Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BEFŐZDE

115 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok!   Lassan utolérem magam. Az utolsó elmaradt bejegyzés és a héten nem is lesz másik. Ezen a héten kimarad a túra idő hiányában. A tanyával is foglalkozni kell, az almalevet is gyártani kell és a sok apróságról nem is beszélek. Szóval a következő napon Biharugráról indultunk Furta…..
Sziasztok! A 4 napos kirándulás küvetkező állomása a Zsadány-Biharugra szakasz volt. Mint az előző posztban már említettem, előző nap megérkeztem Biharugrára a madárvártába és másnap Géza barátommal együtt indultunk erre a szakaszra. Első lépésként busszal átmentünk Zsadányba, majd onnan indultunk…..
Sziasztok!   Most kivételesen átugrottam néhány szakaszt. Ez csak azért történt, mert Géza barátommal megbeszéltük, hogy Biharugrára megy és lesz szállás, így beterveztünk egy 4 napos túrát. Gondoltam majd akkor behozom a többit (nagyjából így is lett, de erről majd később). Szóval akkor…..
Sziasztok!   Elérkezett a 4 napos túra ideje Géza barátommal. Ő már Biharugrán volt 2 napja, én csütörtökön érkeztem, de gondoltam ezt a szakaszt azért gyalog járom le. Sajnos az utazás katasztrófális. Túrkevéről indulva 7:20 körül, Vésztőbe értem 10:40-re. Nem egyszerű a dolog :( Vésztőt…..
Sziasztok!   Gondban vagyok egy kicsit. A múltkor úgy voltam a bloggal, hogy egy túra marad, majd megírom valamikor. Aztán hirtelen lett még hirtelen 3 túrabeszámoló hiányom ezen felül. Így gyorsan neki kell állnom, mert elmaradok és az élmények is összemosódnak :( Ez a túra visszaadta a hitem az…..
Sziasztok! Ebben a posztban a Dévaványa-Körösladány szakaszt fogom kicsit bemutatni. Nagyon sajnos nem tudom, mert megvallom őszintén, hogy nem sok mindent lehet írni róla.  Dévaványán a vasútállomástól indul az út. Pici kanyargás után rátérünk az útvonalra, ami kb. azt jelenti, hogy cca. 10 km-en…..
Sziasztok!   Mint mondtam amikor abbahagytam az előző posztot, Szarvason szálltam meg egy barátomnál. Sok mindent nem írtam Szarvasról, ezért egy pár mondatban most pótolom ezt a hiányosságot. Amit érdemes megnézni: 1. A belváros. Egy nagyon szép kis alföldi város. Nem szoktam szeretni a sík…..
Sziasztok! 2017.09.12-én kezdtem neki a túrának. Külön előnye volt, hogy immáron volt lehetőségem a pecsételésre is, hiszen a MTSZ-től megérkezett a pecsételő füzetem (gyorsan bele is kerül 4 pecsét). A túrát Mezőtúron kezdtem. Hiába lakom a közelben, nem volt olyan egyszerű megtalálni a…..
Sziasztok! Az Ecsegfalva-Dévaványa túrára 2017.09.10-én került sor. Reggel gondoltam eggyet és elindultam. Sikerült gyorsan letudni, igaz a táv sem volt túl hosszú. Cca. 15 km, ráadásul láttam már néhányszor az útba eső látnivalókat, így ez sem lassított. Ecsegfalvát az előző részben egy kicsit…..
Sziasztok!   Folytatódott az Alföldi Kéktúrám. A héten még megcsináltam egy Balai-híd (Túrkeve) - Ecsegfalva útvonalat és az Ecsegfalva - Dévaványa távot. A másodikat külön posztban fogom közölni majd nemsokára. Ez a poszt legyen Túrkevéé és Ecsegfalváé. Az indulási pont Túrkeve, Balai-híd. Az…..
Sziasztok!   Így utólag ez egy érdekes poszt lesz, és valójában erről kapta a nevét a blog is (Szanda). Engedjétek meg, hogy ezt folyamatában fejtsem ki. Szóval a túra első napja 2017.09.05-e volt. A dátum igazából nem lényeges, de azért nem baj, ha egyszer vissza akarok keresni valamit. A…..
Sziasztok!   Régen sokat túráztam, igaz inkább hegyvidéki körülmények között. Valójában ebben nőttem fel. Gyerekkoromban barlangásztunk (igaz nem hivatalos körülmények között, nem szakosztállyal), sziklát másztunk, meg persze mindent csináltunk, amit egy fiatal az erdőben csinálhat. Sajnos az idő…..
Befőzde A tanya 2017.07.10 08:01:45
Sziasztok!   Már ezen az oldalon is megosztottuk az egyesületünk (Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület) tevékenységét. Az elmúlt időszakban az egyesület is sokat fejlődött, de a legnagyobb fejlődés a tanyánkon vehető észre. A Giligán blogján utána lehet nézni mindennek amivel…..
