Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zajcev90M

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bakancsok gyors elhasználódása mögött általában két tényező szokott álni. Az egyik a túlzott használat és a minimális karbantartás, a másik pedig manapság már nem egy ember életre készülnek ezek. Bár a surranót övező legendák egyike, a hihetetlen időtálló…..
A Magyar Néphadseregben 65M néven rendszeresítették először az ikonikussá váló, baka nyelven csak surranóként emlegetett lábbelit. A 65M bakancs a korábbi csizmát váltotta le. Ebből a szempontból komoly előre lépés volt, akárcsak a teljes 65M gyakorló ruházat. Más kérdés,…..
Zajcev90M 2014.01.07 12:34:22
Surranó változatok tudomásom szerint:
(infó nem hivatalos helyről van, hanem gyűjtőtől, tehát van rá esély hogy marhaság)
63M - kétcsatos, gömbölyű orrú, a katonai barna, a BM-nek gyártott kivitel fekete
65M - kétcsatos, "kockaorrú"
82M - egycsatos, "kockaorrú", ennek a fekete változata volt a matróz surci
85M - egycsatos, gömbölyű orrú, ettől a típustól kezdve készültek puhább és gyengébb bőrből, elvileg a talp sem volt már vulkanizálva
87M - gömbölyű orr, csat nincs, amerikai fűzési rendszerű (2 pár hagyományos fűzőbújtató és 5 gyorsfűző). A nyári változat barna és béleletlen, a téli fekete és szőrmebéléses.
Volt még ezeken kívül sokféle kísérleti, vagy kisebb mennyiségben gyártott típus, ezekről nem tudok sokat.

A rendőrségi surranó acélmerevítését cáfolnám, itt figyel 2 pár a szekrényben, egyiknek kicsit ki van kezdve az orrbélése, ott egyértelműen érezni, hogy a merevítés nem fémből van.

Érdemes még megjegyezni, hogy a 85M-től kezdve "megfordították" a talpmintázatot, a recézés a kopófelület síkjából kiemelkedik.
Az is érdekes, hogy az egycsatos és kétcsatos típusok szabása közt jelentős különbség van, a kétcsatost egy jól párnázott talpbetéttel feszesre tudom fűzni, míg az egycsatosok dupla talpbetéttel is lötyögnek rajtam (47 reg. a lábam). Nem egyedi eset elméretezett darabbal, legalább 20 pár surranó megfordult már nálam, általános volt a jelenség.
Szélességben több méret létezik, ez elvileg a szár belsejébe préselt/pecsételt számsoron jelölve van, de én még nem jöttem rá, hogy pontosan hogy...
Ha valami még eszembe jut, írom
Zajcev90M 2014.01.08 09:54:05
@estván: www.outdoor-treasure.de/images/produkte/1381-204001-High-Walker.jpg
Ennek a Tisza-féle másolata volt az, általános bakancs néven emlegették. Tudtommal rég nem gyártják, minimális készletek vannak még a ritkább méretekből. Dícséretet nem fogsz róla hallani senkitől, lényegében egy legalja anyagból összetákolt melósbakancs.
Zajcev90M 2014.01.08 19:16:48
@joni firpo: p2.vatera.hu/photos/d5/fe/39c6_1_big.jpg
Fekete surci 65M szabással, de egy csattal. Szerintem ez még nem volt említve.