Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ahelyisegkalapacsa

66 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végre elkészült a még soha fel nem újított fürdőszobánk!   Ezer éve mutattam neked, kedves olvasóm a sárga fürdőnket, amit megörököltünk, s csupán egy-két ráncfelvarrásra került benne sor. Ez a helyiségünk kimaradt a felújítások, építkezések során. De most, a hazaköltözés után végre eljött az ő…..
Nagyon-nagyon régen jelentkeztem utoljára. De most, két év franciaországi albérlet után, óriási örömmel és lendülettel tértünk haza, hogy szeretett otthonunkat újra belakjuk. Ennyi idő alatt sokat változott a felhasználói igény (gyerekek megnőttek), öregedett a ház (használatban maradt) és sok…..
A francia oktatást négy szinten érzékeljük: óvodában, általános iskolában, collège-ben (kb. a magyar felsőtagozatnak felel meg) és egyetemen. Kétféle minőségben: állami illetve magániskolában. Általánosságban azt állapíthatjuk meg három trimeszter után, hogy itt is ugyanaz igaz, mint otthon: lehet…..
Avagy Szent Miklós nem ugyanaz, mint Karácsony Apó! Szerintünk Magyarországon is nagy a kavarodás a fejekben az elnevezésekkel kapcsolatban, de most a francaiországi szokásokról van szó. Saint Nicolas, a Szent Miklós francia megfelelője, aki egy szent, a szegények jótevőjeként tartjuk számon, s…..
Az indulási helyzetről írva említettük, hogy csupán Apa beszéli jól a gallok nyelvét. Nekünk mugliknak, meg kell birkóznunk a francia nyelv minden szépségével és árnyékával. Otthon mindenki megnyugtatott minket, hogy a gyerekek csak úgy, hipp és hopp magukba szippantják majd a tudást, ne aggódjunk.…..
Szeptember 1-től élt Apa szerződése, így a lakáskeresést augusztustól tudtuk érdemlegesen elkezdeni (kutatás, feltérképezés már tavasszal elkezdődött), hiszen - az A38-as igazolvány óta tudjuk -  bérléshez szerződés kell. Amíg nincs francia lakcímed, nem lehet francia bankszámlád. Ha nincs…..
Ahelyisegkalapacsa 2018.11.08 21:00:55
Ahelyisegkalapacsa 2018.11.12 19:06:59
@akati1984: Igyekszünk jó tapasztalat lenni. Terelgetjük a jövő egyetemista bérlőit.
El kell ismerni néhány pozitívumot is a részükről. Bicikli, mindenek előtt A városka, ahol mi lakunk, egy bringa város. Itt ha autóval közlekedsz, magadra vess: haladni és parkolni nehéz lesz. A drótszamárral közlekedőknek mindenütt elsőbbsége van. Kiépített bicikliút (jobb helyeken két sávos)…..
(Asterixnek és Obelixnek csak a rómaiak által vezetett bürokrácia várát kellett bevennie a 12 próba alkalmával, az A38-as igazolványért. Nekünk a gallok alkotta rendszert kellett bevennünk. Mission impossible) Franciaországban akkor irathatod be gyermekedet iskolába, ha van lakcímed. Lakást akkor…..
Egy kedves, nagylelkű, régi ismerős felajánlotta, hogy amíg nem találunk saját lakást, lakhatunk a lakatlan házukban, a városka szélén. Óriási kedvesség a részéről, amiért nem tudunk eléggé hálásak lenni! S ahogy a hetek teltek, s a lakástulajdonosok sorra utasítottak el bennünket, úgy nőtt a…..
  Nagy kedvenceink a kis gall falu lakói. Humoruk, életfilozófiájuk, összetartásuk szívünkhöz nőtt. Gondoltuk - egyszer élünk - belekóstolunk a vidám Gallia életébe egy időre. Nem örökre. Nekivágtunk hát Franciországnak 3,5 gyerekkel és egy autóval munkavállalóként, jóhiszemű…..
  Több felvonásos bővítés, két évvel ezelőtti építkezésünk alkalmával gyakorlatilag minden helyiséghez hozzányúltunk (értsd: szétvertük) már kisebb-nagyobb mértékben, KIVÉVE ezt a fürdőszobát. Így ez a legrégebbi, megörökölt helyisége a háznak, s ez is meg is látszik szegénykén. De mostanság nem…..
Valamit csinálni kellett az ebédlő falával. Hiába  a minap (1,5 éve) lett kész az építkezés, a friss festés: a konyha-ebédlő a ház szíve. Itt pörög az élete hat embernek és barátaiknak. Itt ugrik fel valaki az asztaltól csokis kézzel, hogy pisilni szaladjon, itt nyitjuk ki rosszul a ketchup…..
