Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bárahogy!

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nemmaratonman Valahol elfutok 2020.07.28 23:04:26
Vagy egy órán keresztül zuhogott az eső, olyan erővel, hogy centikre pattantak vissza a cseppek a kinti asztal lapjáról. Ennek megfelelően a hófehér Adidas Supernova Glide-ot veszem fel. Több mint egy évet, de akár kettőt is állt szűzfehéren a szekrényben, és még mindig ott lenne, ha nem lepett…..
nemmaratonman Májusra várva 2019.12.05 14:20:55
Nem tudok erről - még mindig nem merem leírni, hogy róla - nem férfiként írni. Megítélni sem tudom, hogy mennyi az, amit látok, érzek a küzdelemből, várásból, hány méter az a maratonból, ultrából, amit végigkísérek, végigülök a várótermekben, odabent, a második széken, a hokedlin az ultrahang…..
bárahogy! 2019.12.05 16:37:41
    Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó, elmagyarázta, hogy ő 34 éves korában 40000 néző előtt akar futni a budapesti világbajnokságon és társaival együtt petícióban kéri Karácsony Gergelyt, hogy ne állítsák le a budapesti világbajnokság előkészületeit. A fő érvük az, hogy ez nemzetközi…..
bárahogy! 2019.11.09 17:11:21
@Bogomil: Carlos Reinaldo Pérez, kézilabdás, a lényegen nem változtat.

hu.m.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9rez_Carlos
(Vízfejű budapesti poszt!) Készült két éve egy érdekes felmérés a Margitszigeten. A magyar Eco-Counter cég csinálta, ami amúgy a kerékpár-számlálókat is üzemelteti. Fő profiljuk a gyalogos és kerékpár áthaladások mérése bárhol, ahol felkérik őket...
Jó hangulatú ötven kilométeres teljesítménytúra a Börzsönyben, igazi, tízpontos bénázásokkal. Két hét múlva Piros85, ezért Péterrel egy jó bemelegítő ötvenes teljesítménytúrát kerestünk a hétvégére. A Nagymarosi Hátizsákosok által rendezett NaHát 50 lett a győztes, péntek este már Zebegényben…..
HamPLÓ Két helikopter Budaörsön 2018.09.13 07:00:00
A jelek szerint ez egy ilyen repülős hét lesz... egyszerűen nem volt időm vonatos bejegyzést készíteni :) Szeptember első hétvégéjén repülőnapot rendeztek a budaörsi reptéren.  Ráadásul nem is az utóbbi évtizedek "lehet sétarepülni, közben a színpadon gigasztárosok…..
Keresztelő János a Jordán folyónál a farizeusok számára egyértelművé teszi, hogy ott áll közöttük, akit ők még nem ismernek, de nagyobb nála, és arra sem méltó, hogy a saruszíját megoldja (1 Jn 1,26). Vajon miként nézhet ki egy ilyen kaliberű ember, akiről János beszél?..
bárahogy! 2018.05.08 11:30:38
@Déli pályaudvar:

Csak most vettem ezt észre, muszáj kicsit beleszólnom:

"A termodinamika második főtétele szerint bármely zárt rendszerben (vagyis olyan rendszerben, amelybe kívülről nem nyúl bele senki) a rendezetlenség folyamatosan nő, véletlenül sem állandó, soha nem csökken.
...
A dolog igen egyszerű: ha az íróasztalamon nem csinálok rendet, akkor a rendetlenség egyre nagyobb lesz. Mindenhol mindig ez a folyamat megy végbe, soha nem áll meg, soha nem fordul meg."

Ez így nem igaz. A termodinamika sehol sem említ "rendezetlenséget", csak entrópiát, de az teljesen más. A rendezett és a rendetlen íróasztalod entrópiája tökéletesen ugyanakkora. Az entrópia tud csökkenni is, ha ennek következtében a környezet entrópiája megnő.

"Ebből viszont adódik egy kérdés: honnan van az, ami le tud bomlani? Honnan van a rend, bármely rend? Honnan van egyáltalán bármi?"

