Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fábián György

47 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy Balázs jó volt. A többiek még inkább. A darab igazán remek. A díszletről és a rendezésről ne is beszéljünk. Leginkább azért, mert nem lehet. Mindegy. Ennek a darabnak még az sem ártott, hogy sem díszlet, sem a jelmezek nem segítették azt, valamilyen legyen. A rendező Simon Kornél azon kívül,…..
  A győri Revizor előadása figyelemre méltó produkció. Egyrészt mag a darab majd kétszáz éves(!) aktualitása, másrészt a díszlet izgalmai, harmadrészt a polgármestert játszó Gáspár Sándor remek szerepformálása okán. És kiemelést érdemel a muszáj megnézni okok közül…..
  Ne csak járjunk színházba! Próbáljunk meg színházat átélni is! Kár, hogy Győr felé ritkán röpködnek Kerekasztalnyi Szputynikok! Mert aki az igazán jó színházat kedveli látnia kell a Hosszabbik út című előadást!   Közhely. A színház jóval több, mint egy előadás.…..
Na, most ismét a szakítás próbáját kell kiállnia mindazoknak, akik arról vannak szentül meggyőződve, hogy létezik a kőszínházi magas színjátszás. Már ami a színvonalat illeti. Oszt más semmi. Vagy mégis: létezik a padlásokban, osztálytermekben, kis csarnokokban, és uzsonna…..
Győrpremier Beütött beatünnep 2015.01.01 17:20:24
Az Audi Aréna csodás szerkezet. Nézni is jó, formája, világítása egyedi. Bent szurkolni felemelő. Sport helyszínnek ennél jobbat elképzelni sem lehet. Az, hogy az Illés koncerten az ajtóban álló biztonsági emberek beszélgetését jobban lehetet hallani az aréna nézőterén, mint…..
  Boldog Új Évet! Ez már 2015. Nem illik ilyenkor időben utazni, de mit tegyünk, mégis szokás. A színházak is rendszeresen ezzel az átlátszó trükkel élnek. Korábbi sikereket vesznek elő, és megpróbálják újra és újra sikeressé tenni őket. A Jézus Krisztus Szuper Sztárral…..
Győrből sokan járnak máshova is színházat nézni. Jól teszik. A színház mindenütt remek dolog. Lehet. Akár még a fővárosban is. Budapesten vannak ugyanis a színházi nagyágyúk. De néha még ők sem sülnek el. Az Amadeust két ok miatt néztem meg. Az egyik maga a darab,…..
A Portugál Győrben mérföldkő volt. Forgács Péter és társulata mennybe ment. Azóta is ott vannak, ha erről a darabról esik a szó. És ez bizony, lassan már teherré érik. Nem lehet minden hónapot az első igazi szerelmet elhozó májushoz hasonlítani. A Júniust  pedig főleg nem.…..
A legenda szerint Shakespeare Erzsébet királynő kérésére két hét alatt írta meg a darabot. Nos, ez látszik, hallatszik is rajta. Most mit tegyünk, még a MESTERRŐL is ki kell néha mondani, hát írt ő ennél sokkal jobbakat. De akkor jön az örök kérdés, miért is állították…..
A Győri Balett 35 éve szolgál a város és az ország gyönyörűségére. A kezdeti lángoló szerelem mára már biztonságot nyújtó szeretetre változott, de ez minden kapcsolat, még a színház, balett és a néző közötti kapcsolatban is érthető, értelmezhető, és még mindig sok…..
Győrpremier Maszkok a színpadon 2014.10.12 11:08:22
Walter Stiner képe. Német-amerikai festő. 1009-ben született. Szürreális, kubista, emberközpontú érzelmes. Erős, akaratos. Sok nyelven beszél. És egy kritikai blognak kell egy nyitó kép. Én őt és ezt választottam. Maszkok. Melyeket nem csupán a színpadon viselünk. Tehát:…..
Az egészen biztos, hogy a rendező akart valamit ezzel az előadással.  Sajnálatos módon azonban az, hogy mit, nem derült ki belőle. Formalizmusa. Egyedinek szánt megjelenése, a színészeket megszokott világukból kizökkentő elgondolása a legtöbb esetben  látványos, vursliszerű…..
Sutty. Így szállt el az a közel egy óra, amit a Hapcikirály jelent. Nem volt időm unatkozni, nem volt időm hibákat keresni, nem volt időm semmire. Csak néztem, és izgultam. Egyrészt a gyerekekért, hogy a kissé nyersen és keményen induló darabot meseként tudják felfogni, másrészt…..
