Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pistike84

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Menekülj, tanulj nyelveket, költözz külföldre minél hamarabb!”  - ha annyi forintom lenne, ahányszor ezt hallottam már, akkor valószínűleg multimilliomos lennék, és nem lenne kérdés, hogy tudok-e maradni. A helyzet az, hogy jelenleg a közeli baráti körömből is…..
Pistike84 2014.01.19 09:10:08
22 évesen könnyű ilyen felfogással élni. Amikor még én is a 20-as éveim elején jártam nem voltak ilyen gondjaim. Volt munkám, kaptam érte fizetést (nem húzta le a zsebemet, de meg lehetett belőle élni), a politika nem érdekelt, ahogy a világ gondjai sem, éltem bele a nagyvilágba. Nem értettem azokat, akik állandóan azt szajkózták, hogy innét el kell menni, sem azokat, akik el is mentek (voltak jópáran). A küzdelmet említetted, én megpróbáltam, nem sokszor jött be. Közben többször voltam munkanélküli, egyre több lett a probléma, és egyre többször gondolok arra, hogy másoknak volt igazuk: innét el kell menni.

22 évesen mi gondja lehet egy embernek? Van család, vannak barátok, van egy esetleges jövőkép az emberben, hogy ebből még bármi lehet, hogy lehet jobb, változik a politika, változnak az emberek, stb. Aztán 30 felé már feloszlik a köd, ez olyan, mint amikor a szerelemnél elmúlik a rózsaszín köd, és megkérdezed magadtól, hogy mi a francért vagy együtt a csajoddal/pasiddal. És nincs rá válasz. Na ilyenkor jön a szakítás, be kell fejezni, és tovább kell lépni. Az ország elhagyása is pont ilyen, szakítasz Magyarországgal, hogy egy másikkal új életet kezdhess, mert már tudod azt, hogy ha maradsz, akkor beledöglesz. Én is eljutottam már ide, mennék el innét, és ha lesz lehetőségem, megyek is. Pont azért, hogy legyen jövő(m), mert itt már csak múlt van.

Lehet itt most mindent mondani, hogy mert a hazaszeretet, meg a hazaárulás, meg hogy ez milyen dolog. Nekem nincs okom maradni, és tudván, hogy mennyien mentek már el, tudom jobban megéri inkább elmenni, és elkezdeni valami mást, mint ittmaradni a kényelmes komfortzónában, és várni a csodát, hogy jobb élet vár ránk, meg hangoztatni a "magyar vagyok" dumát. Mire is vagyunk büszkék? Sereghajtó ország lettünk az EU-ban, a gazdaság, a politika, a sok szenny a tv-ben, a mindennapi sok szar (és mindez nem 2 napja kezdődött), a sok tönkrement élet, stb. Erre lehet büszkének lenni? Voltak nagy magyar emberek, tudósok, irodalmárok, feltalálók, orvosok, meg voltak Magyarországnak jobb napjai, ez így mind igaz. De ez már véget ért. Sokan jönnek és dobálóznak azzal, hogy mert Trianon, meg az oroszok, meg a többi ilyen múltbéli dolog... Könyörgöm lépjünk túl ezen: mindez már elmúlt, lépjünk tovább. De Magyarország nem képes továbblépni, hiába volt 89-ben rendszerváltás, meg most 4 évente is hiába van kormányváltás, ez nem fog megoldani semmit.

Én csak azt tudom mondani, hogy akinek van lehetősége, hajrá, menjen, mindegy hogyan, ismerősi, baráti, rokoni alapon, vagy csak úgy saját maga, ne habozzon.
Pistike84 2014.01.19 19:32:43
Ha már szóba kerültek a fizetések:
- itthon dolgoztam kb 11 és fél évet (18 éves koromtól), a havi fizetéseim 60-90 ezer forintok voltak
Mit tudok ebből felmutatni? Semmit. Nincs semmim. Nem vettem kocsit, se lakást, nem voltam nyaralni, és nem élek luxusban. A mindenkori bérem a létfenntartásra elég, és ennyi. Ha tovább menne ugyanez, újabb 10 év múlva sem jutnék ötről a hatra. Még annyi a szerencsém, hogy nem vagyok nős, és nincs gyerekem, mert az már kész anyagi csőd lenne.
- külföldön: a havi fizetésem min. 1100 Euró (esetleg 1200-1300), amiből ki lehet fizetni (egyedül!) egy albérletet, fenn tudom tartani magam (kaja, ruha, stb), és havi szinten 30-60 ezer forintnak megfelelő összeget félre lehet tenni.

És akkor a kérdés: ki melyiket választaná?

(amúgy még itthon élek, a fenti külföldi összeg konkrét példa)

Azoktól kérdezném, akik kiállnak küzdeni (mint a cikkíró): ha már nem lesz miért küzdened, akkor hogyan tovább? És meddig küzdesz? Utolsó filléredig? Szép dolog a hazaszeretet, csak sajnos a boltban nem adnak nekem élelmiszert azért, mert szeret a hazámat. Ez van, pénzből élünk, és nyilván mindenkinek a saját érdeke, hogy kapjon pénzt a munkájáért, amiből meg tud élni.

Másik konkrét példa: USA. Ott az emberek (ez statisztika) életük folyamán kb 6-12-szer költöznek, egyik városból a másikba, de akár egyik államból a másikba is. Vagyis oda mennek, ahol munka és fizetés van. Egyre inkább azt gondolom, hogy nekik van igazuk.