Regisztráció Blogot indítok
Adatok
moonwalkr

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor 1968-ban a német Karin Schubert előbb prostituáltként bukkant fel egy tévésorozatban, majd aktmodellként egy bűnügyi mozifilmben, valószínűleg eszébe se jutott, hogy bő másfél évtized múlva rá is hasonló sors vár. Noha szépsége és csodálatos alakja nagy szerepet játszottak filmkarrierje…..
moonwalkr 2021.12.03 15:11:54
@Field64:
Minden szavaddal egyetértek, csak a mai kort akartam szapulni, amikor a meetoo-val, meg a "nem az nem" kampányokkal fekete-fehérré akarnak tenni minden dolgot, de amit így megváltoztatnak épp annyi kérdést vet fel utána is, mint előtte. Azaz ez se jó így. Nagyon is nem jó. Ezt akartam ostorozni kicsit. Persze Te mint blogger is benne voltál, mert Te citáltad ide ezt a világtendenciát. Bocs.
És persze valahogy szét akartam válogatni, hogy mi egy megbélyegezni való rasszista megnyilvánulás és mi az egyén szabad akaratán múló szexuális döntés (ami az én egyéni ízlésem szerint betonfallal elválasztandó, nem összekeverendő fogalom).

De a lényeg inkább az, hogy remek a cikk. Mert az esetek 99%-ban csak arról olvasol, hogy az ilyen-olyan nagy sztárok (Lollo, Cardinale, Jane Fonda, stb. stb.) ugyanilyen kis kezdő cica-micaként indultak el, aztán ez meg az történt velük és a szekerük egyre gyorsabban haladt, míg egyszer csak legendák lettek. Ezzel szemben gyönyörű a kontraszt, hogy mások meg ugyanazzal az utibatyuval a hátukon startoltak ez meg az történt velük is, csak a szekér az istennek nem akart gyorsulni és végül, mint szegény Karen egy igencsak lebecsült pornó-szemétdombra kerültek.
Na ezért köszi, hogy bemutattad, hogy ilyen is van, nemcsak a csillogó, Oscar-esővel, meg luxusvillákkal és fényűző partikkal övezett úton lépdelő színészsorsok.
E poszt megjelenésének percében van a második holdutazás, az Apollo-12 ötvenedik évfordulója. Ennek apropóján az alábbi néhány képen az emberes Apollo-küldetések legemlékezetesebb vagy (a szerintem) legérdekesebb, pillanatait láthatjátok.   1967. január 27.: A katasztrófával végződött Apollo-1…..
moonwalkr 2019.11.15 15:57:16
Szuper cikk, rengeteg újdonsággal még a fekete övesek számára is. És néhány apró pontatlansággal, amit lehet érdemes javítani a tökéletességhez.
- az Apollo-7-nek semmi köze nem volt a rakétarendszer tesztjéhez és az Apollo-6 hibájához, tekintve, hogy az egyetlen olyan repülés volt, amely nem a Saturn V-öt, hanem a Saturn IB-t használta, amely a legtöbb tekintetben csak a nevében hasonlított a nagy holdrakétára és az Apollo-6-on hibát mutató hordozóeszközre.
- az Apollo-11-en a nem a mobil karantén tartott 3 hétig, hanem a teljes karantén, amelynek nagy részét nem az inkriminált lakókocsiban, hanem Houstonban, a Lunar Receiving Laboratory-ban töltötték Armstrongék, a mobil karantén csak addig a 2-3 napig tartott, amíg Houstonba értek
- az Apollo-12-n nem Alan Bean-nek, hanem az irányítás egyik mérnökének John Aaronnak köszönhették a megmenekülést, Beannek annyi szerepe volt csak, hogy tudta melyik kapcsolóról van szó, amikor rádión bemondták neki Aaron utasítását.
- az Apollo-14-re Shepard nem összehajtogatható golfütőt vitt, hanem egy felcsavarozható golfütő fejet, amit aztán egy univerzális szerszámnyélre applikált rá, hogy elüthesse a szintén magával vitt labdát.
- az Apollo-15-höz (bár imádunk mi magyarok így hivatkozni rá) nem Pavlics Ferenc tervezte a holdjárót. A holdjárót számos űripari cég együttműködésében tervezték és állították elő (Boeing, General Motors, stb.) Pavlics a General Motors mérnökcsapatát vezette (a fővállalkozó egyébként a Boeing volt). Ami a nevéhez fűződik saját tervezésként, az a holdjáró titánium hálóból álló kereke.
- és végül küldetés nélkül: a Saturn V nem a valaha épült legynagyobb, vagy legnagyobb teljesítmányű rakéta, mert a Buran hordozója, az orosz Enyergija több paraméterében is paraszthajszállal megelőzi.

