Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Edu cat

35 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A digitális kompetencia egyike a legfontosabb alapkészségeknek: nem pusztán a számítógépek, infokommunikációs eszközök magabiztos, készségszintű használata múlik rajta, hanem az internet általános térnyerésével egyre inkább a társadalmi beilleszkedés is. Korábban foglalkoztunk már azzal, hogy a…..
Edu cat 2016.06.15 14:05:12
@vbn: érdeklődnék, hány iskolában valósult meg ez a program? Hol írtak erről?
Nyakunkon a jövő – erősödik a robotizáció, régi szakmák tűnnek el, újak jelennek meg, és a tudás, amit a jelenben megszerzünk, nem feltétlenül időtálló. Hogyan készíthet fel az oktatás ezekre a nem is mindig előrejelezhető kihívásokra? És milyen változásokat hoznak az elkövetkező évtizedek…..
Edu cat 2016.06.03 00:15:49
Szeretnék hinni abban, amit mond, hogy bármiben is legyen valaki tehetséges (akár ma még piacképesnek nem számító területeken is, mint pl. zenében, rajzban, esztétikában, filozófiában, szociológiában, írásban) az a jövőben megtalálja majd a számítását. Szeretném, ha ezek nem csak feltételezések, hanem kutatásokkal, felmérésekkel alátámasztott hiteles információk lennének. Milyen tendenciák igazolják, hogy a nem is távoli jövőben a kreatív, gondolkodó emberek lesznek sikeresek, nem pedig azok, akik bármihez is értsenek, de pozíciót szereznek maguknak az által, hogy közel ülnek a tűzhöz, befolyásos kapcsolataik vannak, vagy egyszerűen csak szerencsések, gazdagok? Mi jelentheti például a kitörést egy szegénysorban lévő roma kislánynak, aki szépen énekel, de nem foglalkoznak vele? 20 év múlva el fogja tudni tartani a családját énekléssel vagy zenével? Továbbá az alapkészségek elmélyítését, a kompetenciák fejlesztését hogyan tartja összeegyeztethetőnek a klasszikus műveltség átadásának feladatával a tanárok mostani leterheltsége mellett? Remek ötletet fogalmazott meg egyébként a "jó gyakorlatok" átvételével, de ezek jelenlegi helyzetéről figyelmébe ajánlanám L. Ritók Nóra május 28-án megjelent írását: www.tani-tani.info/jo_gyakorlatok. Végezetül mennyiben tükrözi a valóságot, amikor azt állítja, hogy az egyetemek ma vagy a jövőben a legjobb diákokat veszik fel, nem pedig azokat, akik (vagy akiknek a szüleik) anyagilag ezt megengedhetik maguknak? Van erről valamilyen statisztika, amellyel érvelni tud az állítása mellett? Viszont ez az interjú kitűnő reklám volt a Milestone-nak, amely persze nem szorul rá, hiszen - mint mondani szokták - a jó bornak, nem kell cégér.
Edu cat 2016.06.04 09:01:11
Kedves Elvira! Köszönöm válaszát, nem a jó szándékát vagy a szakmaiságát akartam megkérdőjelezni, ha így értette, elnézést kérek. Kritikám nem Önnek (akár a reklámozás-önreklámozás tekintetében), hanem az interjúalanynak szólt. A kérdései jók voltak, a válaszokat találtam túl általánosnak, és kissé idealistának. Azt gondolom ugyanis, hogy vizsgálni kell azt a környezetet is, amiben ezeknek az elképzeléseknek a megvalósulását várjuk. Érdemes azon is elgondolkodni, mennyire életszerűek ezek, milyen esélyei vannak annak, hogy bekövetkeznek az oktatás jövőjével kapcsolatos prognózisaink abban a politikai-társadalmi környezetben, amiben élünk. Ezért esetleg arra lehetett volna még rákérdezni, hogy miként valósulhatnak meg mindezek az elméletek a gyakorlatban, a magyar oktatási rendszer problémáit is figyelembe véve, mik a feltételei, hogy elérjük a kívánt célt. Több tanár kell? Több pénz? Magasabb társadalmi megbecsültség a pedagógusoknak? Digitális oktatás elterjesztése az iskolákban? Kevesebb leterheltség? Valóban ebbe az irányba megyünk? Természetesen azt is megértem, hogy az interjú műfaji keretei nem adnak lehetőséget hivatkozások beágyazására, így a téma iránt mélyebben érdeklődők kíváncsiságának kielégítésére, viszont gondolom több olvasó is szívesen venné, ha akár egy keretes írásban kiegészítést kapna, milyen könyvek, videók, publikációk jelentek meg a jövő oktatásának magyarországi esélyeiről. Persze, tudom, a Google is segít :)
Balog Zoltán tavaly harmadik helyet ért el a Ténytár és a Mérték által összeállított toplistán, amely a fő kirekesztőket gyűjtötte össze a magyar politikában. Az „emberminiszter” azzal az érvvel került fel a dobogóra, hogy az iskolai felzárkóztatást szegregált…..
Érdekes videók Bánhegyi Adrienn 2014.05.28 15:03:56
..
..
Érdekes videók Typh Barrow 2014.05.01 16:54:25
..
Érdekes videók Daria Kuznetsova 2014.05.01 13:02:03
..
Érdekes videók Brodie Smith 2014.04.05 13:15:05
..
Érdekes videók Li-Sa-X 2014.03.25 12:14:38
..
Érdekes videók Irina Naumenko 2014.03.11 17:29:02
..
Érdekes videók Japán Babymetal 2014.03.11 17:19:41
..
Érdekes videók Japán fénytánc 2014.03.11 17:16:27
..
Érdekes videók Kai Hou 2014.02.13 01:48:03
..