Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Akulatura

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kikötővárosi élet a Lenin úton - ami természetesen a főút, nem csak itt, de a legtöbb orosz városban - kezdődött kávéval, süteménnyel, információgyűjtéssel. A város nem oly borzasztó, mint az eddigi északi társai. Kicsit rendezettebb, gazdagabbnak hat elsőre - de azért…..
Akulatura 2014.01.20 15:50:47
Tisztelt Sydney!

A St Pétervár Murmanszk közötti M18 as főút az Orosz viszonyokhoz képest jónak mondható, néhol kátyús saras de aszfalt és jól járható még télen is (persze ha esik a hó nem olyan sűrűn takarítják..) , 100 km-en belül a legrosszabb esetben is van benzinkút éjjel nappal.
Túl sok város nincs a két nagy (St Pétervár és Murmanszk ) között, de ha van is az igazi Orosz ipar rettenet. (Petrozavodszk, Medvezsegorszk...stb), élet, ital, bolt mindenhol van.

Murmanszk gazdag város, minden van és drága is.
Viszonylag elszigetelt így sok turista nem lesz.
Viszont amit Európában lehet venni az itt is van, tömegközlekedést nem ismerem, kocsival jól járható a város. (de előző blogaimon, http://www.balatonbaikal.com/jégrelépek , elemeztem az iránytaxi fogalmát, az itt is nagyon jól működőnek látszik.
Nagyon sok üzlet , kávézó étterem van a belvárosban, magas árakkal, gyengécske minőséggel, de akár királyi élőkelő berendezéssel.
A környéken kicsit bonyolult a helyzet, mivel itt van az északi flotta és némi atom-tengeralattjáró temető, és amiről még a földi halandók sem tudnak, a főutakról nem nagyon lehet letérni (katonai kontrollpontok, lezárt utak, és nem nézik jó szemmel a kíváncsiskodó fényképezős túristát.
Északi irányban teljesen zárt a terület, a Barents tenger felé nem lehet menni, sehol csak Norvégiába.
Nyugati irány Norvégia fele A138-as út (néhol ezt is M18 nak hívják ) Pecsenga és Zapolyarnyy, Nikel felé az egyetlen út amin lehet menni, letérni nem lehet semerre sem. (Katonák, határőrök, stb) út jó, a táj mint a holdon, növény nincs.
Norvégiába átlépni Storskog nál lehet, reggel 7 től este 9 ig, az Orosz oldalon határ sáv kb 20 km.
A másik irány Finnorszog fele Ivalo városba, P11 es út, nem ismerem, de 10 évvel ezelőtt nagyrészt sáros föld út volt .Raja-Jooseppi határátkelő 7.00-21.00ig.

Kapcsolatunk csak szerzett van, Zapolyarniyy városban, aki nem mindig van ott csak idényszerűen dolgozik.

Remélem tudtam segíteni.
Tisztelettel:

Keszei Csaba