De még egyszer: brilliáns a cikk. Nem kötözködni akartam, csak még tökéletesebbre csiszolni:)
moonwalkr 2019.11.15 21:12:02
@walter sobchak:
Akkor nézzük: az Apolló-6-ban jelentkező oszcilláló nyomásváltozások az 5 hajtóműves SII-ben jelentkeztek (mint ahogy az Apolló-13-nál is ugyanebben a fokozatban állt le az egyik hajtómű) és nem az S-IVB-ben, ezt valamiért kevered. És ugye a Saturn IB-ben nincs öthajtóműves második fokozat.

Ami a “fekete övességet” illeti, jól hangzik, ha az lehetek. Egyrészt Armstrongék “életbiztosítása” totálisan új dolog volt, sosem hallottam. Ezen kívül az apróságok a fontosak, a Hungexpós fénykép az Apolló-10 CSM-ről, az elveszett és megtalált gyűrűről, arról hogy most 55000 dollárért futnak az Apolló-15 holdbélyegei, ilyesmik.
Két fontos változást tapasztaltunk az elmúlt időszakban a budapesti reptéren: az elmúlt időszakban sokszor nehezen birkózott a tömeggel már nem csak a biztonsági, hanem az útlevélellenőrzés is, de legalább a Wizz a GH-botrány végén egyértelműsítette: igenis elfogadják a kapunál a telefonon pdf-ben…..
Lekvár és JAM Szombat a Holdon? 2019.07.18 21:50:34
E héten volt 50 éve annak, hogy az Apollo 11 amerikai űrszonda két bátor űrhajósa, Neil Armstrong és Edwin Aldrin, az emberiség történetében először a Holdra szállt. Az 1969. július 16-i dátum nem csak „kis lépés volt az embernek, de annál nagyobb az emberiségnek”, de a Holdra szállás realitássá…..
Vannak olyan filmes alkotások, melyeket akár többször is meg tudunk nézni, mert mindig működnek számunkra. Van bennük egyediség, izgalom, humor, stílus, sőt a négy legfontosabb jellemző - rendezés, alapsztori, színészet, látvány - mindegyikében "helyt állnak", miközben még el is gondolkodtatnak…..
Smoking Barrels Top Gun (1986) 2017.11.13 12:00:00
A lényeg odafönt van. A felhők felett a levegő királyai, a vadászpilóták a legmenőbb arcok, még ma is, 31 év után is. Tony Scott végtelenített videoklipje hiába tömény giccs, mégis magával tudja ragadni a hangulata a nézőt még ma is. A 80-as évek egyik legnagyobb sikere volt…..
1899. Edison elektromos, Baker gyártmányú autójával. A Baker korának legnagyobb elektromos autó gyártója volt. 1906-ban 800 darab gépkocsit gyártott (a legnagyobb autógyár, a Ford 8729-et, a Buick pedig 1400-at)..
A képet a Nemzetközi Űrállomás éjjel-nappal működő kamerája készítette a Földünkről. Erről bővebb infót itt találsz. A fotót a Marson szolgáló Curiosity rover készítette 2014. január 31-én, 80 percel a marsi naplemente után. Ezt a képet is a Marson dolgozó…..
moonwalkr 2014.05.12 21:10:56
Csatlakozván az előző kommenthez, az Apollo 8 nem a második, hanem az első emberes repülés volt a Holdhoz.
Ráadásul "űrhajós selfie-nek" titulálni az Apollo-17 ikonikus fotóját, még nagyobb mellélövés. (Tudom, hogy mióta a selfie divatszó lett, viszket a bloggerek keze, hogy használja a szót, de bizony ez egy jó öreg PORTRÉ.) A képen Harrison Smith holdkomp pilóta látható, a kép készítője pedig Eugene Cernan (íme a bizonyság:
spaceflight.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo17/html/as17-134-20384.html). A Holdon egyetlen selfie sem készült, legfeljebb, amikor Aldrin a saját lábát fényképezte, hogy mennyire nyomódik bele a holdporba, de az sem a lábról, vagy saját magáról szólt, hanem a talaj fizikai tulajdonságairól. A fényképezést szigorú szabályok övezték, saját maguk fotózása tilos volt, ellenben egymás fotózása egyenesen feladat, így a selfie egyik űrhajósnak sem jutott eszébe. Az egyetlen eset, amikor egy tréfás önkioldós fotót akartak űrhajósok készíteni úgy, hogy mindketten egyszerre vannak rajta a képen, meghiúsult, mert az önkioldó elkeveredett, ráadásul odafenn már az egész nem tűnt akkora mókának, a "hülyéskedés" veszélybe sodorta volna a vállalkozás megítélését a közvéleményben, így az Apollo-12 űrhajósai végül nem is fektettek energiát az önkioldó megkeresésébe.

