Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FŐNIX

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy érdekes jogelméleti fejtegetés érkezett a Zugügyvédhez. Egy amerikai jogszociológus szerint  bíró döntését a tartós személyiségjegyek igenis befolyásolják. A Zugügyvéd kíváncsi, ki állítja  ennek az ellenkezőjét. Tisztelt Zugügyvéd, Le szeretném…..
FŐNIX 2006.10.17 00:45:16
Kommentem első részét picml kommentjéhez szeretném fűzni. Alapvetően természetesen a bíró is emberből van, de ez biológiai állapota és ettől még társadalmilag nem akceptálható az ítélkezési gyakorlatában megnyilvánuló deviancia! Ha egy orvos rosszkedvű vagy ellenszenvvel viseltetik valamely ember vagy csoporttal szemben, esetleg az alap írásban is említett magánéleti vagy egyéb problémája okán hanyag módon operálja meg a betegét vagy rossz diagnózis felállításából kifolyólag a betege meghal, elítélik. Sem az elhunyt sem annak családtagjai nem tudnak fellebbezni. Amennyiben ez azzal a bíróval történik meg, vagy valamely családtagjával, mélységesen fel lenne háborodva és legtöbb esetben az illető orvosnak a "vérét" követelné. Vannak olyan hivatások amelyeknél az ilyen jelenségek megengedhetetlenek. Megengedhetetlen az orvos számára, hogy hanyagul végezze a munkáját és emberek életét veszélyeztesse és megengedhetetlen a bíró számára mert emberek életéről, sorsáról, jövőjéről kell döntenie.
Továbbmenve picml azon megjegyzése, idézem: " ezért lehet fellebbezni. " tulajdonképpen cinikus is hiszen ha vannak bírók akiknek döntéseit személyes indíttatások is befolyásolják ( biztos sokan vannak sajnos ilyenek )- ami természetesen nem nyilvánosan tudott dolog és minden bíróság vagy bíró felháborodottan utasítaná vissza még a feltételezést is, akkor azt sem lehet tudni, hogy melyik bírósági szinten melyik illetve hány ilyen bíró dolgozik. Ebből következően a fellebbezés lehetősége önmagában kétesélyes, hiszen az eljárás az orosz ruletthez válik hasonlatossá: Vajon milyen bíróhoz is kerül valaki másodfokon egy első fokon meghozott hibás ítélet után.
Az alapvető és legsúlyosabb probléma a bírói függetlenség félreértelmezése, az eredeti szándék kiforgatása azzal, hogy a bírónak nem kell elszámolnia az ítéletével és adott esetben semmilyen konzekvenciát nem vonnak maguk után az akár sorozatban meghozott téves ítéletek sem, annak sincs jelentős következménye, ha a másodfokú bíróság rendre megváltoztatja az ítéletét.
Mindaddig amíg ez előfordul, előfordulhat, márpedig mivel valóban emberből van a bíró is, előfordulhat, sokkal ésszerűbb és kiszámíthatóbb, adott esetben akár számon kérhetőbb is lenne, ha nem az igazságszolgáltatás illúzióját kergetnénk és tennénk rá elvetélt kísérleteket hanem helyette tisztességes jogszolgáltatást végeznénk.