Ahelyisegkalapacsa 2017.01.05 14:40:58
@Eva Levai: Bocsánat a kései válaszért! Itt leírtam a receptet, ez kb 10 nm-re volt elég. Sok sikert! ahelyisegkalapacsa.blog.hu/2016/05/17/pro-kontra_hazi_kretafestek
Rég nem írtam, de nem a tétlenség vagy boldogtalanság miatt. Nagyon szeretek barkácsolni. Kikapcsol, pihentet, feltölt. De a családom, munkám mellett komoly logisztikát igényel, hogy megvalósuljon egy-egy terv. Szeretnék beszámolni például arról, hogy az ebédlő falfestésével elkészültünk. Mostanra…..
Ahelyisegkalapacsa 2017.01.05 14:37:39
@kékMadár: Köszönöm, kedves kékMadár! :)
Nemcsak bútorokat, de nyelvi gyöngyszemeket is szenvedélyesen kutatok, hiszen beszédtanár vagyok. Ha ti (vagy a nyelvetek) belebotlotok egy izgalmas szóba, kifejezésbe, ne habozzatok: küldjétek el! Hálás leszek érte! Például. Egy gyanútlan hírszerkesztő nyelvtörője a szerencsétlen (gyakorlatlan)…..
Pár egyszerű lépésben bemutatjuk Nektek, hogy hogyan tudtok képet beilleszteni saját bejegyzésetekbe. A blog.hu rendszere jelenleg háromféle módot támogat: képbeszúrása a blog.hu-ra töltött képek közül képbeszúrás külső linkről képbeszúrás az Indafotós képeid…..
  Régóta szerettem volna kipróbálni a házi krétafesték készítést. Ennek a festékfajtának legnagyobb előnye, hogy nagyon jól tapad mindenen, így nem kell csiszolással vesződni, csak ha a felület úgy kívánja ( pl. korábbi pergő festékréteg). Több recept is kering a neten, én egy kedves ismerős…..
  Emlékszel még a bútorismereti bejegyzésekre? Smizett, sifonér, bargueno és hasonló idegen hallású bútorokról volt szó, amit már láttál (talán), de nem tudtad (esetleg, véletlenül), hogy az. Itt is volt róla szó, meg itt is. Itt egy újabb remek alany: az ottomán. Ők mind azok: Bevallom,…..
  Nagyszüleim kamrájából került ki ez a nyolcvanszor átkent, öreg kávédaráló.   Amilyen pici, olyan sok munka volt vele. Hőlégfúvózás, kromofágozás, csiszolás, rozsdátlanítás: két hét.   Újrafestés: fél óra.   S a megérdemelt jutalom: 50 másodperc.   [caption…..
A jó-kislány szék bemutatásánál láthattátok, hogy valaki pizsit húzott a falra. Eredetileg csak az asztal mögött, körül akartam lefesteni a falat, de a csíkos/nem csíkos falrészt elválasztó szegőléc miatt jobbnak láttam végigfuttatni a 6 méteres (!) falon a sávokat. Vízszintezővel bejelölgettem…..
Emlékeztek még, hogyan jutunk el a szextől a székig? Itt olvashattatok róla. Ott mutattam először Nagymamám öreg székét, amiből lett a nagylányom ülőalkalmatossága az íróasztalánál (aminek történetét itt olvashatjátok). De megunta, nekem adta. Így szerez a gyermek anyja fiától íróasztalt,…..
Nem tudom csak én érzem-e így, de a DIY (csináld magad) blogger világ túlnyomórészt nőies. Legalábbis hazai oldalakon. Nők mutatják meg főleg hölgy olvasóknak, hogyan lehet házilag is elkészíteni valamit. Dolgoztam színtiszta női tantestületben (is) és borzasztóan egészségtelen hangulatot,…..
Pilinszkynek teljesen igaza van (gy.k.: Pilinszky János: Életfogytiglan c. verse alapján). Nincs íróasztalom, mióta férjhez mentem. Közösnek hívtuk a férjemét. Annyira közös, hogy a jegyzetem, amire felírtam fontos információkat MAGAMNAK, a közös asztalon hevervén szabad felületnek bizonyult…..
Wein Krisztina lakberendező munkáit nagyon szeretem. Az építkezés előtt ki is kértük tanácsát az átalakítás lehetőségeiről. Eljött, figyelt, kérdezett. Aztán rajzolt, tanácsolt. Mi pedig átszűrtük a hallottakat a lehetőségeinken, igényeinken s azokhoz mérten igyekeztünk megvalósítani. Blogját itt…..
Legkisebbünk szobájáról már többször is szó esett, pl ITT. Házunk nagy átalakítása után többen is kérdezték, miért tűnt el ebből a szobából a nagy festett fa? Mert megújul a szoba - volt a válasz. Időnként maga a kis tulajdonos is rákérdezett, hogy hol a fája, ami már érzékenyen érintett. Mégis…..
  A legutóbbi bejegyzésben beszámoltam a készülő asztal lábáról. A "lapja" ez a bőrönd lett. Így nézett ki, mikor - ki tudja mennyi utazás után - hozzánk érkezett: Műbőrt leszedtem, rozsdától megszabadítottam, málló darabjaitól búcsút vettem. A fatapaszért kiáltó részeket kezeltem, de…..