Szóval mielőtt leszelfizel egy fotót, nézz utána jobban.
moonwalkr 2014.05.13 08:59:28
@kotelhuzas:
A kép eredetileg vörös, ibolya és infravörös szűrőkkel készült, aztán ebből javították fel kontraszt- és színkorrekcióval. (Értsd: más célra készült eszközöket használtak egy érdekes fotóhoz, amit aztán "tudományos kutatóképből" (ha létezik ilyen egyáltalán) sajtófotóvá photoshopoltak. Az űrkutatásnak mindig szükséges van publicitásra, de a tudományos képek – legyenek bármilyen szimbolikusak – sok esetben nem keltenék fel az egyszerű olvasó érdeklődését. A Hubble szenzációszámba menő (éás National Geograhicba való) fotói is digitális képkorrekciók során lesznek "szenzációsak".

Érdekesség még, hogy a képaláírással ellentétben ez nem Voyager fotó, hanem Galileo. A Voyagerrel is csináltak ugyanilyet, de az kevésbé tökéletes, íme: nssdc.gsfc.nasa.gov/image/planetary/earth/vgr_earth_moon.jpg
moonwalkr 2014.05.13 21:08:18
@rawmedia: Most biztos azt hiszed, hogy valami akadékoskodó okostojással akadtál össze, elnézést is érte, ha úgy érzed, hogy túltengek, de sajnos tévedsz. Egészen pontosan a forrásod "csal" és Te feltétel nélkül hitelt adsz neki. Idelinkelem a leghitelesebb forrás, a NASA Föld-Hold-rendszer fotóinak gyűjtőoldalát: nssdc.gsfc.nasa.gov/photo_gallery/photogallery-earthmoon.html
Ezen lényegében az összes űreszköz fotóját egy helyre gyűjtötte a NASA, amelyik valamilyen formában egy képre próbálta "összefotózni" a két égitestet. Megtalálod rajta a "vitatott" fotót is, egyértelműen a Galileonak tulajdonítja a NASA és kicsivel lejjebb az általam linkelt, szinte ugyanolyan Voyager fotót.
Két dolog árulkodó a "vitatott" fotón: az egyik, hogy 1977-ben a Voyager még nem tudott olyan felbontású képet készíteni, ahol élesen kirajzolódnak a felhőmintázatok, vagy földrészek, a másik pedig, hogy a Föld színárnyalata teljesen megegyezik a fotógyűjteményedben egyel feljebb szereplő magányos Föld fotójával, két teljesen más rendszerű képalkotó rendszernél ennek milliárd az egyhez az esélye.
A legszebb januári indafotós háttérképeink, csak nektek. Asztalra és mobilra!  tpety Letöltés: 4:3 16:9   nagy_istvan Letöltés: 4:3 16:9   GPe Letöltés: 4:3 16:9   elizabeth vancsai Letöltés: 4:3…..