Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stephanus

7 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az antropikus elvet és a finomhangolást - vagyis hogy a világegyetem természeti törvényeinek, természeti állandóinak olyanoknak kell lenniük, hogy lehetővé tegyék a földi élet és az ember létrejöttét- a kozmológiával foglalkozó tudományos népszerűsítő irodalomból ismertem meg egykor. Nyilván nehéz…..
valláskritika logikus, nem? 2015.04.27 10:46:49
Nem tartjuk nagy csodának, ha kigyógyulunk a náthából, vagy a Nagykörúton eljutunk a Király utcától az Oktogonig. Azt viszont igen, ha kigyógyulunk a rákból, tornádó pusztítása elől biztos menedékbe jutunk, stb. Vagyis minél többen pusztulnak bele valamilyen betegségbe,…..
valláskritika Örök élet 2015.03.02 09:54:48
Mivel fogjuk tölteni a túlvilági örök életünket? Hárfa-és énekszóval az Úr dicsőségét zengjük mindörökké? Ez maga volna a pokol. Főleg az Úrnak. Hábi-Szádi kűzdelmeinek könyvében Füst Milán eltöpreng azon, hogy végső soron a halálunk ad értelmet és tartalmat minden…..
valláskritika hit és evolúció 2014.10.10 19:55:51
2009-ben a Vatikánban konferenciát tartottak az evolúció témakörében, s erre a kreacionista "szakembereket" meg sem hívták. II. János Pál után ismét megállapítást nyert, hogy az evolúció nem áll ellentétben a teremtéstörténettel.  Ugyan magyarázza már el valaki, hogy az…..
Stephanus 2014.10.11 23:00:13
Peter Kurdi Egy hivőnek első látásra ijesztő lehet a szimuláció-hipotézis, pedig valójában elég szivmelengető. Ha a spirituális élmények autentikusak (nem az agy játéka önmagával, hanem tényleg van valaki a vonal másik végén), az lényegében azt jelenti, hogy a szimuláció pont azért fut, hogy intelligenciákat, "lelkeket" termeljen ki, az egész történet alapvetően személyes jellegü.

Más kérdés, hogy Isten ebben a képletben az egyetlen valóban létező, valamiféle testetlen ősintelligencia, ami "álmodja" a világegyetemet (tkp. csak intelligencia létezik valójában), vagy csak egy a szimulátort tartalmazó világegyetem lakói közül, akik ugyanigy "véletlenül" fejlődtek ki, mint mi? ("What if God was one of uuus...") Utóbbi esetben ugyanis a létezés alapvetően mégiscsak személytelen jellegü, csak nekünk van akkora mázlink, hogy a mi szimulált univerzumunk nem az (üröm az örömben, hogy a világegyetemünk addig létezik, amig az azt szimuláló hardver - bár az elvileg eddig is kibirt 13,8 milliárd évet). Kivéve persze, ha Isten egy másik szimuláció lakója, akit egy harmadik szimuláció tagja renderel (ne fáradjon, Russell úr - végig teknősbéka).

A teljesség kedvéért még idedobom az egyik frissebb elméletemet, szerintem konzisztens, de igazából valahogy nem akarok hinni benne...

1. A játékelmélet szerint minden rendszerben lennie kell néhány egymással vetélkedő csúcsragadozónak. A világegyetem csúcsragadozóinak értelemszerüen rendelkezniük kell a csillagközi utazás képességével.

