Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lajosbá

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd egy korábbi hozzászólást emelt ki a bírói karral kapcsolatos érdekes gondolatok miatt. Régi közhely, hogy a szubjektivitás , és az élettapasztalat hiánya mennyire közrejátszik egy-két abszurd ítélet meghozatalában. Vajon tényleg megoldás lenne az angolszász…..
Lajosbá 2006.12.04 15:40:15
Szakértőként - elhihetitek - sok bíróval találkoztam az elmúlt 30 évben. Ilyen is van, olyan is van. Amit viszont egyértelműen meg lehet állapítani az az, hogy az utóbbi 10 évben a bírók, szakmai felkészültsége nagyot javult!
A tárgyalásvezetés stratégia, van olyan bíró, aki arrogáns stílusú, van aki jópofi, vagy jóságosnak tűnő, de ez mind csak eszköz annak érdekében, hogy az előadottak mögé lássanak. Még polgári perben is képesek a peres felek szemrebbenés nélkül előadni nyilvánvaló ellentmondásokat! Ezeket fel kell oldani! A bíróság nem úgy működok, ahogy azt a tv sorozatokban látjuk! Szeintem a bírók jelentős hányada a magánéletben példamutató életet él(ami nem zárja ki azt, hogy itt is lehet kivétel).
A fiatal bírók ma már jellemzően hivatásnak tekintik a bíróságot, ellentétben a korábbi időszakkal, ahol tényleg volt olyan aki a felkészülési napok adta szabadság miatt vállalta a hivatalát és az ezzel - akkor járó -megalázóan alacsony jövedelmet.
Mára már a jövedelem tekintetében a bírók valamennyire felzárkóztak, de az éves aktualizálás során megint kezdenek elmaradni, nemcsak az eredetileg tervezett ütemű emeléstől, hanem az infláció követésétől is.
Túlzásnak tartom, hogy egy bíró ingerült parkolási-kiállási vitájából a teljes bírói karra vonjunk le következtetést!
A többszintű igazságszolgáltatás pedig - szerintem - nagyon lecsökkenti az esetlegesen felkészületlen bíró tévedését!
Az igazságügyi szakértő visszavág. Lajosbá szerint nem is olyan könnyű bizonyítékokat eltüntetni. A Zugügyvéd szerint bírósága válogatja. Tisztelt Zugügyvéd,  Szerintem a periratlopásos történet több helyen vérzik: Az igazságügyi szakértő esküt tesz!…..