A becsületes értelem válasza erre: nem tudjuk. Az aktuális tudományos konszenzus kb. ott tart, hogy a "bármi" mindig is létezett, de ez azért még nem biztos. :-)
A hit tölti fel a tudás "lyukait" teremtővel.
100 x 400 méter edzésre. Mi van?! Killing me softly. De lehet, hogy idővel a 100x400-as kihívás olyan lesz mint az Ice Bucket Challenge? Több értelme lenne. Emil Zatopek, négyszeres olimpiai és háromszoros Európa-bajnok - akinek az életnagyságú szobra a NOB egyik székhelyén, Lausanne-ban áll - az…..
(Ez a kétrészes írás egy válasz a Facebookon, az Atléták II. csoportban megjelent szövegre. A posztom, azaz a reakció első része itt.) ÉRTÉKVESZTÉS Ahogy az első részben írtam, versenyekről ismerem (felületesen) Deli Gergőt, a poszt szerzőjét. Nincs olyan élményem, hogy valaha is lenézőn…..
bárahogy! 2018.02.24 14:16:25
A legutóbbi, tavaszi idényről és felkészülésről szóló posztomhoz érkezett egy komment, amin elgondolkodtam, és beugrott pár idézet.  Bárahogy nickname kérdezte: "Fasza edzések, kreatív, változatos, nem csoda, hogy élvezed (mondjuk sose értettem, hogy lehet unni a pályaedzéseket, csak elég gyorsan…..
És egy szép tavaszi napon bekopogtatott az ajtón - a sportforma. Sokan így képzelik az évadot: felkelnek hosszúra nyújtott, sok elodázással és kényelmeskedéssel töltött téli Csipkerózsika-álmukból, aztán nosza, jöjjenek az eredmények, a formába lendülés mondhatni formalitás.  Magam tapasztalatból…..
Folytatódik a posztolgatás a "kevés szöveg, több vizuális tartalom" jegyében. (Önök kérték.) Ráakadtam egy szórakoztató futó-szakbarbár kontentra, ami eddig teljesen eldugottan tengődött a YouTube egyik poros szegletében. Két és félórás tömény időutazás, amiben mindenki kiszúrhat ismerős arcokat és…..
A rövid kitérő után újra felvesszük a fonalat az energiarendszerekkel. Van tehát három rendszerünk: a glikolitikus/anaerob és az oxidatív/aerob útvonal, valamint a legutoljára említett foszfagén rendszer. Minden lépést külön arra specializálódott enzimek „végeznek”, és mind eltérő mechanizmussal és…..
bárahogy! 2016.10.16 21:29:05
Egy korábbi posztban visszatekintettem 2015-re, amiből kiderült, hogy az év 2/3-ában futottam (365-ből 232 napon), viszont tisztába tettem magam, hogy gyenge évet produkáltam. Van ilyen, nem gond, a gyenges/erős is relatív. A kiértékelés után most pedig arccal előre fordulunk a célzóna és a…..
Henry Ronóról írtam múlt évben két posztot is: egy interjút és egy életút-bemutatást a könyve alapján. Időnként levelezünk - eléggé egyoldalúan, néha rám ír 1-1 ad hoc sort, főleg panaszkodás és reménykedés. Szomorú dolog random időközönként bekapcsolódni egy…..
Lehangoló dolog rossz könyvet olvasni, és még lehangolóbb, hogy sokaknak nem is kell esetleg ennél bonyolultabb, mélyebb, jobban megírt könyv, mert ez is "remek olvasmány". Így van píárolva, csomagolva. A filozófusként, íróként, (táj)futóként felvezetett szerző, Tornai Szabolcs néptanító stílusában…..
A résztáv: nem csodaszer, hanem egy lehetőség, egy recept, biztosíték a jobb teljesítmény+időeredmény elérésére, gyorsulásra. Hihetetlenül ösztönző, hogy a versenyen hosszabb távon tudod leadni azt, aminek edzésen kínkeservesen bepróbálva csak egy részét. Számomra a…..
Most ti jöttök! Az olvasók közreműködését kérem: miről beszélünk, ha a futásról beszélünk? Miről lenne érdemes -  ha már az ide kölcsönzött Murakami-címről és könyvről nem? Mi nyomja a lelketek? Mi bosszant?  Min változtatnátok, mégha Mikszáth Kálmán szerint…..
Óriási nevek, elképesztő teljesítmények. Az alábbi lista őrzi 1924-től, hogy kik és mikor döntöttek országos csúcsot maratoni távon a férfiaknál. Érdekes, hogy 1924-ben még elég volt a 2 óra 50 perc (kb. 4 perces iram) is az országos bajnoki cím megszerzéséhez. A…..
bárahogy! 2015.02.03 15:27:00
Ez a piaci rés már betelt, pl. nézd meg itt:
www.all-athletics.com/hu/magyar-top-listak

Ez csak 2010-től hozzáférhető, de a MASZ mindig is nyilvántartotta az országos ranglistát.
bárahogy! 2015.02.03 17:39:59
Lehet, hogy nem tölti fel, (bár a 2009-es még épp fenn van: www.masz.hu/index.php?Itemid=101&id=1053&option=com_content&view=article), de attól még nyilvántartja, emlékszem, a Honvéd-pályán minden évben ki is volt rakva a faliújságra, nem volt net...
Nemrég rendezte meg az első városi gerilla maratont Kvázi Bárki és csapata. (Videó a poszt alján.) Nem volt frissítés, nem voltak szurkolók, nevezési díj, jutalmazás, mezőny, zárt útvonal, és külső kíséret. A pontos útvonalat sem ismertük előre, bár már futottunk rajta máskor részletekben. Tízen…..
A lentiekben Molnár Rita (Couchsurfing blog) vendégposztját olvashatjátok arról, hogyan kezdett el futni és milyen problémákkal került szembe. - - - Május óta futok. 3 km-rel kezdtem, 5 perc kocogás, 5 perc gyaloglás felváltva. Nyár végére eljutottam oda, hogy 12-16 kilometereket…..