya természetes úton lett transzgénikus... A részletes génelemzések szerint ugyanis az Agrobaktériummal való fertőződés az evolúció során történt.
Haggyma 2015.05.01 21:24:36
@fordulo_bogyo: Hajrá sárgarépa és sütőtök! - amíg ezek genomját is nem publikálják... :-)
Alimento Káosz 2014.11.09 11:56:56
Az ATV 2014. október 28-án tűzte műsorára Az alternatív gyógyászat csak kamu? címmel futó 25 perces beszélgetős műsorát.  A műsor 3 vendége Dr. Taraczközi István (Magyar Természetgyógyászok Szövetsége), dr. Boldogkői Zsolt (SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet) és Dr. Ádám Ágnes belgyógyász voltak. A…..
Haggyma 2014.11.11 16:52:05
Ha nem is jutsz el dokihoz, olvasd el Dr. Timár Tibor fülorr-gégész honlapját www.gyermekfulesz.hu/, mert nagyon sok hasznos infó van rajta (még ha nem is "szépségdíjas" a honlapja...). Olyan értelemben "alternatív" orvos, hogy nem műt és nem ad gyógyszert, ha nem kell. Viszont nagyon jól tudja, hogy mikor és hogyan kell beavatkozni. Felnőtt- és gyerek-fül-orr-gégész + gyerekgyógyász szakorvos. Véletlenül derült ki, hogy - egymástól függetlenül - a családban és ismeretségi körünkben is többen jutottak el hozzá, és mindenkinek jók voltak a tapasztalatai (nekem személyesen is, pont orrmelléküreg-problémával). Kérdezni is lehet tőle online.
Alimento Víz - Varázsvizek 2014.07.22 07:31:31
A vízzel és a vízfogyasztással kapcsolatban nagyon sok kritikusan szemlélendő tartalom fordul elő a világhálón. A kínálat félelmetesen bőséges, nem is tudtam teljes terjedelmében felgöngyölíteni, csak a legfontosabb témák kiemelésével tudom bemutatni, mennyire félre is mehetnek egyes esetekben a…..
Haggyma 2014.07.25 00:57:53
A témában a "kedvencem" az ASEA, a "redoxmolekulát tartalmazó víz": kissé sós víz literje potom 10 ezer forintért... Jó két éve a kezembe került egy üveggel, onnan tudom, hogy a címkéje szerint az összetétele 0,9%-os NaCl oldat (azaz fiziológiás sóoldat). Viszont fiatalodhatunk és gyógyulhatunk tőle, a teljesen egészségesek pedig fokozhatják a teljesítményüket, sportolóknak különösen ajánlott (aseavilag.hupont.hu/)
"Az ASEA gyógyszerkönyvi minőségű sóból (NaCl) és ultratiszta desztillált vízből készül" tnkaroly.myasealive.com/pages/Products/ProductFAQ.aspx
Gyöngyszemek ezzel kapcsolatban is vannak. "Miért van rá szükség?" Válasz: "Teljes mértékben a teszt (sic!) része" "Támogatja a sejtek közötti kommunikáció vitális tevékenységét" "nulla toxicitású".
Ennek ellenére "Az ASEA szedése nem javasolt terhes és szoptatós anyák számára, ugyanúgy, mint ahogyan egyéb táplálékkiegészítők esetén sem."
Nem kevés táplálkozási irányzat, illetve szerző van, aki meggyőződéses ellensége a tejnek. Időnként e témában tudományos, vagy annak látszó kutatások is napvilágot látnak, így most én is visszatérek a témához. A következő írást éppen paleós oldalon találtam, de…..
Alimento Szolgálati közlemény 2014.01.20 18:40:58
Mindenek előtt szeretném megköszönni mindenkinek, hogy olvassák a blogot és elmondják az írásokról a véleményüket akár itt, akár más fórumon, akár kedvesen, akár nem. Sokat tanulok belőle mind szakmailag, mind emberileg. Mielőtt tovább mennék, szeretném összefoglalni azokat…..