Győrpremier Hapci! Egészségedre! 2014.10.04 23:56:22
Októberben Győrben a művészeti intézmények turbó állásba kapcsolják a fokozatkapcsolóikat. A Vaskakas Bábszínházban egy igazán érdekes premierre gyűlnek majd össze a nézők 5-én vasárnap. Lázár Ervin vitriolos meséjéből, a Hapci királyból születik egy színdarab. A…..
Járai Máté. Pont. Erre az emberre sikert lehet alapozni. Nem tudjuk hogyan csinálja, de vélhetően szövetséget kötött valami színházi bugyrokban járatos ördöggel. Mert ördögi a pasas. Mindenben. Vígjátékban, tragédiában, zenés és táncos szerepekben. Annyira jó, hogy nem…..
Győrpremier Vissza a kályhához 2014.10.04 23:55:26
Hazudik az a kritikus, aki azt állítja, előítéletektől mentesen képes beülni bármelyik színházi, zenei előadásra. A magunkkal hurcolt prekoncepciókat még akkor sem tudjuk félrerakni, ha ezért fizetnek. Hát még akkor, ha nem!  Ezért is érdemes talán már előre kifejteni,…..
Nyilván. És egyáltalán is bizonyosan. Naná. Majd nem? Mi? Hát én is úgy vagyok vele, mint bárki, ha kérdezed. Még szép, hogy jó! Oldalamon nagyanyó, magam vagyok nagyapó. Hát nem az az igaz igaz, hogy tojok a politikára? Azt mondja ismerős 1: -          Na, már most el…..
Az utcában találkoztam velük. Népes család. Idős szülök, sok fiatal gyerek. Sétáltak, a templomból éppen hazafelé. A feleség szólított meg: Gyurikám, el vagyok keseredve, Tibit is vittük választani. Pedig fájt a lába. Mi lesz velünk? Hát elsőre is, remélem, Tibi gyorsan…..
Hol volt, hol sem, volt egyszer egy nagy parasznya magyar ember. Bajusza se volt, varkocsos hajfonata se, sem pediglen nem volt neki kétharmados sokasága a birkák közötti kiszámolós versengésben. No, de hiszen mégis csak boldog volt. Kérdezték is mi végre vergődik ilyen hiedelmekkel.…..
  Az valaha volt hírös mester Megosztánky nótájának, az szívünk ben vagyol Szent Magyarország dallamára szerzette az Úrnak valahányadik sötétvelős esztendejében Kis Győri Parasznya Zoltán. Címéül adá az parnasszusz támadásnak, hogy azt mondja: Ez a világ ájfon…..
Győri Gyufalevelek Meztelenül 2014.04.05 06:32:13
Na, most ennek a feleségem nem biztos, hogy örül, de hát mondjuk ki őszintén, igaz, ami igaz, az elmúlt hetekben bizony nagyon sokszor előfordult, meztelenül járkáltam az emberek között. Nem is egyszer. Jobb ezt beismerni, mint tagadni. Egyszer úgy is előkerül egy fotó majd rólam…..
Vita volt. Rendhagyó, de végre vita. Megszerveztem, meghívtam a jelölteket. A Széchenyi téren a sajtó komolyan érdeklődött, ha már ők nem szerveztek ilyet. Másfél óra. Okos és okoskodó. Démoszi és demagóg mondatok. Tőlem is. A végén a Jobbik csábított… Vitázni a másik…..
Tegnap – március 31-én az amerikai nagykövetségről kedves emberek látogattak el Győrbe. Pártokkal és azok képviselőjelöltjeivel beszélgettek. Szimpatikusak, nyitottak, érdeklődőek voltak. És még buszoztak is velem. Miért van az, hogy ettől jól érzem magam? Hogy eljönnek,…..
A futballstadionokba sok ember látogat el. Feltéve, ha jó a foci. Kulturális rendezvényekre sok ember látogat el. Feltéve, ha van hova.  Az Ifjúsági házra állítólag kikérték a bontási engedélyt. Szégyen. Nem a bontás. Az néha elkerülhetetlen. Hanem az, ahogy ezt az ügyet is…..
Volt szerencsém a polgármester jelenlétében meghívni egy nyilvános vitára jelölt társaimat. Április 3-án 15 órára a győri Széchenyi térre. Mindenki átvette a piros borítékot. És megjelent a győri újságban, Orbán Viktor is ott lesz a téren. Orbán Viktor azokat a városokat…..