2. Az emberi faj (vagy bármilyen biológiai faj) eredendően alkalmatlan a csillagközi utazásra - a mélyür a gépek világa. Egy gép vidáman átvészel napvihart, vákuumot, hőséget, fagyot, és képes évezredekig csücsülni nyugiban, amig átér egyik pontból a másikba. A világegyetem csúcsragadozói tehát minden bizonnyal szerves lények által épitett mesterséges intelligenciák - vagy legalábbis azok lesznek. Tekintve, hogy a földi élet négymilliárd évig elvolt értelmes faj nélkül, feltételezve, hogy a gépi civilizációk hasonlómód évmilliárdokig élhetnek, és tekintetbe véve, hogy az emberi faj usque 10000 év alatt jutott el a kőbaltától a mesterséges intelligencia épitésének a küszöbére, ráébredhetünk, hogy történelmi távlatból vizsgálva csak nem-intelligens szerves lények és intelligens gépek vannak, a kettő között kérészéletü, átmeneti értelmes szerves fajokkal (pl. velünk).

3. Minden faj, aki képes a csillagközi utazásra, borzalmas pusztitó erővel rendelkezik. Az e=mc2 miatt minden fénysebesség közelében haladó hajó képes arra, hogy darabokra szakitson egy bolygót pusztán azzal, hogy belecsapódik (ezt hivják "relativisztikus fegyvernek", RKV-nak - egyben még egy plusz pont az olyan fajoknak, akik a nyilt ürben is megélnek). A világegyetem (gépi) csúcsragadozóinak tehát alapos okuk van félni egymástól, mivel a játékelméleti helyzetük szabályai erősen a támadót preferálják az együttmüködő helyett.

4. Mivel csak korlázott lehetőségük van szemtől-szemben megismerni egymást, logikus próbálkozás lehet a részükről, hogy szimulációkat futtatnak, amiben próbálnak rájönni, szerves fajok milyen jellegü AI-kat fejleszthetnek ki, ergo ők maguk milyenekkel találkozhatnak a jövőben.

5. A Fermi-probléma: egy 13,8 milliárd éves, galaxisonként 200 milliárd csillagrendszerből álló, az életre legalább 4-8 milliárd éve alkalmas univerzumban hogyhogy teljesen egyedül vagyunk? Ez statisztikailag kvázi lehetetlen... kivéve, ha egy kifejezetten nekünk létrehozott szimulációban csücsülünk, amit egy AI futtat azzal a céllal, hogy megnézze, milyen gépeket fejlesztünk ki a magunk félig-értelmes, félállati szerves agyával.

6. Következtetés: helyi idő szerint 30-50-100 év múlva, amikor létrehoztuk az első valódi mesterséges intelligenciát, a szimuláció leáll, törlődik, majd újraindul.
Stephanus 2014.10.11 23:01:20
@Stephanus: Hát, Péter, neked ebből kéne élned...! Te lennél az első cyber-pap.
valláskritika Hit és ráció 2014.06.13 22:11:34
A zuhanó repülőben mindenki imádkozik, mondják kajánul a hívők, amivel azt kívánják bizonyítani, hogy a lelke mélyén mindenki hisz Istenben és a gondviselésben, de valójában csak azt bizonyítják, hogy a kétségbeesett ember elveszíti a racionális gondolkodásra való…..
Sokan vannak a világon, akik az isteni gondviselést látják abban, hogy váratlanul egy életmentő korty vízhez, falat kenyérhez jutnak, és legyektől elgyötört legyengült testüket még egy kicsit fenntarthatják, míg mások, egészen más tájakon abban, hogy váratlanul nagy…..
Ha valaki nem segít bajba jutott embertársán, etikai vétséget követ el. Ha életveszélyből volna módja kimenteni és nem teszi, jogi vétséget is elkövet. Eszünkbe sem jut az ilyen embert jónak nevezni. Minden hívő, akinek megvan a mindennapi kenyere (kalácsa, kocsija), vagy…..
valláskritika keresztény erkölcs 2014.01.26 13:57:58
A bűnbeesés bibliai története nem vet kedvező fényt Istenre. Mert jó, mondjuk, kezdő volt még a pedagógiában, és nem volt tisztában a tiltás figyelemfelkeltő hatásával, de mi végett állította az Édenkert kellős közepére a tilalmas fákat? Az ilyen eljárásokról próbálja…..