Sziasztok!   Az elmúlt 1 évben nem nagyon jelentkeztünk, de végre elérkezett az idő, hogy ismét elkezdjük gyártani a termékeinket, sőt kibővítsük a palettát sok-sok új termékkel. Az elmúlt 1 évünkről röviden írok csak, mert egy egyrészt túl hosszú volt, másrészt pedig -szerencsére- már a felére…..
Befőzde No mit keltett ki a tyúk? 2015.07.08 07:00:18
Sziasztok!   Pár napot Miskolcon töltöttünk a családnál és mire visszaértünk meglepetés fogadott minket. Mikor indultunk, az egyik tyúk már kezdte kikölteni a tojásokat és néhány csibe csipogott alatta, viszont mire visszaértünk ez volt -na jó, nem alatta - hanem mellette…..
Egy hétvégi élmény nem hagy nyugodni, amit muszáj kiadnom magamból. Az is lehet, hogy vannak akik nem értenek egyet velem és szerintük ez így rendben van. Mondhatnám, hogy lesz@§0m, de nem megy. Szándékosan nem nevezem meg a helyet, sem azt, hogy kiről van szó. Biztosan van ilyen…..
Sziasztok!   Elős lépésben szeretnénk bemutatni új termékköreink első példányait (a fűszerolajokat) :) Mi már régen használjuk ezeket, de eddig értékesítésre nem gyártottunk, viszont úgy néz ki, hogy sikerült megoldani, hogy folyamatosan legyen belőle készleten.Ugyan…..
Sziasztok!   Többen kérték a fenyőszirupunk receptjét facebookon, hát közzétesszük:   Egy ilyen 5 literes üveghez egy nagy tál fenyőrügyet szoktunk tenni (mehet bele tobozkezdemény is). Ennek nagyjából most van az ideje, de függ a helyi viszonyoktól. Példáual a Padis…..
BEFŐZDE 2015.05.26 12:31:48
@warnew: Mi lúcot használunk, azt tudom, hogy használnak hozzá erdei fenyőt. A posztra jöttek visszajelzések, hogy ezüstből is van aki csinál (hogy mennyire hatékony nem tudom), normandiaira nem tudok mit mondani. Nem tudom csinált -e már valaki belőle. Ki kell próbálni :)
Sziasztok!   Csak, hogy teljes egészében lehessen látni, mi is lett az elmúlt napi munkánkból a kész termékről is teszek fel képet. Nagyon finom lett és már most hétvégén meg lehet kóstolni a Juhászfesztiválon Túrkevén! Üdv: Béla és Heni..
Sziasztok! A fenyőszirup receptje után kértétek, hogy írjam le a fenyőszörp receptjét is. Nálunk ez kicsit érdekes, mert miután a rendes fenyőszirupot behoztuk forgalomba két fenyőszirupunk lett. Az eredeti a fenyőszörp, a másik a rendes. Még ennek a szörpnek is a címkéjén…..
Befőzde Fenyőszirup 2015.05.12 11:08:44
Sziasztok!   Itt ismét régen jelentkeztem, de mint közzétettem miénk lett egy új porta és azt pátyolgattam, emellett vettünk két másikat is (amit persze szintén rendbe kellett tennünk). Kicsi területek, de szomszédosak az egyik portánkkal, és van rajta két nagy rózsaszilva fa,…..
Befőzde 9 hónap... 2015.04.10 08:58:47
Sziasztok!   És elérkezett az ideje. Ha emlékeztek még erre a posztra, akkor itt a folytatása és egyben a befejezése. http://befozde.blog.hu/2014/11/05/az_uj_foldtorveny_gyakorlati_oldalrol_avagy_nem_egyszeru_foldet_venni Éppen, napra pontosan 9 hónap volt. Immáron kijelenthető, hogy…..
A rövid ellátási láncok kialakulásának okai évtizedes múltra tekint vissza. Nyugat-Európában már az 1980-as években voltak arra törekvések, hogy a gazdák közvetlenül tudják értékesíteni a termékeiket, kereskedők közbeiktatása nélkül. Sajnos a mai napig nem tudták elérni…..
A gyümölcsösök Túrkeve környékén is sokféle felhasználásnak örvendtek. Valamikor régen más szerepet szántak a településen élő emberek ezeknek a területeknek. Fontos volt maga a gyümölcs is, de más felhasználás is legalább ennyire lényeges volt. Ilyen volt például a…..
Sok szempontból ma a Túrkevét körülölelő zártkertek szerencsés helyzetben vannak, hiszen a félig-meddig gazdátlanságuk egyben meg is óvta őket sok károsító tényezőtől. Szerencsére az itt lévő fákat nem cserélték le „modern” fajtákra, így megmaradhattak azok a fák –…..